4D i 5D UZ Pregledi u Trudnoći

4D i 5 D UZ pregledi u trudnoći

Pomoću savremene tehnologije koja je razvila 4D ultrazvuk, danas roditelji realističnu sliku deteta mogu dobiti i pre njegovog rođenja. Šta se sve može sagledati sa 5D, koja je još savršenija tehnologija?

Nove tehnologije, 4D i 5D UZ Pregledi u Trudnoći

Jedan od ključnih trenutaka u životu roditelja je prvi susret s njihovim detetom. Beskrajna sreća i blagostanje koje roditelji u tom trenutku osećaju ne može se uporediti ni sa jednim drugim osećajem. U okviru prenatalne dijagnostike, praćenja rasta i razvoja još nerođenog deteta u većini evropskih zemalja, standardno se preporučuju tri osnovna ultrazvučna pregleda: između 9. – 12. nedelje trudnoće, 19. – 22. nedelje trudnoće, i   29. – 32. nedelje trudnoće. Kod bilo kakvih nepravilnosti ili kod pojave komplikacija u trudnoći dodatni ultrazvučni pregled pruža dodatnu sigurnost i trudnici, i ginekologu koji prati trudnoću.

4D ultrazvuk pregled trudnice

Pojedine medicinske ustanove poseduju 4D ultrazvuk – ultrazvuk pomoću koga roditelji mogu videti realističnu sliku deteta (zajedno sa crtama lica) koje se kreće unutar majčine materice.  4D ultrazvukom doktor proverava i da li je dete zdravo i razvija li se pravilno. Na monitoru će roditelji i doktor moći videti sliku bebe kako se u tom trenutku kreće unutar materice.

4D ultrazvuk, koristeći zvučne talase, stvara utisak kao da roditelji gledaju  video snimak uživo. Tako mogu videti šta beba radi tačno u trenutku kada se sprovodi 4D ultrazvuk: čak i kako sisa palac, zeva ili se smeši. To je svakako prednost jer dokazano dovodi do trenutnog emocionalnog povezivanja s bebom.

Šta sve otkriva 4D ultrazvučni pregled trudnice?

S medicinske tačke gledišta, 4D ultrazvuk pruža prednosti u proceni zdravstvenog stanja nerođene bebe. Tako se kroz trudnoću (dok se beba razvija) mogu pratiti stanja koja potvrđuju kako je s bebom sve u redu ili rano ukazati na pojave eventualnih abnormalnosti koje zahtevaju dalja ispitivanja.

4D ultrazvuk pruža realistične rezultate sledećih bebinih karakteristika koje, zavisno od rezultata, pokazuju razvija li se beba na pravilan način:

Prvo tromesečje trudnoće

 • Pokreti tela
 • Trzaji tela
 • Rastezanje tela
 • Pokreti gornjih ekstremiteta
 • Pokreti nogu
 • Pokreti glavom
 • Okretanje glave

Drugo i treće tromesečje trudnoće

 • Treptanje očima
 • Otvaranje i zatvaranje usta
 • Zevanje
 • Plaženje jezika
 • Grimase lica (smeškanje, mrštenje)
 • Gutanje i sisanje
 • Složeniji pokreti tela
 • Neurološki problemi – s 4D ultrazvukom se, prema novijim istraživanjima, pre rođenja može uvideti mogućnost da beba ima određene neurološke probleme.

Kako se izvodi i na koji način radi 4D ultrazvuk?

4D ultrazvuk se izvodi na sličan način kao i klasični ultrazvuci tokom trudnoće. Međutim, važno je napomenuti kako on nije deo rutinskih pregleda koje trudnica mora obaviti tokom trudnoće. Trudnice obično prvi ultrazvuk i pregled merenja nuhalnog nabora imaju tokom prvog tromesečja trudnoće (obično između 11. i 16. nedelje trudnoće) i takav ultrazvuk je dvodimenzionalan (crno-bela slika deteta).

