Pupčana vrpca – Veza Mame i Bebe 40 nedelja

Pupčana vrpca

Sadržaj

Pupčana vrpca je je veza mame i bebe. Majka diše i hrani svoju bebu preko pupčanika, prenosi kiseonik i sve hranljive sastojke koji su neophodni za bebin razvoj.

Fiziološki i genetski  kod ljudske vrste pupčanik pripada bebi. Zar postoji jača veza od one između majke i bebe koja raste u njenom telu? Narodnu izreku: Vezani ste kao pupčanom vrpcom. Koristimo kada želimo da ukažemo na preveliku vezanost za nekoga ili nešto.

Pupčana vrpca
U većini pupčane vrpce, krvni sudovi su spiralni, poput vlakana u užetu. Krvni sudovi u pupčanoj vrpci okruženi su debelim omotačem, a unutar omotača je supstanca koja se zove Vortonov žele, koja štiti pupčanu vrpcu od pritiska.

Šta je pupčana vrpca od čega se sastoji?

Sastoji se od tri krvna suda dve pupčane arterije i jedne pupčane vene koje su obložene sluzavim tkivom koje se naziva Vartonova sluz (Wharton’s jelly). Vena pupčanika odvodi oksigenisanu krv, bogatu hranljivim materijama,  od posteljice ka bebi. U fetus ulazi preko stomaka, na mestu gde će beba imati pupak i ide dalje prema ulazu u jetru, gde se grana na dva ogranka. Jedan nosi krv u jetru, a drugi zaobilazi jetru i uliva se u donju šuplju venu koja će krv odvesti do bebinog srca. Dve pupčane arterije zadužene su da krv iz koje je beba uzela sve što joj treba sada vrate u posteljicu.

Pupčana vrpca
Pojedinačne sudove pupčane vrpce možemo videti u većini trudnoća nakon 18 nedelja gestacije, a često i već od 12-13 nedelja. Ulazak pupčane vrpce u stomak formira “pupak”. Ovo se može videti na većini ultrazvučnih skeniranja između 15. i 30. nedelje gestacije.

Zahvaljujući pupčaniku beba 9 meseci živi u stomaku potpuno zadovoljna. Pupčanik je izuvijan u takozvane helikse, liči na upredeni kanap, za koji se bebica ponekad hvata ručicama i ljuljuška.

Pupčana vrpca
Pupčana vrpca je bebin jedini izvor kiseonika i hranlјivih materija, a takođe igra kritičnu ulogu u uklanjanju fetalnih otpadnih proizvoda. On isporučuje vitalne hranljive materije iz vašeg tela vašoj bebi i prenosi otpadne proizvode koje vaša beba proizvodi. Pupčana vrpca počinje da se formira oko 4 nedelje trudnoće. 

U retkim slučajevima pupčana vrpca ima 2 krvna suda

Izuzetno retko, umesto tri krvna suda pupčanik može sadržati dva, jednu venu i jednu arteriju (SUA SY). To je za lekare važan znak da obrate posebnu pažnju na zdravlje ploda – da ultrazvučnim pregledom kontrolišu njegovo srce, bubrege, creva, i provere bilo kakav znak koji bi mogao da upućuje na hromozomske anomalije. Uočeno je da se pupčanik sa jednom arterijom češće javlja kod žena bele rase, kod trudnica koje imaju dijabetes i kod blizanačke trudnoće.

Koje vrste pupčane vrpce mogu predstavljati značajan rizik za bebu PROČITAJTE OVDE

Pupčana vrpca
Kako izgleda pupak vaše bebe zavisi od toga kako je pupčana vrpca bila pričvršćena za stomak vaše bebe tokom trudnoće i može se promeniti tokom vremena kako vaše dete raste. Igračke u obliku hobotnice koje asociraju bebu na pupčanik sa kojim je bila u kontaktu u vašem stomaku zaista umiruju bebu.

Imitacija pupčane vrpce umiruje bebu

Kako bebu nakon rođenja umiruje sve što je podseća na život u materici, imitacija pupčanika može biti super trik za umirivanje beba. Čarobne hobotnice koje umiruju prevremeno rođene bebe rade upravo to- imitiraju pupčanik, umiruju bebe i sprečavaju bebe da kidaju sonde u inkubatoru.

Posle porođaja

U prvim minutima nakon porođaja, pupčana vrpca se prvo podvezuje tračicom ili štipaljkom na 1-2cm od pripoja na trbušnom zidu. Zatim i preseca makazama. Preporučuje se da se klemovanje pupčanika odloži najmanje jedan minut. Kod prevremeno rođene dece i nešto duže (ako stanje deteta dozvoljava), da bi beba dobila još jedan mali dodatak krvi iz posteljice.

avatar
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...