Prevencija oboljenja vena u trudnoći – 10 preventivnih mera

Prevencija oboljenja vena u trudnoći

Prevencija oboljenja vena u trudnoći je veoma važna, mere prevencije mogu sprečitioboljenja vena. Proširene vene nogu su jedno od najčešćih oboljenja.

Postoje osnovne preporuke i saveti za trudnice, kako bi sprečile ili bar redukovale nastanak tegoba i problema u vezi sa venskom cirkulacijom.

Prevencija oboljenja vena u trudnoci
Preporučeno je spavanje na levom boku, ako ne pre onda od drugog trimestra.

Proširene vene često oboljenje u trudnoći

Da, proširene vene nogu predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja. Pored ženskog pola, genetika ima značajniju ulogu u pojavi proširenih vena. Postoji više razloga koji dovode do nastanka proširenih vena u trudnoći kao što su hormonski disbalans i pritisak materice na vene male karlice sa posledičnim povećanjem pritiska u venama nogu.

Prevencija oboljenja vena u trudnoci
Ukoliko vam ginekolog odobri idealno je da vežbate sa obučenim trenerom, ukoliko ne, šetajte!

Prevencija oboljenja vena u trudnoći, idealno još od prvog trimestra

  • Nosite udobnu obuću sa potpeticom oko tri do pet santimetara;
  • Nemojte nositi preusku odeću;
  • Budite fizički aktivni svakodnevno, počev od prvog dana – obavezno šetajte barem 30 minuta. Brzi hod i vežbe koje u dogovoru s vašim ginekologom smete da radite. Jer će to popraviti cirkulaciju i kondiciju;
  • Dok sedite držite noge podignute, nemojte prekrštati noge;
  • Obavezno radite vežbe za stopala i potkolenice u svakoj prilici. Naizmenično odižite stopala i oslanjajte se prstima pa petama o pod. Tako aktivirate “vensku pumpu” i vraćanje krvi iz nogu;
  • Nemojte predugo stajati u mestu. Nemojte se  tuširati veoma toplom vodom.  Ili barem završite tuširanje mlazom prohladne vode počev od stopala duž potkolenica;
  • Spavajte na levoj strani, naročito u poslednjem tromesečju trudnoće. Jer ćete tako smanjiti pritisak uvećane materice na donju šuplju venu koja se nalazi desno. I olakšati oticanje venske krvi iz nogu;
  • Odmarajte se i spavajte s nogama podignutim iznad nivoa srca 15-20 cm;
  • Obratite pažnju na povećanje telesne težine tokom trudnoće i na pojavu otoka. Hranite se laganim planiranim obrocima, tj zdravo;
  • i ono što je možda najvažnije, nosite PREVENTIVNE KOMPRESIVNE MEDICINSKE ČARAPE. Nivoa kompresije I kategorije (18-21mm Hg) od početka trudnoće. Nazuvaju se ujutru, na nivou postelje, uzdignutih nogu, pre ustajanja iz postelje, nose se tokom čitavog dana.
Prevencija oboljenja vena u trudnoci
Ako putujete avionom, obavezno koristite kompresivne čarape.

Fizička aktivnost preventivna mera oboljenja vena

Samo fizička aktivnost koja je svrsishodna, individualno dozirana, programirana i kontrolisana može imati pozitivan efekat na zdravlje trudnica. Odnosno dejstvo leka na organizam. Ako su vam zabranjene vežbe – lagano šetajte i učinićete puno za svoje zdravlje.

Mera prevencije oboljenja vena u trudnoći je i položaj za spavanje

Na vašem levom boku je idealno spavati  – spavanje na stranu. Najbolja pozicija spavanja tokom trudnoće je “SOS” (spavanje na stranu), na vašoj levoj strani.  Spavanje na vašoj levoj  strani će povećati količinu krvi i hranljivih materija koje dostižu posteljicu i vašu bebu. Držite noge i kolena savijene i stavite jastuk izmedju nogu da rasteretite karlicu i umanjite bol u ledjima. Možete staviti i jedan jastučić ispod stomaka ako Vam je tako udobnije. Pred kraj trudnoće, jastuk za gornji deo tela (glava i vrat)  može biti malo deblji (veće povišenosti), kako bi ste lakše disali i sprečili gorušicu.

Prevencija oboljenja vena u trudnoci
Fizička aktivnost je veoma poželjna.

Spavanje na leđima nije preporučen jer  može izazvati probleme sa disanjem, sistemom za varenje, hemoroidima, niskim krvnim pritiskom i uzrokovati smanjenje cirkulacije do srca i bebe. Kada spavate na leđima, vaša materica vrši pritisak na vene koje vraćaju krv u srce. Ležanje na ledjima duže vreme, može ograničiti količinu krvi i hranljivih materija koje dolaze do bebe i posteljice. Takodje, ovaj položaj može da izazove i mučninu.

Naravno, u toku spavanja telo menja položaje. Nemojte puno brinuti ukoliko se u toku sna probudite na desnoj strani ili na ledjima.  Okrenite se na svoj levi bok i stvarajte naviku da u toku trudnoće tako spavate. Pokušajte da se ne zadržavate dugo ležeći na desnoj strani.  U ovom položaju vrši se pritisak na jetru.

Dugogodišnje iskustvo na poslovima specijaliste fizikalne medicine sa rehabilitacijom i na poslovima specijaliste angiologa.
Preporučujemo vam...