6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

6 vežbi za otoke u trudnoći koje predlaže fizijatar će pomoći da smanjite otoke. Veliki broj trudnica ima oticanja ruku, nogu, lica ili kombinovano.

6 Vežbi za Otoke u Trudnoći Koje Predlaže Fizijatar

Otoci u trudnoći

Fiziološke promene koje se dešavaju pod uticajem izmenjenog hormonskog stanja u trudnoći, kao i priprema tela trudnice za rast i razvoj novog bića, same po sebi su prirodne, ali ih žene, bez obzira na životnu dob, različito podnose. Povećanje volumena krvi, anemija, proširene vene i porast telesne težine su samo neki od razloga pojave otoka. Ozbiljnija stanja su posledica problema sa bubrezima uz izrazitiji porast krvnog pritiska, metabolički disbalans, a preeklamptična stanja moraju biti pod strogim nadzorom ginekologa i interniste.

U ovom tekstu ćemo se osvrnuti samo na zdrave trudnoće, bez pretećeg rizika.

Šta može pomoći kod otoka u trudnoći?

Osim izbalansirane ishrane, bez mnogo soli i ugljenih hidrata, uz kontrolu krvnog pritiska, važna je i fizička aktivnost, pod nadzorom kvalifikovanog fizioterapeuta. Otoci koji se javljaju, postaju izraženiji  kako trudnoća napreduje, od petog meseca a posebno u poslednjem trimestru trudnoće. Oni su posledica rasta bebe, rastezanja miofascijalnih struktura prednjeg trbušnog zida ali i fascije ledja. Pritisak na venske i limfne sudove i žlezde u preponama, ali i u predelu kicme, su značajan faktor pojave otoka.

Otoci su izraženiji prilikom sedenja i stajanja, a delimično se umanjuju u ležecem stavu. Limfni sudovi se usled povećanog pritiska otežano  prazne od periferije ka srcu. Dolazi do zastoja i nagomilavanja u medjućelijskom prostoru što se manifestuje povećanim obimom extremiteta.

Šta se još primenjuje za smanjenje otoka u trudnoći?

  • Manulene limfne drenaze –od strane obučenih terapeuta. To nije obična masaza. Masaža za trudnice razlikuje se u jačini primenjenog pritiska i u načinu izvodjenja. Pritisak je blag, pokreti nežni, ponavljaju se dozirano, kontrolisano i ceo postupak je prijatan, a rezultati odmah uočljivi. Limfna drenaža se moze primeniti od 3.meseca do 8. meseca trudnoće.
  • Preventivne kompresivne čarape, za koje trudnica treba da je pripremljena, tj ne nose se na “neispražnjene” noge 
  • Vežbe za distalne ekstremitete (šake i stopala) – lagane vežbe uz veći broj ponavljanja. Trudnica se edukuje, da te vežbice ponavlja svakodnevno! 
  • Elevacija ekstremiteta – podizanje nogu na zid ili na nekoliko jastuka, bitno je da je položaj udoban.

Važna napomena: Diuretici ne pomažu, osim ako su otoci posledica obolenja srca. Svaka trudnica je posebna i zato pri rešavanju problema otoka, treba pristupiti stručno, individualno i sa pažnjom.

6 Vežbi za otoke u trudnoći koje predlaže fizijatar

Vežbe za šake i stopala

Evo  predloga vežbica koje treba raditi svakodnevno,  za otoke u trudnoći:

vežba br. 1

Ruke ispred tela u visini ramena, ramena su opuštena bez napetosti. Udah u mestu, sa izdahom privlačimo šake ka sebi, i širimo prste najviše što možemo. Zadržavamo nekoliko sekundi, i sa izdahom formiramo pesnice, takođe sa kratkim zadržavanjem. Vežbu ponoviti 10 puta

3f 4f

vežba br. 2

Ruke u visini ramena kao u predhodnoj vežbi. Formiramo pesnice i laganim kružnim pokretima kružimo iz ručnog zgloba. Nekoliko puta u jednu, a zatim u drugu stranu.

5f 6f 7f

Vežba br. 3

Kao rekvizit koristimo gumene loptice, koje držimo u šakama. Ruke u položaju kao u predhodnim vežbama. Sa udahom otvaramo šake, razdvajamo prste, sa izdahom formiramo pesnice i stisnemo lopticu. Vežbu ponavljamo 10 puta.

8f 9f

Vežbe za otoke na nogama u trudnoći

Dobro je raditi svakodnevno ove lagane vežbe:

Vežbe za stopala mogu da se rade u ležećem ili u polusedećem položaju sa podignutim nogama na  jastuk, u zavisnosti od trimestra trudnoće. U zadnjim mesecima trudnoće, trudnicama često ne prija ležanje na leđima.

vežba br. 4

Udah u mestu, sa izdahom privlačimo stopala i prste stopala ka licu, zadržavamo nekoliko sekundi  položaj, zatim opustimo stopala. Prilikom zadržavanja osećamo prijatno istezanje listova. Ponoviti 10 puta.

10f

Vežba br. 5

Iz udobnog horizontalnog položaja, sa blago podignutim nogama, udahnemo u mestu, i sa izdahom guramo stopala i prste  na dole. Položaj stopala je kao kod balerina. Zadržavamo položaj i osećamo aktivaciju mišića na listovima. Ponoviti 10 puta.

11f

vežba br. 6

Iz udobnog položaja, udah u mestu, sa izdahom kružimo polako u jednu, zatim u drugu stranu. U toku izvodjenja kružnica, blago se zadržavamo na svakom elementu kruga. Prvo stopala ka licu, zatim spoljašnja ivica stopala dodiruje podlogu, nakon toga “balerina stopalo” i na kraju ponovo su stopala ka licu. Ponoviti 10 puta.

12f 13f 14f 15f

Radi u Specijalističkoj ordinaciji za fizikalnu medicinu Dr Stefanović. Bavi se akupunkturom, obučena je za lečenje limfedema /MLDT terapije.
Preporučujemo vam...