Krvarenje u trudnoći šta raditi? Šta ne raditi ako krvarite u trudnoći?

Krvarenje u Trudnoći - Šta Raditi

Krvarenje u trudnoći, šta raditi a šta ne raditi? Gotovo da ne postoji reakcija na krvarenje u trudnoći koja budućoj mami ne izazove dozu nespokoja ili strah i uznemirenost. Šta može biti uzrok krvarenja?

Sve je to normalna reakcija ali, ipak, krvarenje manjeg obima se često dešava u nekom trenutku trudnoće. Za vas smo popisali situacije u kojima bi se krvarenje moglo dogoditi, šta da radite kada se ono dogodi i kome da se obratite u zavisnosti od intenziteta krvarenja i eventualnih bolova koji ih prate.

Krvarenje u  prvih 15 nedelja trudnoće

Statistika kaže da krvarenje u prvom trimestru iskusti čak 4 od 10 trudnica. Period od začeća do 15. nedelje smatra se „najosetljivijim“ periodom trudnoće. U tom  periodu se formiraju bebini vitalni organi . Većina ginekologa će savetovati svojim trudnicama do tad (i duže ako to njihovo zdravstveno stanje nalaže) uzdrže od seksualnih odnosa. Od trenutka kada saznate da ste trudni, savet lekara će biti da se ponašate normalno, kao i do sad, što znači: umerena fizička aktivnost, ako ste je do sada praktikovali. Ali, ukoliko se pojavi krvarenje savet je obratiti se lekaru i mirovati, odmarati i truditi se da se što više opustite.

Krvarenje u trudnoći

Šta ne raditi ako krvarim u trudnoći?

  • Imati vežbe, čak i ako su u pitanju vežbe za trudnice;
  • Imati seksualni odnos;
  • Ne kupati se u bazenu, đakuziju i toplim kupkama u kadi (ovo važi i za trudnoću bez krvarenja).

Da li je zabrinjavajuće implantacijsko krvarenje?

Prvo krvarenje koje se može dogoditi u trudnoći je takozvano implantacijsko krvarenje. 3 od 10 trudnica ga iskuse. Ovo krvarenje nastaje kao posledica usađivanja embriona u zid materice. Može trajati i do nekoliko dana pa ga žene često pomešaju sa menstrualnim krvarenjem. Implantacijsko krvarenje nije za zabrinutost i deo je normalnog fiziološkog procesa koji se događa određenim ženama.

Infekcije izazivaju krvarenje u trudnoći?

Neke ginekološke infekcije kao simptom mogu imati krvarenje. Zato je dobro da čim saznate za trudnoću, uradite briseve i urinokulturu. Ako se utvrdi postojanje infekcije, da se adekvatno i pod nadzorom lekara, leči. Razlozi za krvarenje usled infekcija mogu biti urinarne infekcije, hlamidija, ali i gonoreja i genitalni herpes. Sve infekcije treba izlečiti.

Krvarenje u trudnoći

Može se pojaviti hematom?

Ponekad se na početku trudnoće, najčešće usled nedostatka progesterona, pojavi hematom. Njegova pojava se utvrđuje ultrazvučnim pregledom. U tom slučaju lekar će vam savetovati terapiju progesteronom i mirovanje. Jako je bitno pridržavati se saveta lekara. Ako je predloženo strogo mirovanje, to znači ležanje, uzimanje terapije i ustajanje do toaleta. Ukoliko je rečeno: mirovanje bez naprezanja, takođe se prodržavajte i ne opuštajte previše. Ovaj problem nestaje isključivo uz pomoć terapije i mirovanja. Kada u potpunosti nestane, trudnoća se odvija normlano i bez posledica po bebu.

Šta može izazvati krvarenje u trudnoći?

Seksulani odnos ili ginekološki pregled mogu izazvati krvarenje? 24 h od ginekološkog pregleda ili seksulanog odnosa mogu se pojaviti tačkasto krvarenje bez bolova. Ovo nije za zabrinjavanje. Ipak, ukoliko krvarenje postane intenzivnije i praćeno bolovita, uputite se vašem lekaru.

Mogući spontani pobačaj?

Ukoliko pored krvarenja osetite bolove, ili primetite krvne ugruške, delove tkiva ili obilnije krvarenje odmah se obratite lekaru.

Krvarenje u trudnoći

Problemi sa posteljicom?

Posteljica je organ koji se formira u trudnoći i njena uloga je zaštita bebe i dopremanje kiseonika i hranljivih materija. U najvećem broju slučajeva ona je visoko usađena u materici. U manjem procentu trudnoća desi se da posteljica bude nisko usađena ili da celom svojom površinom prekriva grlić (ovo stanje se naziva placenta previa). Sva ova stanja dijagnostikuje ginekolog  spram čijeg mišljenja i saveta treba dalje postupati. Tako će tok trudnoće, uz nešto više mirovanja i preventivnih pregleda, proteći bez problema po mamu i bebu.

Šta ako ste prešli 37. nedelju trudnoće i pojavi se krvarenje?

Ukoliko je krvarenje obilno, praćeno bolovima u stomaku i leđima, a prešli ste 37. nedelju bilo bi dobro da odete odmah u porodilište. Svaki porođaj pre 37.nedelje vodi se kao prevremeni, pa da biste uštedeli vreme, dobro je da se odmah uputite u porodilište.

U svojoj ordinaciji Merida spojila je dve ljubavi: ginekologiju i akupunkturu. Medicina svakodnevno napreduje i nudi nova rešenja za zdravstvene probleme žene, ali mudrost akupunkture traje zauvek i brza je i efikasna pomoć danas isto kao i pre 5.000 godina, poručuje doktorka.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…