Vitamin B1 i Zdravlje Trudnice

Vitamin B1 i Zdravlje Trudnice

Vitamin B1 i zdravlje trudnice su u tesnoj vezi, kao i svi vitamini iz B kompleksa. Vitamin B1 je rastvorljiv u vodi i učestvuje u mnogimmetaboličkim procesima u organizmu.

Vitamin B1 i zdravlje trudnice – koje su dnevne potrebe za ovim važnim vitaminom?

Vitamin B1 je neophodan za stvaranje energije iz ugljenih hidrata, za pravilno funkcionisanje nervnih ćelija, za rad svih mišićnih vlakana, uključujući mišićna vlakna srca, za stvaranje crvenih krvnih ćelija eritrocita. Preporučeni dnevni unos u zdravoj ishrani trudnice i dojilje je 1,4 mg.

Vitamin B1 i Zdravlje Trudnice

Kada je potreban veći unos vitamina B1 i može li biti viška vitamina?

Kod nekih oboljenja potreban je povećan unos vitamina B1, na primer kod dijabetesa, hipertireoze, kod osoba koje koriste velike količine čajeva ili kafe, kao i kod pušača. Višak vitamina B1 se izlučuje. Nisu poznata toksična dejstva kod prekoračenja preporučenih dnevnih doza.

Neke manje studije su pokazale da je nivo vitamina B1 kod dijabetičara niži čak za 76% u slučaju da govorimo o tipu 1 odnosno 50-75% kod pacijenata sa tipom 2 šećerne bolesti u odnosu na zdrave osobe. Značaj ovih podataka još nije dovoljno ispitan.

Simptomi manjka unosa vitamina B1

Manjak vitamina B1 može izazvati umor, mučninu, gubitak apetita, anemiju i česte promene raspoloženja.

Šta smanjuje količinu unetog vitamina B1?

Sulfiti – konzervansi prisutni u suhomesnatim proizvodima kao i u konzerviranom voću i povrću – mogu smanjiti nivo vitamina B1.  Takože asorpciju odmaže  stres, temperatura, duvan, kafa (hlorogenska kiselina iz kafe, tanini iz čaja), sveže školjke. Hlor iz vode uništavaju tiamin (vitamin B1), a pojedini diuretici dovode do njegovog izlučivanja iz organizma.

Vitamin B1 i Zdravlje Trudnice

Koji su izvori vitamina B1 u hrani?

Njbolji izvori vitamina B1 u hrani su: meso (naročito svinjsko meso), mahunarke (boranija, grašak, kikiriki, leblebije, pasulj, sočivo), proizvodi od celovitih žitarica, semenke suncokreta… Apsorpciju tiamina (vitamina B1) u organizmu pomažu vitamini B-kompleksa, vitamin C i E, sumpor, mangana.

Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje

Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće. Zašto su toliko značajni vitamini B grupe za trudnicu? Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

Bromatology Professor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, član Akreditacione komisije Farmaceutskog fakulteta, kao i član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.
Preporučujemo vam...
uzimati lekove za alergije tokom trudnoće
Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće?
Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što…
Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći
Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.Bol u leđima u trudnoćiMeđutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u…