Losos – Riba Velike Biološke Vrednosti

Losos u pravilnoj i zdravoj ishrani

Losos sadrži prirodne antioksidanse (beta-karoten, Vitamin E…), a u jetri se nalaze značajne količine vitamina A.

Losos, riba koja je poželjna na trpezi

Riba je poželjna namirnica u ishrani trudnica, i mama u periodu oporavka, kao i kasnije jer ima veliku biološku i dijetetsku vrednost.

Riblje masti

Zašto je losos u vrhu liste najkvalitetnijih riba? Šta sadrži losos?

Meso ribe sadrži veoma kvalitetne proteine (sadrži sve esencijalne aminokiseline koje su lako usvojive), nezasićene masne kiseline, naročito esencijalne masne kiseline iz porodice omega-3, koje su neophodne za održanje krvnih sudova bez plaka i za pravilan razvoj mozga bebe, lecitin i druge fosfolipide (zato se masti ribe lako vare), vitamine rastvorljive u mastima (vitamin A, D, E, K), vitamine B grupe (B1, niacin, vitamin B12 i dr.) i mineralne materije (natrijum, kalcijum, magnezijum, hrom, cink, bakar, gvožđe, fluor, selen i dr.). Losos sadrži prirodne antioksidante (beta-karoten, Vitamin E…), a u jetri se nalaze značajne količine vitamina A.

Riblje masti losos

Kako kupovati svežeg lososa?

Telo bleštavo sjajno, sa pribljubljenim krljuštima, specifičnog mirisa po svežini, čvrste teksture (pri pritisku prstom tela ribe brzo dolazi do vraćanja u prvobitno stanje), očiju bistrih, sjajnih i punih, crveno-bordo vlažnih škrga.

Kupovina zamrznutog lososa

Pakovanje mora da bude dobro zatvoreno, bez tragova leda, bez odstupanja od prirodne boje lososa. Da bi se izbeglo kvarenje ove ribe pri odmrzavanju, ne činite to ostavljajući na sobnoj temperatur. Upakovanu ribu ubaciti u sud sa protočnom hladnom vodom, do poluodmrznutog stanja i onda je pripremajte.

Kako odmrzavati losos?

Odmrzavanje ribe vrši se na temperaturi od 0 do 6 stepeni, dakle odlaganjem u frižider. Zbog kvarenja i velikog gubitka soka, ne treba je odmrzavati na sobnoj temperaturi.

Riblje masti

Riblje masti su dragocene?

Riblje masti se lakše vare i imaju veću biološku vrednost, nego masti životinja. Uglavnom sadrže nezasićene masne kiseline.  Posebno je važna  porodica Omega 3 masnih kiselina, zbog smanjenja rizika od kardiovaskularnih oboljenja, uravnoteživanja hormona i jačanja mentalnih funkcija. Ove masne kiseline su od suštinske važnosti  u ishrani trudnica i dece . Zato na našem tanjiru treba češće imati  losos.

Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.
Preporučujemo vam...