Dolazak prevremeno rođene bebe kući

Dolazak Prevremeno Rođene Bebe Kući

Prevremeno rođene bebe zahtevaju više znanja i angažovanja roditelja, jer njihov razvoj uveliko je u zavisnosti od roditeljske nege, kada dođu kući.

Mnogi roditelji nespremno dočekuju prevremeni porođaj. No, uprkos problemima na samom početku, većina sićušnih beba uspeva da izraste u zdravu decu. Njihovo podizanje svakako zahteva od roditelja više napora, umešnosti i strpljenja. Takođe,   određena saznanja vezana za negu i ishranu ove dece.

prevremeno rođene bebe

Napredovanje prevremeno rođene bebe – roditelji su najvažniji!

Ključnu ulogu u razvoju nedonoščeta imaju roditelji i osobe koje su u neposrednom kontaktu sa bebom. Oni moraju da budu dobro obučeni, što je zadatak naročito fizioterapeuta. Tako će kroz svakodnevne aktivnosti (uzimanje, držanje, nošenje, hranjenje, presvlačenje, igranje), stimulisali bebu i njene samostalne aktivnosti. Pružati  emocionalnu sigurnost i pomoći joj da se u potpunosti adaptira na okruženje.

Trenutak kada je beba spremna da dođe kući će kod roditelja izazvati veliku radost ali i tremu. Pogotovo ako se radi o prvoj bebi. Roditelji prevremeno rođenih beba se veoma često suočavaju i sa strahom. Brinu da li će uspeti da se brinu o svom malom borcu na način kako je to radilo osoblje bolnice.

Za prevremeno rođenu bebu je važno toplo i čisto 

Prevremeno rođene bebe imaju drugačiju temperaturnu regulaciju tela.  Traže za početak toplije okruženje. Da biste bili sigurni da je vašoj bebi toplo i udobno to ćete osigurati slojevitim oblačenjem. Tako u zavisnosti od promene temperature u sobi vi možete dodatno pokriti ili otkriti bebu. Takođe, sklonije su prehladama i stomačnim tegobama.  Imuni sistem se razvija sporije i lako zarade infekciju.

prevremeno rođene bebe

Neke potrebne mere

Da biste izbegli da bilo šta na samom startu naudi vašoj bebi održavajte higijenu ruku. Nemojte požurivati sa dolaskom drugih ljudi u posetu sve dok beba ne ojača. Čak i ako neko dođe u posetu ograničite broj onih koji hoće da bebu podignu u ruke.  Provetravajte prostoriju u kojoj beba boravi svakodnevno. Starijem detetu ne smete uskratiti kontakt sa bebom. Ali imajte u vidu da su deca predškolskog uzrasta najveći  izvor različitih infekcija. Dogovarajte se sa detetom na koji način i gde da pomazi bebu ako to želi.

Prevremeno rođenoj bebi je potrebno više sna

Roditelje takođe može uplašiti što beba skoro sve vreme spava. Ove bebe rađaju se pre nego što se rast i organizacija različitih delova mozga završila. Na ovaj način vaša beba čuva energiju koja joj je potrebna za rast i razvoj. Kvalitet sna se takođe razlikuje od beba koje su rođene u terminu i koje provede više vremena u dubokom snu. Vaša beba će malo biti u dubokom snu, malo će biti pospana a retko kada će biti potpuno budna. Pored toga što je beba slaba da bi vukla mleko ovakav način spavanja dodatno otežava hranjenje.

prevremeno rođene bebe

Bebice su nežne i osetljive 

Nervni sistem kod prevremeno rođenih beba nije dovoljno razvijen. Može se desiti da se dete veoma lako uplaši, uznemiri i da reaguje burno na svetlo tako što naglo rašire ruke u pokret slučan zagrljaju (spontani Moro refleks). Kada se uplaši, dešava se da ne ume samo sebe da smiri kada krene da plače. U ovakvoj situaciji uzmite bebu u naručje. Uvijte je u ćebe ili neku tkaninu, povijte je celu neka se oseti sigurnom.

Nenonošče i razvoj – Psihomotorne vežbe su više nego dobrodošle

Dosta beba danas ima ili blagi oblik hipotonije ili hipertonije, kriv vrat ili asimetričan položaj tela. To je kod prevremeno rođenih beba dodatno izraženo. Većini prevremeno rođenih beba preporučuju se vežbe stimulacije motorike. Nekada su potrebne i intenzivnije i dugotrajne vežbe.

Dajte svojoj bebi vremena  – Roditelji su uglavnom skloni poređenju svog deteta sa drugom decom istog uzrasta. Ako imaju prevremeno rođenu bebu, silno će se razočarati kada vide da ona u mnogim stvarima zaostaje. Često dobronamerna podorodica i prijatelji iskazuju zabrinutost da li se dete normalno razvija. Nemojte zaboraviti da vaša prevremeno rođena beba zapravo ima dva rođendana. Dan kada se rodila i dan kada je trebalo da se rodi.

Kako se izračunava korigovani uzrast deteta?

Korigovani uzrast deteta  izračunava se oduzimanjem aktuelnog uzrasta odnosno broja nedelja od rođenja od broja nedelja koje beba nije provela u majčinom stomaku do termina. Da bi se izračunalo koliko je beba rođena ranije, treba oduzeti broj gestacijskih nedelja na rođenju od 40 gestacijskih nedelja što je porođaj u terminu. Primer: ako je beba rođena sa 28 nedelja, znači da je rođena 12 nedelja pre termina; ako sada ima 6 meseci, odnosno 24 nedelje, da bi se dobio korigovani uzrast treba oduzeti 12 nedelja. To znači da je korigovana starost vaše bebe 12 nedelja, odnosno tri meseca. Tek kada se to uradi i utvrdi korigovani uzrast, može da se posmatra šta beba može a šta ne. U ovom primeru vaša beba ima tri, a ne šest meseci.

Ova korekcija obično je potrebna  do uzrasta  od dve godine. Većina dece u tom intervalu dostigne svoje vršnjake rođene na vreme i po fizičkom rastu i po razvoju.

prevremeno rođene bebe

Važno je praćenje i stimulacija razvoja

Za svu prevremeno rođenu decu veoma je važno praćenje i podsticanje-stimulacija razvoja. Većina nakon otpusta iz bolnice nastavljaju kontrole kod specijalista. To su  neurolozi, oftamolozi, neurofizijatri. Oni procenjuju vid, sluh, govor i razvoj motorike.

Nemojte dopustiti drugima da ih upoređuju

Svaka beba je jedinstvena i nikada je ne treba porediti sa drugom, naročito ako je prevremeno rođena. Nemojte vašu bebu upoređivati sa drugim niti sa bebama rođenim u terminu. Ona će se razvijati onom brzinom koja njoj odgovara.

Uživajte u njenom napretku, dajući joj podršku po potrebi. Važno je da se stimulacija započne u prvom tromesečju, jer je tada najveći izgled za uspeh. Pripremite se da ćete sa vašom bebom odlaziti češće kod lekara. Proćićete provere nekih specijalista kod kojih bebe rođene u terminu ne moraju da idu. To zna da bude iscrpljujuće i za vas i za bebu. Ali to je jedini način da osigurate da vaša beba dobro napreduje i da bude zdrava.

Dugogodišnji šef Neonatološkog odeljenja u Bolnici za ginekologiju i akušerstvo KBC „Zvezdara“. Član je Republičke komisije za podršku dojenja, porodične i razvojne nege novorođenčeta.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…