Suplementacija do 3 godine

Suplementacija do 3 godine

Suplementacija do 3 godine, kada? Dijetetski suplementi za odojčad i malu decu (deca do 3 godine) su posebno formulisani u pogledu specifičnog sastava hranljivih sastojaka.

Suplementacija do 3 godine, kada?

Kako zbog načina ishrane i ostalih subjektivnih i objektivnih razloga(zdravstvenog stanja, naprimer), nije uvek moguće da se samo hranom unesu svi neophodni nutrijenti u odgovarajućim količinama, tada je upotreba dijeteskih suplemenata opravdana.

Što se tiče preporuka za suplementaciju  u pedijatrijskoj populaciji, stav Američke akademije za pedijatriju i Američke asocijacija za ishranu jeste da ukoliko se dete hrani uravnoteženo, hrana je najbolji način da dete unese sve esencijalne nutrijenate.

Suplementacija do 3 godine
Samo po savetu pedijatra i farmaceuta

Samo određeni hemijski oblici vitamina i minerala su dozvoljeni!

Moraju se naći i u pogodnom farmaceutskom obliku prilagođenom uzrastu (kapi, sirupi ili praškovi koji se mogu neposredno pre upotrebe rastvoriti u mleku ili vodi), da bi deca mogla neometano da ih konzumiraju.

Prema Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda, dijetetski suplementi (dodaci ishrani) su namirnice koje dopunjuju normalnu ishranu i predstavljaju koncentrovane izvore vitamina, minerala ili drugih supstanci sa hranljivim ili fiziološkim efektom, pojedinačno ili u kombinaciji, a u prometu su u doziranim oblicima dizajnirane da se uzimaju u odmerenim pojedinačnim količinama (kapsule, tablete, kesice praška, ampule tečnosti, bočice za doziranje u kapima i dr.).

Suplementi za malu decu po preporuci pedijatra i farmaceuta!

Pre nego što se u ishranu deteta uključi određeni suplement (vitamini, minerali), trebalo bi razmotriti ovo pitanje sa pedijatrom ili farmaceutom u cilju utvrđivanja da li je suplementacija neophodna. Pedijatri mogu preporučiti unos vitaminsko-mineralnog suplementa kod određene dece i to kod:

  • Dece koja ne jedu redovno, ili se ne hrane uravnoteženom, razvnovrsnom ishranom, odnosno ne unose hranu iz svih grupa namirnica
  • Dece sa slabim apetitom
  • Dece koja su na nekom od restriktivnih režima ishrani (vegeterijanska ishrana)
  • Dece sa intolerancijom na određene namirnice (mleko i mlečni proizvodi, jaja, riba…)
  • Dece sa hroničnim oboljenjima kod kojih je smanjena resorptivna sposobnost digestivnog trakta (celijačna bolest, dijabetes)
  • Dece koja su neuhranjena

Kao i ostali dijeteski suplementi, oni koju su namenjeni deci mogu biti monokomponenti ili kombinacije vitamina ili minerala, dok su biljni suplementi kontraindikovani kod dece mlađe od 3 godine zbog nedovoljnog broja podataka o bezbednosti skoro svih biljaka (koje se koriste kao sastojci u dodacima ishrani) u ovoj populaciji.

Suplementacija do 3 godine
Koji se suplementi najčešće koriste?

Koji su najčešće korišćeni suplementi za malu decu?

Najčešće korišćeni dodaci ishrani kod dece do 3 godine su: Vitamin K, Vitamin D, Probiotici i Omega 3 masne kiseline.

U proizvodnji suplemenata za odojčad i decu do 3 godine je dozvoljeno koristiti samo najbezbednije aditivi koji su dozvoljeni u proizvodnji mlečnih formula i dečije hrane.

Na kraju, ono što je svakako važno naglasiti da ukoliko je dete na terapiji nekim lekovima za hronična oboljenja (diabetes mellitus tip 2, astma…), a razmatra se primena određenog dodatka ishrani, važno je prethodno konsultovati se sa pedijatrom ili farmaceutom kako bi se izbegle moguće interakcije lekova i sastojaka dodataka ishrane i time sprečila pojava neželjenih dejstva ovih interakcija.

Sa uvodjenjem nemlečne hrane, deca treba da imaju raznovrsnu i adekvatnu ishranu!

Radi na katedri za ishranu i hemiju hrane Univerziteta u Beogradu – Farmaceutski fakultet. Objavila je kao autor ili koautor više stručnih i naučnih radova u domaćim i stranim časopisima.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…