Pupčana vrpca – Veza Mame i Bebe 40 nedelja

Pupčana vrpca - Veza Mame i Bebe 40 nedelja

Pupčana vrpca je je veza mame i bebe. Majka diše i hrani svoju bebu preko pupčanika, prenosi kiseonik i sve hranljive sastojke koji su neophodni za bebin razvoj.

Fiziološki i genetski  kod ljudske vrste pupčanik pripada bebi. Zar postoji jača veza od one između majke i bebe koja raste u njenom telu? Narodnu izreku: Vezani ste kao pupčanom vrpcom. Koristimo kada želimo da ukažemo na preveliku vezanost za nekoga ili nešto.

Šta je pupčana vrpca od čega se sastoji?

Sastoji se od tri krvna suda dve pupčane arterije i jedne pupčane vene koje su obložene sluzavim tkivom koje se naziva Vartonova sluz (Wharton’s jelly). Vena pupčanika odvodi oksigenisanu krv, bogatu hranljivim materijama,  od posteljice ka bebi. U fetus ulazi preko stomaka, na mestu gde će beba imati pupak i ide dalje prema ulazu u jetru, gde se grana na dva ogranka. Jedan nosi krv u jetru, a drugi zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu koja će krv odvesti do bebinog srca. Dve pupčane arterije zadužene su da krv iz koje je beba uzela sve što joj treba sada vrate u posteljicu.

Zahvaljujući pupčaniku beba 9 meseci živi u stomaku potpuno zadovoljna. Pupčanik je izuvijan u takozvane helikse, liči na upredeni kanap, za koji se bebica ponekad hvata ručicama i ljuljuška.

Pupčana vrpca - Veza Mame i Bebe 40 nedelja

U retkim slučajevima pupčana vrpca ima 2 krvna suda

Izuzetno retko, umesto tri krvna suda pupčanik može sadržati dva, jednu venu i jednu arteriju (SUA SY). To je za lekare važan znak da obrate posebnu pažnju na zdravlje ploda – da ultrazvučnim pregledom kontrolišu njegovo srce, bubrege, creva, i provere bilo kakav znak koji bi mogao da upućuje na hromozomske anomalije. Uočeno je da se pupčanik sa jednom arterijom češće javlja kod žena bele rase, kod trudnica koje imaju dijabetes i kod blizanačke trudnoće.

Pupčana vrpca - Veza Mame i Bebe 40 nedelja

Koje vrste pupčane vrpce mogu predstavljati značajan rizik za bebu PROČITAJTE OVDE

Imitacija pupčane vrpce umiruje bebu

Kako bebu nakon rođenja umiruje sve što je podseća na život u materici, imitacija pupčanika može biti super trik za umirivanje beba. Čarobne hobotnice koje umiruju prevremeno rođene bebe rade upravo to- imitiraju pupčanik, umiruju bebe i sprečavaju bebe da kidaju sonde u inkubatoru.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...