Slatki Krompir (batat) i Bundeva

Batat, slatki krompir spada u 20 top namirnica

Tropski koren, slatki krompir – batat, smatra se jednom od 20 najboljih namirnica po preporuci Svetskog centra za prevenciju kancera i zdrave stilove života.

Kako izgleda i kako se koristi batat?

Krtole slatkog krompira su valjkastog ili jajastog oblika, a ispod tanke kore slatkog krompira je plod intenzivno narandžaste boje i slatkastog ukusa. Ukus je sličan ukusu pečene bundeve. Može se jesti sirov – najbolje rendan ili u obliku soka kao šargarepa. Može se peći u rerni kao običan krompir (sa ljuskom), pržiti kao krompir, kuvati, a zatim pasirati kao pire ili koristiti u kuvanim i pečenim složenim jelima. Ljušti se četkom za ljuštenje povrća (koja može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane).

Zbog čega je batat svrstan u 20 Top namirnica?

Antioksidativna sposobnost slatkog krompira potiče od velike koncentracije beta-karotena, vitamina C (neposredno je ispod ljuske), luteina, zeoksantina, hlorogenske kiseline… Sadrži vodu, ugljene hidrate, biljna vlakna, slobodne aminokiseline, proteine, vitamin B6, mineralne materije (kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, fosfor), biljne sterole koji snižavaju holesterol.

Proteini su u slatkom, kao i u običnom krompiru, nekompletni pa trudnicama preporučujemo da ovu izvanrednu namirnicu kombinuju sa sirom, mlečnim proizvodima ili ribom.

batat, slatki krompir, u zdravoj i pravilnoj ishrani (1)

Kako kupovati slatki krompir batat?

Kupuju se tvrde, glatke krtole, suve kore, bez oštećenja i fleka, bez mekanih mesta i jednolične boje. Treba proveriti vrhove jer oni prvo trule.

Kako čuvati batat?

U frižideru mogu opstati do mesec dana.

 Bundeva, alternativa batatu, namirnica sa našeg podneblja

Nenaslovljeni dizajn 75 1

BUNDEVA je povrće našeg podneblja.Postoji veliki broj sorti koje određuju veličinu, oblik i boju kore, kao i sočnost i ukus „mesa“ bundeve.

Bundeva je značajan izvor antioksidanata, beta-karotena i luteina, ali i vitamina C. Male količine bundeve zadovoljavaju dnevnu potrebu za vitamiom A. Izvor je kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa… zatim vitamina B1, B6 i sadrži značajne količine biljnih vlakana, važnih u trudnoći i za bolju probavu. Siromašna je proteinima (mada sadrži i slobodne amino-kiseline), mastima i natrijumom.

Kako kupovati bundevu?

Sa suvom tvrdom i grubom korom, bez mekanih mesta i oštećenja ili nagnječenja. Na preseku treba da ima jasno narandžastu boju.

Kako se čuva ova namirnica?

Čuvaju se cele na suvom i tamnom mestu 3-4 meseca, a u frižideru u papirnatoj kesi nekoliko nedelja. Isečenu u komadu treba uviti u samolepljivu foliju i čuvati 2-3 dana.

Napomena: trudnice treba da peku bundevu u posudi u kojoj će se dodati voda ili kuvati sa malim dodatkom vode (tako neće nadimati i činiti problem). Od bundeve se može napraviti i sok.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl.ing. tehnologije. Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma 2 - Vitamil
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Otikon
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…