Ginekolog  vam neće predložiti 4D ultrazvuk, osim ako ne smatra da je zbog određenog razloga potrebno detaljnije ispitati detetovo zdravstveno stanje. Velika većina bolnica nema  4D ultrazvuk pa ćete je, ukoliko želite, morati platiti sami u privatnim poliklinikama.va

4D i 5D UZ Pregledi u Trudnoći
Tok pregleda 4D UZ će se odvijati na sledeći način:

 1. Majka će da legne na leđa.
 2. Majica će joj nežno biti podignuta tako da joj trbuh ostane ogoljen.
 3. Gel će biti nanesen na donji deo abdomena.
 4. Ginekolog će pomerati ultrazvučnu sondu po trbuhu kako bi što bolje video bebu. Ukoliko beba spava, doktor će je pokušati probuditi laganim pokretima sonde kako bi dobio detaljnije rezultate.
 5. Preko UZ sonde se zvučni talasi šalju kroz trbuh u matericu.
 6. Zvučni talasi se odbijaju od deteta i vraćaju podatke koji se zatim očitavaju na monitoru.
 7. Roditelji će također moći videti kako beba izgleda i što radi u tom trenutku, a kasnije ćete dobiti realistične slike.

4D ultrazvuk: u kojoj nedelji trudnoće se radi?

Većina roditelja želi upoznati i videti svoju bebu što je pre moguće. Takođe, mnoge zanima i pol deteta već u prvim mesecima trudnoće. 4D ultrazvuk omogućuje i jedno i drugo  upravo zbog razvijene tehnologije i detaljnog prikaza deteta.Preporučljivo je pitati doktora za savet kada je najbolje obaviti prvi 4D ultrazvuk.

Obično se radi od 26. do 32. nedelje trudnoće. Mnogi stručnjaci preporučuju 28. nedelju trudnoće kao najbolji za pregled 4D ultrazvukom jer se te nedelje , u većini slučajeva, dobije najbolja i najčistija slika deteta. Važno je napomenuti da, ukoliko 4D ultrazvuk obavite pre 26. nedelje trudnoće, moguće je da nećete dobro videti bebino lice. Naime, beba ima jako malo tkiva na licu pre 26. nedelje trudnoće pa je moguće da vidite samo kosti lica.

S druge strane, ako ultrazvuk obavite nakon 32. nedelje trudnoće, moguće je da će se beba povući dublje u područje karlice pa joj nećete moći videti lice. Također, ukoliko beba leži licem okrenutim od uređaja, ni u tom slučaju joj, na žalost, nećete moći videti crte lica.

Pregled 4D ultrazvukom je u poodmakloj trudnoći obavezan ako ginekolog iz određenog razloga smatra da je nužno detaljnije pregledati zdravstveno stanje deteta u utrobi.

4D uzv, kada se otkriva pol deteta?

Pol deteta se, u pravilu, putem 4D ultrazvuka može otkriti u vrlo ranoj trudnoći. Mnogi stručnjaci navode kako bebin pol mogu potvrditi od 19. do 24. nedelje trudnoće.

4D ultrazvuk: da li je opasan za bebu?

Nakon prvog 4D ultrazvuka, dodatne preglede možete obaviti još nekoliko puta. Prema većini istraživanja 4D ultrazvuk nema nikakvih negativnih posledica po detetovo ili majčino zdravlje. Čak naprotiv, može u ranoj trudnoći otkriti eventualne zdravstvene probleme.

Redovne preglede klasičnim ultrazvukom ćete i dalje obavljati kod ginekologa koji prati vašu trudnoću.

Većina ginekologa neće pristati na obavljanje 4D ultrazvuka ukoliko pre njega niste obavili klasični 2D ultrazvuk. Uvek se prvo obavlja klasični ultrazvuk kako bi se isključile eventualne abnormalnosti.

4D i 5D ultrazvucni pregled trudnice

4D ultrazvuk nikako nije zamena za klasični ultrazvuk koji je deo rutinskog pregleda svake trudnice!

Zamislite scenario! Za nekoliko godina svom trogodišnjem detetu, dok bude sisalo palac na ruci pre spavanja, možete umesto bajke za laku noć ispričati kako je palac sisalo dok je još bilo u Vašem telu.

