28 Nedelja trudnoće – Beba može da sanja

28 Nedelja trudnoće

Sadržaj

28 Nedelja trudnoće je poslednja, četvrta nedelja sedmog lunarnog meseca trudnoće. Beba ima obrve i trepavice. Kosa kod nekih beba počinje da raste. Postoje dokazi da je gorušica majke povezana sa rastom kose bebe.

Kako se razvija beba u 28 nedelja trudnoće?

Vaša beba je dugačka 37,5-38 centimetara i teška oko 1 kilogram.

Beba ima još jedan, vrlo važan refleks više u svom svakodnevnom životu a to je treptanje, pored disanja, sisanja, štucanja i nakašljavanja. Isto tako ne manje važan reflex, treptanje pomaže vlaženju oka, štiti od jakih svetlosnih uticaja. A kad se rodi bebu štiti i od predmeta iz spoljašnje sredine. Sve navedeno je neophodno kako bi beba imala dobar i oštar vid. Sve reflekse beba svakodnevno uvežbava  kako bi bila spremna kada bude potrebno.

Centralni nervni sistem bebe sad je dostigao nivo razvoja da može da kontroliše sopstvenu telesnu temperaturu, kao i ritmične disajne pokrete. Površina mozga je izbrazdana, sa brojnim vijugama koje povećavaju površinu, tako se uvećava broj nervnih ćelija.

28 Nedelja trudnoce
Koju će krvnu grupu imati beba, zavisi od oba roditelja.

Beba može da sanja u 28. nedelji trudnoće?

Ispitivanja su dokazala da Vaša beba ima periode sna kada može da sanja-REM faza (faza brzih pokreta očiju), merenjem aktivnosti moždanih talasa, što govori o brzini razvoja mozga.

Smatra se da je čulo ukusa kod beba razvijenije nego kod odraslih, trudite se da jedete raznovrsnu hranu kako bi se Vaša beba navikla na ukuse.

Beba sve intenzivnije udiše i izviše plodovu vodu, guta i mokri u nju, i samim tim dosta utiče na sastav plodove vode, i uvežbava disajne pokrete.  U plućima Vaše bebe se nastavlja  stvaranje  materije  koja  sprečava “lepljenje”  pluća (surfaktant),  i time omogućava  prvi udah.

Koštana srž je preuzela u potpunosti stvaranje crvenih krvnih zrnaca. Jetra se ubrzano razvija. Usled nagomilavanja masnoća ispod kože bebe ona dobija bucmastiji i okruglastiji izgled, a koža je manje naborana. I tonus mišića se povećava.  Masnoće čine 2-3% bebinog tela.

Ovo je period kada Vaša beba prepoznaje Vaš glas, poželjno je da joj pričate a možete i da joj pevate, verovatno će reagovati pojačavanjem rada srca.

Sada počinju da nestaju one fine, paperjaste dlačice-lanugo, koje su bile po čitavnom telu, zadržaće se uglavnom na ramenima i ledjima-možete videti kada se Vaša beba rodi.

28 Nedelja trudnoće
Bebe jos u stomaku znaju šta mama jede, uče o ukusima a naročito reaguju na slatku hranu.

Promene kod trudnice u dvadeset osam nedelja trudnoće

Zatvor u trudnoći  (opstipacija), usled pritiskanja uvećane materice na rectum, je sada česta pojava. Trudite se da jedete češće po manje i dosta kašaste hrane kao i hrane sa biljnim vlaknima. Ako ni to ne pomaže, možete koristiti sirupe za zatvor (ne resorbuju se iz creva), nemojte koristiti čepiće i klizme, ne preporučuju se.

Sve vaginalne infekcije treba odmah izlečiti

Ukoliko primetite pojačan vaginalni sekret, važno je da li imate tegobe u vidu svraba, peckanja, bola, ako imate što pre se obratite ginekologu, možda je infekcija. Treba uraditi bris i dati terapiju. Bakterijske i gljivičke vaginalne infekcije u trudnoći treba izlečiti, svaka nelečena infekcijamože dovesti do infekcije plodovih ovojaka i sledstveno prevremenog porodjaja ili pobačaja, a poneke i infekcije samog ploda.

Problemi sa hemoroidima su sada najčešći, najbolje je da ih regulišete ishranom, kretanjem, umerenom fizičkom aktivnosti, i mastima po savetu ginekologa.

28 Nedelja trudnoće
Mišići karličnog dna su jako značajni u svakom periodu života žene, a posebno u trudnoći. Treba ih vežbom ojačati.

Važni pregledi u 28. nedelji trudnoće

U slučaju da ste krvna grupa Rh negativna a otac Vašeg deteta Rh pozitivan, treba da uradite Rh antitela u 28. nedelji trudnoće (radili ste do sada uglavnom na svaka dva mesec, prvi put u prvih tri meseca trudnoće). Ukoliko ih nemate ginekolog će Vam reći da li treba da primite Rhogam (inekciju koja pomaže da ako je plod Rh pozitivan Vi ne stvorite antitela na njegova crvena krvna zrnca). Jako mali procenat Rh negativnih trudnica razvije antitela na plod koji je Rh pozitivan.

Pored testa na Rh antitela sada se radi test na gestacijski dijabetes ako ga niste radili, kod trudnica koje imaju u anamnezi faktor rizika ili je na UZ-nom pregledu konstatovano brže napredovanje ploda u odnosu na prethodni pregled. Ginekolog će Vam objasniti detalje i dati uput.

28 Nedelja trudnoće
Beba uživa sa vama u muzici koja vas relaksira.

Fizička aktivnost i druge relasirajuće aktivnosti trudnice

Kada je u pitanju normalna trudnoća, idite u šetnje, bavite se aktivnostima koje Vas čine srećnim i zadovoljnim.  Planirajte i pripremajte ambijent za dolazak Vaše bebe. Idite na pripremne vežbe za porodjaj kao i predavanja za trudnice kako biste dobili što više korisnih informacija.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...