Vitamin B2 i Zdravlje Trudnice

Vitamin B2 i Zdravlje Trudnice

Sadržaj

Vitamin B2 nazivaju i faktorom disanja ćelija. Uključen je u metabolizam svih makronutrijenata.

Vitamin B2 i zdravlje trudnice

Vitamin B2 je neophodan za oslobađanje energije u svakoj ćeliji organizma, za održavanje funkcije sluznica i za rast svih ćelija, omogućava rast i razvoj organizma, kao i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, vitamin B2 deluje i kao antioksidans, doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, te sprečava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva.

Vitamin B2 i Zdravlje Trudnice
Avokado nudi skoro 20 vitamina i minerala. Tako u porciji od 100 grama dobijate: 485 miligrama kalijuma; 81 mikrogram folata; 0,257 miligrama vitamina B6; 10 miligrama vitamina C; 2,07 miligrama vitamina E; gvožđe…

Zašto je važan vitamin B2

Ima ključnu ulogu u aktiviranju vitamina B6 i folne kiseline (vitamin B9). Simptomi nedostatka vitamina B2 su: slabost, umor, usporen rast, problemi s varenjem, rane oko uglova usana, crvenilo i bol usana, umorne oči, oticanje i bol u grlu, osetljivost na svetlost, anemija.

Vitamin B2 nazivaju i faktorom disanja ćelija. Uključen je u metabolizam svih makronutrijenata. Vitamin B2 je neophodan za oslobađanje energije u svakoj ćeliji organizma, za održavanje funkcije sluznica i za rast svih ćelija, omogućava rast i razvoj organizma, kao i stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Osim toga, vitamin B2 deluje i kao antioksidans, doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa, te sprečava da dođe do oštećenja ćelija i tkiva.

Vitamin B2 je rastvorljiv u vodi, što znači da organizam ne može da ga deponuje, već se izlučuje iz organizma putem urina, pri čemu urin može postati tamno žute boje. Zato je potrebno da ga trudnice redovno unose ishranom.

vitamin b3 i zdravlje trudnice
Zelena salata je značajan je izvor neophodne folne kisleine i antioksidanata (naročito prisutan beta-karoten tamnijim listovima, lutein, folna kiselina i vitamin C. Takođe, sadrži i vitamine B grupe, od mineralnih materija sadrži najviše kalijuma, a ima malo kalcijuma, gvožđa, bakra, malo ugljenih hidrata, dosta biljnih vlakana…

Koji je preporučewni dnevni unos?

Preporučeni dnevni unos za trudnice je 1,4 mg, a za dojilje 1,6 mg. Nisu zabeleženi slučajevi preteranog unosa vitamina B2 zato što se sav višak ovog vitamina veoma brzo izlučuje iz organizma putem mokraće. Najčešći uzrok nedostatka ovog vitamina je neuravnotežena i nepravilna ishrana. Može doći do nedostatka ovog značajnog vitamina i kod nemumerene konzumacije kafe, čaja, i alkohola. Nedostatak vitamina B2  uzrokuje smanjenje tkivnog disanja, što dovodi do zadržavanja rasta i brze razgradnje raznih proteina.

Namirnice dobar izvor vitamina B2

Najbogatiji izvori vitamina B2 u hrani su: pivski kvasac (koji je bogat izvor i drugih vitamina B grupe), mleko i mlečni proizvodi, jogurt, kiselo mleko sirevi. Zatim, jaja, lisnato zeleno povrće, avokado, brokoli.  Takođe namirnice bogate ovim vitaminom su i cela zrna žitarica, orašasto voće, mahunarke, gljive, jetra, bubrezi i srce životinja i riba.

Vitamin B2 se razgrađuje pod dejstvom svetlosti, pa tamno lisnato povrće (koje je glavni izvor riboflavina za vegane i one koji ne konzumiraju mleko) treba čuvati zaštićeno od svetlosti. Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće.

Vitamin B2 i Zdravlje Trudnice
Vitamin B2 se razgrađuje pod dejstvom svetlosti, pa tamno lisnato povrće (koje je glavni izvor riboflavina za vegane i one koji ne konzumiraju mleko) treba čuvati zaštićeno od svetlosti.

Zašto su toliko značajni vitamini B grupe za trudnicu?

Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće.

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija. Kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

avatar
Profesor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu. Član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...