Sočivo – Za sve pobornike zdravih stilova života

Sočivo - Za sve pobornike zdravih stilova života

Sočivo je preporučeno za sve pobornike zdravih stilova života. Posebno za trudnice i mame koje doje, i decu. Sočivo je sa pravom u grupi superhrane!

Sočivo – izvor obilja korisnih sastojaka za naše zdravlje

Zbog bogatih izvora folata, kalijuma, gvožđa, cinka, magnezijuma, fosora, kalcijuma, proteina biljnog porekla, i brojnih drugih sastojaka, sočivo je odlična namirnica za sve pobornike zdravih stilova života, a posebno preporučenaza  trudnice, mame koje doje i decu u razvoju. Dokazani pozitivni uticaj na zdravlje, čine da korišćenjem sočiva u ishrani, doprinosimo  raznovrsnosti i kvalitetu naše ishrane…

Sočivo - Za sve pobornike zdravih stilova života

Postoji bezbroj varijanti crveno, žuto, belo, crno, zeleno, ružičasto ili smeđe

Bez obzira da li je sočivo crveno, žuto, belo, crno, zeleno, ružičasto ili smeđe,  brzo se i lako priprema (25minuta  je potrebno za kuvanje narandžastog sočiva, dok se zeleno kuva 45 minuta). Ova mahunarka ne treba da se kuva predugo, kako bi ostala meka a nepromenjene forme, i kako se omotač u kome se nalaze mnogi dragoceni sastojci, ne bi odvojio. Kod vrsta kojima je omotač već uklonjen (žuto, crveno, belo), sočivo tokom kuvanja postaje kašasto.

Postoje brojni recepti koje možete pronaći, obzirom da se ova  sjajna namirnica u ishrani koristi na više kontinenata u vrlo dugom periodu. Od čorbi, variva,  priloga, pirea, salata, kompleksnih jela, soseva za slana jela, sočivo se koristi i za pripremu nekih poslastica, prženo kao hlepčić i druge načine…

Sočivo - Za sve pobornike zdravih stilova života

Kako će se najbolje usvojiti korisne materije iz sočiva?

Sočivo treba preko noći potopiti u toplu vodu. Tako namirnica neće nadimati a organizam će dobro iskoristiti obilje gvožđa, magnezijuma, fosfora, cinka, kalijuma vitamine B1 i B9… Ako dojite, a beba ima manje od 3 meseca, pratite nakon jela 24 sata, da li se kod bebe javljaju grčevi, ako se pojave, odložite ovu namirnicu na par meseci…

U odnosu na ostale mahunarke sočivo ima najveći procenat nerastvornih vlakana. Jedinstvenost škroba sočiva ogleda se u sposobnosti sporog varenja (nerastvorljiva vlakna, takođe doprinose sporijem varenju), pa je sočivo namirnica izbora za dijabetičare.

Sadrži prebiotike?

Deo ugljenih hidrata sočiva čine prebiotici, važna jedinjenja za naš organizam. Crevna flora, crevna mikrobiota ili gastrointestinalna mikrobiota, je  bitna za održavanje zdravog balansa organizma. Količina prebiotika kreće se od 12 – 14 grama na 100 grama sočiva.

Sočivo se po starim običajima, koristilo kao obavezan deo novogodišnje i božićne trpeze, jer se verovalo da donosi sreću i novac tokom cele godine. To je verovanje, ali sigurno je, da će vam doneti pravo bogatstvo za vaše zdravlje.

Sočivo - Za sve pobornike zdravih stilova života

Da li je najsuperiornija mahunarka?

Upoređujući sočivo, sa ostalim mahunarkama, kao što su grašak, leblebija, pasulj… sastav sočiva daleko je bogatiji polifenolima. Između ostalog, polifenolna jedinjenja sočiva igraju i veliku ulogu u održavanju nivoa šećera u krvi. Sve veći broj istraživanja ukazuje na to da konzumiranje polifenola može da igra vitalnu ulogu u zdravlju kroz regulisanje metabolizma, težine, hroničnih bolesti i proliferacije ćelija. Flavonoidna jedinjenja u sastavu sočiva su poznata po svojim jakim antioksidativnim efektima.

Koliko često je sočivo na vašoj trpezi?

Ako nije često, uvrstite ovu sjajnu namirnicu u redovnu ishranu, pronađite ukuse i načine pripreme koji će zadovoljiti gastronomske prohteve vaše porodice i, stvarajte nove navike!

Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…