Gestacijski dijabetes i glikemijski indeks namirnica

glikemijski indeks namirnica

Zašto je veoma važno da znate glikemijski indeks namirnica (GI), ukoliko vam je postavljena dijagnoza gestacijskog dijabetesa? Koje namirnice imaju nizak GI a koje izbegavati?

Gestacijski dijabetes treba držati pod kontrolom

Gestacijski dijabetes se ispoljava kao smanjena tolerancija na glukozu, koja se prvi put zapaža u toku trudnoće. Najčešće se pojavljuje između 24. i 28. nedelje trudnoće. Nestaje nakon porođaja, kada se hormoni vrate u normalan nivo, uobičajeno 6 nedelja posle porođaja. Trudnica može posumnjati da ima gestacijski dijabetes ukoliko ima povećanu žeđ, pojačano mokrenje, vrlo povećan apetit, svrab kože, vaginalne infekcije tokom trudnoće, ili rezultati analize krvi to pokažu (OGTT test).

Gestacijski dijabetes se u najvećem broju slučajeva reguliše pravilnom ishranom (po preporukama endokrinologa dijetetičara) i umerenom fizičkom aktivnošću, a oko trećina obolelih trudnica mora da dobija insulin.

glikemijski indeks namirnica
Samo ako se pravovremeno dijagnostikuje i drži pod kontolom, ovaj tip dijabetesa ne predstavlja veliki rizik ni za majku, niti za bebu.

Važan je glikemijski indeks namirnica

Veoma je važno znati glikemijski index namirnica. Glikemijski indeks je mera koja označava brzinu i intenzitet rasta nivoa glukoze u krvi nakon uzimanja određene hrane.  Određuje ga vrsta šećera koja se nalazi u hrani, količina dijetalnih vlakana i način pripreme hrane.

glikemijski indeks namirnica
Što je zrelije, voće ima i viši glikemijski indeks, jer je sazrevanje zapravo proces razlaganja voćnih skrobova u šećere. Čak i prirodno ceđene sokove ograničite na 1 čašu dnevno.

Dobra kombinacija namirnica

Treba imati na umu da se namirnice ne dele na dobre i loše u pogledu vrednosti glikemijskog indeksa. Već se posmatra u celini. Pogodna kombinacija namirnica, vreme unošenja, prilagođenje potrebama organizma u zavisnosti od fizičkog stanja, zdravstvenog stanja i potrebe trudnice. Kada jedemo kuvani krompir (skrob) sa mesom (proteini i masti) i povrćem (dijetalna vlakna) – ukupni glikemijski indeks će biti manji. Zato što proteini, masti i biljna vlakna usporavaju digestiju skroba – vrsta šećera. Pravilo je da ne treba jesti hleb, ako u obroku ima krompira i pirinča.

glikemijski indeks namirnica
Sendvič kao obrok

Namirnice visokog GI treba zameniti namirnicama nižeg GI 

U cilju unapređenja zdravlja – namirnice visokog glikemijskog indeksa treba zameniti odgovarajućim namirnicama iz iste grupe, ali nižeg glikemijskog indeksa.  Što je veći glikemijskim indeks namirnice – brže skače nivo šećera u krvi.  Osnova je indeks glukoze = 100

Namirnice sa povišenim glikemijskim indexom (GI): GI = ≥70) krompir i prerađene žitarice
Namirnice sa niskim (= ≤55)  ili srednjim (GI = 56-69) glikemijskim indexom voće, mleko i mlečni proizodi
Namirnice bez glikemijskog indexa meso – živinsko, ribe, jaja, sirevi

Nepoželjna je potpuna eliminacija pojedinih namirnica većeg glikemijskog indeksa, jer predstavljaju važne izvore vitamina i minerala.

