Pomorandža, Voće Izbora!

Zdrava ishrana – 20 top namirnica – Narandža – Trudnoća I Zdravlje

Pomorandža spada u grupu agruma ili citrusa, slatko – nakiselog i osvežavajućeg ukusa. U grupi je 20 Top namirnica i svakako voće izbora!

Njen značaj je u velikoj količini vitamina C, snažnog antioksidanta, antikancerogenog jedinjenja. Jedna narandža sadrži oko 130 mg neophodnog vitmina C . Vitamin C sprečava virusne infekcije. Pored toga, narandža je izvor folata (snabdeva organizam sa oko 12 odsto dnevnih potreba), beta- karotena, glutationa, terpena i flavonoida. Ovi antioksidansi narandže se dovode u vezu sa smanjenjem obolevanja od raka pankreasa. U pomorandži su prisutne veće količine vitamina B1, kalijuma (1 šolja obezbeđuje 427 mg K), a sadrži i kalcijum. Dobar je izvor biljnih vlakana, naročito pektina, značajnog za usporenu apsorpciju masti, sniženje holesterola i povećanje korisnog HDL-holesterola u krvi.

Kako kupovati pomorandže?

Kupovati: čvrste, teške, zrele (poznaje se po intenzivnijoj boji kore) i zdrave plodove, bez oštećenja, da nemaju znakove unutrašnjeg sušenja (pod rukom se oseća da je plod lakši i kao da je odvojen od kore). Kod slatke pomorandže, bez semena, kora je deblja i lako se ljušti. Ukoliko je kora jako gruba to je znak da ima malo soka i voćnog mesa.

zdrava ishrana trudnica, mama i dece , pomorandža spada u 20 top namirnica (1)

Kako se čuvaju pomorandže?

Čuva se u frižideru, umotana u papirnui ubrus (ako nije u originalnom pakovanju) za duže vreme i na sobnoj temperaturi, za kraće vreme. Sok isceđene naranđe se čuva u zatvorenoj staklenoj ambalaži u frižideru.

 

 

Šta treba znati?

Kada pomorandžu donesete u dom, dobro operite plodove toplom vodom i tek tada stavite u posudu za voće. Na kori pomorandže, zbog stajanja i transporta, često su prisutna brojna hemijska jedinjenja. Koru narandže ne treba koristiti za aromatizovanje kolača i poslastica, jer se prska i često premazuje voskom radi duže trajnosti. Radije upotrebite sintetsku aromu svih citrusa.

Sok koji možete napraviti od ploda narandže

Sveže isceđen sok od narandže može da zameni narandžu i treba ga popiti ujutru, bar 20 min pre obroka, alkalizira organizam, snabdeva organizam antioksidantima, poboljšava apetit, olakšava varenje.

Preporuka za trudnicu je da pojede bar jednu pomoradžu na dan i u prevenciji povećanja krvnog pritiska (kažu stučnjaci iz Londona – kada vitamin C raste – pada krvni pritisak).

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme
Strahovi trudnice i unutrašnja snaga u današnje vreme, tema o kojoj sam promišljala sa svojim klijentima i bliskim  prijateljima, jedno novo iskustvo za sve nas.Trudnica u vreme epidemije koroneMnogo je tekstova na Internetu o trudnoći u vreme epidemije korona virusom. Uglavnom su to medicinski tekstovi, sa savetima i uputstvima šta…
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci
Sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseci, koji vam predlažemo, olakšaće vam izbor namirnica za bebu.Recepti za bebu i sedmodnevni jelovnik za bebe od 8 meseciBeba sa 8 meseci  jede većinu namirnica iz naše ishrane, uživa u  ukusima gnječene hrane, a neke bebe već volele i mekane komadiće koje mogu…