6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

6 vežbi za otoke u trudnoći koje predlaže fizijatar će vam pomoći da smanjite otoke.  Veliki broj trudnica se suseće sa pojavom oticanja ruku, nogu, lica ili kombinovano. Zašto trudnice imaju otoke, šta može pomoći i koje vežbe predlaže fizijatar?

6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

Zašto trudnice otiču?

Fiziološke promene koje se dešavaju pod uticajem izmenjenog hormonskog stanja u trudnoći, kao i priprema tela trudnice za rast i razvoj novog bića, same po sebi su prirodne, ali ih žene, bez obzira na životnu dob, različito podnose. Povećanje volumena krvi, anemija, proširene vene i porast telesne težine su samo neki od razloga pojave otoka. Ozbiljnija stanja su posledica problema sa bubrezima uz izrazitiji porast krvnog pritiska, metabolički disbalans, a preeklamptična stanja moraju biti pod strogim nadzorom ginekologa i interniste.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti samo na zdrave trudnoće, bez pretećeg rizika.

Šta može pomoći kod otoka u trudnoći?

Osim izbalansirane ishrane, bez mnogo soli i ugljenih hidrata, uz kontrolu krvnog pritiska, važna je i fizička aktivnost, pod nadzorom kvalifikovanog fizioterapeuta. Otoci koji se javljaju, postaju izraženiji  kako trudnoća napreduje, od petog meseca a posebno u poslednjem trimestru trudnoće. Oni su posledica rasta bebe, rastezanja miofascijalnih struktura prednjeg trbušnog zida ali i fascije ledja. Pritisak na venske i limfne sudove i žlezde u preponama, ali i u predelu kicme, su značajan faktor pojave otoka.

Otoci su izraženiji prilikom sedenja i stajanja, a delimično se umanjuju u ležecem stavu. Limfni sudovi se usled povećanog pritiska otežano  prazne od periferije ka srcu. Dolazi do zastoja i nagomilavanja u medjućelijskom prostoru što se manifestuje povećanim obimom extremiteta.

Šta se još primenjuje za smanjenje otoka u trudnoći?

  • manulene limfne drenaze-od strane obučenih terapeuta. To nije obična masaza. Masaža za trudnice razlikuje se u jačini primenjenog pritiska i u načinu izvodjenja. Pritisak je blag, pokreti nežni, ponavljaju se dozirano, kontrolisano i ceo postupak je prijatan, a rezultati odmah uočljivi. Limfna drenaža se moze primeniti od 3.meseca do 8. meseca trudnoće.
  • Preventivne kompresivne čarape, za koje trudnica treba da je pripremljena, tj ne nose se na “neispražnjene” noge 
  • Vežbe za distalne ekstremitete (šake i stopala) – lagane vežbe uz veći broj ponavljanja. Trudnica se edukuje, da te vežbice ponavlja svakodnevno! 
  • Elevacija ekstremiteta – podizanje nogu na zid ili na nekoliko jastuka, bitno je da je položaj udoban.

 Važna napomena: Diuretici ne pomažu, osim ako su otoci posledica obolenja srca.

Svaka trudnica je posebna i zato pri rešavanju problema otoka, treba pristupiti stručno, individualno i sa pažnjom.

Vežbe za šake i stopala

Evo  predloga vežbica koje treba raditi svakodnevno,  za otoke u trudnoći:

vežba br. 1

Ruke ispred tela u visini ramena, ramena su opuštena bez napetosti. Udah u mestu, sa izdahom privlačimo šake ka sebi, i širimo prste najviše što možemo. Zadržavamo nekoliko sekundi, i sa izdahom formiramo pesnice, takođe sa kratkim zadržavanjem. Vežbu ponoviti 10 puta

3f 4f

vežba br. 2

Ruke u visini ramena kao u predhodnoj vežbi. Formiramo pesnice i laganim kružnim pokretima kružimo iz ručnog zgloba. Nekoliko puta u jednu, a zatim u drugu stranu.

5f 6f 7f

Vežba br. 3

Kao rekvizit koristimo gumene loptice, koje držimo u šakama. Ruke u položaju kao u predhodnim vežbama. Sa udahom otvaramo šake, razdvajamo prste, sa izdahom formiramo pesnice i stisnemo lopticu. Vežbu ponavljamo 10 puta.

8f 9f

Vežbe za otoke na nogama u trudnoći

Dobro je raditi svakodnevno ove lagane vežbe:

Vežbe za stopala mogu da se rade u ležećem ili u polusedećem položaju sa podignutim nogama na  jastuk, u zavisnosti od trimestra trudnoće. U zadnjim mesecima trudnoće, trudnicama često ne prija ležanje na leđima.

vežba br. 4

Udah u mestu, sa izdahom privlačimo stopala i prste stopala ka licu, zadržavamo nekoliko sekundi  položaj, zatim opustimo stopala. Prilikom zadržavanja osećamo prijatno istezanje listova. Ponoviti 10 puta.

10f

Vežba br. 5

Iz udobnog horizontalnog položaja, sa blago podignutim nogama, udahnemo u mestu, i sa izdahom guramo stopala i prste  na dole. Položaj stopala je kao kod balerina. Zadržavamo položaj i osećamo aktivaciju mišića na listovima. Ponoviti 10 puta.

11f

vežba br. 6

Iz udobnog položaja, udah u mestu, sa izdahom kružimo polako u jednu, zatim u drugu stranu. U toku izvodjenja kružnica, blago se zadržavamo na svakom elementu kruga. Prvo stopala ka licu, zatim spoljašnja ivica stopala dodiruje podlogu, nakon toga “balerina stopalo” i na kraju ponovo su stopala ka licu. Ponoviti 10 puta.

12f 13f 14f 15f

Od 1990. se bavi akupunkturom koju je usavršila na VMA. Obučena je za lečenje limfedema po konceptu manuelne limfne dekongestivne /MLDT terapije /. Podpredsednik Aktiva lekara pri Reiki udruženju od 12.03.2012. Radi u Specijalističkoj ordinaciji za fizikalnu medicinu Dr Stefanović.
Preporučujemo vam...
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića
Kineziotejping u rehabilitaciji dijastaze trušnih mišića može biti dobro pomoćno sredstvo. Primenjuje se u prvoj fazi rešavanja problema dijastaze. Dijastaza trbušnih mišića Dijastaza (razdvojenost) pravog trbušnog mišića predstavlja normalnu pojavu u trudnoći. Ona se dešava kako beba raste. Na taj način se proširuje prostor za rast bebe. Nakon porođaja razdvojenost…
Prirodno lečenje ureaplazme
Prirodno lečenje ureaplazme je preporučeno pored antibiotika
Zašto je prirodno lečenje ureaplazme preporučeno pored antibiotika? Upotreba antibiotika je neophodna. Ali poželjno je u lečenju vaginalnih bakterijskih infekcija uključiti i prirodne preparate na biljnoj bazi. Prirodno lečenje ureaplazme Koja je uloga eteričnih ulјa aromatičnih bilјaka sa antibakterijskim, antifungalnim, antivirusnim i citotoksičnim svojstvima? Vaša terapija kod prirodnog lečenja ureaplazme…