Problemi pupčane vrpce, Prolaps, Vasa Previa, Infekcija…

Problemi pupčane vrpce, Prolaps, Vasa Previa, Infekcija...

Problemi pupčane vrpce: Kompresija, Prolaps, Kratak pupčanik, Vasa Previa, Infekcija pupčane vrpce. Važna je pravovremena dijagnoza.

Koji problemi pupčane vrpce mogu biti?

Pupčanik povezuje majku sa nerođenom bebom  To je bebin jedini izvor kiseonika i hranljivih materija, a takođe igra kritičnu ulogu u uklanjanju fetalnih otpadnih proizvoda.  Postoje različiti medicinski problemi koji mogu ograničiti funkciju pupčane vrpce.

Problem pupčane vrpce dovodi do fetalne patnje? Da, kada je funkcija pupčane vrpce oslabljena, beba će verovatno pokazati znakove fetalne patnje. Ovi znakovi se mogu prepoznati putem praćenja srčanih otkucaja fetusa („nemerljiv“ trag promene frekfence otkucaja srca ukazuje na patnju) i raznim drugim prenatalnim testovima . Ako je beba u nevolji, lekarski tim treba brzo da interveniše, najčešće carskim rezom.

Problemi pupčane vrpce, Prolaps, Vasa Previa, Infekcija...

Kompresija pupčane vrpce

Dolazi kada pritisak sprečava protok krvi kiseonikom kroz pupčanu vrpcu. Manje, periodične kompresije su normalne tokom kontrakcije materice. Međutim, ako je pupčanik stisnut  više nego što je tipično, beba može  usled gubitka kiseonika, dobiti neadekvatnu ishranu ili doživeti fetalnu acidozu (prouzrokovanu nakupljanjem ugljen-dioksida u bebinoj krvi). Razne komplikacije mogu dovesti do kompresije pupčanika, uključujući nuhalni pupčanik, pravi čvor, i ispadanje pupčanika.

Prolaps pupčane vrpce

Nastaje kada pupčana vrpca počne da klizi kroz porođajni kanal ispred (prekomerno ispadanje pupčane vrpce) ili uz  bebu (okultno ispadanje pupčane vrpce).  Prolaps pupčanika je veoma opasna komplikacija, jer može dovesti do kompresije pupčane vrpce (kada se vrpca pritisne između bebinog prednjačećeg dela i porođajnog kanala), porođajne asfiksije i raznih drugih ozbiljnih povreda porođaja.  Prednjaćeći pupčanik opisuje situaciju u kojoj je pupčana vrpca postavljena između bebe i porođajnog kanala. Ako se to dogodi pre 32 nedelje, može se razrešiti samostalno, ali ako se dogodi u trećem tromesečju, verovatno će biti potrebna intervencija.

Kratak  pupčanik

Predstavlja  opasnost od istezanja i puknuća. Kada postoji kratka pupčana vrpca, kretanje ploda takođe može prouzrokovati prekomerno povlačenje posteljice, što je može odvojiti od zida materice. Odlubljivanje posteljice može prouzrokovati snažno krvarenje majke i može sprečiti bebu da prima adekvatno kiseonik. U nekim slučajevima, kratka vrpca takođe može uticati na zdravlje fetusa kao što je intrauterino ograničenje rasta (IUGR). Kratki pupčanik može biti vidljiv na prenatalnom ultrazvuku.

Problemi pupčane vrpce, Prolaps, Vasa Previa, Infekcija...

Vasa previja

Obično krvne žile fetusa u pupčanoj vrpci povezuju novorođenčad sa centralnom regijom placente. Vasa previa je stanje u kojem ove žile migriraju iz pupčane vrpce i u membrane amnionske vreće koje leže preko otvora za porođajni kanal. Zbog svog položaja, ove krvne žile  su izložene riziku puknuća tokom porođaja, što može dovesti do velikog gubitka krvi ploda i povrede  na porođaju. Dijagnoza se postavlja prenatalnim ultrazvukom. Majke sa dijagnozom   treba da dobiju preporuku za rano zakazani porođaj carskim rezom. Kada se dijagnostikuje tokom trudnoće, stopa živorođenih je 97 procenata.

Infekcija pupčane vrpce

Horioamnionitis je infekcija fetalnih membrana. Pošto se horioamnionitis takođe može proširiti na pupčanu vrpcu, placentu, plod i amnionsku tečnost, to se često naziva i intra-amniotskom infekcijom ili IAI. Ako IAI uključuje pupčanu vrpcu, to se naziva funisitis. Funisitis teoretski može izazvati sindrom upalnog odgovora fetusa (FIRS). Kaže se da su FIRS povezane sa raznim ozbiljnim komplikacijama fetusa, uključujući prevremeno rođenje, neonatalnu sepsu, periventrikularnu leukomalaciju (PVL) i cerebralnu paralizu. Kada se dijagnostikuje infekcija, neophodno je lečenje antibioticima i blagovremeni porođaj.

Na vreme uočiti problem puplane vrpce

Problemi sa pupčanom vrpcom mogu prouzrokovati asfiksiju  na rođenju (opasan nedostatak kiseonika), što zauzvrat može dovesti do povreda  na rođenja kao što su hipoksično-ishemijska encefalopatija (HIE) i cerebralna paraliza. Zato je važna pravovremena dijagnoza i odlazak trudnica na redovne preglede!

Nuhalna pupčana vrpca verovatnije  će se pojaviti ako je pupčana vrpca dugačka ili je plod posebno aktivan. Velike su verovatnoće da će se dugačke pupčane vrpce zaplesti oko ploda, što može rezultirati nuhalnom pupčanom vrpcom. Isto tako, naročito aktivni fetusi imaju veću verovatnoću da će završiti sa pupčanom vrpcom oko vrata, ali nedostatak ili smanjenje aktivnosti fetusa je znak fetalne patnje. Iako neaktivnost fetusa neće uzrokovati formiranje nuhalne pupčane vrpce, obrnuta uzročnost je definitivno moguća: ukoliko nuhalni pupčanik  prekine dotok kiseonika, beba može postati

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija
Enterosgel i detoksikacija – DA jer ovim preparatom, štiti se vaš imunološki sistem. Bezbedan za primenu kod dece, trudnica i odraslih.Zašto je oslabljen imunološki sistem dece i odraslih?Klimatske promene i globalno otopljavanje pogoduju širenju i razvoju poznatih virusnih infekcija. Zatim alergijskih manifestacija (nutritivnih i inhalatornih) i pojavi i razvoju novih,…
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Šta beba u 1. godini ne treba da jede
Mame pitaju, šta beba u 1. godini ne treba da jede? Jer, period uvođenja nemlečne hrane je doba tokom koga su roditelji posebno posvećeni brizi da dete dobije što kvalitetniju hranu.Šta beba u 1. godini ne treba da jede Jedan od osnovnih principa zdrave ishrane je uvođenje što više raznovrsnih namirnica.…
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…