6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

6 vežbi za otoke u trudnoći koje predlaže fizijatar će vam pomoći da smanjite otoke.  Veliki broj trudnica se suseće sa pojavom oticanja ruku, nogu, lica ili kombinovano. Zašto trudnice imaju otoke, šta može pomoći i koje vežbe predlaže fizijatar?

6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

Zašto trudnice otiču?

Fiziološke promene koje se dešavaju pod uticajem izmenjenog hormonskog stanja u trudnoći, kao i priprema tela trudnice za rast i razvoj novog bića, same po sebi su prirodne, ali ih žene, bez obzira na životnu dob, različito podnose. Povećanje volumena krvi, anemija, proširene vene i porast telesne težine su samo neki od razloga pojave otoka. Ozbiljnija stanja su posledica problema sa bubrezima uz izrazitiji porast krvnog pritiska, metabolički disbalans, a preeklamptična stanja moraju biti pod strogim nadzorom ginekologa i interniste.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti samo na zdrave trudnoće, bez pretećeg rizika.

Šta može pomoći kod otoka u trudnoći?

Osim izbalansirane ishrane, bez mnogo soli i ugljenih hidrata, uz kontrolu krvnog pritiska, važna je i fizička aktivnost, pod nadzorom kvalifikovanog fizioterapeuta. Otoci koji se javljaju, postaju izraženiji  kako trudnoća napreduje, od petog meseca a posebno u poslednjem trimestru trudnoće. Oni su posledica rasta bebe, rastezanja miofascijalnih struktura prednjeg trbušnog zida ali i fascije ledja. Pritisak na venske i limfne sudove i žlezde u preponama, ali i u predelu kicme, su značajan faktor pojave otoka.

Otoci su izraženiji prilikom sedenja i stajanja, a delimično se umanjuju u ležecem stavu. Limfni sudovi se usled povećanog pritiska otežano  prazne od periferije ka srcu. Dolazi do zastoja i nagomilavanja u medjućelijskom prostoru što se manifestuje povećanim obimom extremiteta.

Šta se još primenjuje za smanjenje otoka u trudnoći?

  • manulene limfne drenaze-od strane obučenih terapeuta. To nije obična masaza. Masaža za trudnice razlikuje se u jačini primenjenog pritiska i u načinu izvodjenja. Pritisak je blag, pokreti nežni, ponavljaju se dozirano, kontrolisano i ceo postupak je prijatan, a rezultati odmah uočljivi. Limfna drenaža se moze primeniti od 3.meseca do 8. meseca trudnoće.
  • Preventivne kompresivne čarape, za koje trudnica treba da je pripremljena, tj ne nose se na “neispražnjene” noge 
  • Vežbe za distalne ekstremitete (šake i stopala) – lagane vežbe uz veći broj ponavljanja. Trudnica se edukuje, da te vežbice ponavlja svakodnevno! 
  • Elevacija ekstremiteta – podizanje nogu na zid ili na nekoliko jastuka, bitno je da je položaj udoban.

 Važna napomena: Diuretici ne pomažu, osim ako su otoci posledica obolenja srca.

Svaka trudnica je posebna i zato pri rešavanju problema otoka, treba pristupiti stručno, individualno i sa pažnjom.

Vežbe za šake i stopala

Evo  predloga vežbica koje treba raditi svakodnevno,  za otoke u trudnoći:

vežba br. 1

Ruke ispred tela u visini ramena, ramena su opuštena bez napetosti. Udah u mestu, sa izdahom privlačimo šake ka sebi, i širimo prste najviše što možemo. Zadržavamo nekoliko sekundi, i sa izdahom formiramo pesnice, takođe sa kratkim zadržavanjem. Vežbu ponoviti 10 puta

3f4f

vežba br. 2

Ruke u visini ramena kao u predhodnoj vežbi. Formiramo pesnice i laganim kružnim pokretima kružimo iz ručnog zgloba. Nekoliko puta u jednu, a zatim u drugu stranu.

5f6f7f

Vežba br. 3

Kao rekvizit koristimo gumene loptice, koje držimo u šakama. Ruke u položaju kao u predhodnim vežbama. Sa udahom otvaramo šake, razdvajamo prste, sa izdahom formiramo pesnice i stisnemo lopticu. Vežbu ponavljamo 10 puta.

8f9f

Vežbe za otoke na nogama u trudnoći

Dobro je raditi svakodnevno ove lagane vežbe:

Vežbe za stopala mogu da se rade u ležećem ili u polusedećem položaju sa podignutim nogama na  jastuk, u zavisnosti od trimestra trudnoće. U zadnjim mesecima trudnoće, trudnicama često ne prija ležanje na leđima.

vežba br. 4

Udah u mestu, sa izdahom privlačimo stopala i prste stopala ka licu, zadržavamo nekoliko sekundi  položaj, zatim opustimo stopala. Prilikom zadržavanja osećamo prijatno istezanje listova. Ponoviti 10 puta.

10f

Vežba br. 5

Iz udobnog horizontalnog položaja, sa blago podignutim nogama, udahnemo u mestu, i sa izdahom guramo stopala i prste  na dole. Položaj stopala je kao kod balerina. Zadržavamo položaj i osećamo aktivaciju mišića na listovima. Ponoviti 10 puta.

11f

vežba br. 6

Iz udobnog položaja, udah u mestu, sa izdahom kružimo polako u jednu, zatim u drugu stranu. U toku izvodjenja kružnica, blago se zadržavamo na svakom elementu kruga. Prvo stopala ka licu, zatim spoljašnja ivica stopala dodiruje podlogu, nakon toga “balerina stopalo” i na kraju ponovo su stopala ka licu. Ponoviti 10 puta.

12f13f14f15f

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista fizikalne medicine, akupunkturolog i Reiki master. Od 1990. se bavi akupunkturom koju je usavršila na VMA. Obučena je za lečenje limfedema po konceptu manuelne limfne dekongestivne /MLDT terapije /. Podpredsednik Aktiva lekara pri Reiki udruženju od 12.03.2012. Radi u Specijalističkoj ordinaciji za fizikalnu medicinu Dr Stefanović.
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Gravidon-A
Antimetil
App - Sve o porođaju
App - Prva godina mame i bebe
Preporučujemo vam...
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.
Da li su mojoj bebi potrebni suplementi vitamina?
Da li su bebama i maloj deci potrebni dodaci ishrani, verovatno se svaka majka, pita.Da li su bebi potrebni suplementi vitamina?Dodaci vitamina i minerala nisu potrebni prosečnoj zdravoj bebi koja je dojila tokom prve godine. Studije su pokazale da većina vitamina, minerala, nisu potrebni za zdravu bebu koja je dojenatokom…
Postupak Pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO)
Postupak pripreme za vantelesnu oplodnju (VTO) nije tako komplikovan kako se mnogim parovima u početku čini.Vantelesna oplodnja(VTO), ili biomedicinski potpomognuto oplodjenje (BMPO) ili in vitro fertilizacija (IVF), ili asistirane reproduktivne tehonoligje (ART) su sve nazivi sa istim značenjem, za medicinske postupke koji se rade delom van ljudskog tela sa ciljem…
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka?
Koja su najpopularnija imena devojčica i dečaka? Sproveli smo anketu na našim društvenim mrežama i evo rezltata!Roditelji brižljivo biraju ime za svog mališana, bez obzira da li se vode tradicijom, simbolikom imena, značenjem, ili im se jednostavno neko ime dopada, po svojoj zvučnosti. Već imenom žele da prenesu svoju ljubav i…