Prenatalna Muzička Komunikacija

0

Primena muzike u trudnoći ima za cilj uspostavljanja i održavanja bolje komunikacije između majke i bebe.

Tokom trudnoće, žena prolazi kroz jedan od najvažnijih perioda. Počinje se stvarati  jedno novo biće – život. Slušajući određeni muzički komad i/ili pevajući bebi majka je u mogućnosti da prenese jaku poruku. Na taj način oni mogu dvosmerno da komuniciraju, rastući zajedno u harmoniji.

Nije li muzika sjajan način da kroz nju podelite svoju ljubav sa vašom još nerođenom bebicom? Slušanje posebno odabrane muzike predstavlja zajedničko iskustvo koje delite obostrano.

Povezanost mame i bebe kroz muziku

Izlaganje bebe muzici ne predstavlja samo delenje vaše (muzičke)  preferencije sa bebom već omogućuje i bebi da koristi muziku kao način konekcije sa svojom mamom.

Bebice koje su bile izložene muzici pre rođenja, a i posle rođenja, uspešnije se razvijaju i rastu, one su generalno mirnije, regulisanije, bolje spavaju, poseduju veliki stepen imaginacije, znatiželjnije su …

prenatalna muzička komunikacija (1)

Studije su pokazale da majke koje su svirale, pevale ili pak čitale priče svojim bebicama još u stomaku osećale su jaču emotivnu vezu, takođe su bile manje sklone postnatalnoj depresiji u poređenju sa majkama koje nisu koristile bilo kakav vid prenatalne stimulacije. Zaključujemo da muzika može svakako da pomogne u stvaranju prelepog povezujućeg iskustva, smanjuje stres tokom trudnoće, ali i da stimuliše ravoj bebinog mozga, poboljša san….

Definišimo muzikoterapiju

Muzikoterapija predstavlja skup tehnika koje se primenjuju od najranijeg detinjstva do duboke starosti,u dijagnostici, terapiji, prevenciji, specijalnoj edukaciji i rehabilitaciji. Primenjiva je i kod zdravih osoba, dece i odraslih, u cilju podsticanja razvoja i prevencije. Tehnike muzikoterapije koriste zvuk koji može i ne mora biti muzika, a može da se  sprovodi   individualno i u grupi, u bolničkim i van bolničkim uslovima. Primenjuju je edukovani i posebno trenirani  muzikoteraputi. (Udruženje muzikoterapeta Srbije  ).  Muzika takođe ima snagu da podseti, evocira, inspiriše. Bilo kako bilo, muzika je jezik koji komunicira bez reči i možda baš ta definicija najbolje opisuje esenciju muzikoterapeutskog pristupa na trudnoću i prenatalni period.

Share.

About Author

Comments are closed.