Zašto je važno kontrolisati šećer u trudnoći? OGTT test i koje su referentne vrednosti glukoze u krvi (GUK)?
Jednu od analiza, koju svaka buduća mama treba tokom trudnoće da uradi je OGTT test, odnosno analiza kojom se utvrdjuje gestacijski dijabetes ili šećerna bolest u trudnoći.
Ovu važnu analizu trebalo bi uraditi tokom drugog trimestra. Prema današnjim smernicama ovu analizu treba da uradi svaka trudnica i to između 24. i 32. nedelje trudnoće.
Referentne vrednosti glukoze u krvi (GUK)
- Natašte do 20 nedelje trudnoće ≥ 5.1 mmol/L
- OGTT sa 100 gr glukoze Od 24-32 nedelje trudnoće s vrednostima
- natašte ≥ 5.1 mmol/L,
- nakon 1 sata ≥10.0 mmol/L
- i dva sata nakon opterećenja ≥ 8.5 mmol/L
- Manifestni dijabetes s vrednostima glikemije natašte 7.0 mmol/L, vrednosti HbA1c 6.5 % i slučajni nalaz GUK ≥ 11.1 mmol/L
Ako u nalazu OGTT testa bilo koja od tri određivane vrednosti odudara od referentnog intervala tj. nalazimo je povišenom, radi se o gestacionom dijabetesu (GDM)”.
Napominjem kako pri interpretaciji nalaza ove analize svakodnevno nailazimo na nesuglasice i nerazumevanje; kako trudnica tako i lekara. Naime, do 2010. godine važili su kriterijumi – odnosno vrednosti za dijagnozu gestacijskog dijabetesa koji su bili niži, pa se detektovao samo deo trudnica s gestacijskim dijabetesom.
Pokazala se potreba za promenom kriterijuma, da bi se što ranije postavila dijagnoza , da bi se tako moglo pravovremeno intervenisati; pre nego se pojavi pojačani fetalni rast, polihidramnion (veća količina plodne vode) ili promene na posteljici.
Trudnice, koje tek čeka ovaj test, se boje kako će podneti ovo ispitivanje, budući da trudnice piju čistu glukozu pomešanu s vodom.( u upotrebi su testovi sa 50 gr, i 100 gr, a u USA i sa 75 gr glukoze.)
Kako izgleda OGTT ispitivanje?
Ujutro natašte i prvo date urin, a nakon toga sledi vađenje krvi.
Onda popijete tu otopljenu glukozu, trudite se polako piti da Vam se želudac ne digne.
Posle ne smete ništa piti ni jesti da ne biste išli u wc.
Nakon 60 minuta ponovo se vadi krv i nakon 120 minuta – prvo urin pa onda krv.
Važno je znati šta jesti i kada jesti.
Ishrana je najvažnija u nastojanju da se gestacijski dijabetes stavi pod kontrolu i osigura zdravlje trudnice i deteta. Manji obroci i više međuobroka će vam pomoći da bolje i lakše svarite hranu čime ćete izbeći i neugodnu mučninu.
Osnovni plan ishrane , uključuje tri obroka i tri međuobroka s određenim energetskim unosom u svakom obroku, a ishrana kod šećerne bolesti u trudnoći mora osigurati ugljene hidrate, belančevine, masti, vitamine i minerale svaki dan (ishrana treba da bude raznovrsna). Vaš izbor ishrane bi trebao da uključi i hranu bogatu vlaknima poput povrća, celovitih žitarica, voća , mahunarki…
Pijte dovoljno vode
pogotovo nakon namirnica bogatih vlaknima. Potrebno je izbegavati alkohol i pića bogata kofeinom, kafu, čaj, čokoladu i druge slatkiše, gazirane napitke, sokove, brzu i gotovu hranu. Preporučuje se da se jede sporo i da de dobro sažvaće hrana ( osećaj sitosti registruje se tek nakon 20 minuta a dobro sažvakana hrana biće lakše svarljiva …), a nakon obroka poželjno je prošetati, nikako ležati. Naučite da uvek čitate deklaracije pa izbegavajte hranu bogatu mastima, solju, šećerima. Obratite pažnju na skrivene šećere i skrivene masti. Obratite pažnju na skrivene šećere i skrivene masti. Jedite svaka tri sata!
Uključite dobar izbor belančevina u svaki obrok jer trudnicama treba oko 30g belančevina dnevno. Mleko i mlečni proizvodi su takodje nezaobilazni u ishrani trudnice. Izbegavajte mesne prerađevine. Način pripreme namirnica je takodje važan. Birajte metode kuvanja poput dinstanja, kuvanja, kuvanja na pari ili pečenja u rerni.
Više o ishrani trudnica možete naći u meniju: ISHRANA .
Konsultujte dijetetičara ili nutricionistu u Domu zdravlja, koji će prema Vašim željama navikama u ishrani napraviti plan ishrane za gestacijski dijabetes i razjasniti Vam sve nejasnoće koje se pojave.