Probiotici, Korisne Bakterije za Bebe i Decu

Probiotici, Korisne Bakterije za Bebe i Decu

Sadržaj

Probiotici su žive bakterije koje imaju koristan efekat na zdravlje, pri čemu će koristan efekat zavisiti od namene za koju se probiotik preporučuje.

Mehanizam dejstva probiotskih bakterija se zasniva na vraćanju balansa u bakterijskoj zajednici u crevima koji može biti poremećen iz različitih razloga, koje ćemo navesti.

Probiotici, Korisne Bakterije za Bebe i Decu

Suplementacija određenim sojevima probiotskih bakterija se najčešće preporučuju u pedijatrijskoj populaciji

  • smanjenja kolika i regurgitacije kod novorođenčadi koja su posledica nedovoljno zrele crevne mikrobiote (Lactobacillus reuteri)
  • prevencije i tretiranja infektivnih dijareja (Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii)
  • prevencije dijareja izazvanih primenom antibiotika (Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii)
  • jačanje prirodnih odbrambenih sposobnosti organizma (određene Lactobacillus i Bifidobacterium vrste).
    Rezultati studija pokazuju da rana suplementacija probioticima tokom trudnoće, ali i nakon porođaja, ima pozitivan uticaj na buduće zdravlje majki i novorođenčadi. Pozitivne efekti se ogledaju u smanjenju rizika od nastanka infekcija pre i posle porođaja kod majki, ali i u smanjenja rizika za pojavu alergija uključujući i atopijski dermatitis kod dece.

Smernice za prevenciju nastanka alergija

Svetska zdravstvena organizacije je 2015. godine dala smernice za prevenciju nastanka alergija primenom probiotika gde se upotrebu probiotika preporučuje kod:

  • trudnica sa visokim rizikom za rađanje deteta sa alergijama (nasleđe, prethodno dete sa alergijom);
  • žena koje doje novorođenčad sa visokim rizikom od razvoja alergija; i
  • novorođenčad sa visokim rizikom za razvoj alergije. Upravo ove smernice su potvrda njihove bezbedne primene kako u trudnoći, tako i kod novorođenčadi.

Disbalans u bakterijskog zajednici kod odojčadi može biti posledica i neadekvatne kolonizacije, odnosno neadekvatnog početnog uspostavljanja bakterijske zajednice u crevima.

Kada počinje kolonizacija korisnim bakterijama?

Naime, kolonizacija gastrointestinalnog trakta bakterijama počinje rođenjem, a sastav bakterijske zajednice  se menja tokom rasta. Nakon prolaska kroz porođajni kanal novorođenče je izloženo mikroorganizmima koji su deo vaginalne mikroflore (bebe rođene prirodnim putem), mikroflore kože majki (bebe rođene carskim rezom), zatim bakterijama prisutnih u majčinom mleku ili dolaze iz spoljašnje sredine. Zbog toga će sastav bakterijske zajednice u crevima odojčadi zavisiti od brojnih faktora, kao što su način rođenja (vaginalni ili carski rez), način ishrane (dojenje ili ishrana mlečnom formulom), vrsta okruženja ili primene antibiotika.

Probiotici za bebe

Tako su na primer laktobacili najdomininatniji članovi bakterijske zajednice u crevima odojčad koja su rođeni prirodnim putem (vaginalno) za razliku od bakterijske zajednice u crevima odojčadi rođenih carskim rezom. Ovo se objašnjava upravo činjenicom da su laktobacili dominantni stanovnici urogenitalne mikroflore zdravih žena. Pored prisustva laktobacila, bifidobakterije su najbrojniji članovi bakterijske zajednice u crevima novorođenčadi koja su na majčinom mleku za šta je odgovorno prisustvo specifičnih oligosaharida u humanom mleku. Ovi oligosaharidi predstavljaju hranu za bakterije u crevima, pri čemu promovišu rast povoljnih bakterija, pre svega bifidobakterija,  ali i laktobacila. Upravo je najveći deo bakterija sa korisnim efektima koje se nalaze u preparatima prisutnim na tržištu i sami sastavni deo bakterijske zajednice prisutne u gastrointestinalnom traktu.

Time je u značajno meri olakšano da baktreije kolonizuju digestivni trakt i ispolje korisne efekte. Disbalans u intestinalnoj mikrobioti može dovesti do različitih oboljenja, kako oboljenja gastrointestinalnog trakta, tako i do određenih metaboličkih oboljenja. Takođe, neadekvatna kolonizacija creva korisnim bakterijama se kod odojčadi dovodi u vezi sa neadekvatnim sazrevanjem imunskog sistema, a sa tim i pojavom alergijskih reakcija na hranu i atopijskog dermatitisa.

Rezultati studija pokazuju da rana suplementacija probioticima tokom trudnoće, ali i nakon porođaja, ima pozitivan uticaj na buduće zdravlje majki i novorođenčadi. Pozitivne efekti se ogledaju u smanjenju rizika od nastanka infekcija pre i posle porođaja kod majki, ali i u smanjenja rizika za pojavu alergija uključujući i atopijski dermatitis kod dece.

Probiotici za imunitet

Primena određenih probiotskih bakterija ispoljava povoljan efekat različitim mehanizmima u zavisnosti od toga šta se određenim korisnim bakterijama želi postići. Probiotici koji se koriste kod dijareja ispoljavaju antagonističko dejstvo prema patogenim bakterijama i to direktno se takmičući sa njima za mesta za vezivanje u crevima ili za hranljive materije ili stvarajući kiselu sredinu koja otežava preživljavanje patogenih bakterija.

Probiotici namenjeni za jačanje imunskog sistema i/ili smanjenja rizika za nastanak alergijskih reakcija, uključujući i atopijski dermatitis, deluju tako što ojačavaju barijeru u crevima koja sprečava prodor određenih supstanci iz crevnog sadržaja, ali i direktnim uticajem na imunski sistem domaćina (stumalacijom specifičnog i nespecifičnog imunskog odgovora).

Što se tiče bezbednosti, smatra se da su probiotski sojevi korišteni u dodacima ishrani bezbedni, a da je njihova primena kontraindikovana samo kod imunokompromitovane dece.

avatar
Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Multivitamini za decu su svakako dobri, ali saznaćete i zašto su nedovoljni. Šta je još potrebno za jačanje imuniteta dece. Ovo je Vaš vodič za jačanje imuniteta za decu i...

 Vitamin D u zimskom periodu je najpotrebniji. Potreban je uvek i svima, bebama, deci, trudnicama, dojiljama mamama i tatama… U zimskoj sezoni postoji veći rizik od nedostatka vitamina D. A...

Često kupujemo preparat za imunitet deteta, u želji da ga osnažimo. Kako razlikovati preparate i koje kriterijume imati kada kupujemo preparat za imunitet? Kada kupujemo preparat za imunitet deteta? Kupujemo...

Zbog intezivnog rasta i razvoja male dece postoji povećana potreba za gvožđem. Kada se primenjuje suplementacija gvožđem kod male dece? U periodu od 6-24 meseca odojčad i mala deca postaju...