Potrebe za Kalcijumom u Trudnoći

Potrebe za Kalcijumom u Trudnoći

Potrebe za kalcijumom u trudnoći se povećavaju. Kada je potrebna suplementacija? Zašto je kalcijum posebno važan trudnicama?

Kolike su potrebe za kalcijumom u trudnoći?

U trudnoći je potrebno unositi 1000 mg ovog važnog minerala dnevno.  Pod uticajem hormona dolazi do značajnih promena u metabolizmu kalcijuma, što se ogleda u povećanju resorpcije kalcijuma iz hrane, pa se smatra da suplementacija kalcijumom nije potrebna, kada se sprovodi pravilna i balansirana ishrana.  Međutim studije govore da postoji deficit i ovog minerala kod trudnica.

Međutim, potrebno je obratiti pažnju na adolescentkinje koje su još uvek u periodu rasta i razvoja i kod kojih je mineralizacija kostiju još uvek u toku, kao i na plan ishrane u trudnoći i dovoljan unos kalcijuma putem hrane.

Potrebe za Kalcijumom u Trudnoći

Zašto je Ca posebno važan trudnicama?

Kalcijum je značajan za izgradnju mišića i kostiju, pomaže relaksaciju nerava i vitalna je komponenta tečnosti koja se nalazi oko mozga i kičmene moždine. Oko 99 procenata kalcijuma nalazi se u kostima i zubima, a preostalih 1 % u mišićima, noktima, dlakama, međućelijskoj tečnosti i krvnom serumu. Kalcijum se apsorbuje u crevima uz podršku vitamina D. Ukoliko ste pod stresom, znajte da trošite više kalcijuma! Sa manjkom kalcijuma kosti se demineralizuju. Ukoliko ga ne unosite dovoljno – uzeće ga za potrebne funkcije vaš organizam iz kostiju!

U trudnoći se svakako savetuje da se povećane potrebe za nutrijentima zadovolje dobro balansiranom i raznovrsnom ishranom, a tamo gde to nije moguće postići, koriste se dodaci ishrani (dijetetski suplementi).

Potrebe za Kalcijumom u Trudnoći

Koja hrana je  bogat izvor kalcijuma?

Svi mlečni proizvodi, žumance jajeta, mahunarke, orasi…

Istraživanja rađena u SAD ukazuju da je nutritivni unos u populaciji trudnica niži od preporučenih vrednosti za sledećih osam nutrijenata: vitamin B6, D, E i folati, gvožđe, cink, magnezijum i kalcijum.

potrebe za kalcijumom u trudnoci

Mleko i mlečni proizvodi su posebno važni u ishrani trudnice

U cilju optimalnog unosa hranljivih materija potrebnih za pravilan razvoj fetusa, dobro zdravlje buduće majke i kasnije, dobro zdravlje novorođenčeta, u svakodnevnoj ishrani trudnice preporučuje se i konzumiranje mleka i mlečnih proizvoda. Upotreba mleka i mlečnih proizvoda tokom trudnoće, pozitivno utiče na rast fetusa, težinu i dužinu novorođenčeta, a ispitivanja pokazuju, da smanjuje pojavu karijesa, astme, ekcema kao i alergije na mleko kod dece. Pored toga redovan unos fermentisanih mlečnih proizvoda smanjuje pojavu simptoma depresije tokom trudnoće.

Kakva je preporuka dnevnog unosa sira u trudnoći?

Preporuke su da trudnice svakog dana konzumiraju  oko 50 g svežeg sira sa smanjenim sadržajem soli. Konzumiranje 50 g svežeg sira obezbeđuje : 9% dnevnih potreba za proteinima,   6% za vitaminom B2, 12% za vitaminom B12, 5% za kalcijumom i  9% za fosforom.

Sastav svežeg sira se razlikuje od mleka, 100 grama  sadrži : 12.5 g proteina,  0.02 mg vitamina B1, 0.16 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3,  0.07 mg vitamina B6,  0.62 mikrograma vitamina B12, 90 mg kalcijum, 130 mg fosfora, 9 mg magnezijuma, 140 mg kalijuma i 0.4 mg cinka.

Mladi sir sadrži nutritivne komponente mleka ali i probiotičke komponente, jer prolazi kroz proces fermentacije. Probiotici su dokazano korisni za zdravlje. Hrana i nauka o ishrani danas imaju potpuno nove dimenzije i koncepte. U prošlosti je glavna uloga hrane bila preživljavanje i malo se pažnje se posvećivalo negativnom, odnosno pozitivnom efektu na zdravlje. Danas se sve više govori o funkcionalnoj hrani, koja sadrži sastojke koji pozitivno deluju na jednu ili više ciljanih funkcija u telu. Radi poboljšanja zdravlja, sve više potrošača zainteresovano je za njena potencijalna svojstva.

Mladi sir je vrsta sira koja blagotvorno deluje na ljudski organizam. U zavisnosti od količine surutke i nivoa vlažnosti, postoje suvi i vlažni sirevi. Kod suvog mladog sira, proceđena je surutka, pa mu to daje pomalo slatkast ukus. Vlažni sir je mešavina surutke sa kremastim prelivom. Kvalitet mladog sira, određuje se proverom njegovpg sastava, ukusa, konzistencije i količine surutke. Ne bi trebalo ni da je suviše čvrst ni suviše pastozan.

Bromatology Professor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, član Akreditacione komisije Farmaceutskog fakulteta, kao i član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.
Preporučujemo vam...