Mleko i Mlečni Proizvodi – Dnevne Potrebe Trudnice

0

Kakve su zvanične preporuke za trudnicu? Koliko dnevno treba da budu zastupljeni  mlečni proizvodi u ishrani (mleko i fermentisani mlečni proizvodi)? 

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani trudnice.

Mleko i mlečni proizvodi u ishrani trudnice.

Mleko, jogurt i kiselo mleko imaju sličan sadržaj makro i mikronutrijenata, 100 grama ovih proizvoda sadrži :

3.1 g proteina, 125 mg kalcijuma, 93 mg fosfora, 11.5 mg magnezijuma, 155 mg kalijuma 0.4  mg cinka 0.03 mg vitamina B1, 0.18 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3, 0.05 mg vitamina B6, 0.4 mikrograma vitamina B12.

 

Konzumiranjem tri šolje mleka, kiselog mleka ili jogurta svakog dana zadovoljava se:

26% dnevnih potreba za proteinima,  77% za vitaminom B2,   27% za vitaminom B3, 16% za vitaminom B6,   92% za vitaminom B12, 75% za kalcijumom,  80% za  fosforom,   22% za cinkom i oko 19% dnevnih potreba  za  kalijumom .

Fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kiselo mleko i kefir, su preporučene namirnice, koje trudnica treba da uvrsti u svoj plan ishrane.

Jogurt i kiselo mleko  su proizvodi dobijeni fermentacijom pasterizovanog mleka sa određenim kulturama mikroorganizmima.

U proizvodnji kiselog mleka koristi se kultura Bacillus. acidophyllus (Streptococus lactis) koja fermentiše laktozu do mlečne kiseline. Prevođenjem laktoze u mlečnu kiselinu snižava se pH u crevima, što ometa razvoj određenih štetnih mikroorganizama.

Jogurt nastaje fermentisanjem  mleka kombinovanim delovanjem kultura Streptobacillus. termophylus koji fermentiše laktozu u mlečnu kiselinu, i Termobacterium bulgaricus, koji pomaže u prevođenju koagulisanog kazeina u rastvorljiviji oblik.

jogurt,kiselo mleko i kefir u ishrani trudnice

Generalno, fermentacijom se dobijaju proizvodi koje organizam lakše i potpunije koristi. Na primer, za 1 sat organizam iskoristi  31% mleka, a  91% kiselog mleka. Takođe, mlečna kiselina pomaže asimilaciju kalcijuma i fosfora.

Kefir je, takođe, fermentisani mlečni proizvod, ali prilikom proizvodnje kefira, pored mikroorganizama koriste se i određeni kvasci koji utiču na prevođenje laktoze (mlečnog šećera) do alkohola.  Iz tih razloga, upotreba kefira u trudnoći se ne preporučuje koliko konzumiranje jogurta i kiselog mleka.

Koliko i koje sireve trudnica treba da uvrsti u dnevnu ishranu?

Kakve su zvanične preporuke u odnosu na potrebe u periodu trudnoće? Svakako, u planu ishrane trudnice, sir treba da bude zastupljen.

Sir je proizvod dobijen zgrušavanjem sirovog ili termički obrađenog mleka, obranog mleka, delimično obranog mleka, surutke, mlaćenice, pavlake ili kombinacije tih sirovina. Sirevi se razlikuju  prema količini mlečne masti, a za trudnice je preporučljiv posni sir, odnosno sir koji sadrži manje od 15% mlečne masti u suvoj materiji.

Prema izgledu (konzistenciji, građi testa) i sadržaju vode sirevi mogu biti: tvrdi, polutvrdi, meki, sveži i sirni namazi, od kojih su za trudnice najpoželjniji sveži sirevi po mogućstvu neslani.

Sastav svežeg sira se razlikuje od mleka, 100 grama  sadrži : 12.5 g proteina,  0.02 mg vitamina B1, 0.16 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3,  0.07 mg vitamina B6,  0.62 mikrograma vitamina B12, 90 mg kalcijum, 130 mg fosfora, 9 mg magnezijuma, 140 mg kalijuma i 0.4 mg cinka.

Konzumiranje 50 g svežeg sira obezbeđuje : 9% dnevnih potreba za proteinima,   6% za vitaminom B2, 12% za vitaminom B12, 5% za kalcijumom i  9% za fosforom.

ishrana-trudnice-sirevi-i-preporuke-dnevnog-unosa-sireva-u-ishrani-trudnice-300x168@2x

 

Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju  oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.

Share.

About Author

Comments are closed.