Mleko i mlečni proizvodi su dragoceni u ishrani trudnice

Koliko dnevno trudnica treba da unese mlečnih proizvoda, mleka, kiselog mleka, sira

Mleko i mlečni proizvodi su dragoceni u ishrani trudnice.Kakve su zvanične preporuke za trudnicu? Koliko dnevno treba da budu zastupljeni  mlečni proizvodiu ishrani (mleko i fermentisani mlečni proizvodi)?

Zašto su trudnicama u ishrani dragoceni mleko i mlečni proizvodi?

Mleko,jogurt i kiselo mlekoimaju sličan sadržaj makro i mikronutrijenata, 100 grama ovih proizvoda sadrži :

3.1 g proteina, 125 mg kalcijuma, 93 mg fosfora, 11.5 mg magnezijuma, 155 mg kalijuma 0.4  mg cinka 0.03 mg vitamina B1, 0.18 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3, 0.05 mg vitamina B6, 0.4 mikrograma vitamina B12.

Šta trudnica dobija sa 3 šolje mleka ili jogurta dnevno?

Konzumiranjem tri šolje mleka, kiselog mleka ili jogurta svakog dana zadovoljava se: 26% dnevnih potreba za proteinima, 77% za vitaminom B2,   27% za vitaminom B3, 16% za vitaminom B6,   92% za vitaminom B12, 75% za kalcijumom 80% za  fosforom,   22% za cinkom i oko 19% dnevnih potreba  za  kalijumom .

Mleko i mlečni proizvodi su dragoceni u ishrani trudnice

Šta trudnica treba da uvrsti u plan ishrane?

Fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kiselo mleko i kefir, su preporučene namirnice, koje trudnica treba da uvrsti u svoj plan ishrane. Jogurt i kiselo mleko  su proizvodi dobijeni fermentacijom pasterizovanog mleka sa određenim kulturama mikroorganizmima.

U proizvodnji kiselog mleka koristi se kultura Bacillus. acidophyllus (Streptococus lactis) koja fermentiše laktozu do mlečne kiseline. Prevođenjem laktoze u mlečnu kiselinu snižava se pH u crevima, što ometa razvoj određenih štetnih mikroorganizama.

Jogurt

Nastaje fermentisanjem  mleka kombinovanim delovanjem kultura Streptobacillus. termophylus koji fermentiše laktozu u mlečnu kiselinu, i Termobacterium bulgaricus, koji pomaže u prevođenju koagulisanog kazeina u rastvorljiviji oblik.

Fermentisani proizvodi se potpunije koriste?

Generalno, fermentacijom se dobijaju proizvodi koje organizam lakše i potpunije koristi. Na primer, za 1 sat organizam iskoristi  31% mleka, a  91% kiselog mleka. Takođe, mlečna kiselina pomaže asimilaciju kalcijuma i fosfora.

Kefir 

jKefir e, takođe, fermentisani mlečni proizvod, ali prilikom proizvodnje kefira, pored mikroorganizama koriste se i određeni kvasci koji utiču na prevođenje laktoze (mlečnog šećera) do alkohola.  Iz tih razloga, upotreba kefira u trudnoći se ne preporučuje koliko konzumiranje jogurta i kiselog mleka.

Mleko i mlecni proizvodi su dragoceni u ishrani trudnice 1

Sirevi u ishrani trudnice

Kakve su zvanične preporuke u odnosu na potrebe u periodu trudnoće? Svakako, u planu ishrane trudnice, sir treba da bude zastupljen.

Sir je proizvod dobijen zgrušavanjem sirovog ili termički obrađenog mleka, obranog mleka, delimično obranog mleka, surutke, mlaćenice, pavlake ili kombinacije tih sirovina. Sirevi se razlikuju  prema količini mlečne masti, a za trudnice je preporučljiv posni sir, odnosno sir koji sadrži manje od 15% mlečne masti u suvoj materiji.

Koje vrste sireva?

Prema izgledu (konzistenciji, građi testa) i sadržaju vode sirevi mogu biti: tvrdi, polutvrdi, meki, sveži i sirni namazi, od kojih su za trudnice najpoželjniji sveži sirevi po mogućstvu neslani.

Sastav svežeg sira se razlikuje od mleka, 100 grama  sadrži : 12.5 g proteina,  0.02 mg vitamina B1, 0.16 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3,  0.07 mg vitamina B6,  0.62 mikrograma vitamina B12, 90 mg kalcijum, 130 mg fosfora, 9 mg magnezijuma, 140 mg kalijuma i 0.4 mg cinka.

Šta obezbeđuje konzumiranje 50 g svežeg sira dnevno?

9% dnevnih potreba za proteinima,   6% za vitaminom B2, 12% za vitaminom B12, 5% za kalcijumom i  9% za fosforom.

Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju  oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Profesor Emeritus, bromatology. Profesor emeritus je redovni profesor u penziji, koji se posebno istakao svojim naučnim, stekao međunarodnu reputaciju i postigao rezultate u obezbeđivanju nastavno-naučnog, u oblasti za koju je izabran.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…