Bebini pokreti u stomaku mame, kako prolaze nedelje trudnoće

bebini pokreti u stomaku mame

Bebini pokreti u stomaku mame su prava radost. Već sada u toku trudnoće možete da počnete da se upoznajete. Iako će proteći   nekoliko meseci dok se konačno ne sretnete licem u lice sa svojom bebom.

KAKO PRATITI BEBINE POKRETE PROČITAJTE OVDE

Bebini pokreti u stomaku mame – kada ću osetiti prve pokrete?

U  7. nedelji trudnoće počinju mini pokreti poput laganog okretanja. U 9. nedelji može i da štuca, pomera ruke ili noge, sisa palac i guta. Već za 7 dana će pomerati glavu i rastezati se, podizati ruke, otvarati usta. Još par dana, pa će početi i da zeva, a u 14. nedelji može pomerati okicama.  U nastavku trudnoće sve jače ćete osećati pomeranje bebe, pa i gde se nalazi u stomaku. Međutim, ona neće biti stalno u pokretu. Većinu vremena će da spava. Neke pokrete možda nećete ni osetiti. Pa zato ne brinite ako vam se učini da se beba nije pomerila ceo dan.

bebini pokreti u stomaku mame
Bebini pokreti u stomaku mame su velika radost za buduće roditelje!

Komunikacija sa bebom

“Razgovor” sa bebom, nežno milovanje stomaka, puštanje prijatne muzike i osluškivanje njenih pokreta sjajni su načini da uspostavite ranu vezu sa detetom. Svaka trudnica, ali i njen partner emotivno dožive prve bebine pokrete. Tada ćete  osetiti veću bliskost sa svojim detetom i ovo je jedan od najznačajnijih trenutaka tokom trudnoće.

Posle 20. nedelje već poznajete bebin ritam?

Posle 20. nedelje lagano ćete moći da naučite obrazac po kom se beba pomera. Ona će imati svoj ritam. Pokreti će biti aktivni većinom tokom dana i kada mirujete. Do 28. nedelje pokreti će biti življi jer će beba imati više prostora. Čak može da se razbudi na iznenadne zvukove.

bebini pokreti u stomaku mame
Bebe vole muziku i reaguju na muzičku stimulaciju.

Kada su pokreti bebe manje učestali?

Ali kako se budete bližili 30. nedelji pokreti će slabiti, jer će i beba imati manje prostora da “skakuće”. Šest nedelja posle beba će verovatno biti u položaju sa glavom prema dole. Vaši mišići će je držati na mestu, ali udarce ćete osećati jače (kada bude pomeralo ruke i noge), a moglo bi da bude i bolnih udara u rebra, što će se povećati kako se porođaj bude bližio.

Bebini pokreti u poslednjim nedeljama trudnoće

U poslednjim nedeljama trudnoće milujte i blago masirajte stomak. Zbog smanjene količine plodove vode i bebine blizine zidu stomaka ona će moći da oseti vaš dodir.

Beba pokazuje svoj karakter još u stomaku?

Ponašanje bebe u stomaku svaku trudnicu veoma zanima. Mnoge od vas su se zapitale da li će beba biti nemirna kad se rodi kao je u stomaku bila nemirna beba? Odgovor na ovo pitanje je naravno odričan. Postoje i naučna istraživanje koja su dokazala da ne postoji povezanost između bebinog karaktera kad se rodi i njenog ponašanja u stomaku. Zanimljivo je da beba može da zadrži isti ritam kao što je imala u stomaku i u prvim nedeljama nakon porođaja.

bebini pokreti u stomaku mame
U poslednjim nedeljama trudnoće, beba će osećati svaki vaš dodir.

Kako prepoznati bebine pokrete u stomaku?

Treba razlikovati bebino pomeranje od drugih promena u stomaku, kao što su gasovi i slično, ali vremenom, svaka žena nauči razliku. Međutim prava ,,žurka” dolazi tek nešto kasnije, kada beba poraste. Krenuće jači pokreti,   najčešće šutiranje, a ni pesničenje neće biti strano !

Zanimljivo je da beba može da zadrži isti ritam kao što je imala u stomaku i u prvim nedeljama nakon porođaja. Vaš suprug i mnoge druge vama drage osobe bi verovatno želele da osete bebin pokret. Iako je ne biste trebali previše uznemiravati postoje načini da je naterate da se malo razbudi.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…