Suplementacija 0 – 3. Godine Deteta

Suplementacija od novorođenčeta do 3. godine

Dijetetski suplementi za odojčad i malu decu (deca do 3 godine) su posebno formulisani u pogledu specifičnog sastava hranljivih sastojaka.

Kada su detetu neopšodni suplementi?

Kako zbog načina ishrane i ostalih subjektivnih i objektivnih razloga(zdravstvenog stanja, naprimer), nije uvek moguće da se samo hranom unesu svi neophodni nutrijenti u odgovarajućim količinama, tada je upotreba dijeteskih suplemenata opravdana.

Što se tiče preporuka za suplementaciju  u pedijatrijskoj populaciji, stav Američke akademije za pedijatriju i Američke asocijacija za ishranu jeste da ukoliko se dete hrani uravnoteženo, hrana je najbolji način da dete unese sve esencijalne nutrijenate.

suplementacija i kada za decu od rodjenja do 3. godine
Po preporuci pedijatara i farmaceuta

Samo određeni hemijski oblici vitamina i minerala su dozvoljeni!

Moraju se naći i u pogodnom farmaceutskom obliku prilagođenom uzrastu (kapi, sirupi ili praškovi koji se mogu neposredno pre upotrebe rastvoriti u mleku ili vodi), da bi deca mogla neometano da ih konzumiraju.

Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, dijetetski suplementi (dodaci ishrani) su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala ili drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom, pojedinačno ili u kombinaciji, a u prometu su u doziranim oblicima dizajnirane da se uzimaju u odmerenim pojedinačnim količinama (kapsule, tablete, kesice praška, ampule tečnosti, bočice za doziranje u kapima i dr.).

 

Suplementi za malu decu po preporuci pedijatra i farmaceuta!

Pre nego što se u ishranu deteta uključi određeni suplement (vitamini, minerali), trebalo bi razmotriti ovo pitanje sa pedijatrom ili farmaceutom u cilju utvrđivanja da li je suplementacija neophodna. Pedijatri mogu preporučiti unos vitaminsko-mineralnog suplementa kod određene dece i to kod:

  • Dece koja ne jedu redovno, ili se ne hrane uravnoteženom, razvnovrsnom ishranom, odnosno ne unose hranu iz svih grupa namirnica
  • Dece sa slabim apetitom
  • Dece koja su na nekom od restriktivnih režima ishrani (vegeterijanska ishrana)
  • Dece sa intolerancijom na određene namirnice (mleko i mlečni proizvodi, jaja, riba…)
  • Dece sa hroničnim oboljenjima kod kojih je smanjena resorptivna sposobnost digestivnog trakta (celijačna bolest, dijabetes)
  • Dece koja su neuhranjena

Kao i ostali dijeteski suplementi, oni koju su namenjeni deci mogu biti monokomponenti ili kombinacije vitamina ili minerala, dok su biljni suplementi kontraindikovani kod dece mlađe od 3 godine zbog nedovoljnog broja podataka o bezbednosti skoro svih biljaka (koje se koriste kao sastojci u dodacima ishrani) u ovoj populaciji.

Koji su najčešće korišćeni suplementi za decu?

Najčešće korišćeni dodaci ishrani kod dece do 3 godine su: Vitamin K,Vitamin D,Probiotici iOmega 3 masne kiseline.

U proizvodnji suplemenata za odojčad i decu do 3 godine je dozvoljeno koristiti samo najbezbednije aditivi koji su dozvoljeni u proizvodnji mlečnih formula i dečije hrane.

Na kraju, ono što je svakako važno naglasiti da ukoliko je dete na terapiji nekim lekovima za hronična oboljenja (diabetes mellitus tip 2, astma…), a razmatra se primena određenog dodatka ishrani, važno je prethodno konsultovati se sa pedijatrom ili farmaceutom kako bi se izbegle moguće interakcije lekova i sastojaka dodataka ishrane i time sprečila pojava neželjenih dejstva ovih interakcija.

Sa uvodjenjem nemlečne hrane, deca treba da imaju raznovrsnu i adekvatnu ishranu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…