Vitamin B1 i Zdravlje Trudnice

Vitamin B1 u trudnoći i periodu dojenja

Vitamin B1 je rastvorljiv u vodi i učestvuje u mnogim metaboličkim procesima u organizmu.

Vitamin B1 je neophodan za stvaranje energije iz ugljenih hidrata, za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija, za rad svih mišićnih vlakana, uključujući mišićna vlakna srca, za stvaranje crvenih krvnih ćelija eritrocita. Preporučeni dnevni unos u zdravoj ishrani trudnice i dojilje je 1,4 mg.

Da li je nekada potreban veći unos vitamina B1 i može li biti viška vitamina?

Kod nekih oboljenja potreban je povećan unos vitamina B1, na primer kod dijabetesa, hipertireoze, kod osoba koje koriste velike količine čajeva ili kafe, kao i kod pušača. 

Višak vitamina B1 se izlučuje. Nisu poznata toksična dejstva kod prekoračenja preporučenih dnevnih doza.

Neke manje studije su pokazale da je nivo vitamina B1 kod dijabetičara niži čak za 76% u slučaju da govorimo o tipu 1 odnosno 50-75% kod pacijenata sa tipom 2 šećerne bolesti u odnosu na zdrave osobe. Značaj ovih podataka još nije dovoljno ispitan.

Koji su simptomi manjka unosa vitamina B1?

Manjak vitamina B1 može izazvati umor, mučninu, gubitak apetita, anemiju i česte promene raspoloženja.

Šta smanjuje količinu unetog vitamina B1?

Sulfiti – konzervansi prisutni u suhomesnatim proizvodima kao i u konzerviranom voću i povrću – mogu smanjiti nivo vitamina B1.  Takože asorpciju odmaže  stres, temperatura, duvan, kafa (hlorogenska kiselina iz kafe, tanini iz čaja), sveže školjke. Hlor iz vode uništavaju tiamin (vitamin B1), a pojedini diuretici dovode do njegovog izlučivanja iz organizma.

vitamin B1
Dobri izvori vitamina B1

Koji su izvori vitamina B1 u hrani ?

meso (naročito svinjsko meso), mahunarke (boranija, grašak, kikiriki, leblebije, pasulj, sočivo), proizvodi od celovitih žitarica, semenke suncokreta…

Apsorpciju tiamina (vitamina B1) u organizmu pomažu vitamini B-kompleksa, vitamin C i E, sumpor, mangana.   

 

 

 

 

 

Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće. Zašto su toliko značajni vitamini B grupe za trudnicu?

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatology Professor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, član Akreditacione komisije Farmaceutskog fakulteta, kao i član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.
Preporučujemo vam...