Voda Kao Važan Činilac Lepote Žene

0

Voda učestvuje u osnovnim metaboličkim procesima, služi kao rastvarač, transporter i regulator osmotskog pritiska. Ona rastvara i transportuje nutrijente u ćeliju i iz nje.

Već pri malom nedostatku vode javlja se malaksalost, glavobolja, promena krvnog pritiska, opstipacija…Dehidracija u dužem vremenskom periodu dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema, bubrega i jetre, a pojava dehidracije vidljiva je i na koži.

Koža je barijera koja štiti telo od gubitka vode  iz organizma i sprečava prodor stranih supstanci iz spoljne sredine.Koža sprečava preterano isparavanje vode obrazovanjem hidrolipidnog filma, koji nastaje od loja emulgovanog znojem.Propustljivost površinskog sloja kože za vodu je hiljadu puta manja nego kod većine drugih bioloških membrana ,zahvaljujući sastavu i strukturnom uredjenju lipida ( masti).

Kada se ovi lipidi uklone sa površine kože (dejstvom deterdženata ), dolazi do povećanog gubitka vode iz organizma , sto se manifestuje najpre isušivanjem kože.

Ukoliko dodje do dehidracije organizma,izgled kože se menja .Kod blage dehidracije koža postaje suva, gubi elastičnost ,peruta se i pecka i izgleda starije .Može doći do pogoršanja izgleda celulita , jer metaboliti ostaju zarobljeni u medjućelijskom prostoru kao posledica slabe cirkulacije krvi i linfe .Promene se uoćavaju i na noktima i kosi ( nokti krti i lomljivi a kosa suva i oštećena jer folikuli nisu hidrirani ).

Simptomi nestaju ako se organizmu obezbedi unos 8 čaša vode dnevno. Medjutim ako je do ovih promena došlo zbog narušavanja hidrolipidne barijere, unos vode ili njena primena spolja nije dovoljna , već se narušena barijera najpre mora obnoviti.

Share.

About Author

Comments are closed.