Vitamin B3 i zdravlje trudnice

vitamin B3 i zdravlje trudnice

Vitamin B3 i zdravlje trudnice su u važnoj sprezi.  Vitamin B3 neophodan je za metabolizam šećera, masti i proteina, za stvaranje energije i ćelijsko disanje.

Vitamin B3 i zdravlje trudnice

Vitamin B3 doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema, smanjenju umora i iscrpljenosti, održavanju normalne sluzokože i kože, detoksikuje organizam od raznih štetnih hemikalija, pomaže rad digestivnog trakta i krvnih sudova.

vitamin B3 i zdravlje trudnice
Riba ima veliku biološku i dijetetsku vrednost, meso ribe sadrži veoma kvalitetne proteine, esencijalne aminokiseline, vitamine i brojne minerale.

Koliko vitamina B3 treba trudnici dnevno?

Visoke doze vitamina B3 (50mg i više) mogu izazvati neželjena dejstva! Preporučena dnevna doza vitamina B3 za trudnice je 15 do 18 mg, a za dojilje 17 mg. Uzimanjem velikih doza može doći do pojave ekstremnog umora, visokih vrednosti šećera u krvi, mučnine i bolova u trbuhu, zamagljenja vida…

Simptomi nedostatka vitamina B3: opšta slabost, slabost mišića, gubitak apetita, infekcije kože, problemi sa probavom (dijareja ili konstipacija), povraćanje, usporen metabolizam što daje kao rezultat smanjenu otpornost na hladnoću, lošu koncentraciju, anksioznost, umor, nervozu,  apatiju i depresiju.

vitamin B3 i zdravlje trudnice
Pečurke sadrže pored proteina i dosta vitamina B grupe, kao i vitamina C i D. Od mineralnih sastojaka sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvoždje, magnezijum, hlor i dr., oko 4% ugljenih hidrata i značajnu količinu biljnih vlakana.

Koji su najbolji izvori vitamina B3 u hrani 

Najbolji izvori vitamina B3 u hrani su: pivski kvasac, riba, losos, tuna, meso, jaja, seme suncokreta, kikiriki, grašak, tamnozeleno povrće, špargle, pečurke, koštunjavi plodovi. Vitamin B3 se u organizmu stvara iz triptofana, aminokiseline koja je zastupljena u namirnicama životinjskog porekla (meso, mleko, jaja). U istoriji su poznati slučajevi da je stanovništvo koje je pretežno koristilo kukuruz u svojoj ishrani patilo od nedostatka vitamina B3. Ovo je prevaziđeno uvođenjem pšenice u ishranu, jer pšenica sadrži aminokiselinu triptofan.

vitamin B3 i zdravlje trudnice
Kada su u pitanju vitamini, jaja su bogata biotinom, nijacinom, folnom kiselinom i cijanokobalaminom (vitamini B grupe), kao i vitaminom D, koji, prema najnovijim saznanjima, osim odavno poznate uloge u stvaranju i održavanju koštanog tkiva, utiče pozitivno i na jačanje imuniteta i prevenira razne bolesti.

Koji je značaj vitamina B grupe za trudnicu?

Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće.

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

Koje vrste suplemenata sadrže vitamin B3?

Najveći broj multivitamsnkih preparata sadrži određene količine niacina – može se raditi o kompleksu B vitamina ili ima preparata koji sadrže samo niacin. U suplementima se niacin nalazi u dva glavna oblika – nikotinska kiselina i nikotinamid.

vitamin b3 i zdravlje trudnice
Jezgro suncokreta sadrži: ulje (30-50% ), veću količinu proteina koji po biološkoj vrednosti nisu zanemarljivi (16-20%), biljna vlakna, vitamine (A, D, E – snažni antioksidans, K), vitamine B grupe ( B1, B2, niacin…), mineralne materije (cink, kalcijum, natrijum, kalijum, magnezijum…), enzime (lipaze, proteolitičke enzime…)

Korišćenje suplemenata treba da bude u dogovoru sa vašim izabranim lekarom,   jer velike doze mogu da izazovu neželjene reakcije, kao što je  crvenilo na koži, glavobolje, osip i vrtoglavica.

Professor na Farmaceutskom fakultetu u Beogradu, član Akreditacione komisije Farmaceutskog fakulteta, kao i član Komisije za specijalističke studije u svojstvu rukovodioca specijalizacije iz Sanitarne hemije. Član je Centra za ishranu i suplementaciju.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…