Pomorandža, Voće izbora!

Pomorandza, Voce izbora!

Pomorandža spada u grupu agruma ili citrusa, slatko – nakiselog i osvežavajućeg ukusa. U grupi je 20 Top namirnica i svakako voće izbora!

Zašto je pomorandža voće izbora?

Njen značaj je u velikoj količini vitamina C, snažnog antioksidanta, antikancerogenog jedinjenja. Jedna narandža sadrži oko 130 mg neophodnog vitmina C . Vitamin C sprečava virusne infekcije. Pored toga, narandža je izvor folata (snabdeva organizam sa oko 12 odsto dnevnih potreba), beta- karotena, glutationa, terpena i flavonoida. Ovi antioksidansi narandže se dovode u vezu sa smanjenjem obolevanja od raka pankreasa. U pomorandži su prisutne veće količine vitamina B1, kalijuma (1 šolja obezbeđuje 427 mg K), a sadrži i kalcijum. Dobar je izvor biljnih vlakana, naročito pektina, značajnog za usporenu apsorpciju masti, sniženje holesterola i povećanje korisnog HDL-holesterola u krvi.

Pomorandza, Voce izbora!
Preporuka za trudnicu je da pojede bar jednu pomoradžu na dan i u prevenciji povećanja krvnog pritiska

Kako kupovati pomorandže?

Kupovati: čvrste, teške, zrele (poznaje se po intenzivnijoj boji kore) i zdrave plodove, bez oštećenja, da nemaju znakove unutrašnjeg sušenja (pod rukom se oseća da je plod lakši i kao da je odvojen od kore). Kod slatke pomorandže, bez semena, kora je deblja i lako se ljušti. Ukoliko je kora jako gruba to je znak da ima malo soka i voćnog mesa.

Pomorandza
Zbog sjajne arome i  izvanrednog sastava, vrlo je zastupljena u kulinarstvu

Kako se čuvaju pomorandže?

Čuva se u frižideru, umotana u papirnui ubrus (ako nije u originalnom pakovanju) za duže vreme i na sobnoj temperaturi, za kraće vreme. Sok isceđene naranđe se čuva u zatvorenoj staklenoj ambalaži u frižideru.

Pomorandza, Voce izbora!
Sveže isceđen sok od narandže može da zameni narandžu i treba ga popiti ujutru, bar 20 min pre obroka, alkalizira organizam, snabdeva organizam antioksidantima, poboljšava apetit, olakšava varenje.

Šta treba znati?

Kada pomorandžu donesete u dom, dobro operite plodove toplom vodom i tek tada stavite u posudu za voće. Na kori pomorandže, zbog stajanja i transporta, često su prisutna brojna hemijska jedinjenja. Koru narandže ne treba koristiti za aromatizovanje kolača i poslastica, jer se prska i često premazuje voskom radi duže trajnosti. Radije upotrebite sintetsku aromu svih citrusa.

Sok koji možete napraviti od ploda narandže

Sveže isceđen sok od narandže može da zameni narandžu i treba ga popiti ujutru, bar 20 min pre obroka, alkalizira organizam, snabdeva organizam antioksidantima, poboljšava apetit, olakšava varenje.

Preporuka za trudnicu je da pojede bar jednu pomoradžu na dan i u prevenciji povećanja krvnog pritiska (kažu stučnjaci iz Londona – kada vitamin C raste – pada krvni pritisak).

Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…