Nivo Šećera u Krvi OGTT Test u Trudnoći

Nivo Šećera u Krvi OGTT Test

Zašto je važno kontrolisati šećer u trudnoći? OGTT test i koje su referentne vrednosti glukoze u krvi (GUK)?

Nivo šećera u krvi OGTT test treba da uradi svaka trudnica?

Da, jednu od analiza, koju svaka buduća mama treba tokom trudnoće da uradi  je  OGTT test, odnosno analiza kojom se utvrdjuje  gestacijski dijabetes ili šećerna bolest u trudnoći.

Kada se radi OGTT test?

Ovu važnu analizu trebalo bi  uraditi   tokom drugog trimestra. Prema današnjim smernicama ovu analizu  treba da uradi  svaka trudnica i to između 24. i 32. nedelje  trudnoće.

Referentne vrednosti glukoze u krvi (GUK)

 1. Natašte do 20 nedelje trudnoće  ≥ 5.1 mmol/L
 2. OGTT sa 100 gr glukoze  Od 24-32 nedelje trudnoće s vrednostima
  • natašte ≥ 5.1 mmol/L,
  • nakon 1 sata ≥10.0 mmol/L
  •  i dva sata nakon opterećenja ≥ 8.5 mmol/L
 3. Manifestni dijabetes s vrednostima glikemije natašte  7.0 mmol/L, vrednosti HbA1c 6.5 % i slučajni nalaz GUK  ≥ 11.1 mmol/L

Ako u nalazu OGTT testa bilo koja od tri određivane vrednosti odudara od referentnog intervala tj. nalazimo je povišenom, radi se o gestacionom dijabetesu (GDM)“.

Nivo Šećera u Krvi OGTT Test u Trudnoći

Napominjem kako pri interpretaciji nalaza ove analize svakodnevno nailazimo na nesuglasice i nerazumevanje; kako trudnica tako i lekara. Naime, do 2010. godine važili su  kriterijumi – odnosno vrednosti za dijagnozu gestacijskog dijabetesa koji su bili niži, pa se detektovao samo deo trudnica s gestacijskim dijabetesom. Pokazala se potreba za promenom kriterijuma, da bi se što ranije postavila dijagnoza , da bi se tako moglopravovremeno intervenisati; pre nego se pojavi pojačani fetalni rast, polihidramnion (veća količina plodne vode) ili promene na posteljici.

Kako izgleda OGTT ispitivanje?

Trudnice, koje tek čeka ovaj test, se boje kako će podneti ovo ispitivanje, budući da trudnice piju čistu glukozu pomešanu s vodom.( u upotrebi su testovi sa 50 gr, i 100 gr, a u USA i sa 75 gr glukoze.)

 • Ujutro    natašte i prvo   date urin, a nakon toga  sledi   vađenje krvi.
 • Onda   popijete tu otopljenu glukozu,   trudite se   polako piti da Vam se želudac ne digne.
 • Posle  ne smete ništa piti ni jesti  da ne biste išli u  wc.
 • Nakon 60 minuta  ponovo se  vadi krv i nakon 120 minuta – prvo urin pa onda krv.

Šta je važno ako se ustanovi gestacijski dijabetes?

 • Ishrana je najvažnija u nastojanju da se gestacijski dijabetes stavi pod kontrolu i osigura zdravlje trudnice i deteta. Manji obroci i više međuobroka će vam pomoći da bolje i lakše svarite  hranu čime  ćete izbeći i neugodnu mučninu. Osnovni plan ishrane, uključuje tri obroka i tri međuobroka s određenim energetskim unosom u svakom obroku, a ishrana kod  šećerne bolesti u trudnoći mora osigurati ugljene hidrate, belančevine, masti, vitamine i minerale svaki dan (ishrana  treba da bude raznovrsna). Vaš izbor  ishrane bi trebao da uključi i hranu bogatu vlaknima poput povrća, celovitih žitarica, voća , mahunarki…Naučite da uvek čitate deklaracije pa izbegavajte hranu bogatu mastima, solju, šećerima. Obratite pažnju na skrivene šećere i skrivene masti. Obratite pažnju na skrivene šećere i skrivene masti. Jedite svaka tri sata!  Uključite dobar izbor belančevina u svaki obrok jer trudnicama treba oko 30g belančevina dnevno. Mleko i mlečni proizvodi su takodje nezaobilazni u ishrani trudnice. Izbegavajte mesne prerađevine.  Način pripreme namirnica je takodje važan. Birajte metode kuvanja poput dinstanja, kuvanja, kuvanja na pari ili pečenja u rerni.
 • Pijte dovoljno vode pogotovo nakon namirnica bogatih vlaknima.
 • Potrebno je izbegavati alkohol i pića bogata kofeinom, kafu, čaj, čokoladu i druge slatkiše, gazirane napitke, sokove, brzu i gotovu hranu. Preporučuje  se da se jede  sporo i da de dobro sažvaće  hrana ( osećaj sitosti registruje se tek nakon 20 minuta  a dobro sažvakana hrana biće lakše svarljiva …).
 • Nakon obroka poželjno je prošetati, nikako ležati.
Konsultujte dijetetičara ili nutricionistu u Domu zdravlja, koji će prema Vašim željama navikama u ishrani napraviti plan ishrane  za gestacijski dijabetes i razjasniti Vam sve nejasnoće koje se pojave.
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…