Spanać, zna se prava zdrava hrana, koju jedemo u svim starosnim dobima!
Spanać preporučen u ishrani za celu porodicu!
SPANAĆ je namirnica dobrodošla u ishrani cele porodice, beba, dece, odraslih, trudnica… ali, bitno je da se kupi svež i da se pravilno upotrebi (temeljno opere, pripremi, kombinuje sa drugim namirnicama …).

Šta sadrži spanać?
Ovo lisnato povrće, sadrži važne antioksidanse (beta-karoten, lutein – sadrži 4 puta više od brokolija, flavonoidi), ugljene hidrate, biljna vlakna, proteine i slobodne amino-kiseline, neznatne količine masti, dosta različitih mineralnih materija (najviše kalijuma, mangana, zatim kalcijuma, natrijuma, gvožđa i vitamina (folna kiselina, vitamin C, vitamin B2 i dr.).
Spanać povećava baznost organizma?
Trudnice treba da znaju da pored obilja mineralnih materija i vitamina spanać značajno povećava baznost organizma, što je blagotvorno za zdravlje trudnice. Sadrži dosta vode i niske je energetske vrednosti. Može se i treba koristiti u svežem stanju (za pripremu salata, smutija, preliva…), pri čemu treba dodati semenke susama ili druge semenke koje će biti izvor kalcijuma, kao i limunov sok.

Kako kupovati spanać?
Lišće svežeg spanaća je sočno, zelene ili tamno zelene boje, sa glatkom ili malo naboranom površinom, prosečne dužine oko 8 cm (dužina, oblik i debljina lista zavisi od sorte), bez prisustva zemlje i otpadaka, bez oštećenja. Prodaje se u listu ili u rozeti.
Važna napomena:
Peteljka lista je nekorisna, treba je ukloniti. Spanać treba da pripremate sa mlekom (čorbe, potaži, pirei) ili da služite uz mlečne proivode kako bi se blokirala oksalna kiselina koja “krade” organizmu potrebni kalcijum i sprečava nastajanje kamenaca u bubregu.

Najbolje je koristiti organski uzgajan spanać
Konvencionalno proizveden spanać sadrži veće količine nitrata i nitrita, što se smatra štetnim sastojcima (iz njih nastaju kancerogeni nitrozoamini). Čuvanjem svežeg ili kuvanog spanaća povećava se njihova količina. Koristite što svežiji spanać, on brzo – dnevno gubi vitamin C i lako podleže mikrobiološkom kvarenju. Idealno bi bilo da nabavljate organski proizveden spanać, i koristite ga u ishrani odmah po kupovini, bez držanja u frižideru.
Recepti za celu porodicu
Projice sa sirom i spanaćem za celu porodicu
Potrebno je: 2 jaja, 1 šolja kukuruznog brašna, ½ šolje pšeničnog brašna, 1 šolja jogurta, ½ šolje ulja, ½ praška za pecivo, 100 gr sira, 100 gr spanaća, malo soli (ukoliko je sir neslan, što aje preporučeno ako će projice jesti i najmlađi u porodici). Umiksajte zajedno sve sastojke osim sira i spanaća. Dodajte masi usitnjen sir i probaren, proceđen i usitnjen spanać. Stavite u podmazane kalupe za mafine ili u korpice. Ugrejte rernu. Pecite, oko pola sata (proverite da li je pečeno – vreme pečenja zavisi od veličine korpica ili kalupa), da projice lepo porumene, na 200 stepeni.
Zdrava čorbica od spanaća za celu porodicu
Potrebno je: 2 struka mladog crnog luka, 1 struk mladog belog luka, 1 šargarepa srednje veličine, 1 koren peršuna, 1 krompir srednje veličine, manje parče korena celera, kocka od povrća, 150 g spanaća, 1 kašika ulja, neutralna ili kisela pavlaka(u zavisnosti šta volite). Povrće usitnite na kockice (sem spanaća)i dinstajte kratko na ulju sa malo vode, nalijte vodom (onoliko kol9iko volite da vam čorba bude gusta ili ređa) i kuvajte 15 min. Obareni usitnjeni spanać tada dodajte čorbi, kao i 1 kocku sa povrćem i kuvajte još 5 minuta. Na kraju dodajte pavlaku i isključite šporet. Neka čorba ostane na šporetu još 2-3 minuta. Ukoliko ukućani više vole potaž, pre dodavanja pavlake izblendirajte čorbu.