Ultrazvuk je važan i neizostavan deo prenatalne dijagnostike koja u velikoj meri zavisi kako od tehnologija tako i od eksperta, odnosno lekara koji vrši pregled. Najsavremenija tehnologija ide u prvcu standardizacije kako bi mogućnost greške bila što manja. Pored lepih fotografija beba iz maminog stomaka, važno je da se umanje razlike u merenjima i da se dobiju što pouzdanije informacije o zdravlju bebe.

5D ultrazvuk, pregled trudnice

Označava vrhunski kvalitet revolucionarnog ultrazvučnog sistema, uz najveći kvalitet dijagnostičkog prikaza na LED monitoru i optimiziranim softverom, koji omogućava novu slojevitu, dubinsku sliku u stvarnoj trećoj dimenziji u svim otvorenim pitanjima kako u ginekologiji, tako i akušerstvu.

Šta se sve može sagledati sa 5D uzv?

Korišćenjem 5D tehnologije, pored feto-realističnog prikaza kao jedne od najznačajnih karakteristika prikaza, u isto vreme je moguće sagledati ispitivani organ ili organski sistem iz različitih uglova, koji se vrlo često ne mogu dobiti standardnim ultrazvukom. Ovo se naročito korisnim pokazalo u proceni središnjeg nervnog sistema u svetlu epidemije Zika virusne infekcije, ali i kod sumnje na druge infekcije i abnormalnosti središnjeg nervnog sistema.

Na poslednjem kongresu ISUOG – International Society of Ultrasound in Obstetrics and Gynecology  2017.g, predstavljene su nove softerske opcije za 5D ultrazvuk WS80A Elite. Nova dijagnostička rešenja mogu se primenjivati kako u akušerstvu, tako i u ginekologiji, a predstavljaju korak više u jasnoći prikaza, dijagnostici i dijagnostičkom poverenju.

Ključne nadogradnje omogućuju semi-automatizaciju dijagnostike i istraživanja i obuhvataju opcije:

 • 5D CNS+ — Omogućava aksijalni, sagitalni i koronalni presek fetalnog mozga u 9 ravnina s automatskim biometrijskim merenjima, prema internacionalnim smernicama koje je propisao ISUOG za fetalni mozak, a što istovremeno, značajno ubrzava pregled.
 • 5D kolor dopler fetalnog srca – Stvara devet sandardnih slika u fetalnoj ehokardiografiji u jednom ekranu, istovremeno s dinamikom protoka krvi u fetalnom srcu pomoću STIC (Spatio-Temporal Image Correlation) obrade skupova podataka.
 • 5D volumen ekstremiteta – Semi-automatsko merenje volumena nadlaktice ili bedrene kosti fetusa, što pored dijagnostike određenih skeletnih anomalija može koristiti za izračunavanje fetalne uhranjenosti.
 • 5D folikulometrija – Automatski pronalazi i meri veličinu i položaj svakog folikula jajnika, što omogućava procenu ovarijalne rezerve, bolje praćenje ovulacije i predviđanje uspeha u IVF ciklusima.
 • „Crystal Vue“ – Napredna je tehnologija obrade volumena koja omogućuje detaljne informacije o unutrašnjim i spoljašnjim strukturama ploda intuitivnom 3D/4D vizualizacijom, što pruža veće dijagnostičko poverenje.
 • WiFi prenos ultrazvučnih slika na mobilni telefon

Slike se prenose i na mobilni telefon?

5D ultrazvuk unosi i inovacije u WiFi prenosu ultrazvučnih slika na mobilni telefon pacijenta. Prenos i čuvanje  slika na mobilnom uređaju omogućuje aplikacija ‘Hello Mom’. Ona spada u aplikacije za pametne android telefone i besplatno se može instalirati preko ‘Google’ prodavnice.

Specijalista ginekologije i akušerstva Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
uzimati lekove za alergije tokom trudnoće
Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće?
Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što…
Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći
Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.Bol u leđima u trudnoćiMeđutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u…