Pečurke u Zdravoj Ishrani

Pečurke u zdravoj ishrani

Pečurke u zdravoj ishrani je neizostavna namirnica. Bilo da su šumske ili gajene, jestive pečurke imaju veliku hranljivu vrednost i svakako se nalaze na «listi za nabavku zdrave hrane».

Pečurke u zdravoj ishrani, šta sadrže pečurke?

Specifičnog su ukusa i mirisa, sadrže značajne količine biološki vrednih proteina (2,4%), pa se zato veoma često za pečurke kaže da su «šumsko meso». Pečurke sadrže takodje i dosta vitamina B grupe, kao i vitamina C i D. Od mineralnih sastojaka sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvoždje, magnezijum, hlor i dr., oko 4% ugljenih hidrata i značajnu količinu biljnih vlakana.

Pečurke u Zdravoj Ishrani

Od jestivih šumskih pečurki poznate su vrganj, bukovača, lisičarka, a od gajenih šampinjoni. Jestive gljive se mogu razlikovati od otrovnih samo uz dobro poznavanje i praksu. Zato je svakako za preporuku kupovati isključivo proverene tj. od proverenih proizvodjača upakovane šumske ili gajene pečurke.

Kako kupovati pečurke?

Pečurke treba kupovati u manjim količinama, u količinama koje će se upotrebiti u toku jednog dana. U trgovačkom prometu, pečurke se po kvalitetu razvrstavaju u dve klase. Važno je pri kupovini voditi računa da plodovi budu mladi, čvrsti i celi sa kompaktnim tkivom, ujednačene boje (što zavisi od vrste).

Kako se čuvaju pečurke?

Pečurke se čuvaju neoprane na temperaturi od 0 do 2 stepena celzjusova i to  od 24 do 36 sati, a zamrznute i do 6 meseci. Pečurke mogu vrlo brzo da propadnu, najbolje je da se čuvaju u frižideru, po mogućnosti originalno upakovane, ukoliko ih kupite upakovane, nedelju dana od datuma pakovanja. Ako kupujete pečurke u rinfuzu, onda ih treba čuvati u papirnoj vrećici, do 3 dana. Ako pečurke zamrzavate, nemojte ih prethodno blanširati, pre zamrzavanja  možete ih kratko izdinstati na malo ulja, dodajte limunov sok. 

Kako se kombinuju pečurke sa drugim namirnicama?

Meso, riba, jaja i pečurke su namirnice koje su po biološkoj vrednosti sličnog kvaliteta zato nije potrebno u istom obroku kombinovati meso, ribu i jaja sa pečurkama. U pravilnoj ishrani postoji pravilo da ne treba mešati suviše namirnica u istom obroku, kako ne bi preopteretili i poremetili rad organa za varenje. Iz tog razloga, pečurke u jednom obroku možemo kombinovati sa povrćem. Nećete pogrešiti ako u jednom jelu koristite više vrsta pečurki.

Suve pečurke se mogu samleti u prah i koristiti kao začin, a u tom slučaju jelu ih treba dodati na početku jer se njihova aroma tokom kuvanja pojačava.

Pečurke u Zdravoj Ishrani

Koje greške pravimo kada kupujemo suve pečurke?

Kod kupovine suvih – dehidriranih pečurki, obratite pažnju i nikako nemojte praviti grešku i staviti direktno sušene pečurke u jelo koje pripremate. Upakovane sušene pečurke su u najvećem broju slučajeva neoprane, radi očuvanja biološke vrednosti i dužeg trajanja, pa je potrebno prethodno oprati ovako upakovane pečurke, očistiti od eventualnih nečistoća a zatim ili rehidrirati (ostaviti u mlakoj vodi da nabubre) ili tako oprane odmah staviti u jela koja se pripremaju (čorbe, gulaši …).

Mogu li se pečurke jesti u sirovom stanju?

 

Gajene pečurke – šampinjoni, mogu se jesti i u presnom, sirovom stanju. Naime, isečeni na listiće pa zatim pokapani limunovim sokom, predstavljaju izvanredan biološki vredan sastojak kompleksnih salata.

Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...