Koliko vode piti – toplu ili hladnu?

Koliko vode piti

Koliko vode piti dnevno zavisi od fizičkih aktivnosti, klime, hrane koju uzimamo i začina u njoj. Veće fizičke aktivnosti i toplija klima prirodno zahtevaju više vode.

Koliko vode piti dnevno?

Idealna dnevna količina vode bila bi oko dve litre. Voće i povrće sastoje se od oko 90 odsto vode. Taj oblik vode organizam lako apsorbuje. Crni čaj i kafa, koje u trudnoći treba veoma redukovano konzumirati zbog očuvanja zdravlja trudnica, uzrokuju gubitak vode iz organizma. Trudnica sa šećernom bolešću mora uzimati dodatne količine tečnosti pre sportske aktivnosti. To znači: najmanje jedna čaša vode sat i po pre planiranog sporta, jedna čaša vode 30 minuta pre sporta, u toku sportske aktivnosti pola čaše vode svakih 15 minuta.

Koliko vode piti
Uvek pažljivo čitajte etiketu. Voda se čuva van domašaja svetlosti (sunca pogotovo) i na hladnom mestu (najbolje u frižideru)

Kada se pije voda?

Voda se, po pravilu, pije između obroka. Unošenje vode sa hranom razređuje enzime potrebne za varenje hrane, što može da oslabi varenje i dovede do osećaja težine u stomaku i nadutosti. Voda se uzima pre jela ili sat vremena nakon jela.

Hladna voda – da li je dobro piti hladnu vodu?

Hladna voda(ispod 8 stepeni celzijusa) mnogo brže prelazi iz stomaka u intestinalni trakt i svojom temperaturom utiče na rashlađivanje organizma trudnice, što je pogodno u vreme toplih dana i posle fizičke aktivnosti. Hladna voda stimuliše lučenje želudačnog soka i povećava crevnu peristaltiku. Pije se polako u malim gutljajima. Hladna voda pospešuje izlučivanje toksičnih materija iz kože i podstiče rad bubrega. Na hladnu vodi se treba postepeno navikavati, polako i oprezno, kako ne bi prehladili grlo.

Koliko vode piti
Leti je potrebno više vode

Topla voda – Kada se pije topla voda?

Topla voda (iznad 12 stepeni celzijusa) ispoljava sasvim drugačije efekte na motornu i sekretornu funkciju gastrointestinalnog trakta trudnice. Topla voda neće vas osvežiti, ali topla voda smanjuje izlučivanje želudačne kiseline, smanjuje gorušicu, nadutost i podrigivanje i smanjuje se mučnina (što je čest problem u trudnoći).

Idealna za putovanja

Flaširana voda je pogodna i u situacijama kada smo u prirodi, na sportskim aktivnostima, izletima ili u šetnji i na putovanju, gde je konfornije i higijenski bezbednije otvoriti flašicu i piti nego konzumirati vodu iz česme ili nekog sumnjivog bunara ili izvora.

OPREZ: Sastav pijaće vode (tzv. česmovače) razlikuje se od grada do grada i treba biti oprezan jer organizam može burno da reaguje na promenu sastava vode. Da bi ste izbegli zdravstvene tegobe, najbezbednije je piti flaširanu vodu.

Koliko Vode Piti
Na hladnu vodu se treba polako navići

Izbor flaširane vode

Izbor flaširane vode za piće na tržištu je veliki. Prirodne mineralne vode su podzemne vode koje su dobile naziv na osnovu sadržaja mineralnih soli i specifičnih osobina. Artificijalne vode u terminološkom smislu predstavljaju veštačke vode, odnosno vode gde se različitim tehničko-tehnološkim postupcima u toku njenog tretmana-proizvonje može postići željeni kvalitet kao i naknadnim dodavanjem različitih suplemenata. U svetu se takodje proizvode i koriste i takozvane funkcionalne vode, kojima se posle tretmana proizvodnje, dodaju suplementi ( naprimer kiseonik ) a koje zbog svojih posebnih svojstava imaju odredjenu namenu i koriste se selektivno.

Svi podaci su na eiketi vode

Veoma je važno da čitate etikete flaširanih voda jer ćete na njima naći sve osnovne podatke o osobinama i hemijskom sastavu flaširane vode. Na njima se takođe nalazi i datum proizvodnje, rok upotrebe, ali i mesto odakle potiče voda tj. sedište punioca vode.

Za neograničenu upotrebu (dnevne potrebe) preporučuje se prirodna mineralna voda sa veoma niskim sadržajem rastvorenih mineralnih materija, ili prirodna mineralna voda sa niskim sadržajem rastvorivih mineralnih materija, dok se vode sa većom koncentracijom minerala koriste u ograničenim količinama.

U odnosu na ukupan sadržaj minerala, prirodne mineralne vode se dele na:

  • prirodna mineralna voda sa veoma niskim sadržajem rastvorenih mineralnih materija, koja sadrži do 50 mg/l mineralnih soli,
  • prirodna mineralna voda sa niskim sadržajem rastvorivih mineralnih materija, koja sadrži od 50 do 500 mg/l mineralnih soli,
  • prirodna mineralna voda, koja sadrži od 500 mg/l do 1500 mg/l mineralnih soli,
  • prirodna mineralna voda bogata mineralnim solima, koja sadrži preko 1500 mg/l mineralnih soli
Radi u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Više decenija je posvetio radu na kvalitetu voda, gde je dao značajan doprinos.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…