Tropski koren, slatki krompir – batat, smatra se jednom od 20 najboljih namirnica po preporuci Svetskog centra za prevenciju kancera i zdrave stilove života.
Kako izgleda i kako se koristi batat?
Krtole slatkog krompira su valjkastog ili jajastog oblika, a ispod tanke kore slatkog krompira je plod intenzivno narandžaste boje i slatkastog ukusa. Ukus je sličan ukusu pečene bundeve. Može se jesti sirov – najbolje rendan ili u obliku soka kao šargarepa. Može se peći u rerni kao običan krompir (sa ljuskom), pržiti kao krompir, kuvati, a zatim pasirati kao pire ili koristiti u kuvanim i pečenim složenim jelima. Ljušti se četkom za ljuštenje povrća (koja može da se nabavi u prodavnicama zdrave hrane).
Zbog čega je batat svrstan u 20 Top namirnica?
Antioksidativna sposobnost slatkog krompira potiče od velike koncentracije beta-karotena, vitamina C (neposredno je ispod ljuske), luteina, zeoksantina, hlorogenske kiseline… Sadrži vodu, ugljene hidrate, biljna vlakna, slobodne aminokiseline, proteine, vitamin B6, mineralne materije (kalijum, kalcijum, natrijum, magnezijum, fosfor), biljne sterole koji snižavaju holesterol.
Proteini su u slatkom, kao i u običnom krompiru, nekompletni pa trudnicama preporučujemo da ovu izvanrednu namirnicu kombinuju sa sirom, mlečnim proizvodima ili ribom.
Kako kupovati i čuvati slatki krompir batat?
Kupuju se tvrde, glatke krtole, suve kore, bez oštećenja i fleka, bez mekanih mesta i jednolične boje. Treba proveriti vrhove jer oni prvo trule.
Batat čuvati u frižideru mogu opstati do mesec dana.
Bundeva, alternativa batatu, namirnica sa našeg podneblja
BUNDEVA je povrće našeg podneblja.Postoji veliki broj sorti koje određuju veličinu, oblik i boju kore, kao i sočnost i ukus „mesa“ bundeve. Bundeva je značajan izvor antioksidanata, beta-karotena i luteina, ali i vitamina C. Male količine bundeve zadovoljavaju dnevnu potrebu za vitamiom A. Izvor je kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, mangana, gvožđa… zatim vitamina B1, B6 i sadrži značajne količine biljnih vlakana, važnih u trudnoći i za bolju probavu. Siromašna je proteinima (mada sadrži i slobodne amino-kiseline), mastima i natrijumom.
Kako kupovati bundevu?
Sa suvom tvrdom i grubom korom, bez mekanih mesta i oštećenja ili nagnječenja. Na preseku treba da ima jasno narandžastu boju.
Kako se čuva ova namirnica?
Čuvaju se cele na suvom i tamnom mestu 3-4 meseca, a u frižideru u papirnatoj kesi nekoliko nedelja. Isečenu u komadu treba uviti u samolepljivu foliju i čuvati 2-3 dana.
Napomena: trudnice treba da peku bundevu u posudi u kojoj će se dodati voda ili kuvati sa malim dodatkom vode (tako neće nadimati i činiti problem). Od bundeve se može napraviti i sok.
Recepti sa batatom i bundevom
Čorba sa batatom
Potreban material: 1 struk praziluka, 1 batat srednje veličine, 1 šargarepa srednje veličine, 1 koren peršuna srednje veličine, 1 krompir srednje veličine, 2 čena belog luka, 20 g putera, peršun, so, mleveno povrće začin bez glutaminata 1 kašičica, 1 čaša neutralne pavlake (opciono), malo muskatnog oraščića .
Na puteru, na srednjoj vatri izdinstati prvo praziluk pa dodavati ostalo povrće sečeno na kockice. Nakaon 5 minuta dinstanja uz konstantno mešanje varjačom, naliti vodom (oko1,5 l). Kada je povrće skoro skuvano dodati batat sečen na kockice. Kuvati još 6-7 minuta. Pred kraj dodati i neutralnu pavlaku (možete i kašiku kisele pavlake dodati u tanjir kada servirate čorbu umesto neutralne). Zatim mleveno povrće, so i narendati sasvim malo muskatnog oraščića (prema vašem ukusu). Kada skinete sa vatre pospite čorbu sitno seckanim peršunom.
Babat pire za bebe
Batat ispeći u kori (manji). Oljuštiti, staviti u blender sa majčinim mlekom ili adaptiranom formulom. Postići željenu gustinu. Izblendati, I pire je gotov!
Bundeva na štapiće iz rerne ili sa grila
Željenu količinu bundeve isecite na uže štapiće, otopite malo putera pa premažite štapiće četkicom. Možete ih peći u rerni na pak papiru ili na roštiljskom tiganju – grilovati. Divna užina za sve ukućane!