Vitamin B2 i zdravlje trudnice

0

Vitamin B2 nazivaju i faktorom disanja ćelija. Uključen je u metabolizam svih makronutrijenata.

Vitamin B2 je neophodan za oslobađanje energije u svakoj ćeliji organizma, za održavanje funkcije sluznica i za rast svih ćelija, omogućava rast i razvoj organizma, kao i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, vitamin B2 deluje i kao antioksidans, doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, te sprečava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva.

Ima ključnu ulogu u aktiviranju vitamina B6 i folne kiseline (vitamin B9).

Simptomi nedostatka vitamina B2 su: slabost, umor, usporen rast, problemi s varenjem, rane oko uglova usana, crvenilo i bol usana, umorne oči, oticanje i bol u grlu, osetljivost na svetlost, anemija.

Vitamin B2 je rastvorljiv u vodi, što znači da organizam ne može da ga deponuje, već se izlučuje iz organizma putem urina, pri čemu urin može postati tamno žute boje.

Mleko i mlečni proizvodi, nezaobilazna hrana trudnice

Zato je potrebno da ga trudnice redovno unose ishranom.

Preporučeni dnevni unos za trudnice je 1,4 mg, a za dojilje 1,6 mg.

Najbogatiji izvori vitamina B2 u hrani su: pivski kvasac (koji je bogat izvor i drugih vitamina B grupe), mleko i mlečni proizvodi, proizvodi od žita, tamnozeleno lisnato povrće i žuto obojeno povrće, riba, jaja…

 

 

Vitamin B2 se razgrađuje pod dejstvom svetlosti, pa tamno lisnato povrće (koje je glavni izvor riboflavina za vegane i one koji ne konzumiraju mleko) treba čuvati zaštićeno od svetlosti.

Share.

About Author

Comments are closed.