Vitamin B2 i Zdravlje Trudnice

Potrebe za vitaminom B 2 u trudnoći i periodu dojenja

Vitamin B2 nazivaju i faktorom disanja ćelija. Uključen je u metabolizam svih makronutrijenata.

Vitamin B2 je neophodan za oslobađanje energije u svakoj ćeliji organizma, za održavanje funkcije sluznica i za rast svih ćelija, omogućava rast i razvoj organizma, kao i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, vitamin B2 deluje i kao antioksidans, doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, te sprečava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva.

Ima ključnu ulogu u aktiviranju vitamina B6 i folne kiseline (vitamin B9).

Simptomi nedostatka vitamina B2 su: slabost, umor, usporen rast, problemi s varenjem, rane oko uglova usana, crvenilo i bol usana, umorne oči, oticanje i bol u grlu, osetljivost na svetlost, anemija.

Vitamin B2 je rastvorljiv u vodi, što znači da organizam ne može da ga deponuje, već se izlučuje iz organizma putem urina, pri čemu urin može postati tamno žute boje.

vitamin B2
Mleko i mlečni proizvodi, nezaobilazna hrana trudnice

Zato je potrebno da ga trudnice redovno unose ishranom.

Preporučeni dnevni unos za trudnice je 1,4 mg, a za dojilje 1,6 mg.

Najbogatiji izvori vitamina B2 u hrani su:

pivski kvasac (koji je bogat izvor i drugih vitamina B grupe), mleko i mlečni proizvodi, proizvodi od žita, tamnozeleno lisnato povrće i žuto obojeno povrće, riba, jaja…

 

Vitamin B2 se razgrađuje pod dejstvom svetlosti, pa tamno lisnato povrće (koje je glavni izvor riboflavina za vegane i one koji ne konzumiraju mleko) treba čuvati zaštićeno od svetlosti.

Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće. Zašto su toliko značajni vitamini B grupe za trudnicu?

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Bromatology Professor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, član Akreditacione komisije Farmaceutskog fakulteta, kao i član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.
Preporučujemo vam...