Pupčana Vrpca Oko Bebinog Vrata

0

Pupčanik  oko bebinog vrata – Naziv za ovakvo stanje je Nuchal cord (bilo da se radi o jednoj omči, ili više puta obmotanom pupčaniku). 

Prosečna dužina pupčane vrpce je oko 50 – 60cm, a najduži pupčanik bio je dugačak čak 195 centimetara.

Pupčana vrpca oko bebinog vrata, Nuchal cord) (1)Pupčanik  povezuje majku sa nerođenom bebom – to je bebin jedini izvor kiseonika i hranlјivih materija, a takođe igra kritičnu ulogu u uklanjanju fetalnih otpadnih proizvoda.  Jednom obmotana pupčana arterija se javlja u 20 odsto trudnoća. Retko je fatalna po plod i nije razlog ni za kakvu intervenciju. Dijagnostikuje se ultrazvučnim pregledom. Istraživanja pokazuju da se svaka treća beba rađa sa ovakvim problemom. Pupčana vrpca oko vrata je česta pojava, ali ne treba se plašiti. Za sve što vas interesuje ili brine, možete se obratiti svom lekaru.

Pored lažnog čvora, na pupčanoj vrpci može da se javi i pravi čvor.

Javlja se u jedan odsto slučajeva, i to češće kod dužeg pupčanika, kod višerotki, kao i kod starijih trudnica. Češće se javlja u ranim nedeljama trudnoće, kada ima više amnionske tečnosti (plodove vode).

 Dugačak pupćanik predstavlja rizik da se bebi obmota oko vrata

Dugačak pupćanik predstavlja rizik da se bebi obmota oko vrata

Pravi čvor se jasno dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom. Hematomi, ciste pupčanika, variksi ili proširenja vena, hemangiomi, teratomi – su stanja kod pupčanika koja se dijagnostikuju Doppler pregledom. Merenjem protoka krvi kroz arteriju pupčanika – Color Doppler pregledom, posle 25. nedelje trudnoće, dijagnostikuje se vitalnost bebe. U tom periodu, pored merenja protoka krvi kroz pupčanik, sagledava se kompletna anatomija bebe: na 3D – kako beba izgleda spolja, da bi se isključile vidljive anomalije lica (rascepi) i ekstremiteta, kao i detaljna anatomija svih unutrašnjih organa.

 

 

Poseban deo kontrole bebinog zdravlja je detaljan pregled srca (fetalna ehokardiografija), zatim Doppler materičnih arterija i količina plodove vode.

Koje vrste vrste nuhalnih pupčanika mogu predstavlјati značajan rizik za bebu?

 Pravi čvor se jasno dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom.


Pravi čvor se jasno dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom.

Kada pupčana vrpca formira pravi čvor, može doći do jakog stiskanja pupčane vrpce, i dovesti do ozbilјnih povreda na  porođaju. Smanjena aktivnost fetusa nakon 37 nedelјa trudnoće uobičajen je znak pravog čvora.

Nepovoljni  otkucaji srca će se pojaviti kada je čvor dovolјno ozbilјan da izazove nedostatak kiseonika u bebinoj cirkulaciji. Ako je beba u nevolјi, lekarski tim treba brzo da interveniše, najčešće carskim rezom.

 

 

 

Pravi čvorovi često se javlјaju u vezi sa sledećim faktorima :

  • Trudnoća monoamniotskih blizanaca
  • Polihidramnion (previše amnionske tečnosti)
  • Ako ste imali dve ili više trudnoća u prošlosti (multiparitet)
  • Dugačak pupčanik
  • Plodovi male veličine
  • Muški fetusi
  • Gestacijski dijabet
  • Amniocenteza
Share.

About Author

Comments are closed.