Voda Kao Važan Činilac Lepote Žene

Voda Kao Važan Činilac Lepote Žene

Sadržaj

Voda kao važan činilac lepote žene je odavno prepoznata. Ona je važan činilac lepote žene. Ona rastvara i transportuje nutrijente u ćeliju i iz nje.

Voda učestvuje u osnovnim metaboličkim procesima, služi kao rastvarač, transporter i regulator osmotskog pritiska.

Šta se dešava usled nedostatka vode u organizmu?

Već pri malom nedostatku vode javlja se malaksalost, glavobolja, promena krvnog pritiska, opstipacija…Dehidracija u dužem vremenskom periodu dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema, bubrega i jetre, a pojava dehidracije vidljiva je i na koži.

Voda Kao Važan Činilac Lepote Žene

Voda kao važan činilac lepote žene – Dehidracija se očitava na koži?

Koža je barijera koja štiti telo od gubitka vode  iz organizma i sprečava prodor stranih supstanci iz spoljne sredine.Koža sprečava preterano isparavanje vode obrazovanjem hidrolipidnog filma, koji nastaje od loja emulgovanog znojem.Propustljivost površinskog sloja kože za vodu je hiljadu puta manja nego kod većine drugih bioloških membrana ,zahvaljujući sastavu i strukturnom uredjenju lipida (masti).

Kada se ovi lipidi uklone sa površine kože (dejstvom deterdženata ), dolazi do povećanog gubitka vode iz organizma, sto se manifestuje najpre isušivanjem kože.

Nedovoljno unošenje vode u dužem vremenskom periodu  se odražava i na izgled kože. Koža postaje suva, neelastična i gruba. Prvi znak suvoće je koža bez sjaja, sivo-bele boje. Gubitak vode dovodi do smanjene  kohezije između ćelija u površinskim slojevima kože. Ivice korneocita, ćelija epiderma,  se uvijaju i odvajaju, što primećujemo kao pertutanje kože. Cela površina kože je gruba na dodir. Kako je suva koža manje elastična, manje je  otporna na istezanje i savijanje, pa se stoga  ponekad javljaju  pukotine i naprsnuća.

Dovoljno vode uspešnija laktacija?

Ukoliko dodje do dehidracije organizma, izgled kože se menja. Kod blage dehidracije koža postaje suva, gubi elastičnost, peruta se i pecka i izgleda starije. Može doći do pogoršanja izgleda celulita, jer metaboliti ostaju zarobljeni u medjućelijskom prostoru kao posledica slabe cirkulacije krvi i linfe. Promene se uoćavaju i na noktima i kosi ( nokti krti i lomljivi a kosa suva i oštećena jer folikuli nisu hidrirani ). Voda u adekvatnoj količini vam je neophodna za uspešnu laktaciju!

Simptomi nestaju ako se organizmu obezbedi unos 8 čaša vode dnevno. Medjutim ako je do ovih promena došlo zbog narušavanja hidrolipidne barijere, unos vode ili njena primena spolja nije dovoljna , već se narušena barijera najpre mora obnoviti.

Veoma je važno da čitate etikete flaširanih voda jer ćete na njima naći sve osnovne podatke o osobinama i hemijskom sastavu flaširane vode. Na njima se takođe nalazi i datum proizvodnje, rok upotrebe, ali i mesto odakle potiče voda tj. sedište punioca vode. Pravilna ishrana trudnica treba da podrazumeva i dobar odabir voda.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...