Treba izabrati ugljene hidrate koji se sporije vare i apsorbuju, jer imaju nizak glikemijski indeks. Žitarice od celog zrna, kinoa, proso, heljda, ječam, integralni pirinač i druge Oni dovode do umerenog porasta šećera u krvi, nakon obroka. Prosti šećeri imaju manji hiperglikemijski efekat.

glikemijski indeks namirnica
                              Što se duže kuvaju namirnice imaju i viši GI

Kada su masti u pitanju savetuje se povećani unos životinjskih namirnica bogatih nezasićenim masnim kiselinama, (mega 3 i omega 6 masne kiseline), pojedine vrste riba. Takođe od masti i nerafinisano maslinovo i suncokretovo ulje, puter…

U toku trudnoće potreban je povećan unos proteina – meso, riba (losos, pastrmka, tuna, sardine, škampi), mleko i mlečni proizvodi.

U trudnoći koja je komplikovana hroničnim ili akutnim zdravstvenim problemima, pravilnoj ishrani treba posvetiti posebnu pažnju i uskladiti je sa zdravstvenim stanjem. U toku trudnoće se ne savetuje restriktivna dijeta, u cilju smanjenja telesne mase. Bitna je uravnotežena i raznovrsna ishrana (plan ishrane) , gde se izbegava prejedanje. Važno je imati sva tri glavna obroka, ali i među obroke, kako bi se izbegla  pojava hipoglikemije.

Glikemijski indeks namirnica

ŽITARICE   HLEB I PECIVA
 

Pšenica 41

Heljda 55

Kukuruz 56

Pirinač neglazirani 59

Proso 75

Pirinač glazirani  98

 

Palenta (od žutog brašna) 40

Makarone (kuvane 5 min.) 46

Makarone (kuvane 15 min.) 44

Crni hleb 51

Raženi hleb (integralni) 52

Pite 57

Raženi hleb 64

Kačamak (belo brašno) 68

Beli hleb 72

Prepečeni hleb,kifla 72

Peciva, đevrek, tost hleb 72

Krofna 78

Perece 84

BRAŠNO I PAHULJICE
Ovsene pahuljice 53

Pšenični griz (krupni) 66

Kukuruzno brašno 71

Pšenične pahuljice 74

Kukuruzne mekinje 75

Čips,grisini, smoki  87

Pirinčane pahuljice 96

UPOREDNA VREDNOST GI POJEDINIH ŠEĆERA MLEKO I MLEČNI PROIZVODI
Fruktoza (voćni šećer) 23

Laktoza (mlečni šećer) 48

Med 60

Beli šećer (saharoza) 68

Glikoza (grožđani šećer) 100

Tablete glikoze 106

 

Jogurt (od obranog mleka) 14

Jogurt (od punomasnog mleka) 34

Obrano mleko 28

Punomasno mleko 38

Sladoled (punomasno mleko) 64

POVRĆE VOĆE
Kikiriki 14

Soja 18

Sočivo 27

Pasulj tetovac 27

Mladi grašak 32

Lima pasulj 32

Leblebije 33

Šareni pasulj 42

Prebranac 43

Bareni krompir 36

Smrznuti grašak 39

Konzervirani grašak 47

Krompir pire 58

Cvekla 66

Instant krompir pire 72

Šargarepa 73

Paškanat 101

Trešnje 22

Višnje 22

Grejpfrut 25

Šljive 32

Jagode 32

Kruške 36

Jabuke 38

Breskve 43

Pomorandže43

Kivi 52

Mango 55

Kajsije 57

Banane 62

Suvo grožđe 65

Ananas 66

Dinje 64

Lubenice 72

Ako se nakon dve nedelje od primene dijetetskog načina ishrane, nivo šećera u krvi ne reguliše putem ishrane, lekar će vam prepisati i insulinsku terapiju.

glikemijski indeks namirnica
Ne zaboravite da je unos dovoljne količine vode važan.

Ukoliko se blagovremeno utvrdi dijagnoza i gestacijski dijabetes drži pod kontolom, ovaj tip dijabetesa ne predstavlja veliki rizik ni za majku, niti za bebu. Kontrolišite šećer i posle porođaja. Uvrstite fizičku aktivnost i pravilnu i zdravu ishranu u svoj životni plan, i smanjićete mogućnost od rizika da posle trudnoće imate problem sa dijabetesom.

Preporučujemo vam...