Probiotici, Korisne Bakterije za Bebe i Decu

Probiotici su korisni za bebe i decu

Probiotici su žive bakterije koje imaju koristan efekat na zdravlje, pri čemu će koristan efekat zavisiti od namene za koju se probiotik preporučuje.

Mehanizam dejstva probiotskih bakterija se zasniva na vraćanju balansa u bakterijskoj zajednici u crevima koji može biti poremećen iz različitih razloga, koje ćemo navesti.

Suplementacija određenim sojevima probiotskih bakterija se najčešće preporučuju u pedijatrijskoj populaciji

  • smanjenja kolika i regurgitacije kod novorođenčadi koja su posledica nedovoljno zrele crevne mikrobiote (Lactobacillus reuteri)
  • prevencije i tretiranja infektivnih dijareja (Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii)
  • prevencije dijareja izazvanih primenom antibiotika (Lactobacillus rhamnosus GG, Saccharomyces boulardii)
  • jačanje prirodnih odbrambenih sposobnosti organizma (određene Lactobacillus i Bifidobacterium vrste).
  • probiotici za bebe i decuRezultati studija pokazuju da rana suplementacija probioticima tokom trudnoće, ali i nakon porođaja, ima pozitivan uticaj na buduće zdravlje majki i novorođenčadi. Pozitivne efekti se ogledaju u smanjenju rizika od nastanka infekcija pre i posle porođaja kod majki, ali i u smanjenja rizika za pojavu alergija uključujući i atopijski dermatitis kod dece.

Smernice za prevenciju nastanka alergija

Svetska zdravstvena organizacije je 2015. godine dala smernice za prevenciju nastanka alergija primenom probiotika gde se upotrebu probiotika preporučuje kod:

  • trudnica sa visokim rizikom za rađanje deteta sa alergijama (nasleđe, prethodno dete sa alergijom);
  • žena koje doje novorođenčad sa visokim rizikom od razvoja alergija; i
  • novorođenčad sa visokim rizikom za razvoj alergije. Upravo ove smernice su potvrda njihove bezbedne primene kako u trudnoći, tako i kod novorođenčadi.

Disbalans u bakterijskog zajednici kod odojčadi može biti posledica i neadekvatne kolonizacije, odnosno neadekvatnog početnog uspostavljanja bakterijske zajednice u crevima.

Kada počinje kolonizacija korisnim bakterijama?

Naime, kolonizacija gastrointestinalnog trakta bakterijama počinje rođenjem, a sastav bakterijske zajednice  se menja tokom rasta. Nakon prolaska kroz porođajni kanal novorođenče je izloženo mikroorganizmima koji su deo vaginalne mikroflore (bebe rođene prirodnim putem), mikroflore kože majki (bebe rođene carskim rezom), zatim bakterijama prisutnih u majčinom mleku ili dolaze iz spoljašnje sredine. Zbog toga će sastav bakterijske zajednice u crevima odojčadi zavisiti od brojnih faktora, kao što su način rođenja (vaginalni ili carski rez), način ishrane (dojenje ili ishrana mlečnom formulom), vrsta okruženja ili primene antibiotika.

ZProbiotici za bebe

Tako su na primer laktobacili najdomininatniji članovi bakterijske zajednice u crevima odojčad koja su rođeni prirodnim putem (vaginalno) za razliku od bakterijske zajednice u crevima odojčadi rođenih carskim rezom. Ovo se objašnjava upravo činjenicom da su laktobacili dominantni stanovnici urogenitalne mikroflore zdravih žena. Pored prisustva laktobacila, bifidobakterije su najbrojniji članovi bakterijske zajednice u crevima novorođenčadi koja su na majčinom mleku za šta je odgovorno prisustvo specifičnih oligosaharida u humanom mleku. Ovi oligosaharidi predstavljaju hranu za bakterije u crevima, pri čemu promovišu rast povoljnih bakterija, pre svega bifidobakterija,  ali i laktobacila. Upravo je najveći deo bakterija sa korisnim efektima koje se nalaze u preparatima prisutnim na tržištu i sami sastavni deo bakterijske zajednice prisutne u gastrointestinalnom traktu.

Time je u značajno meri olakšano da baktreije kolonizuju digestivni trakt i ispolje korisne efekte. Disbalans u intestinalnoj mikrobioti može dovesti do različitih oboljenja, kako oboljenja gastrointestinalnog trakta, tako i do određenih metaboličkih oboljenja. Takođe, neadekvatna kolonizacija creva korisnim bakterijama se kod odojčadi dovodi u vezi sa neadekvatnim sazrevanjem imunskog sistema, a sa tim i pojavom alergijskih reakcija na hranu i atopijskog dermatitisa.

Za imunitet

Primena određenih probiotskih bakterija ispoljava povoljan efekat različitim mehanizmima u zavisnosti od toga šta se određenim korisnim bakterijama želi postići. Probiotici koji se koriste kod dijareja ispoljavaju antagonističko dejstvo prema patogenim bakterijama i to direktno se takmičući sa njima za mesta za vezivanje u crevima ili za hranljive materije ili stvarajući kiselu sredinu koja otežava preživljavanje patogenih bakterija.

Probiotici namenjeni za jačanje imunskog sistema i/ili smanjenja rizika za nastanak alergijskih reakcija, uključujući i atopijski dermatitis, deluju tako što ojačavaju barijeru u crevima koja sprečava prodor određenih supstanci iz crevnog sadržaja, ali i direktnim uticajem na imunski sistem domaćina (stumalacijom specifičnog i nespecifičnog imunskog odgovora).

Kako-i-Kada-Dojiti-Bebu-2-300x243@2xŠto se tiče bezbednosti, smatra se da su probiotski sojevi korišteni u dodacima ishrani bezbedni, a da je njihova primena kontraindikovana samo kod imunokompromitovane dece.

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…