Riba u zdravoj ishrani i 2 recepta

Riba u zdravoj ishrani

Sadržaj

Riba u zdravoj ishrani DA.  Zamislite da vam vaš lekar da recept za prokelj, beli luk i pšeničnu travu, ribu… To je scenario koji naučnici predviđaju, zahvaljujući otkriću sve većeg broja fitohemikalija, aktivnih jedinjenja u namirnicama, koje sprečavaju pojavu oboljenja.

Riba u zdravoj ishrani nezaobilazna namirnica!

Svaki put kada jedete žive namirnice  (voće i povrće) i ribu,  unosite u sebe koktel esencijalnih vitamina, minerala, aminokiselina, antioksidanasa, enzima i fitohemikalija, koji združeni rade u korist vašeg zdravlja.

Riba u zdravoj ishrani

Nedovoljno koristimo ribu u ishrani – menjajmo navike u ishrani

Riba ima veliku biološku i dijetetsku vrednost, meso ribe sadrži veoma kvalitetne proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine i brojne minerale (kalcijum, magnezijum, hrom, cink, bakar, gvožđe, fluor, selen i dr.) i dobrodošla je i možemo reći neophodna  na trpezi trudnice.   U ishrani našeg stanovništva riba je zastupljena u proseku sa 52 g nedeljno, što je daleko ispod preporučene količine. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, dnevno treba uneti bar 30 do 40 g ribe.

Po čemu se razlikuju vrste ribe?

Ribe se dele na posne, polumasne, masne i visoko masne.

Ribe se prema sadržaju masti ribe se dele na:

posne ribe (oslić, tuna, škarpina, zubatac, iverak,   smuđ, linjak, grgeč, štuka, partrmka i dr.),

polumasne ribe  (sardela, bakalar, inćun, cipal, ugor , sitna bela riba, beli amur, tostolobik, deverika, mrena, jesetra, klen …),

masne ribe (papelina, skuša, haringa, losos, šaran, som i dr.) i

visokomasne ribe koje gomilaju podkožno masno tkivo (jegulja, kečiga, tovljeni šaran …)

Riba u zdravoj ishrani

Zašto je riblja mast je poželjna u ishrani

Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja. Uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline.  Posebno je važna  porodica Omega 3 masnih kiselina, zbog smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, uravnoteživanja hormona i jačanja mentalnih funkcija. Ove masne kiseline su od suštinske važnosti  u ishrani trudnica i dece . Zato na našem tanjiru treba češće imati haringu, skušu, tunu, sardele, tolstolobik, partrmku ili losos.

Šta sadrži meso ribe?

Mišićno tkivo ribe sadrži i prirodne akntioksidanse, kao što je tokoferol (vitamin E). Riblja jetra, iz koje se dobija riblje ulje, sadrži značaje količine vitamina A i D i smatra se prirodnim koncentratom ovih vitamina. U mesu ribe prisutne su i značajne količine vitamina B grupe.

Riba u zdravoj ishrani

Važno je znati

Riba se koristi kao sveža ili kao smrznuta. Pravilno odmrzavanje ribe vrši se na temperaturi od 0 do 6 stepeni, dakle odlaganjem u frižider. Zbog kvarenja i velikog gubitka soka, ne treba je odmrzavati na sobnoj temperaturi.

riba u zdravoj ishrani

Recept: Pečeni šaran prelivan sa belim vinom

Sastojci: Šaran srednje veličine (oko 1,5 kg.), 1 dl belog vina, 3 kašike ulja, 3 čena belog luka,1 supena kašika peršunovog lista, so, malo bibera, ½ kašičice aleve paprike i 1 limun.

Dobro opranog šarana prosušite papirnim ubrusom, zasecite šarana na svakih 5cm sa obe strane. Spojite peršun, biber, so, ulje, alevu papriku u činijici, dobro utrljajte u šarana, stomak i zaseke.

Stavite u pleh na pek papir. Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Izvadite i prelijte belim vinom. Nastavite da pečete šarana otprilike oko 20 minuta, dok ne vidite da je rumen i hrskav. Ne brinite zbog vina, alkohol je ispario! Servirajte uz limun.

riba u zdravoj ishrani

 Recept: Pečeni fileti oslića u rerni

Sastojci: 4 fileta oslića, 4 kašike maslinovog ulja, so, malo bibera, 1/2 limuna, čaša belog vina, kašika seckanog peršuna, grančica ruzmarina, pola kašičice belog luka u granulama, 2 kašike brašna (može biti pšenično ili spelta) 1 kašika prezli.

Uvaljajte svaki filet (dobro osušen) u mešavinu brašna i prezli, poređajte u vatrostalnu posudu. Grančicu ruzmarina stavite negde oko sredine posude. Preliti sa mešavinom: maslinovo ulje, peršun, limunov sok, so, biber, beli luk. Stavite u zagrejanu rernu na 200 stepeni 20 minuta, prelijte vinom nakon toga i pecite još 25-30 minuta (videćete kada bude rumeno i hrskavo).

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...