Voda Kao Važan Činilac Lepote Žene

0

Voda učestvuje u osnovnim metaboličkim procesima, služi kao rastvarač, transporter i regulator osmotskog pritiska. Ona je važan činilac lepote žene.

Ona rastvara i transportuje nutrijente u ćeliju i iz nje.

Šta se dešava usled nedostatka vode u organizmu?

Već pri malom nedostatku vode javlja se malaksalost, glavobolja, promena krvnog pritiska, opstipacija…Dehidracija u dužem vremenskom periodu dovodi do poremećaja u radu nervnog sistema, bubrega i jetre, a pojava dehidracije vidljiva je i na koži.

Dehidracija se očitava na koži?

Koža je barijera koja štiti telo od gubitka vode  iz organizma i sprečava prodor stranih supstanci iz spoljne sredine.Koža sprečava preterano isparavanje vode obrazovanjem hidrolipidnog filma, koji nastaje od loja emulgovanog znojem.Propustljivost površinskog sloja kože za vodu je hiljadu puta manja nego kod većine drugih bioloških membrana ,zahvaljujući sastavu i strukturnom uredjenju lipida ( masti).

Kada se ovi lipidi uklone sa površine kože (dejstvom deterdženata ), dolazi do povećanog gubitka vode iz organizma, sto se manifestuje najpre isušivanjem kože.

Ako dojite

Ukoliko dodje do dehidracije organizma, izgled kože se menja. Kod blage dehidracije koža postaje suva, gubi elastičnost ,peruta se i pecka i izgleda starije .Može doći do pogoršanja izgleda celulita , jer metaboliti ostaju zarobljeni u medjućelijskom prostoru kao posledica slabe cirkulacije krvi i linfe. Promene se uoćavaju i na noktima i kosi ( nokti krti i lomljivi a kosa suva i oštećena jer folikuli nisu hidrirani ). Voda u adekvatnoj količini vam je neophodna za uspešnu laktaciju!

Simptomi nestaju ako se organizmu obezbedi unos 8 čaša vode dnevno. Medjutim ako je do ovih promena došlo zbog narušavanja hidrolipidne barijere, unos vode ili njena primena spolja nije dovoljna , već se narušena barijera najpre mora obnoviti.

Veoma je važno da čitate etikete flaširanih voda jer ćete na njima naći sve osnovne podatke o osobinama i hemijskom sastavu flaširane vode. Na njima se takođe nalazi i datum proizvodnje, rok upotrebe, ali i mesto odakle potiče voda tj. sedište punioca vode. Pravilna ishrana trudnica treba da podrazumeva i dobar odabir voda.

Share.

About Author

Comments are closed.