Riba, Neizostavna u Zdravoj Ishrani

Zamislite da vam vaš lekar da recept za prokelj, beli luk i pšeničnu travu, ribu…

To je scenario koji naučnici predviđaju, zahvaljujući otkriću sve većeg broja fitohemikalija, aktivnih jedinjenja u namirnicama, koje sprečavaju pojavu oboljenja. Svaki put kada jedete žive namirnice – voće i povrće – unosite u sebe koktel esencijalnih vitamina, minerala, aminokiselina, antioksidanasa, enzima i fitohemikalija, koji združeni rade u korist vašeg zdravlja.

Nedovoljno koristimo ribu u ishrani?

Riba ima veliku biološku i dijetetsku vrednost, meso ribe sadrži veoma kvalitetne proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine i brojne minerale (kalcijum, magnezijum, hrom, cink, bakar, gvožđe, fluor, selen i dr.) i dobrodošla je i možemo reći neophodna  na trpezi trudnice.   U ishrani našeg stanovništva riba je zastupljena u proseku sa 52 g nedeljno, što je daleko ispod preporučene količine. Prema preporukama Svetske zdravstvene organizacije, dnevno treba uneti bar 30 do 40 g ribe.

Vitamin B3
Losos i tuna, poželjni na trpezi trudnice

Prema sadržaju masti ribe se dele na:

posne ribe (oslić, tuna, škarpina, zubatac, iverak,   smuđ, linjak, grgeč, štuka, partrmka i dr.),

polumasneribe  (sardela, bakalar, inćun, cipal, ugor , sitna bela riba, beli amur, tostolobik, deverika, mrena, jesetra, klen …),

masne ribe (papelina, skuša, haringa, losos, šaran, som i dr.) i

visokomasne ribe koje gomilaju podkožno masno tkivo (jegulja, kečiga, tovljeni šaran …)

Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja. Uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline.  Posebno je važna  porodica Omega 3 masnih kiselina, zbog smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, uravnoteživanja hormona i jačanja mentalnih funkcija. Ove masne kiseline su od suštinske važnosti  u ishrani trudnica i dece . Zato na našem tanjiru treba češće imati haringu, skušu, tunu, sardele, tolstolobik, partrmku ili losos.

Mišićno tkivo ribe sadrži i prirodne akntioksidanse, kao što je tokoferol (vitamin E). Riblja jetra, iz koje se dobija riblje ulje, sadrži značaje količine vitamina A i D i smatra se prirodnim koncentratom ovih vitamina. U mesu ribe prisutne su i značajne količine vitamina B grupe.

Važno je znati

Riba se koristi kao sveža ili kao smrznuta. Odmrzavanje ribe vrši se na temperaturi od 0 do 6 stepeni, dakle odlaganjem u frižider. Zbog kvarenja i velikog gubitka soka, ne treba je odmrzavati na sobnoj temperaturi.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Enterosgel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…