Šesti lunarni mesec trudnoće – 21.,22.,23. i 24 nedelja

Šesti lunarni mesec trudnoće

Sadržaj

Šesti lunarni mesec trudnoće je vaša 21.,22.,23. i 24 nedelja trudnoće. Kako teku promene u telu trudnice u šestom  lunarnom mesecu trudnoće, koje veličine je beba i kako se razvija?

Šesti lunarni mesec trudnoće

Da napomenemo da trudnoća traje 280 dana, odnosno 10 lunarnih meseci, odnosno 40 nedelja i da se započinjanje trudnoće računa od sedmog dana nakon prvog dana poslednje mestruacije. Do kraja ovog meseca ste mogli da dobijete 6-7 kilograma. Primetićete promene na svom telu, jedna od njih je usled uvećanja stomaka izravnavanje pupka, kod nekih čak dolazi i do ispupčenja. Kod većine trudnica se ova promene gubi nakon porođaja, kao i većina drugih promena koje se ispoljavaju u trudnoći. Usled istezanja kože naročito na pojedinim delovima tela kao što su bedra, stomak, grudi strije se sve više pojavljuju, a i svrab kože je češći. Kada govorimo o prevenciji strija moramo znati da i genetika odnosno struktura naše kože igra značajnu ulogu a potom i niz procedura kojima možemo sprečiti nastanak ili smanjiti površinu tela zahvaćenu strijama.

Šesti lunarni mesec trudnoće

21. NEDELJA TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

Stvara se plodova voda a beba raste!

U ovom mesecu se nastavlja formiranje svih organa ploda, posteljica sve intenzivinije raste,stvara se plodova voda, delom fetus učestvuje u njenom formiranju. Plod je sve veći i jači, a pokreti su sve češći. Počinje da liči na novorođenu bebu, tako da je ovo mesec koji je roditeljima najinteresantniji da gledaju svoju bebu na ultrazvuku. Fetus nije mnogo veliki i ima proporcije koje su roditeljima očekivane. Fetus je dužine do 33 cm i težine do 500 grama.

Amnionska tečnost se nalazi u amnionskoj membrani koja ispunjava matericu trudnice. Amnionska membrana ima dva sloja: horion (spoljašnji) i amnion (unutrašnji). Stvaranje amnionske tečnosti počinje pre nego što možemo da registrujemo  plod. Kako napreduje trudnoća i raste plod tako se povećava i količina amnionske tečnosti i maksimalna je u 34.nedelji trudnoće.  Tada iznosi od 800-900ml, nakon čega se do kraja trudnoće (40.nedelja gestacije) smanjuje na oko 600 ml.

Šesti lunarni mesec trudnoće

22. NEDELJA TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

Uloga plodove  tečnosti je višestruka: služi da štiti plod od sponjašnjih uticaja (udaraca i buke), omogućava simetričan  razvoj skeleta i mišićnog sistema – plod lebdi u njoj i pravi pokrete koje možemo registrovati na UZ-nom pregledu, čini homeostatsku sredinu koja ima sve potrebne materije za rast i razvoj ploda, takodje drži konstantnu temperaturu i time štiti plod od hipotermije, ima ulogu u razvoju pluća ploda i respiratornog sistema, jednom rečju čini idealnu sredinu za optimalan razvoj ploda do momenta kada je plod zreo da može da opstane u spoljašnjoj sredini. Plod „guta“ amnionsku tečnost i u nju izlučuje sopstveni urin (od drugog meseca trudnoće), čime utiče i sam na sastav plodove vode.

Sastav plodove vode se menja tokom trudnoće

Sastav plodove vode se menja tokom trudnoće, na početku se pretežno sastoji od vode i elektrolita, a od 14. nedelje gestacije postaje bogata  belančevinama, šećerom, mastima i ureom. Plodova voda je sterilna i kao takva omogućava plodu sa nezrelim imunim sistemom da se nesmetano razvija. Takodje važna uloga je zaobilaženje fetalnih pluća koja su nezrela i nemaju sposobnost disanja da se formiraju kako bi na porodjaju mogla da udahnu spoljašnji vazduh.

Šesti lunarni mesec trudnoće

23. NEDELJA TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

Beba se intenzivnije pomera?

Trudnica oseća sve češće i intenzivinije pokrete u stomaku, a oni se mogu čak i okom primetiti na stomaku. Kod trudnice se formira i tamna linija na koži stomaka od pupka nadole, tzv. linea nigra, koja je normalna i javlja se pod dejstvom hormona. Takođe se mogu pojaviti i tamnije pege oko očiju (chloasma).

24. NEDELJA TRUDNOĆE POGLEDAJTE OVDE

Čulo sluha kod ploda sada počinje da pamti odredjene zvukeOd sada sve do 28.nedelje trudnoće plod je najaktivnijidelom usled rasta i jačanja mišića i kostiju, a delom jer ima dosta prostora u odnosu na količinu plodove vode i svoju veličinu, tako da može svakakve akrobacije da izvodi. Važna novost je razvoj centra za ravnotežu u unutrašnjem uhu, što daje novu dimenziju pokretima ploda, koji postaje svestan svog položaja u prostoru.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Progesteron – Simptomi i posledice manjka i viška progesterona

Beba ima zatvor – Simptomi, uzroci i lečenje opstipacije

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...