22 Nedelja trudnoće – 22. nedelja trudnoće je vreme za ekspertski UZ

22 Nedelja trudnoće

Sadržaj

22 Nedelja trudnoće je druga nedelja šestog lunarnog meseca trudnoće. Uživate u trudnoći. Beba je dugačka 28 cm, glava-peta, teška oko 420-430 grama.

Kako beba raste i razvija se u 22 nedelja trudnoće?

Koža ploda je fina, tanka, prekrivena lanugo dlačicama, sa oko 1% masnoće ispod. Zato će od sada na dalje da se povećava količina masnoće (slojevi sala). Tako da kože neće više izgledati tako naborana. Kod ploda se uvećava „braon“ masnoća. Ona koja se odmah pretvara u energiju, koja treba da omogući telu ploda da zadržava toplotu.

22 Nedelja trudnoće

Beba dodiruje svoje telo

Nastavlja se razvoj mozga ploda i čula dodira, kao i nervnog sistema. To sve zajedno omogućava da plod sada počinje da dodiruje svoje telo. Dodiruje lice, vrat, oči, noge, ruke, pupučanu vrpcu, kao i sve na šta slučajno naiđe.

U ovoj nedelji trudnoće se razvija i pankreas

Usta, kapci, obrve ploda postaju izraženiji, a i formiraju se zubići u desnima. Iako su oči formirane, obzirom da dužice nemaju pigment boja očiju još nije formirana. U ovoj nedelji trudnoće se razvija i pankreas. Jako važna žlezda sa unutrašnjim lučenjem (hormona). Nokti ploda koji prekrivaju vrhove prstiju nastavljaju da rastu. Mogu do kraja trudnoće toliko da porastu da odmah nakon rodjenja treba da skratite nokte Vašoj bebi. Preventivno, kako ne bi ogrebla sebe ili Vas.

22 Nedelja trudnoce

22. nedelja trudnoće je vreme za ekspertski UZ

U 22 nedelje trudnoće je period u kome se radi ekspertski UZ, od 20.-24. nedelje trudnoće. To je izuzetno značaj pregled, uz double test spada u najvažniji pregled u trudnoći. Izvodi ga stručnjak za tu oblast na apartu novije generacije. Opredeljeno je da se radi u ovom uzrastu trudnoće. Do tada su već formirani skoro svi sistemi organa u potpunosti i mogu da se sagledaju. Odredjenim redosledom se vrši pregled sistema organa ploda. Gleda se njihova anatomija i to se dokumentuje slikama. Glava i mozak, lice, grudni koš sa pregledom srca i velikih krvnih sudova (fetalna ehokardiografija – FES skraćeno). Zatim trbuh i organi trbušne duplje, ruke, noge, prsti, pupčanik i plodova voda.

Ako trudnica, otac deteta, ili njihovo dete u anamnezi imaju neko urodjeno obodljenje srca  obavezno treba da urade  FES. Ginekolog će Vam dati uput i zakazati u referntnoj ustanovi ovaj pregled. Kada je nalaz ekspertnog UZ pregleda normalan, na nalazu će Vam pisati sledeća kontrola za 4 nedelje. Da Vas to ne zbunjuje, nije moguće garantovati nakon 4 nedelje da će daljim rastom i razvojem organa biti sve u redu.

Nije potrebno kada je nalaz uredan ponovo raditi ekspertni UZ za 4 nedelje. Dovoljni si uobičajeni UZ pregledi nakon toga do kraja trudnoće. Ova vrsta pregleda omogućava budućim roditeljima da vide svoju bebu u 4 D projekciji. To na poseban način izgradjuje vezu izmedju roditelja i bebe, mnogi zbog toga i rade ovaj pregled.

22. nedelja trudnoće je vreme za ekspertski UZ

Promene kod trudnice u 22. nedelji trudnoće

Od sada se može pojaviti oticanje prstiju na rukama i nogama. Nastaje usled uvećanja telesne težine, hormona, cirkulišućeg krvotoka, naročito ako duže stojite, na kraju dana i u toplijim mesecima. Povedite računa da nabavite nešto veću obuću, koja Vas neće stežati. Trudite se da ne stojite dugo.

Ako primetite ove promene – javite se lekaru

Ako primetite da su Vam i ujutru otečene noge, naročito gležnjevi i stopala, nejasan vid. Ili neku vrstu omaglice ispred očiju, odmah se javite lekaru. Ako imate mogućnost izmerite tada pritisak.

Šta izbegavati u ishrani a šta je preporučeno u 22. nedelji trudnoće?

Preporuka ishrane je da manje solite hranu, ne jedete suhomesnato, ljuto i začinjeno. I to kako Vam ne bi povećavla hrana otoke. U slučaju da Vas muči zatvor, regulišite ga ishranom, da bude više tečnosti. Supe, čorbe, kuvana jela, sa dosta povrća, voća, žitarica, i lakom fizičkom aktivnošću. Hranite se prema smernicama za ishranu trudnica. Ginekolog, koji najbolje poznaje vaše zdravstveno stanje,  će vam preporučiti suplementaciju. Smatra se da je potrebno u trudnoći  unositi suplemente gvožđa i folne kiseline uz vitamin C.

22 Nedelja trudnoće

Sindrom nemirnih nogu

Moguće da će se nekim trudnicama pojaviti i sindrom nemirnih nogu. Privremenog je karaktera, nestaje sa porodjajem nekad i pre, ispoljava se u vidu neprijatnih strujanja u nogama. Nekontrolisanom potrebom mrdanja i pomeranja nogu. Kada se trudnica umiri ponovo ima iste senzacije. Ne zna se tačan razlog nastanka, smatra se da je u pitanju nedostatak magnezijuma, gvožđa, ili folata. Obratite se ginekologu kako bi odabrali odgovarajući preparat. Može Vam pomoći i istezanje i vežbanje mišića kao i masaža.

22. nedelja trudnoće

Pripremne kontrakcije i dvadeset druga nedelja trudnoće – Brakston-Hiksove kontrakcije

Ponekad se već sada mogu javiti lažne Brakston-Hiksove kontrakcije. One su kratkotrajne, nemaju uticaja na trudnoću. Uloga im je pripremna za porodjaj i uglavnom se javljaju u trećem trimestru trudnoće. U slučaju da niste sigurni javite se ginekologu

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Gasimenti
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...