Za jačanje imuniteta ishranom, potrebno je znanje?

Jačanje imuniteta ishranom

Sadržaj

Jačanje imuniteta ishranom je najbolji način jačanja imuniteta. Za pravilnu ishranu koja će ojačati imunitet potrebno je znanje. Osnovna uloga imunog sistema je uspešna odbrana organizma od infekcije.

Sveukupni mehanizam odbrane organizma zovemo imuni sistem. Izbegavanjem loših navika u ishrani može vam biti jedan od ključnih faktora za jačanje imuniteta. Veoma je bitno i unositi dovoljnu količinu tečnosti u toku dana, najviše vode. Ove preporuke namenjene su i trudnicama i mamama, tj. celoj porodici.

Za jačanje imuniteta ishranom potrebno je znanje?

U odbrani i jačanju imunog sitema od značaja su izbegavanje stresa, zdrav san, pravilna ishrana i primerena fizička aktivnost  (zdravi stilovi života).Kako bi se odbrambena uloga pojačala, neophodna je i izbalansirana, uravnotežena ishrana, puna vitamina i minerala.

Jačanje imuniteta ishranom

Kako ishranom ojačati imunitet?

Obojite tanjir – Koristite povrće žutih i narandžastih nijansi, poput  šargarepe, bundeve i tikve. Ovo povrće je  veliki  izvor beta-karotena, koji u telu formira vitamin A. Vitamin A učestvuje u regulaciji međućelijske  komunikacije koja je osnov imunog sistema. Neka istraživanja  pokazuju da vitamin A pomaže  u održavanju normalne funkcije respiratorne mukoze i samim  tim koristi se u preventivi  respiratornih infekcija.

Sveže voće i povrće – Svakodnevno morate uzimate što više svežeg voća i povrća koji su bogati različitim vitaminima i mineralima. Vitami C je hidrosolubilni vitamin koji u različitim studijama pokazuje da smanjuje vreme trajanje infekcija, preporučana dnevna doza je 75 mg, za pušače 100 mg, a za trudnice do 120 mg.

Jačanje imuniteta ishranom

Prilikom borbe sa infekcijama može se uzimate do 200 mg vitamina C. Napomena: Prilikom prekoračene dnevne doze, vitamin C se može izlučiti mokraćom, ali velika količina može dovesti do stvaranja peska ili kamen u bubregu.

Količina vitamina C na 100 g 

Šipurak 426 mg; Paprika 240 mg;  Brokoli 132 mg;  Jagode 85 mg;  Pomorandža 70 mg.

Selen i Cink su važni za imunitet

Dokazano je da i cink i selen jačaju imuni sistem i štite ćelije od oksidativnog stresa. Preporučuje se unos najmanje 10 mg cinka dnevno, a tokom trudnoće i dojenja mogu se i povećati doze.Biljni izvori cinka se mahunarke, kakao i orašasti plodovi, ali je njihova apsorbcija manje nego u namirnicama životinjskog porekla. Zato se preporučuje da glavni izvor cinka budu školjke, meso, jaja i riba. Najbolji izvori selena su meso, jaja, riba i sočivo.

Jačanje imuniteta ishranom

Vitamin D za bolji imunitet i probiotici

Najnovija istraživanja su pokazala da vitamin D ne samo da povoljno utiče na koštani sistem, nego i na imuni sistem. Pored toga što naše telo stvara vitamin D iz kože pod dejstvom sunčeve svetlosti,postoje namirnice koji su dobar izvor vitamina D, poput ribe, jaja, teletine, mleka.

U borbi za bolji imunitet pravi prijatelj su probiotici koje treba koristiti uz pravilnu ishranu! Fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kiselo mleko i kefir, su preporučene namirnice, koje trudnica treba da uvrsti u svoj plan ishrane. Kiselo mleko, jogurt, kefir, kiseli kupus, kiseli krastavčići i mnoga druga hrana su prirodni izvor probiotika.

Jačanje imuniteta ishranom

Domaća pileća supa borac protiv respiratornih infekcija

Tradicionalni lek kao što je pileća supa zaista ima pozitivan efekat  na prehladu. Pored toga što sadrži proteine i mikronutrijente,  pomaže hidrataciju organizmu, ima i antiinfalmatorno  dejstvo  tako što inhibira kretanje neutrofila i ubrzava kretanje sluzi, što posledično olakšava  iskašljavanje.

avatar
Višegodišnje iskustvo u izradi individualnih nutritivnih planova kod zdravstvenih problema. Autor knjige “Ishrana u trudnoći i bebe do druge godine života”.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Progesteron je jedan od osnovnih hormona koje treba uraditi kada planirate trudnoću. Najčešće se počinje od osnovnog hormonskog statusa za ženu koji se radi u prvoj fazi ciklusa od 2 do 4...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...