Voda Kao Važan Činilac Lepote Žene

Voda Kao Važan Činilac Lepote Žene

Voda kao važan činilac lepote žene je odavno prepoznata. Voda učestvuje u osnovnim metaboličkim procesima, služi kao rastvarač, transporter i regulator osmotskog pritiska. Ona je važan činilac lepote žene. Ona rastvara i transportuje nutrijente u ćeliju i iz nje.

Šta se dešava usled nedostatka vode u organizmu?

Već pri malom nedostatku vode javlja se malaksalost, glavobolja, promena krvnog pritiska, opstipacija…Dehidracija u dužem vremenskom periodu dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema, bubrega i jetre, a pojava dehidracije vidljiva je i na koži.

Voda Kao Važan Činilac Lepote Žene

Dehidracija se očitava na koži?

Koža je barijera koja štiti telo od gubitka vode  iz organizma i sprečava prodor stranih supstanci iz spoljne sredine.Koža sprečava preterano isparavanje vode obrazovanjem hidrolipidnog filma, koji nastaje od loja emulgovanog znojem.Propustljivost površinskog sloja kože za vodu je hiljadu puta manja nego kod većine drugih bioloških membrana ,zahvaljujući sastavu i strukturnom uredjenju lipida (masti).

Kada se ovi lipidi uklone sa površine kože (dejstvom deterdženata ), dolazi do povećanog gubitka vode iz organizma, sto se manifestuje najpre isušivanjem kože.

Nedovoljno unošenje vode u dužem vremenskom periodu  se odražava i na izgled kože. Koža postaje suva, neelastična i gruba. Prvi znak suvoće je koža bez sjaja, sivo-bele boje. Gubitak vode dovodi do smanjene  kohezije između ćelija u površinskim slojevima kože. Ivice korneocita, ćelija epiderma,  se uvijaju i odvajaju, što primećujemo kao pertutanje kože. Cela površina kože je gruba na dodir. Kako je suva koža manje elastična, manje je  otporna na istezanje i savijanje, pa se stoga  ponekad javljaju  pukotine i naprsnuća.

Dovoljno vode uspešnija laktacija?

Ukoliko dodje do dehidracije organizma, izgled kože se menja. Kod blage dehidracije koža postaje suva, gubi elastičnost, peruta se i pecka i izgleda starije. Može doći do pogoršanja izgleda celulita, jer metaboliti ostaju zarobljeni u medjućelijskom prostoru kao posledica slabe cirkulacije krvi i linfe. Promene se uoćavaju i na noktima i kosi ( nokti krti i lomljivi a kosa suva i oštećena jer folikuli nisu hidrirani ). Voda u adekvatnoj količini vam je neophodna za uspešnu laktaciju!

Simptomi nestaju ako se organizmu obezbedi unos 8 čaša vode dnevno. Medjutim ako je do ovih promena došlo zbog narušavanja hidrolipidne barijere, unos vode ili njena primena spolja nije dovoljna , već se narušena barijera najpre mora obnoviti.

Veoma je važno da čitate etikete flaširanih voda jer ćete na njima naći sve osnovne podatke o osobinama i hemijskom sastavu flaširane vode. Na njima se takođe nalazi i datum proizvodnje, rok upotrebe, ali i mesto odakle potiče voda tj. sedište punioca vode. Pravilna ishrana trudnica treba da podrazumeva i dobar odabir voda.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Podrška u afinitetima deteta
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj
Previše aktivnosti za decu ometa njihov razvoj. Edukativne i sportske aktivnosti za dete, DA, reći će većina roditelja male dece, do polaska u školu.Dodatne edukativne i sportske aktivnosti i deteDa li malom detetu trebaju baš sve dodatne aktivnosti poput časova engleskog, baleta, sportića i sličnih aktivnosti? Kada zavirimo u vrtiće…
13 Nedelja trudnoce (trinaesta nedelja trudnoce)
13 Nedelja trudnoće (trinaesta nedelja trudnoće)
13 Nedelja trudnoće je početak drugog trimestra trudnoće. Period najmirniji u celoj trudnoći za trudnicu, a tako intenzivan za plod.Koji pregledi se rade u drugom trimestru pročitajte OVDEKako se razvija plod u trinaestoj nedelji trudnoće?Plod je sada prošao najnestabilniji period prvog trimestra, sada se trudnoća stabilizovala i šanse da dodje…
Kažnjeno dete se oseća poniženo
Vaspitavanje dece bez kazne
Vaspitavanje dece bez kazne nije neki „skandinavski model puštanja dece da nam skaču po glavi i rade šta hoće“, protivno uverenjima mnogih. Naprotiv, vaspitavanje dece bez kazne uključuje mnogo više asertivnosti, strukture, discipline, strpljenja i veština, nego što to srećemo u bilo kom obliku kažnjavanja.Vaspitavanje dece bez kazne podrazumeva PRISUTNOST…