Pečurke u zdravoj ishrani i 2 recepta sa pečurkama

Pečurke u zdravoj ishrani

Sadržaj

Pečurke u zdravoj ishrani je neizostavna namirnica. Bilo da su šumske ili gajene, jestive pečurke imaju veliku hranljivu vrednost i svakako se nalaze na «listi za nabavku zdrave hrane».

Pečurke u zdravoj ishrani, šta sadrže pečurke?

Specifičnog su ukusa i mirisa, sadrže značajne količine biološki vrednih proteina (2,4%), pa se zato veoma često za pečurke kaže da su «šumsko meso». Pečurke sadrže takodje i dosta vitamina B grupe, kao i vitamina C i D. Od mineralnih sastojaka sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvoždje, cink, selen, magnezijum, hlor i dr., oko 4% ugljenih hidrata i značajnu količinu biljnih vlakana.

Od jestivih šumskih pečurki poznate su vrganj, bukovača, lisičarka, a od gajenih šampinjoni. Jestive gljive se mogu razlikovati od otrovnih samo uz dobro poznavanje i praksu. Zato je svakako za preporuku kupovati isključivo proverene tj. od proverenih proizvodjača upakovane šumske ili gajene pečurke.

Pečurke u zdravoj ishrani

Kako kupovati pečurke?

Pečurke treba kupovati u manjim količinama, u količinama koje će se upotrebiti u toku jednog dana. U trgovačkom prometu, pečurke se po kvalitetu razvrstavaju u dve klase. Važno je pri kupovini voditi računa da plodovi budu mladi, čvrsti i celi sa kompaktnim tkivom, ujednačene boje (što zavisi od vrste).

Kako se čuvaju pečurke?

Pečurke se čuvaju neoprane na temperaturi od 0 do 2 stepena celzjusova i to  od 24 do 36 sati, a zamrznute i do 6 meseci. Pečurke mogu vrlo brzo da propadnu, najbolje je da se čuvaju u frižideru, po mogućnosti originalno upakovane, ukoliko ih kupite upakovane, nedelju dana od datuma pakovanja. Ako kupujete pečurke u rinfuzu, onda ih treba čuvati u papirnoj vrećici, do 3 dana. Ako pečurke zamrzavate, nemojte ih prethodno blanširati, pre zamrzavanja  možete ih kratko izdinstati na malo ulja, dodajte limunov sok. 

Pečurke u zdravoj ishrani

Kako se kombinuju pečurke sa drugim namirnicama?

Meso, riba, jaja i pečurke su namirnice koje su po biološkoj vrednosti sličnog kvaliteta zato nije potrebno u istom obroku kombinovati meso, ribu i jaja sa pečurkama. U pravilnoj ishrani postoji pravilo da ne treba mešati suviše namirnica u istom obroku, kako ne bi preopteretili i poremetili rad organa za varenje. Iz tog razloga, pečurke u jednom obroku možemo kombinovati sa povrćem. Nećete pogrešiti ako u jednom jelu koristite više vrsta pečurki. Suve pečurke se mogu samleti u prah i koristiti kao začin, a u tom slučaju jelu ih treba dodati na početku jer se njihova aroma tokom kuvanja pojačava.

Koje greške pravimo kada kupujemo suve pečurke?

Kod kupovine suvih – dehidriranih pečurki, obratite pažnju i nikako nemojte praviti grešku i staviti direktno sušene pečurke u jelo koje pripremate. Upakovane sušene pečurke su u najvećem broju slučajeva neoprane, radi očuvanja biološke vrednosti i dužeg trajanja, pa je potrebno prethodno oprati ovako upakovane pečurke, očistiti od eventualnih nečistoća a zatim ili rehidrirati (ostaviti u mlakoj vodi da nabubre) ili tako oprane odmah staviti u jela koja se pripremaju (čorbe, gulaši …).

Mogu li se pečurke jesti u sirovom stanju?

Gajene pečurke – šampinjoni, mogu se jesti i u presnom, sirovom stanju. Naime, isečeni na listiće pa zatim pokapani limunovim sokom, predstavljaju izvanredan biološki vredan sastojak kompleksnih salata.

Recepti sa pečurkama

Pečurke u zdravoj ishrani

Čorba od šampinjona

Materijal: 200 gr šampinjona; 1 praziluk; 1 šargarepa; 1 kisela pavlaka; 2 kašike ulja; so, biber, peršunov list.

Na kolutove isečen praziluk i šargarepu dinstati na ulju i malo vode 5 minuta na srednjoj vatri.  Dodati na krupnije komade isečene i očišćene (od kožice) šampinjone, nastaviti sa dinstanjem 10 minuta. Naliti vodu (oko 1,5 l) i kuvati još 10 minuta. Kada se rashladi izblendirati štapnim mikserom. Dodati kiselu pavlaku pri miksanju. Na kraju (ako ne jedu deca) staviti biber po ukusu i so. Staviti posudu ponovo na vatru samo da provri, skinuti sa vatre i posuti peršun.

Pečurke u zdravoj ishrani

Gulaš sa pečurkama

Materijal: 1 glavica crnog luka; 1 veći praziluk; 1 šargarepa; 3-4 kašike ulja; 600 g telećeg (opciono junećeg mekšeg) mesa; 2/3 male šolja od kafe paradajza (ako je pelat – 1 paradajz); 1ravna kašika brašna; 1 kašika aleve paprike; 1/2 grančice ruzmarina; 500 g šampinjona (možete koristiti u toj gramaži i mešane – više vrsta pečuraka); so.

Usitniti luk i praziluk, izrendati 1 šargarepu pa kratko prodinstati na ulju u šerpi, na srednjoj vatri. Dodati meso i 5 minuta uz mešanje i njega „propržiti“. Naliti 1 ½ šolju vode (od bele kafe), dodati alevu papriku, paradajz i grančicu ruzmarina i na srednjoj vatri kuvati sve dok meso ne bude potpuno meko. Dolivati po malo vode kako uvri. Ubaciti isečene šampinjone i kuvati još 10tak minuta. Zajedno sa šampinjonima dodati brašno sa vodom i sjediniti sa gulašom. Ne dolivati pred kraj kuvanja vodu. Posloliti.

avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...