Pupčank oko bebinog vrata NUCHAL CORD

Pupčank oko bebinog vrata

Pupčank oko bebinog vrata (pupčana vrpca oko bebinog vrata) –  naziv za ovakvo stanje je Nuchal cord. Bilo da se radi o jednoj omči, ili više puta obmotanom pupčaniku.

Pupčank oko bebinog vrata je česta pojava?

Prosečna dužina pupčane vrpce je oko 50 – 60cm, a najduži pupčanik bio je dugačak čak 195 centimetara.

Pupčanik  povezuje majku sa nerođenom bebom. Majka diše i hrani svoju bebu preko pupčanika koji prenosi kiseonik ali i sve hranljive sastojke koji su neophodni za bebin razvoj. Fiziološki i genetski  kod ljudske vrste pupčanik pripada bebi. Takođe igra kritičnu ulogu u uklanjanju fetalnih otpadnih proizvoda. Jednom obmotana pupčana arterija se javlja u 20 odsto trudnoća. Retko je fatalna po plod i nije razlog ni za kakvu intervenciju. Dijagnostikuje se ultrazvučnim pregledom. Istraživanja pokazuju da se svaka treća beba rađa sa ovakvim problemom. Pupčana vrpca oko vrata je česta pojava, ali ne treba se plašiti. Za sve što vas interesuje ili brine, možete se obratiti svom lekaru.

pupcanik oko bebinog vrata
Ako je beba u nevolјi, lekarski tim treba brzo da interveniše, najčešće carskim rezom.

Lažni i pravi čvor na pupčanoj vrpci

Pored lažnog čvora, na pupčanoj vrpci može da se javi i pravi čvor. Javlja se u jedan odsto slučajeva, i to češće kod dužeg pupčanika, kod višerotki, kao i kod starijih trudnica. Češće se javlja u ranim nedeljama trudnoće, kada ima više amnionske tečnosti (plodove vode).

Pravi čvor se jasno dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom. Hematomi, ciste pupčanika, variksi ili proširenja vena, hemangiomi, teratomi – su stanja kod pupčanika koja se dijagnostikuju Doppler pregledom. Merenjem protoka krvi kroz arteriju pupčanika – Color Doppler pregledom, posle 25. nedelje trudnoće, dijagnostikuje se vitalnost bebe. U tom periodu, pored merenja protoka krvi kroz pupčanik, sagledava se kompletna anatomija bebe: na 3D – kako beba izgleda spolja, da bi se isključile vidljive anomalije lica (rascepi) i ekstremiteta, kao i detaljna anatomija svih unutrašnjih organa.

Poseban deo kontrole bebinog zdravlja je detaljan pregled srca (fetalna ehokardiografija), zatim Doppler materičnih arterija i količina plodove vode.

pupcanik oko bebinog vrata
Dugačka pupčana vrpca nosi rizik da se obmota oko bebinog vrata.

Koje vrste pupčane vrpce mogu predstavlјati značajan rizik za bebu

Kada pupčana vrpca formira pravi čvor, može doći do jakog stiskanja pupčane vrpce, i dovesti do ozbilјnih povreda na  porođaju. Smanjena aktivnost fetusa nakon 37 nedelјa trudnoće uobičajen je znak pravog čvora.

Nepovoljni  otkucaji srca će se pojaviti kada je čvor dovolјno ozbilјan da izazove nedostatak kiseonika u bebinoj cirkulaciji. Ako je beba u nevolјi, lekarski tim treba brzo da interveniše, najčešće carskim rezom.

pupcanik oko bebinog vrata nuchal cord
Pravi čvor se jasno dijagnostikuje ultrazvučnim pregledom. Zar postoji jača veza od one između majke i bebe koja raste u njenom telu?

Nuhalna pupčana vrpca verovatnije   će se pojaviti ako je pupčana vrpca dugačka ili je plod posebno aktivan. Velike su verovatnoće da će se dugačke pupčane vrpce zaplesti oko ploda, što može rezultirati nuhalnom pupčanom vrpcom. Isto tako, naročito aktivni fetusi imaju veću verovatnoću da će završiti sa pupčanom vrpcom oko vrata, ali nedostatak ili smanjenje aktivnosti fetusa je znak fetalne patnje. Iako neaktivnost fetusa neće uzrokovati formiranje nuhalne pupčane vrpce, obrnuta uzročnost je definitivno moguća: ukoliko nuhalni pupčanik  prekine dotok kiseonika, beba može postati.

pupcanik oko bebinog vrata nuchal cord (
Prosečna dužina pupčane vrpce je oko 50 – 60cm, a najduži pupčanik bio je dugačak čak 195 centimetara. Pupčana vrpca je veza mame i bebe čitavih 40 nedlja.

Pravi čvorovi  na pupčaniku često se javlјaju u vezi sa sledećim faktorima :

  • Trudnoća monoamniotskih blizanaca
  • Polihidramnion (previše amnionske tečnosti)
  • Ako ste imali dve ili više trudnoća u prošlosti (multiparitet)
  • Dugačak pupčanik
  • Plodovi male veličine
  • Muški fetusi
  • Gestacijski dijabet
  • Amniocenteza   
Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…