Dolazak Prevremeno Rođene Bebe Kući

Dolazak Prevremeno Rođene Bebe Kući

Mnogi roditelji nespremno dočekuju prevremeni porođaj. No, uprkos problemima na samom početku, većina sićušnih beba uspeva da izraste u zdravu decu. Njihovo podizanje svakako zahteva od roditelja više napora, umešnosti i strpljenja. Takođe,   određena saznanja vezana za negu i ishranu ove dece.

Za napredak nedonoščeta roditelji su najvažniji

Ključnu ulogu u razvoju nedonoščeta imaju roditelji i osobe koje su u neposrednom kontaktu sa bebom. Oni moraju da budu dobro obučeni, što je zadatak naročito fizioterapeuta. Tako će kroz svakodnevne aktivnosti (uzimanje, držanje, nošenje, hranjenje, presvlačenje, igranje), stimulisali bebu i njene samostalne aktivnosti. Pružati  emocionalnu sigurnost i pomoći joj da se u potpunosti adaptira na okruženje.

Trenutak kada je beba spremna da dođe kući će kod roditelja izazvati veliku radost ali i tremu. Pogotovo ako se radi o prvoj bebi. Roditelji prevremeno rođenih beba se veoma često suočavaju i sa strahom. Brinu da li će uspeti da se brinu o svom malom borcu na način kako je to radilo osoblje bolnice.

Za bebu je važno toplo i čisto 

Prevremeno rođene bebe imaju drugačiju temperaturnu regulaciju tela.  Traže za početak toplije okruženje. Da biste bili sigurni da je vašoj bebi toplo i udobno to ćete osigurati slojevitim oblačenjem. Tako u zavisnosti od promene temperature u sobi vi možete dodatno pokriti ili otkriti bebu. Takođe, sklonije su prehladama i stomačnim tegobama.  Imuni sistem se razvija sporije i lako zarade infekciju.

Dolazak Prevremeno Rođene Bebe Kući

Neke potrebne mere

Da biste izbegli da bilo šta na samom startu naudi vašoj bebi održavajte higijenu ruku. Nemojte požurivati sa dolaskom drugih ljudi u posetu sve dok beba ne ojača. Čak i ako neko dođe u posetu ograničite broj onih koji hoće da bebu podignu u ruke.  Provetravajte prostoriju u kojoj beba boravi svakodnevno. Starijem detetu ne smete uskratiti kontakt sa bebom. Ali imajte u vidu da su deca predškolskog uzrasta najveći  izvor različitih infekcija. Dogovarajte se sa detetom na koji način i gde da pomazi bebu ako to želi.

Prevremeno rođenoj bebi je potrebno više sna

Roditelje takođe može uplašiti što beba skoro sve vreme spava. Ove bebe rađaju se pre nego što se rast i organizacija različitih delova mozga završila. Na ovaj način vaša beba čuva energiju koja joj je potrebna za rast i razvoj. Kvalitet sna se takođe razlikuje od beba koje su rođene u terminu i koje provede više vremena u dubokom snu. Vaša beba će malo biti u dubokom snu, malo će biti pospana a retko kada će biti potpuno budna. Pored toga što je beba slaba da bi vukla mleko ovakav način spavanja dodatno otežava hranjenje.

Bebice su nežne i osetljive 

Nervni sistem kod prevremeno rođenih beba nije dovoljno razvijen. Može se desiti da se dete veoma lako uplaši, uznemiri i da reaguje burno na svetlo tako što naglo rašire ruke u pokret slučan zagrljaju (spontani Moro refleks). Kada se uplaši, dešava se da ne ume samo sebe da smiri kada krene da plače. U ovakvoj situaciji uzmite bebu u naručje. Uvijte je u ćebe ili neku tkaninu, povijte je celu neka se oseti sigurnom.

Nenonošče i razvoj – Psihomotorne vežbe su više nego dobrodošle

Dosta beba danas ima ili blagi oblik hipotonije ili hipertonije, kriv vratili asimetričan položaj tela. To je kod prevremeno rođenih beba dodatno izraženo. Većini prevremeno rođenih beba preporučuju se vežbe stimulacije motorike. Nekada su potrebne i intenzivnije i dugotrajne vežbe.

Dajte svojoj bebi vremena  – Roditelji su uglavnom skloni poređenju svog deteta sa drugom decom istog uzrasta. Ako imaju prevremeno rođenu bebu, silno će se razočarati kada vide da ona u mnogim stvarima zaostaje. Često dobronamerna podorodica i prijatelji iskazuju zabrinutost da li se dete normalno razvija. Nemojte zaboraviti da vaša prevremeno rođena beba zapravo ima dva rođendana. Dan kada se rodila i dan kada je trebalo da se rodi.

Kako se izračunava korigovani uzrast deteta?

Korigovani uzrast deteta  izračunava se oduzimanjem aktuelnog uzrasta odnosno broja nedelja od rođenja od broja nedelja koje beba nije provela u majčinom stomaku do termina. Da bi se izračunalo koliko je beba rođena ranije, treba oduzeti broj gestacijskih nedelja na rođenju od 40 gestacijskih nedelja što je porođaj u terminu. Primer: ako je beba rođena sa 28 nedelja, znači da je rođena 12 nedelja pre termina; ako sada ima 6 meseci, odnosno 24 nedelje, da bi se dobio korigovani uzrast treba oduzeti 12 nedelja. To znači da je korigovana starost vaše bebe 12 nedelja, odnosno tri meseca. Tek kada se to uradi i utvrdi korigovani uzrast, može da se posmatra šta beba može a šta ne. U ovom primeru vaša beba ima tri, a ne šest meseci.

Ova korekcija obično je potrebna  do uzrasta  od dve godine. Većina dece u tom intervalu dostigne svoje vršnjake rođene na vreme i po fizičkom rastu i po razvoju.

Važno je praćenje

Za svu prevremeno rođenu decu veoma je važno praćenje i podsticanje-stimulacija razvoja. Većina nakon otpusta iz bolnice nastavljaju kontrole kod specijalista. To su  neurolozi, oftamolozi, neurofizijatri. Oni procenjuju vid, sluh, govor i razvoj motorike.

Nemojte dopustiti drugima da ih upoređuju

Svaka beba je jedinstvena i nikada je ne treba porediti sa drugom, naročito ako je prevremeno rođena.  Nemojte vašu bebu upoređivati sa drugim niti sa bebama rođenim u terminu. Ona će se razvijati onom brzinom koja njoj odgovara.

Uživajte u njenom napretku, dajući joj podršku po potrebi. Važno je da se stimulacija započne u prvom tromesečju, jer je tada najveći izgled za uspeh. Pripremite se da ćete sa vašom bebom odlaziti češće kod lekara. Proćićete provere nekih specijalista kod kojih bebe rođene u terminu ne moraju da idu. To zna da bude iscrpljujuće i za vas i za bebu. Ali to je jedini način da osigurate da vaša beba dobro napreduje i da bude zdrava.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Pedijatar Šef je Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta i spoljašnji ocenjivač Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova.
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…