Pečurke u Zdravoj Ishrani

Pečurke u zdravoj ishrani

Bilo da su šumske ili gajene, jestive pečurke imaju veliku hranljivu vrednost i svakako se nalaze na «listi za nabavku zdrave hrane».

Specifičnog su ukusa i mirisa, sadrže značajne količine biološki vrednih proteina (2,4%), pa se zato veoma često za pečurke kaže da su «šumsko meso». Pečurke sadrže takodje i dosta vitamina B grupe, kao i vitamina C i D. Od mineralnih sastojaka sadrže kalijum, fosfor, kalcijum, gvoždje, magnezijum, hlor i dr., oko 4% ugljenih hidrata i značajnu količinu biljnih vlakana.

Od jestivih šumskih pečurki poznate su vrganj, bukovača, lisičarka, a od gajenih šampinjoni. Jestive gljive se mogu razlikovati od otrovnih samo uz dobro poznavanje i praksu. Zato je svakako za preporuku kupovati isključivo proverene tj. od proverenih proizvodjača upakovane šumske ili gajene pečurke.

Kako ih kupovati?

Pečurke treba kupovati u manjim količinama, u količinama koje će se upotrebiti u toku jednog dana. U trgovačkom prometu, pečurke se po kvalitetu razvrstavaju u dve klase. Važno je pri kupovini voditi računa da plodovi budu mladi, čvrsti i celi sa kompaktnim tkivom, ujednačene boje (što zavisi od vrste).

Pecurke u zdravoj ishrani 3
Kvarne pečurke se prepoznaju po tome što su na poledjini crne i sundjeraste strukture.

Kako se čuvaju pečurke?

Pečurke se čuvaju neoprane na temperaturi od 0 do 2 stepena celzjusova i to  od 24 do 36 sati, a zamrznute i do 6 meseci.

Meso, riba, jaja i pečurke su namirnice koje su po biološkoj vrednosti sličnog kvaliteta zato nije potrebno u istom obroku kombinovati meso, ribu i jaja sa pečurkama.

U pravilnoj ishrani postoji pravilo da ne treba mešati suviše namirnica u istom obroku, kako ne bi preopteretili i poremetili rad organa za varenje. Iz tog razloga, pečurke u jednom obroku možemo kombinovati sa povrćem. Nećete pogrešiti ako u jednom jelu koristite više vrsta pečurki.

Koje greške pravimo kada kupujemo suve pečurke?

Kod kupovine suvih – dehidriranih pečurki, obratite pažnju i nikako nemojte praviti grešku i staviti direktno sušene pečurke u jelo koje pripremate. Upakovane sušene pečurke su u najvećem broju slučajeva neoprane, radi očuvanja biološke vrednosti i dužeg trajanja, pa je potrebno prethodno oprati ovako upakovane pečurke, očistiti od eventualnih nečistoća a zatim ili rehidrirati (ostaviti u mlakoj vodi da nabubre) ili tako oprane odmah staviti u jela koja se pripremaju (čorbe, gulaši …).

Pecurke u zdravoj ishrani 2

Gajene pečurke – šampinjoni, mogu se jesti i u presnom, sirovom stanju. Naime, isečeni na listiće pa zatim pokapani limunovim sokom, predstavljaju izvanredan biološki vredan sastojak kompleksnih salata.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Biotehnolog Na katedri za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju Tehnološko-metalurškog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Učestvuje na stručnim skupovima i aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…