22 Nedelja trudnoće – Šesti lunarni mesec trudnoće

22 Nedelja trudnoće - Šesti mesec trudnoće

22 Nedelja trudnoće je druga nedelja šestog lunarnog meseca trudnoće. Beba je dugačka 28 cm, glava-peta, teška oko 420-430 grama.

Kako beba raste i razvija se u 22 nedelja trudnoće?

Koža ploda je fina, tanka, prekrivena lanugo dlačicama, sa oko 1% masnoće ispod. Zato će od sada na dalje da se povećava količina masnoće (slojevi sala) i kože neće više izgledati tako naborana. Kod ploda se uvećava „braon“ masnoća, ona koja se odmah pretvara u energiju, koja treba da omogući telu ploda da zadržava toplotu (odražavanje termoragulacije).

22 Nedelja trudnoće - Šesti mesec trudnoće
Dok se vaša beba ubrzano razvija, šetajte, boravite na čistom vazduhu.

Nastavlja se razvoj mozga ploda i čula dodira, kao i nervnog sistema, što sve zajedno omogućava da plod sada počinje da dodiruje svoje telo: lice, vrat, oči, noge, ruke, pupučanu vrpcu, kao i sve na šta slučajno naidje.

Usta, kapci, obrve ploda postaju izraženiji, a i formiraju se zubići u desnima. Iako su oči formirane, obzirom da dužice nemaju pigment boja očiju još nije formirana. U ovoj nedelji trudnoće se razvija i pankreas-jako važna žlezda sa unutrašnjim lučenjem (hormona). Nokti ploda koji prekrivaju vrhove prstiju nastavljaju da rastu, i mogu do kraja trudnoće toliko da porastu da odmah nakon rodjenja treba da skratite nokte Vašoj bebi kako ne bi ogrebla sebe ili Vas.

22 Nedelja trudnoće - Šesti mesec trudnoće
Vreme je za ekspertski UZ

22 nedelje trudnoće je vreme za ekspertski UZ

U 22 nedelje trudnoće je period u kome se radi ekspertski UZ, od 20.-24. nedelje trudnoće. To je izuzetno značaj pregled, uz double test spada u najvažniji pregled u trudnoći. Izvodi ga stručnjak za tu oblast na apartu novije generacije. Opredeljeno je da se radi u ovom uzrastu trudnoće, jer su do tada već formirani skoro svi sistemi organa u potpunosti i mogu da se sagledaju. Odredjenim redosledom se vrši pregled sistema organa ploda, gleda se njihova anatomija i to se dokumentuje slikama: glava i mozak, lice, grudni koš sa pregledom srca i velikih krvnih sudova (fetalna ehokardiografija – FES skraćeno), trbuh i organi trbušne duplje, ruke, noge, prsti, pupčanik i plodova voda.

Ako trudnica, otac deteta, ili njihovo dete u anamnezi imaju neko urodjeno obodljenje srca  obavezno treba da urade  FES. Ginekolog će Vam dati uput i zakazati u referntnoj ustanovi ovaj pregled. Kada je nalaz ekspertnog UZ pregleda normalan, na nalazu će Vam pisati sledeća kontrola za 4 nedelje, da Vas to ne zbunjuje, nije moguće garantovati nakon 4 nedelje da će daljim rastom i razvojem organa biti sve u redu.

Nije potrebno kada je nalaz uredan ponovo raditi ekspertni UZ za 4 nedelje. Dovoljni si uobičajeni UZ pregledi nakon toga do kraja trudnoće. Ova vrsta pregleda omogućava budućim roditeljima da vide svoju bebu u 4 D projekciji, što na poseban način izgradjuje vezu izmedju roditelja i bebe, mnogi zbog toga i rade ovaj pregled.

22 Nedelja trudnoće - Šesti mesec trudnoće
Izbegavajte „prazne kalorije“, peciva i sl. proizvode, hranite se zdravo.

Promene kod trudnice u 22. nedelji trudnoće

Od sada se može pojaviti oticanje prstiju na rukama i nogama, usled uvećanja telesne težine, hormona, cirkulišućeg krvotoka, naročito ako duže stojite, na kraju dana i u toplijim mesecima. Povedite računa da nabavite nešto veću obuću, koja Vas neće stežati, trudite se da ne stojite dugo.

Ako primetite ove promene – javite se lekaru

Ako primetite da su Vam i ujutru otečene noge, naročito gležnjevi i stopala, nejasan vid, neku vrstu omaglice ispred očiju, odmah se javite lekaru, ako imate mogućnost izmerite tada pritisak.

Šta izbegavati u ishrani a šta je preporučeno?

Preporuka ishrane je da manje solite hranu, ne jedete suhomesnato, ljuto i začinjeno, kako Vam ne bi povećavla hrana otoke. U slučaju da Vas muči zatvor, regulišite ga ishranom, da bude više tečnosti: supe, čorbe, kuvana jela, sa dosta povrća, voća, žitarica, i lakom fizičkom aktivnošću. Hranite se prema smernicama za ishranu trudnica a ginekolog, koji najbolje poznaje vaše zdravstveno stanje,  će vam preporučiti suplementaciju. Smatra se da je potrebno u trudnoći  unositi suplemente gvožđa i folne kiseline uz vitamin C.

22 nedelja trudnoce
Negujte se, znajte da ste vašem partneru sada najlepši

Sindrom nemirnih nogu

Moguće da će se nekim trudnicama pojaviti i sindrom nemirnih nogu: privremenog je karaktera, nestaje sa porodjajem nekad i pre, ispoljava se u vidu neprijatnih strujanja u nogama, nekontrolisanom potrebom mrdanja i pomeranja nogu. Kada se trudnica umiri ponovo ima iste senzacije. Ne zna se tačan razlog nastanka, smatra se da je u pitanju nedostatak magnezijuma, gvožđa, ili folata. Obratite se ginekologu kako bi odabrali odgovarajući preparat, može Vam pomoći i istezanje i vežbanje mišića kao i masaža.

Pripremne kontrakcije i dvadesetdruga nedelja trudnoće

Ponekad se već sada mogu javiti lažne Brakston-Hiksove kontrakcije, one su kratkotrajne, nemaju uticaja na trudnoću. Uloga im je pripremna za porodjaj i uglavnom se javljaju u trećem trimestru trudnoće. U slučaju da niste sigurni javite se ginekologu

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…