28 Nedelja trudnoće – Beba može da sanja?

28 Nedelja trudnoće

28 Nedelja trudnoće je poslednja, četvrta nedelja sedmog lunarnog meseca trudnoće.

Kako se razvija beba u 28 nedelja trudnoće?

Vaša beba je dugačka 37,5-38 centimetara i teška oko 1 kilogram.

Beba ima još jedan, vrlo važan reflex više u svom svakodnevnom životu a to je treptanje, pored disanja, sisanja, štucanja i nakašljavanja. Isto tako ne manje važan reflex, treptanje pomaže vlaženju oka, štiti od jakih svetlosnih uticaja. A kad se rodi bebu štiti i od predmeta iz spoljašnje sredine. Sve navedeno je neophodno kako bi beba imala dobar i oštar vid. Sve reflekse beba svakodnevno uvežbava  kako bi bila spremna kada bude potrebno.

Beba ima obrve i trepavice, a i kosa kod nekih beba počinje da raste (postoje dokazi da je gorušica majke povezana sa rastom kose bebe).

Centralni nervni sistem bebe sad je dostigao nivo razvoja da može da kontroliše sopstvenu telesnu temperaturu, kao i ritmične disajne pokrete. Površina mozga je izbrazdana, sa brojnim vijugama koje povećavaju površinu, tako se uvećava broj nervnih ćelija.

28 Nedelja trudnoće
Koju će krvnu grupu imati beba, zavisi od oba roditelja.

Beba može da sanja?

Ispitivanja su dokazala da Vaša beba ima periode sna kada može da sanja-REM faza (faza brzih pokreta očiju), merenjem aktivnosti moždanih talasa, što govori o brzini razvoja mozga.

Smatra se da je čulo ukusa kod beba razvijenije nego kod odraslih, trudite se da jedete raznovrsnu hranu kako bi se Vaša beba navikla na ukuse.

Beba sve intenzivnije udiše i izviše plodovu vodu, guta i mokri u nju, i samim tim dosta utiče na sastav plodove vode, i uvežbava disajne pokrete.  U plućima Vaše bebe se nastavlja  stvaranje  materije  koja  sprečava “lepljenje”  pluća (surfaktant),  i time omogućava  prvi udah.

Koštana srž je preuzela u potpunosti stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Jetra se ubrzano razvija. Usled nagomilavanja masnoća ispod kože bebe ona dobija bucmastiji i okruglastiji izgled, a koža je manje naborana. I tonus mišića se povećava.  Masnoće čine 2-3% bebinog tela.

Ovo je period kada Vaša beba prepoznaje Vaš glas, poželjno je da joj pričate a možete i da joj pevate, verovatno će reagovati pojačavanjem rada srca.

Sada počinju da nestaju one fine, paperjaste dlačice-lanugo, koje su bile po čitavnom telu, zadržaće se uglavnom na ramenima i ledjima-možete videti kada se Vaša beba rodi.

Koju će krvnu grupu imati beba, zavisi od oba roditelja
Bebe jos u stomaku znaju šta mama jede, uče o ukusima a naročito reaguju na slatku hranu

Promene kod trudnice u dvadeset osam nedelja trudnoće

Zatvor u trudnoći  (opstipacija), usled pritiskanja uvećane materice na rectum, je sada česta pojava. Trudite se da jedete češće po manje i dosta kašaste hrane kao i hrane sa biljnim vlaknima. Ako ni to ne pomaže, možete koristiti sirupe za zatvor (ne resorbuju se iz creva), nemojte koristiti čepiće i klizme, ne preporučuju se.

Sve vaginalne infekcije treba odmah izlečiti

Ukoliko primetite pojačan vaginalni sekret, važno je da li imate tegobe u vidu svraba, peckanja, bola, ako imate što pre se obratite ginekologu, možda je infekcija. Treba uraditi bris i dati terapiju. Bakterijske i gljivičke vaginalne infekcije u trudnoći treba izlečiti, svaka nelečena infekcijamože dovesti do infekcije plodovih ovojaka i sledstveno prevremenog porodjaja ili pobačaja, a poneke i infekcije samog ploda.

Problemi sa hemoroidima su sada najčešći, najbolje je da ih regulišete ishranom, kretanjem, umerenom fizičkom aktivnosti, i mastima po savetu ginekologa.

28 Nedelja trudnoce
Mišići karličnog dna su jako značajni u svakom periodu života žene, a posebno u trudnoći. Treba ih vežbom ojačati.

Važni pregledi u 28. nedelji trudnoće

U slučaju da ste krvna grupa Rh negativna a otac Vašeg deteta Rh pozitivan, treba da uradite Rh antitela u 28. nedelji trudnoće (radili ste do sada uglavnom na svaka dva mesec, prvi put u prvih tri meseca trudnoće). Ukoliko ih nemate ginekolog će Vam reći da li treba da primite Rhogam (inekciju koja pomaže da ako je plod Rh pozitivan Vi ne stvorite antitela na njegova crvena krvna zrnca). Jako mali procenat Rh negativnih trudnica razvije antitela na plod koji je Rh pozitivan.

Pored testa na Rh antitela sada se radi test na gestacijski dijabetes ako ga niste radili, kod trudnica koje imaju u anamnezi faktor rizika ili je na UZ-nom pregledu konstatovano brže napredovanje ploda u odnosu na prethodni pregled. Ginekolog će Vam objasniti detalje i dati uput.

Kada je u pitanju normalna trudnoća, idite u šetnje, bavite se aktivnostima koje Vas čine srećnim i zadovoljnim.  Planirajte i pripremajte ambijent za dolazak Vaše bebe. Idite na pripremne vežbe za porodjaj kao i predavanja za trudnice kako biste dobili što više korisnih informacija.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…