22 Nedelja trudnoće – Šesti mesec trudnoće

22 Nedelja trudnoće - Šesti mesec trudnoće

22 Nedelja trudnoće je druga nedelja šestog lunarnog meseca trudnoće.

Kako beba raste i razvija se u 22 nedelja trudnoće?

Plod je dugačak 28 cm, glava-peta, težak oko 420-430 grama. Koža ploda je fina, tanka, prekrivena lanugo dlačicama, sa oko 1% masnoće ispod. Zato će od sada na dalje da se povećava količina masnoće (slojevi sala) i kože neće više izgledati tako naborana. Kod ploda se uvećava „braon“ masnoća, ona koja se odmah pretvara u energiju, koja treba da omogući telu ploda da zadržava toplotu (odražavanje termoragulacije).

22 Nedelja trudnoće - Šesti mesec trudnoće
Dok se vaša beba ubrzano razvija, šetajte, boravite na čistom vazduhu.

Nastavlja se razvoj mozga ploda i čula dodira, kao i nervnog sistema, što sve zajedno omogućava da plod sada počinje da dodiruje svoje telo: lice, vrat, oči, noge, ruke, pupučanu vrpcu, kao i sve na šta slučajno naidje.

Usta, kapci, obrve ploda postaju izraženiji, a i formiraju se zubići u desnima. Iako su oči formirane, obzirom da dužice nemaju pigment boja očiju još nije formirana. U ovoj nedelji trudnoće se razvija i pankreas-jako važna žlezda sa unutrašnjim lučenjem (hormona). Nokti ploda koji prekrivaju vrhove prstiju nastavljaju da rastu, i mogu do kraja trudnoće toliko da porastu da odmah nakon rodjenja treba da skratite nokte Vašoj bebi kako ne bi ogrebla sebe ili Vas.

22 Nedelja trudnoće - Šesti mesec trudnoće
Vreme je za ekspertski UZ

Vreme za ekspertski UZ

Ovo je period u kome se radi ekspertski UZ, od 20.-24. nedelje trudnoće. To je izuzetno značaj pregled, uz double test spada u najvažniji pregled u trudnoći. Izvodi ga stručnjak za tu oblast na apartu novije generacije. Opredeljeno je da se radi u ovom uzrastu trudnoće, jer su do tada već formirani skoro svi sistemi organa u potpunosti i mogu da se sagledaju. Odredjenim redosledom se vrši pregled sistema organa ploda, gleda se njihova anatomija i to se dokumentuje slikama: glava i mozak, lice, grudni koš sa pregledom srca i velikih krvnih sudova (fetalna ehokardiografija – FES skraćeno), trbuh i organi trbušne duplje, ruke, noge, prsti, pupčanik i plodova voda.

Ako trudnica, otac deteta, ili njihovo dete u anamnezi imaju neko urodjeno obodljenje srca  obavezno treba da urade  FES. Ginekolog će Vam dati uput i zakazati u referntnoj ustanovi ovaj pregled. Kada je nalaz ekspertnog UZ pregleda normalan, na nalazu će Vam pisati sledeća kontrola za 4 nedelje, da Vas to ne zbunjuje, nije moguće garantovati nakon 4 nedelje da će daljim rastom i razvojem organa biti sve u redu.

Nije potrebno kada je nalaz uredan ponovo raditi ekspertni UZ za 4 nedelje. Dovoljni si uobičajeni UZ pregledi nakon toga do kraja trudnoće. Ova vrsta pregleda omogućava budućim roditeljima da vide svoju bebu u 4 D projekciji, što na poseban način izgradjuje vezu izmedju roditelja i bebe, mnogi zbog toga i rade ovaj pregled.

22 Nedelja trudnoće - Šesti mesec trudnoće
Izbegavajte „prazne kalorije“, peciva i sl. proizvode, hranite se zdravo.

Promene kod trudnice u 22. nedelji trudnoće

Od sada se može pojaviti oticanje prstiju na rukama i nogama, usled uvećanja telesne težine, hormona, cirkulišućeg krvotoka, naročito ako duže stojite, na kraju dana i u toplijim mesecima. Povedite računa da nabavite nešto veću obuću, koja Vas neće stežati, trudite se da ne stojite dugo.

Ako primetite ove promene – javite se lekaru

Ako primetite da su Vam i ujutru otečene noge, naročito gležnjevi i stopala, nejasan vid, neku vrstu omaglice ispred očiju, odmah se javite lekaru, ako imate mogućnost izmerite tada pritisak.

Šta izbegavati u ishrani a šta je preporučeno?

Preporuka ishrane je da manje solite hranu, ne jedete suhomesnato, ljuto i začinjeno, kako Vam ne bi povećavla hrana otoke. U slučaju da Vas muči zatvor, regulišite ga ishranom, da bude više tečnosti: supe, čorbe, kuvana jela, sa dosta povrća, voća, žitarica, i lakom fizičkom aktivnošću. Hranite se prema smernicama za ishranu trudnica a ginekolog, koji najbolje poznaje vaše zdravstveno stanje,  će vam preporučiti suplementaciju. Smatra se da je potrebno u trudnoći  unositi suplemente gvožđa i folne kiseline uz vitamin C.

22 nedelja trudnoce
Negujte se, znajte da ste vašem partneru sada najlepši

Sindrom nemirnih nogu

Moguće da će se nekim trudnicama pojaviti i sindrom nemirnih nogu: privremenog je karaktera, nestaje sa porodjajem nekad i pre, ispoljava se u vidu neprijatnih strujanja u nogama, nekontrolisanom potrebom mrdanja i pomeranja nogu. Kada se trudnica umiri ponovo ima iste senzacije. Ne zna se tačan razlog nastanka, smatra se da je u pitanju nedostatak magnezijuma, gvožđa, ili folata. Obratite se ginekologu kako bi odabrali odgovarajući preparat, može Vam pomoći i istezanje i vežbanje mišića kao i masaža.

Pripremne kontrakcije

Ponekad se već sada mogu javiti lažne Brakston-Hiksove kontrakcije, one su kratkotrajne, nemaju uticaja na trudnoću. Uloga im je pripremna za porodjaj i uglavnom se javljaju u trećem trimestru trudnoće. U slučaju da niste sigurni javite se ginekologu

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…