Otkucaji Srca Bebe i CTG Pregled

0

Prvi otkucaju srca kod bebe se uočavaju negde oko šeste, sedme nedelje trudnoćeDoktor će sve videti ultrazvulnim pregledom.

Pokazaće vam na ekranu kako izgledaju  otkucaji srca  vaše bebe.

Otkucaji srca bebe tokom trudnoće, uz i ctg pregledi (1)Mnoge mame dožive veoma emotivno ovaj trenutak. Tada shvate da malo biće u njihovom stomaku počinje da raste i razvija se. Ako se otkucaji ne vide odmah, potrebno je sačekati   malo. Verovatno će Vas doktor zamoliti da dođete kroz nekoliko dana ponovo na pregled.

(Ukoliko se desi da plod izgubi vitalne funkcije, rad srca prestaje i ne može se više videti   ultrazvukom. To je znak da trudnoća nije u redu.  I da će uslediti spontani pobačaj  ili će trudnica morati na kiretažu kako bi se uklonilo zaostalo  tkivo.)

Od šeste nedelje

Osim što se od šeste nedelje mogu uočiti otkucaji srca, ovaj period je jako bitan. Tada kod bebe počinju da se razvijaju unutrašnji organi. Zatim se formiraju   ruke, noge i neki delovi lica. Ovo je veoma bitan period u Vašoj trudnoći. Zato je potrebno da se buduća mama  pazi, a naročito   da ne uzima lekove bez odobrenja svog ginekologa.

S obzirom da je u pitanju rana trudnoća, moguće je da  se pojavi i  krvarenje. Ono  nekada može biti i loš znak. Kada je krvarenje malo, ako ste prokrvarili tokom noći, može da se sačeka do jutra.  Tada treba da odete na pregled . Ako je krvarenje obimno i ne prestaje, javite se hitno u bolnicu dežurnom lekaru na ginekologiji.

U ovom periodu trudnice mogu biti i veoma emotivno osetljive.  Ne dozvolite da vas obuzme panika. Pošto sada u vama raste novi život, otkucaji bebinog srca moraju se čuti uvek kada odete na lekarski pregled.  Već od  od 12. nedelje  trebalo bi da možete da ih čujete tokom ultrazvučnog pregleda.

Koji je normalan rad bebinog srca?

Normalan rad bebinog srca je između 110 i 160 otkucaja u minuti.  Kada se beba pomera – povećava se, brže nego otkucaji kod odraslog čovek. Zato jer su rezultat fetalne cirkulacije  u toku trudnoće.  Potrebe za kiseonikom ne ostvaruju se disanjem nego preuzimanjem od majke preko placente.

 Otkucaji srca bebe tokom trudnoće, uz i ctg pregledi (3)Od  36. nedelje trudnoće?

Kada Vas deli manje od mesec dana do porođaja, potrebno je da idete na povremene CTG preglede. Kardiotokografski  pregled ( CardioTocoGraphy )  beleži  rad bebinog srca uz postojanje ili odsustvo materičnih kontrakcija. Cilj je da se utvrdi kondicija deteta, da li postoji “patnja” ploda.  Ali i da li postoje kontrakcije materice koje mama još ni ne oseća. Na ovaj način procenjuje se nastavak trudnoće i način na koji se ona odvija i prati.

Šta se može utvrditi?

Ako bebino srce reaguje na odgovarajući i očekivani način na pomeranje bebe to je znak da dobija dovoljno kiseonika iz placente i da je sve u redu. Zahvaljujući CTG pregledu može se utvrditi i na koji način kontrakcije materice utiču na bebu, njenu aktivnost, stanje i otkucaje srca.

Otkucaji srca bebe tokom trudnoće, uz i ctg pregledi (5)

Kontrakcije

Jačina kontrakcija se meri skalom od 0 do 100. Kontrakcije koje su veće od 60 mogu indikovati na otvaranje grlića.  A kontrakcije jačine između 80 i 100 smatraju se porođajnim.

 

 

Ginekolog može preporučiti CTG pregled u slučaju da:

  • postoji sumnja da su pokreti bebe usporeni ili da su postali neredovni
  • postoji sumnja da posteljica ograničava dotok krvi do bebe, što direktno utiče na rad srca bebe
  • postoji dokaz da je nizak nivo plodove vode
  • u pitanju je blizanačka trudnoća
  • trudnica pati od dijabetesa ili hipertenzije

ctg pregled trudnice

CTG pregled može trajati između 20 i 60 minuta

Trudnica leži opušteno na jednoj strani tela ili na leđima.  Oko stomaka  se vežu dva pojasa .  Jedan na koji se priključuje monitor za merenje pulsa bebinog srca.  Drugi – koji služi za merenje jačine kontrakcija materice. Potrebno je da beba tokom ovog pregleda bude budna i aktivna, kako bi mogao da se isprati rad bebinog srca tokom kretanja i u odnosu na stanje mirovanja.

Share.

About Author

Comments are closed.