Fermentisani mlečni proizvodi, kao što su jogurt, kiselo mleko i kefir, su preporučene namirnice, koje trudnica treba da uvrsti u svoj plan ishrane.
Jogurt i kiselo mleko na trpezi trudnice
Jogurt i kiselo mleko su proizvodi dobijeni fermentacijom pasterizovanog mleka sa određenim kulturama mikroorganizmima.
U proizvodnji kiselog mleka koristi se kultura Bacillus. acidophyllus (Streptococus lactis) koja fermentiše laktozu do mlečne kiseline. Prevođenjem laktoze u mlečnu kiselinu snižava se pH u crevima, što ometa razvoj određenih štetnih mikroorganizama.
Jogurt nastaje fermentisanjem mleka kombinovanim delovanjem kultura Streptobacillus. termophylus koji fermentiše laktozu u mlečnu kiselinu, i Termobacterium bulgaricus, koji pomaže u prevođenju koagulisanog kazeina u rastvorljiviji oblik.
Fermentisani proizvodi se potpunije koriste?
Generalno, fermentacijom se dobijaju proizvodi koje organizam lakše i potpunije koristi. Na primer, za 1 sat organizam iskoristi 31% mleka, a 91% kiselog mleka. Takođe, mlečna kiselina pomaže asimilaciju kalcijuma i fosfora.
Kefir u ishrani trudnice
Kefir je, takođe, fermentisani mlečni proizvod, ali prilikom proizvodnje kefira, pored mikroorganizama koriste se i određeni kvasci koji utiču na prevođenje laktoze (mlečnog šećera) do alkohola. Iz tih razloga, upotreba kefira u trudnoći se ne preporučuje koliko konzumiranje jogurta i kiselog mleka.
Zašto su trudnicama u ishrani dragoceni fermentisani mlečni proizvodi?
Mleko, jogurt i kiselo mlekoimaju sličan sadržaj makro i mikronutrijenata, 100 grama ovih proizvoda sadrži :
3.1 g proteina, 125 mg kalcijuma, 93 mg fosfora, 11.5 mg magnezijuma, 155 mg kalijuma 0.4 mg cinka 0.03 mg vitamina B1, 0.18 mg vitamina B2, 0.8 mg vitamina B3, 0.05 mg vitamina B6, 0.4 mikrograma vitamina B12.
Šta trudnica dobija sa 3 šolje jogurta dnevno?
Konzumiranjem tri šolje mleka, kiselog mleka ili jogurta svakog dana zadovoljava se: 26% dnevnih potreba za proteinima, 77% za vitaminom B2, 27% za vitaminom B3, 16% za vitaminom B6, 92% za vitaminom B12, 75% za kalcijumom, 80% za fosforom, 22% za cinkom i oko 19% dnevnih potreba za kalijumom .