Spanać – Za decu, trudnice, mame + 2 recepta

Spanac Za decu, trudnice, mame posle porodjaja, celu porodicu

Sadržaj

Spanać, zna se prava zdrava hrana, koju jedemo u svim starosnim dobima!

Spanać  preporučen u ishrani za celu porodicu!

SPANAĆ je namirnica dobrodošla u ishrani cele porodice, beba,  dece, odraslih, trudnica… ali, bitno je da se kupi svež i da se pravilno upotrebi (temeljno opere, pripremi, kombinuje sa drugim namirnicama …).

spanać u zdravoj ishrani
Sirovi spanać sadrži veliku koncentraciju oksalata, zato je mnogo bolji izbor spanać kuvati, kada se nivo oksalata značajno smanjuje (za približno 90%).

Šta sadrži spanać?

Ovo lisnato povrće, sadrži važne antioksidanse (beta-karoten, lutein – sadrži 4 puta više od brokolija, flavonoidi), ugljene hidrate, biljna vlakna, proteine i slobodne amino-kiseline, neznatne količine masti, dosta različitih mineralnih materija (najviše kalijuma, mangana, zatim kalcijuma, natrijuma, gvožđa i vitamina (folna kiselina, vitamin C, vitamin B2 i dr.).

Spanać povećava baznost organizma?

Trudnice treba da znaju da pored obilja mineralnih materija i vitamina spanać značajno povećava baznost organizma, što je blagotvorno za zdravlje trudnice. Sadrži dosta vode i niske je energetske vrednosti. Može se i treba koristiti u svežem stanju (za pripremu salata, smutija, preliva…), pri čemu treba dodati semenke susama ili druge semenke koje će biti izvor kalcijuma, kao i limunov sok.

Spanac Za decu, trudnice, mame posle porodjaja, celu porodicu
Kuvanjem spanać ne gubi nutritivnu vrednost.

Kako kupovati spanać?

Lišće svežeg spanaća je sočno, zelene ili tamno zelene boje, sa glatkom ili malo naboranom površinom, prosečne dužine oko 8 cm (dužina, oblik i debljina lista zavisi od sorte), bez prisustva zemlje i otpadaka, bez oštećenja. Prodaje se u listu ili u rozeti.

Važna napomena:

Peteljka lista je nekorisna, treba je ukloniti. Spanać treba da pripremate sa mlekom (čorbe, potaži, pirei) ili da služite uz mlečne proivode kako bi se blokirala oksalna kiselina koja “krade” organizmu potrebni kalcijum i sprečava nastajanje kamenaca u bubregu.

 

Spanac Za decu, trudnice, mame posle porodjaja, celu porodicu
Idealno je da se spanać priprema sa mlekom ili mlečnim proizvodima, što utiče na nivo oksalata koji se sa kalcijumom iz mleka vezuje i izlučuje urinom.

Najbolje je koristiti organski uzgajan spanać

Konvencionalno proizveden spanać sadrži veće količine nitrata i nitrita, što se smatra štetnim sastojcima (iz njih nastaju kancerogeni nitrozoamini). Čuvanjem svežeg ili kuvanog spanaća povećava se njihova količina.  Koristite što svežiji spanać, on brzo – dnevno gubi vitamin C i lako podleže mikrobiološkom kvarenju. Idealno bi bilo da nabavljate organski proizveden spanać, i koristite ga u ishrani odmah po kupovini, bez držanja u frižideru.

Recepti za celu porodicu

spanac

Projice sa sirom i spanaćem za celu porodicu

Potrebno je:  2 jaja, 1 šolja kukuruznog brašna, ½  šolje pšeničnog brašna, 1 šolja jogurta, ½ šolje ulja, ½ praška za pecivo, 100 gr sira, 100 gr spanaća, malo soli (ukoliko je sir neslan, što aje preporučeno ako će projice jesti i najmlađi u porodici). Umiksajte zajedno sve sastojke osim sira i spanaća. Dodajte masi usitnjen sir i probaren, proceđen i usitnjen spanać. Stavite u podmazane kalupe za mafine ili u korpice. Ugrejte rernu. Pecite, oko pola sata (proverite da li je pečeno – vreme pečenja zavisi od veličine korpica ili kalupa), da projice lepo porumene,  na 200 stepeni.

spanac

Zdrava čorbica od spanaća za celu porodicu

Potrebno je: 2 struka mladog crnog luka, 1 struk mladog belog luka, 1 šargarepa srednje veličine, 1 koren peršuna, 1 krompir srednje veličine, manje parče korena celera, kocka od povrća, 150 g spanaća, 1 kašika ulja, neutralna ili kisela pavlaka(u zavisnosti šta volite).  Povrće usitnite na kockice (sem spanaća)i dinstajte kratko na ulju sa malo vode, nalijte vodom (onoliko kol9iko volite da vam čorba bude gusta ili ređa) i kuvajte 15 min. Obareni usitnjeni spanać tada dodajte čorbi, kao i 1 kocku sa povrćem i kuvajte još 5 minuta. Na kraju dodajte pavlaku i isključite šporet. Neka čorba ostane na šporetu još 2-3 minuta. Ukoliko ukućani više vole potaž, pre dodavanja pavlake izblendirajte čorbu.

avatar
Profesor VMŠ Beograd, autor brojnih udžbenika za nutricioniste i dijetetičare, predavač na stručnim skupovima.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Gasimetin kapi – Za grčeve i gasove kod beba i dece

Strahovi trudnica kojih se treba osloboditi (1. deo)

3 pitanja trudnica pre porođaja i odgovori ginekologa akušera

Povećan holesterol u trudnoći – 3 strategije za zdrav nivo holesterola

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Česta briga roditelja je kako se izboriti sa grčevima i gasovima kod beba i dece. Sa ovim problemom sreću se i sami roditelji. Problem nadimanja stomaka kod odraslih sa grčevima...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...