Sočivo – Za Sve, a Posebno Za Trudnice, Mame dok Doje i Decu

0

Zbog bogatih izvora folata, kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, fosora, kalcijuma, proteina biljnog porekla, i brojnih drugih sastojaka, sočivo je odlična namirnica za sve pobornike zdravih stilova života, a posebno preporučena za  trudnice, mame koje doje i decu u razvoju.

Dokazani pozitivni uticaj na zdravlje, čine da korišćenjem sočiva u ishrani, doprinosimo  raznovrsnosti i kvalitetu naše ishrane…

Crno sočivo često zovu “Beluga”

Bez obzira da li je sočivo crveno, žuto, belo, crno, zeleno, ružičasto ili smeđe,  brzo se i lako priprema (25minuta  je potrebno za kuvanje narandžastog sočiva, dok se zeleno kuva 45 minuta). Ova mahunarka ne treba da se kuva predugo, kako bi ostala meka a nepromenjene forme, i kako se omotač u kome se nalaze mnogi dragoceni sastojci, ne bi odvojio. Kod vrsta kojima je omotač već uklonjen (žuto, crveno, belo), sočivo tokom kuvanja postaje kašasto.

Postoje brojni recepti koje možete pronaći, obzirom da se ova  sjajna namirnica u ishrani koristi na više kontinenata u vrlo dugom periodu. Od čorbi, variva,  priloga, pirea, salata, kompleksnih jela, soseva za slana jela, sočivo se koristi i za pripremu nekih poslastica, prženo kao hlepčić i druge načine…

Sadrži biljne proteine…

Sočivo treba preko noći potopiti u toplu vodu. Tako namirnica neće nadimati a organizam će dobro iskoristiti obilje gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, kalijuma vitamine B1 i B9…Ako dojite, a beba ima manje od 3 meseca, pratite nakon jela 24 sata, da li se kod bebe javljaju grčevi, ako se pojave, odložite ovu namirnicu na par meseci…

U odnosu na ostale mahunarke sočivo ima najveći procenat nerastvornih vlakana. Jedinstvenost škroba sočiva ogleda se u sposobnosti sporog varenja (nerastvorljiva vlakna, takođe doprinose sporijem varenju), pa je sočivo namirnica izbora za dijabetičare.

Deo ugljenih hidrata sočiva čine prebiotici, važna jedinjenja za naš organizam. Crevna flora, crevna mikrobiota ili gastrointestinalna mikrobiota, je  bitna za održavanje zdravog balansa organizma. Količina prebiotika kreće se od 12 – 14 grama na 100 grama sočiva.

Čorba od sočiva koju deca vole!

Sočivo se po starim običajima, koristilo kao obavezan deo novogodišnje i božićne trpeze, jer se verovalo da donosi sreću i novac tokom cele godine. To je verovanje, ali sigurno je, da će vam doneti pravo bogatstvo za vaše zdravlje.

Upoređujući sočivo, sa ostalim mahunarkama, kao što su grašak, leblebija, pasulj… sastav sočiva daleko je bogatiji polifenolima. Između ostalog, polifenolna jedinjenja sočiva igraju i veliku ulogu u održavanju nivoa šećera u krvi. Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da konzumiranje polifenola može da igra vitalnu ulogu u zdravlju kroz regulisanje metabolizma, težine, hroničnih bolesti i proliferacije ćelija. Flavonoidna jedinjenja u sastavu sočiva su poznata po svojim jakim antioksidativnim efektima.

Sočivo, na 100 načina!

Koliko često je sočivo na vašoj trpezi? Ako nije često, uvrstite ovu sjajnu namirnicu u redovnu ishranu, pronađite ukuse i načine pripreme koji će zadovoljiti gastronomske prohteve vaše porodice i, stvarajte nove navike!

Share.

About Author

Comments are closed.