Zašto je veoma važno da znate glikemijski indeks namirnica (GI), ukoliko vam je postavljena dijagnoza gestacijskog dijabetesa? Koje namirnice imaju nizak GI a koje izbegavati?
Gestacijski dijabetes treba držati pod kontrolom
Gestacijski dijabetes se ispoljava kao smanjena tolerancija na glukozu, koja se prvi put zapaža u toku trudnoće. Najčešće se pojavljuje između 24. i 28. nedelje trudnoće. Nestaje nakon porođaja, kada se hormoni vrate u normalan nivo, uobičajeno 6 nedelja posle porođaja. Trudnica može posumnjati da ima gestacijski dijabetes ukoliko ima povećanu žeđ, pojačano mokrenje, vrlo povećan apetit, svrab kože, vaginalne infekcije tokom trudnoće, ili rezultati analize krvi to pokažu (OGTT test).
Gestacijski dijabetes se u najvećem broju slučajeva reguliše pravilnom ishranom (po preporukama endokrinologa dijetetičara) i umerenom fizičkom aktivnošću, a oko trećina obolelih trudnica mora da dobija insulin.
Važan je glikemijski indeks namirnica
Veoma je važno znati glikemijski index namirnica. Glikemijski indeks je mera koja označava brzinu i intenzitet rasta nivoa glukoze u krvi nakon uzimanja određene hrane. Određuje ga vrsta šećera koja se nalazi u hrani, količina dijetalnih vlakana i način pripreme hrane.
Dobra kombinacija namirnica je važna
Treba imati na umu da se namirnice ne dele na dobre i loše u pogledu vrednosti glikemijskog indeksa. Već se posmatra u celini. Pogodna kombinacija namirnica, vreme unošenja, prilagođenje potrebama organizma u zavisnosti od fizičkog stanja, zdravstvenog stanja i potrebe trudnice. Kada jedemo kuvani krompir (skrob) sa mesom (proteini i masti) i povrćem (dijetalna vlakna) – ukupni glikemijski indeks će biti manji. Zato što proteini, masti i biljna vlakna usporavaju digestiju skroba – vrsta šećera. Pravilo je da ne treba jesti hleb, ako u obroku ima krompira i pirinča.
Namirnice visokog GI treba zameniti namirnicama nižeg GI
U cilju unapređenja zdravlja – namirnice visokog glikemijskog indeksa treba zameniti odgovarajućim namirnicama iz iste grupe, ali nižeg glikemijskog indeksa. Što je veći glikemijskim indeks namirnice – brže skače nivo šećera u krvi. Osnova je indeks glukoze = 100
Namirnice sa povišenim glikemijskim indexom (GI): GI = ≥70) | krompir i prerađene žitarice |
Namirnice sa niskim (= ≤55) ili srednjim (GI = 56-69) glikemijskim indexom | voće, mleko i mlečni proizodi |
Namirnice bez glikemijskog indexa | meso – živinsko, ribe, jaja, sirevi |
Nepoželjna je potpuna eliminacija pojedinih namirnica većeg glikemijskog indeksa, jer predstavljaju važne izvore vitamina i minerala.
Treba izabrati ugljene hidrate koji se sporije vare i apsorbuju, jer imaju nizak glikemijski indeks. Žitarice od celog zrna, kinoa, proso, heljda, ječam, integralni pirinač i druge Oni dovode do umerenog porasta šećera u krvi, nakon obroka. Prosti šećeri imaju manji hiperglikemijski efekat.
Kada su masti u pitanju savetuje se povećani unos životinjskih namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama, (mega 3 i omega 6 masne kiseline), pojedine vrste riba. Takođe od masti i nerafinisano maslinovo i suncokretovo ulje, puter…
U toku trudnoće potreban je povećan unos proteina – meso, riba (losos, pastrmka, tuna, sardine, škampi), mleko i mlečni proizvodi.
U trudnoći koja je komplikovana hroničnim ili akutnim zdravstvenim problemima, pravilnoj ishrani treba posvetiti posebnu pažnju i uskladiti je sa zdravstvenim stanjem. U toku trudnoće se ne savetuje restriktivna dijeta, u cilju smanjenja telesne mase. Bitna je uravnotežena i raznovrsna ishrana (plan ishrane) , gde se izbegava prejedanje. Važno je imati sva tri glavna obroka, ali i među obroke, kako bi se izbegla pojava hipoglikemije.
Glikemijski indeks namirnica
ŽITARICE | HLEB I PECIVA | |
Pšenica 41 Heljda 55 Kukuruz 56 Pirinač neglazirani 59 Proso 75 Pirinač glazirani 98 |
Palenta (od žutog brašna) 40 Makarone (kuvane 5 min.) 46 Makarone (kuvane 15 min.) 44 Crni hleb 51 Raženi hleb (integralni) 52 Pite 57 Raženi hleb 64 Kačamak (belo brašno) 68 Beli hleb 72 Prepečeni hleb,kifla 72 Peciva, đevrek, tost hleb 72 Krofna 78 Perece 84 |
|
BRAŠNO I PAHULJICE | ||
Ovsene pahuljice 53
Pšenični griz (krupni) 66 Kukuruzno brašno 71 Pšenične pahuljice 74 Kukuruzne mekinje 75 Čips,grisini, smoki 87 Pirinčane pahuljice 96 |
||
UPOREDNA VREDNOST GI POJEDINIH ŠEĆERA | MLEKO I MLEČNI PROIZVODI | |
Fruktoza (voćni šećer) 23
Laktoza (mlečni šećer) 48 Med 60 Beli šećer (saharoza) 68 Glikoza (grožđani šećer) 100 Tablete glikoze 106 |
Jogurt (od obranog mleka) 14 Jogurt (od punomasnog mleka) 34 Obrano mleko 28 Punomasno mleko 38 Sladoled (punomasno mleko) 64 |
|
POVRĆE | VOĆE | |
Kikiriki 14
Soja 18 Sočivo 27 Pasulj tetovac 27 Mladi grašak 32 Lima pasulj 32 Leblebije 33 Šareni pasulj 42 Prebranac 43 Bareni krompir 36 Smrznuti grašak 39 Konzervirani grašak 47 Krompir pire 58 Cvekla 66 Instant krompir pire 72 Šargarepa 73 Paškanat 101 |
Trešnje 22
Višnje 22 Grejpfrut 25 Šljive 32 Jagode 32 Kruške 36 Jabuke 38 Breskve 43 Pomorandže43 Kivi 52 Mango 55 Kajsije 57 Banane 62 Suvo grožđe 65 Ananas 66 Dinje 64 Lubenice 72 |
Ako se nakon dve nedelje od primene dijetetskog načina ishrane, nivo šećera u krvi ne reguliše putem ishrane, lekar će vam prepisati i insulinsku terapiju.
Ukoliko se blagovremeno utvrdi dijagnoza i gestacijski dijabetes drži pod kontolom, ovaj tip dijabetesa ne predstavlja veliki rizik ni za majku, niti za bebu. Kontrolišite šećer i posle porođaja. Uvrstite fizičku aktivnost i pravilnu i zdravu ishranu u svoj životni plan, i smanjićete mogućnost od rizika da posle trudnoće imate problem sa dijabetesom.