Zašto je važan vitamin B 12 za zdravlje trudnice?

vitamin B 12 za zdravlje

Sadržaj

Vitamin B 12 za zdravlje, jer učestvuje u metabolizmu svih ćelija, rastu tkiva i održavanju CNS. Od vitalnog je značaja za zdravlje trudnice.

Kao koenzim je značajan za stvaranje DNK i RNK, genetskog materijala organizma.

Zašto je važan vitamin B 12 za zdravlje trudnice?

Vitamin B12 i folna kiselina (vitamin B9 ) su neophodni za stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Što utiče na snabdevanje organizma kiseonikom. Takođe, ova dva B vitamina utiču na imunu funkciju i na raspoloženje. Preporučena dnevna doza u zdravoj ishrani trudnice je 2,6 mcg, a za dojilje 2,8 mcg.

Šta se dešava kod nedostatka vitamina B12?

Nedostatak ovog vitamina može dovesti do anemije i nekih neuroloških oštećenja, umora i preosetljivosti kože.

Vitamin B12 (Cijankobalamin) je hidrosolubilni vitamin.  Deponovan je u jetri (50-90 %). Vitamin B 12   zajedno sa folnom kiselina spada u antianemične vitamine. Oba vitamina imaju  protektivnu ulogu u organizmu jer sprečavaju pojavu nekih vrsta anemije. Dve glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta i stimulacija formiranja i sazrevanja eritrocita.

Zašto je važan vitamin B 12 za zdravlje trudnice? - vitamin b12
Pored niza dragocenih sastojaka, losos sadrži vitamine rastvorljive u mastima (vitamin A, D, E, K), vitamine B grupe (B1, niacin, vitamin B12 i dr.) i mineralne materije (natrijum, kalcijum, magnezijum, hrom, cink, bakar, gvožđe, fluor, selen i dr.). Losos sadrži prirodne antioksidante (beta-karoten, Vitamin E…), a u jetri se nalaze značajne količine vitamina A.

Koje namirnice sadrže vitamin B12?

Vitamin B12 se mora redovno unositi hranom. Namirnice koje su bogat izvor vitamina B12 su skoro isključivo namirnice životinjskog porekla: meso, riba, mleko, jaja.

Vegan trudnice treba da suplementiraju vitamin B12?

Hipovotaminoza je retka , ali se javlja kod vegetarijanaca koji godinama ne konzumiraju meso, jaja ili mlečne proizvode.  Vegani trudnice su ugrožene kada se govori o ovom vitaminu, jer u nedostatku ovog vitamina dolazi do neuroloških poremećaja kod ploda (oštećenja nervnih ćelija). One bi trebale da dodatno unose vitamin B12 putem suplemenata. 

Vitamin B12 je od vitalnog značaja za zdravlje trudnice?

DA vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće. Zašto su toliko značajni vitamini B grupe za trudnicu?

vitamin b12 i zdravlje trudnice
Konzumiranjem tri šolje mleka, kiselog mleka ili jogurta svakog dana zadovoljava se: 26% dnevnih potreba za proteinima, 77% za vitaminom B2, 27% za vitaminom B3, 16% za vitaminom B6, 92% za vitaminom B12, 75% za kalcijumom, 80% za fosforom, 22% za cinkom i oko 19% dnevnih potreba za kalijumom .

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

avatar
Profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...