Suplementacija 0 – 3. Godine Deteta

Suplementacija od novorođenčeta do 3. godine

Dijetetski suplementi za odojčad i malu decu (deca do 3 godine) su posebno formulisani u pogledu specifičnog sastava hranljivih sastojaka.

Kada su detetu neopšodni suplementi?

Kako zbog načina ishrane i ostalih subjektivnih i objektivnih razloga(zdravstvenog stanja, naprimer), nije uvek moguće da se samo hranom unesu svi neophodni nutrijenti u odgovarajućim količinama, tada je upotreba dijeteskih suplemenata opravdana.

Što se tiče preporuka za suplementaciju  u pedijatrijskoj populaciji, stav Američke akademije za pedijatriju i Američke asocijacija za ishranu jeste da ukoliko se dete hrani uravnoteženo, hrana je najbolji način da dete unese sve esencijalne nutrijenate.

suplementacija i kada za decu od rodjenja do 3. godine
Po preporuci pedijatara i farmaceuta

Samo određeni hemijski oblici vitamina i minerala su dozvoljeni!

Moraju se naći i u pogodnom farmaceutskom obliku prilagođenom uzrastu (kapi, sirupi ili praškovi koji se mogu neposredno pre upotrebe rastvoriti u mleku ili vodi), da bi deca mogla neometano da ih konzumiraju.

Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, dijetetski suplementi (dodaci ishrani) su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala ili drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom, pojedinačno ili u kombinaciji, a u prometu su u doziranim oblicima dizajnirane da se uzimaju u odmerenim pojedinačnim količinama (kapsule, tablete, kesice praška, ampule tečnosti, bočice za doziranje u kapima i dr.).

 

Suplementi za malu decu po preporuci pedijatra i farmaceuta!

Pre nego što se u ishranu deteta uključi određeni suplement (vitamini, minerali), trebalo bi razmotriti ovo pitanje sa pedijatrom ili farmaceutom u cilju utvrđivanja da li je suplementacija neophodna. Pedijatri mogu preporučiti unos vitaminsko-mineralnog suplementa kod određene dece i to kod:

  • Dece koja ne jedu redovno, ili se ne hrane uravnoteženom, razvnovrsnom ishranom, odnosno ne unose hranu iz svih grupa namirnica
  • Dece sa slabim apetitom
  • Dece koja su na nekom od restriktivnih režima ishrani (vegeterijanska ishrana)
  • Dece sa intolerancijom na određene namirnice (mleko i mlečni proizvodi, jaja, riba…)
  • Dece sa hroničnim oboljenjima kod kojih je smanjena resorptivna sposobnost digestivnog trakta (celijačna bolest, dijabetes)
  • Dece koja su neuhranjena

Kao i ostali dijeteski suplementi, oni koju su namenjeni deci mogu biti monokomponenti ili kombinacije vitamina ili minerala, dok su biljni suplementi kontraindikovani kod dece mlađe od 3 godine zbog nedovoljnog broja podataka o bezbednosti skoro svih biljaka (koje se koriste kao sastojci u dodacima ishrani) u ovoj populaciji.

Koji su najčešće korišćeni suplementi za decu?

Najčešće korišćeni dodaci ishrani kod dece do 3 godine su: Vitamin K,Vitamin D,Probiotici iOmega 3 masne kiseline.

U proizvodnji suplemenata za odojčad i decu do 3 godine je dozvoljeno koristiti samo najbezbednije aditivi koji su dozvoljeni u proizvodnji mlečnih formula i dečije hrane.

Na kraju, ono što je svakako važno naglasiti da ukoliko je dete na terapiji nekim lekovima za hronična oboljenja (diabetes mellitus tip 2, astma…), a razmatra se primena određenog dodatka ishrani, važno je prethodno konsultovati se sa pedijatrom ili farmaceutom kako bi se izbegle moguće interakcije lekova i sastojaka dodataka ishrane i time sprečila pojava neželjenih dejstva ovih interakcija.

Sa uvodjenjem nemlečne hrane, deca treba da imaju raznovrsnu i adekvatnu ishranu!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatolog Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Vitamil
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…