Vitamini B6 i B12 u periodu dojenja su značajni jer koncentracija hidrosolubilnih vitamina (vitamini rastvorljivi u vodi) B6 i B12 u majčinom mleku zavisi od njihov statusa kod majki. Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam.
Vitamini B6 i B12 u periodu dojenja
Neodgovarajući unos ovih vitamina hranom, dovodi do deficita kod majki i može dovesti do razvoja deficita kod odojčadi.
Kakve su potrebe za ovim vitaminima u periodu dojenja?
Vitamin B6
U prvim nedeljama života rezerve vitamina B6 koji su nastale tokom perioda trudnoće su ključne za održavanje adekvatnog nivoa ovog vitamina kod dece koja su isključivo dojena. Manifestacije deficita vitamina B6 kod odojčadi zavise od stepena deficita, ali se generalno manifestuju kao neurološki simptomi i kao različite forme dermatitisa. Da li može biti viška vitamina B6 u organizmu? Ne. Vitamin B6 je rastvorljiv u vodi, pa se sav višak izlučuje urinom.
Vitamin B12
Koncentracija vitamina B12 kod uhranjenih majki je adekvatna. Međutim, nivoi vitamina B12 mogu biti prilično niski kod majki koje su striktni vegetarijanci (vegani), kod neuhranjenih majki ili majki sa pernicioznom anemijom, čak i kad nemaju znake deficita. U ovom slučaju je važno da ove žene uzimaju suplemente vitamina B12 u toku celog perioda dojenja, jer deficit vitamina B12 kod odojčadi može imati kratkoročne i dugoročne neurološke posledice. Nedostatak ovog vitamina može dovesti do anemije majke. Deponovan je u jetri (50-90 %). Vitamin B 12 zajedno sa folnom kiselina spada u antianemične vitamine. Oba vitamina imaju protektivnu ulogu u organizmu jer sprečavaju pojavu nekih vrsta anemije. Dve glavne funkcije vitamina B12 su stimulacija rasta i stimulacija formiranja i sazrevanja eritrocita.
Vitamin B6 u hrani
Dobri izvori vitamina B6 u hrani su: meso (posebno ćureće meso ), riba (tuna), jaja, mleko, krompir, žitarice, spanać, avokado, banane, grožđe…
Visoka temperatura uništava vitamin B6. Termičkim tretmanom biljnih namirnica gubi se duplo manje nego tokom termičke obrade namirinica životinjskog porekla, jer je u biljnim namirnicama otporniji na zagrevanje.
U porciji od 100 grama avokada dobijate: 485 miligrama kalijuma; 81 mikrogram folata; 0,257 miligrama vitamina B6; 10 miligrama vitamina C; 2,07 miligrama vitamina E; gvožđe …
Vitamin B12 u hrani
Namirnice koje su bogat izvor vitamina B12 su skoro isključivo namirnice životinjskog porekla: meso, riba, mleko, jaja, mleko…
Nutrijenti | Preporučeni dnevni unos za odrasle žene (RDA) | Potrebe u periodu laktacije |
---|---|---|
Hidrosolubilni vitamini | ||
Vitamin B6 | 1.3 mg | +0.7 mg |
Vitamin B12 | 2.4 µg | +0.4 µg |
Povećane potrebe u periodu dojenja
U potpunosti u periodu dojenja potrebe se povećavaju za kalcijumom, vitaminima B1 i B12, 48% dnevnih potreba za proteinima,19% za vitaminomB1, 40% za vitaminom B3, 24% za vitamonom B6, 78% za fosforom i oko 21% za cinkom.