Vitamin B3 i Trudnica

0

Vitamin B3 neophodan je za metabolizam šećera, masti i proteina, za stvaranje energije i ćelijsko disanje. 

Vitamin B3 doprinosi normalnoj funkciji nervnog sistema, smanjenju umora i iscrpljenosti, održavanju normalne sluzokože i kože, detoksikuje organizam od raznih štetnih hemikalija, pomaže rad digestivnog trakta i krvnih sudova.

Visoke doze vitamina B3 (50mg i više) mogu izazvati neželjena dejstva!

Losos i tuna, poželjni na trpezi trudnice

Preporučena dnevna doza vitamina B3 za trudnice je 18 mg, a za dojilje 17 mg

Najbolji izvori vitamina B3 u hrani su:

pivski kvasac, riba, losos, tuna, meso, jaja, seme suncokreta, kikiriki, grašak, tamnozeleno povrće, špargle, pečurke, koštunjavi plodovi.

 

 

 

Vitamin B3 se u organizmu stvara iz triptofana, aminokiseline koja je zastupljena u namirnicama životinjskog porekla (meso, mleko, jaja). U istoriji su poznati slučajevi da je stanovništvo koje je pretežno koristilo kukuruz u svojoj ishrani patilo od nedostatka vitamina B3. Ovo je prevaziđeno uvođenjem pšenice u ishranu, jer pšenica sadrži aminokiselinu triptofan.

Vitamini B grupe su od vitalnog značaja za zdravlje trudnice, ali i uopšte  za zdravlje žene i pre i nakon trudnoće. Zašto su toliko značajni vitamini B grupe za trudnicu?

Vitamini B grupe omogućavaju da se iz hranljivih sastojaka oslobodi energija koja je neophodna za rad nervnih ćelija, srčanih mišićnih ćelija i svih drugih mišićnih ćelija, kao i za normalno funkcionisanje svake pojedinačne ćelije u organizmu, imuni sistem, jednom rečju za ceo organizam. Zato je za zdravlje trudnice veoma značajan adekvatan unos vitamina B grupe.

Koje vrste suplemenata sadrže vitamin B3?

Najveći broj multivitamsnkih preparata sadrži određene količine niacina – može se raditi o kompleksu B vitamina ili ima preparata koji sadrže samo niacin. U suplementima se niacin nalazi u dva glavna oblika – nikotinska kiselina i nikotinamid.

Korišćenje suplemenata treba da bude u dogovoru sa vašim izabranim lekarom,   jer velike doze mogu da izazovu neželjene reakcije, kao što je  crvenilo na koži, glavobolje, osip i vrtoglavica.

Uzimanjem velikih doza može doći do pojave ekstremnog umora, visokih vrednosti šećera u krvi, mučnine i bolova u trbuhu, zamagljenja vida…

Share.

About Author

Comments are closed.