Problemi Pupčane Vrpce

0

Kompresija, Prolaps, Kratak pupčanik, Vasa Previa, Infekcija pupčane vrpce, su problemi pupčane vrpce…

Pupčanik  povezuje majku sa nerođenom bebom 

To je bebin jedini izvor kiseonika i hranlјivih materija, a takođe igra kritičnu ulogu u uklanjanju fetalnih otpadnih proizvoda.  Postoje različiti medicinski problemi koji mogu ograničiti funkciju pupčane vrpce.

Kada je funkcija pupčane vrpce oslablјena, beba će verovatno pokazati znakove fetalne patnje. Ovi znakovi se mogu prepoznati putem praćenja srčanih otkucaja fetusa („nemerlјiv“ trag promene frekfence otkucaja srca ukazuje na patnju) i raznim drugim prenatalnim testovima . Ako je beba u nevolјi, lekarski tim treba brzo da interveniše, najčešće carskim rezom.

Kompresija pupčane vrpce dolazi kada pritisak sprečava protok krvi kiseonikom kroz pupčanu vrpcu. Manje, periodične kompresije su normalne tokom kontrakcije materice. Međutim, ako je pupčanik stisnut  više nego što je tipično, beba može  usled gubitka kiseonika, dobiti neadekvatnu ishranu ili doživeti fetalnu acidozu (prouzrokovanu nakuplјanjem uglјen-dioksida u bebinoj krvi). Razne komplikacije mogu dovesti do kompresije pupčanika, uklјučujući nuhalni pupčanik, pravi čvor, i ispadanje pupčanika.

Važna je pravovremena dijagnoza i odlazak trudnica na redovne preglede

Važna je pravovremena dijagnoza i odlazak trudnica na redovne preglede

Prolaps pupčane vrpce

Nastaje kada pupčana vrpca počne da klizi kroz porođajni kanal ispred (prekomerno ispadanje pupčane vrpce) ili uz  bebu (okultno ispadanje pupčane vrpce).  Prolaps pupčanika je veoma opasna komplikacija, jer može dovesti do kompresije pupčane vrpce (kada se vrpca pritisne između bebinog prednjačećeg dela i porođajnog kanala), porođajne asfiksije i raznih drugih ozbilјnih povreda porođaja.  Prednjaćeći pupčanik opisuje situaciju u kojoj je pupčana vrpca postavlјena između bebe i porođajnog kanala. Ako se to dogodi pre 32 nedelјe, može se razrešiti samostalno, ali ako se dogodi u trećem tromesečju, verovatno će biti potrebna intervencija.

 

Kratak  pupčanik

Predstavlja  opasnost od istezanja i puknuća. Kada postoji kratka pupčana vrpca, kretanje ploda takođe može prouzrokovati prekomerno povlačenje postelјice, što je može odvojiti od zida materice. Odlubljivanje posteljice može prouzrokovati snažno krvarenje majke i može sprečiti bebu da prima adekvatno kiseonik. U nekim slučajevima, kratka vrpca takođe može uticati na zdravlјe fetusa kao što je intrauterino ograničenje rasta (IUGR). Kratki pupčanik može biti vidlјiv na prenatalnom ultrazvuku.

Pupčana vrpca (4)

Vasa previa

Obično krvne žile fetusa u pupčanoj vrpci povezuju novorođenčad sa centralnom regijom placente. Vasa previa je stanje u kojem ove žile migriraju iz pupčane vrpce i u membrane amnionske vreće koje leže preko otvora za porođajni kanal. Zbog svog položaja, ove krvne žile  su izložene riziku puknuća tokom porođaja, što može dovesti do velikog gubitka krvi ploda i povrede  na porođaju. Dijagnoza se postavlјa prenatalnim ultrazvukom. Majke sa dijagnozom   treba da dobiju preporuku za rano zakazani porođaj carskim rezom. Kada se dijagnostikuje tokom trudnoće, stopa živorođenih je 97 procenata.

Infekcija pupčane vrpce

Horioamnionitis je infekcija fetalnih membrana. Pošto se horioamnionitis takođe može proširiti na pupčanu vrpcu, placentu, plod i amnionsku tečnost, to se često naziva i intra-amniotskom infekcijom ili IAI. Ako IAI uklјučuje pupčanu vrpcu, to se naziva funisitis. Funisitis teoretski može izazvati sindrom upalnog odgovora fetusa (FIRS). Kaže se da su FIRS povezane sa raznim ozbilјnim komplikacijama fetusa, uklјučujući prevremeno rođenje, neonatalnu sepsu, periventrikularnu leukomalaciju (PVL) i cerebralnu paralizu. Kada se dijagnostikuje infekcija, neophodno je lečenje antibioticima i blagovremeni porođaj.

Problemi sa pupčanom vrpcom mogu prouzrokovati asfiksiju  na rođenju (opasan nedostatak kiseonika), što zauzvrat može dovesti do povreda  na rođenja kao što su hipoksično-ishemijska encefalopatija (HIE) i cerebralna paraliza. Zato je važna pravovremena dijagnoza i odlazak trudnica na redovne preglede!

Share.

About Author

Comments are closed.