Mleko i mlečni proizvodi su dragoceni u ishrani trudnice.Kakve su zvanične preporuke za trudnicu? Koliko dnevno treba da budu zastupljeni mlečni proizvodi u ishrani (mleko i fermentisani mlečni proizvodi)?
Zašto su trudnicama u ishrani dragoceni mleko i mlečni proizvodi?
Mleko, jogurt i kiselo mleko imaju sličan sadržaj makro i mikronutrijenata, 100 grama ovih proizvoda sadrži :
3.1 g proteina, 125 mg kalcijuma, 93 mg fosfora, 11.5 mg magnezijuma, 155 mg kalijuma 0.4 mg cinka 0.03 mg vitamina B1, 0.18 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3, 0.05 mg vitamina B6, 0.4 mikrograma vitamina B12.
Šta trudnica dobija sa 3 šolje mleka ili jogurta dnevno?
Konzumiranjem tri šolje mleka, kiselog mleka ili jogurta svakog dana zadovoljava se: 26% dnevnih potreba za proteinima, 77% za vitaminom B2, 27% za vitaminom B3, 16% za vitaminom B6, 92% za vitaminom B12, 75% za kalcijumom, 80% za fosforom, 22% za cinkom i oko 19% dnevnih potreba za kalijumom .
Šta trudnica treba da uvrsti u plan ishrane?
Fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kiselo mleko i kefir, su preporučene namirnice, koje trudnica treba da uvrsti u svoj plan ishrane. Jogurt i kiselo mleko su proizvodi dobijeni fermentacijom pasterizovanog mleka sa određenim kulturama mikroorganizmima.
U proizvodnji kiselog mleka koristi se kultura Bacillus. acidophyllus (Streptococus lactis) koja fermentiše laktozu do mlečne kiseline. Prevođenjem laktoze u mlečnu kiselinu snižava se pH u crevima, što ometa razvoj određenih štetnih mikroorganizama.
Jogurt
Nastaje fermentisanjem mleka kombinovanim delovanjem kultura Streptobacillus. termophylus koji fermentiše laktozu u mlečnu kiselinu, i Termobacterium bulgaricus, koji pomaže u prevođenju koagulisanog kazeina u rastvorljiviji oblik.
Fermentisani proizvodi se potpunije koriste?
Generalno, fermentacijom se dobijaju proizvodi koje organizam lakše i potpunije koristi. Na primer, za 1 sat organizam iskoristi 31% mleka, a 91% kiselog mleka. Takođe, mlečna kiselina pomaže asimilaciju kalcijuma i fosfora.
Kefir
jKefir e, takođe, fermentisani mlečni proizvod, ali prilikom proizvodnje kefira, pored mikroorganizama koriste se i određeni kvasci koji utiču na prevođenje laktoze (mlečnog šećera) do alkohola. Iz tih razloga, upotreba kefira u trudnoći se ne preporučuje koliko konzumiranje jogurta i kiselog mleka.
Sirevi u ishrani trudnice
Kakve su zvanične preporuke u odnosu na potrebe u periodu trudnoće? Svakako, u planu ishrane trudnice, sir treba da bude zastupljen.
Sir je proizvod dobijen zgrušavanjem sirovog ili termički obrađenog mleka, obranog mleka, delimično obranog mleka, surutke, mlaćenice, pavlake ili kombinacije tih sirovina. Sirevi se razlikuju prema količini mlečne masti, a za trudnice je preporučljiv posni sir, odnosno sir koji sadrži manje od 15% mlečne masti u suvoj materiji.
Koje vrste sireva?
Prema izgledu (konzistenciji, građi testa) i sadržaju vode sirevi mogu biti: tvrdi, polutvrdi, meki, sveži i sirni namazi, od kojih su za trudnice najpoželjniji sveži sirevi po mogućstvu neslani.
Sastav svežeg sira se razlikuje od mleka, 100 grama sadrži : 12.5 g proteina, 0.02 mg vitamina B1, 0.16 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3, 0.07 mg vitamina B6, 0.62 mikrograma vitamina B12, 90 mg kalcijum, 130 mg fosfora, 9 mg magnezijuma, 140 mg kalijuma i 0.4 mg cinka.
Šta obezbeđuje konzumiranje 50 g svežeg sira dnevno?
9% dnevnih potreba za proteinima, 6% za vitaminom B2, 12% za vitaminom B12, 5% za kalcijumom i 9% za fosforom.
Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli.