Koji su najbolji položaji za spavanje trudnica i zašto?

položaji za spavanje trudnica

Sadržaj

Koji su najbolji položaji za spavanje trudnica, a koje položaje za spavanje svakako treba izbegavati i zašto? Tokom trudnoće, zbog uvećanog stomaka, čestih problema bola u ledjima. Do nesanice, neudobnog položaja tela u toku spavanja. Trudnice često imaju problem da se kvalitetno naspavaju i odmore svoje telo.

Važno je i provetren, zamračen prostor sobe za spavanje. Temperatura prostorije, ne pretoplo niti hladno od 18 do 22 stepena Celzijusa. Za vaš kvalitetan san svakako je važno i da dušek bude udoban. Posle kvalitetnog sna, trudnica se budi raspoložena i odmorna!

položaji za spavanje trudnica

Koji su najbolji položaji za spavanje trudnica?

Najbolja pozicija spavanja tokom trudnoće je “SOS” (spavanje na stranu), na vašoj levoj strani. Spavanje na vašoj levoj  strani će povećati količinu krvi i hranljivih materija koje dostižu posteljicu i vašu bebu.

Držite noge i kolena savijene i stavite jastuk izmedju nogu . Tako ćete da rasteretite karlicu i umanjite bol u ledjima. Možete staviti i jedan jastučić ispod stomaka ako Vam je tako udobnije.

Pred kraj trudnoće, jastuk za gornji deo tela (glava i vrat)  može biti malo deblji (veće povišenosti). Tako ćete lakše disati i sprečiti gorušicu.

položaji za spavanje trudnica

Koje položaje tela za spavanje treba izbegavati u trudnoći?

Neki položaji za spavanje mogu izazvati probleme (spavanje na desnoj strani i na leđima). Neki položaji su onemogućeni u kasnijoj fazi trudnoće. Dobar položaj za spavanje će vam pružiti i najbolji mogući odmor. On vam je sada više nego porteban.

Spavanje na leđima može izazvati probleme?

Ovaj položaj nije preporučen jer  može izazvati probleme sa disanjem. Takođe sa sistemom za varenje, hemoroidima, niskim krvnim pritiskom i uzrokovati smanjenje cirkulacije do srca i bebe. Kada spavate na leđima, vaša materica vrši pritisak na vene koje vraćaju krv u srce. Ležanje na ledjima duže vreme, može ograničiti količinu krvi i hranljivih materija koje dolaze do bebe i posteljice. Takodje, ovaj položaj može da izazove i mučninu.

položaji za spavanje trudnica

Spavanje na stomaku 

Kada ste u  trudnoći, vaš stomak podleže fizičkim promenama i otežava Vam da ležite na stomaku. Pri tome pritiskate stomak i unutrašnje organe. U kasnijoj trudnoći, ovaj položaj za spavanje postaje i fiziološki nedostupan.

Zašto ležanje na desnoj strani nije poželjno?

U toku noći možda ćete menjati položaj ali pokušajte da se ne zadržavate dugo ležeći na desnoj strani. U ovom položaju vrši se pritisak na jetru. Naravno, u toku spavanja telo menja položaje. Nemojte puno brinuti ukoliko se u toku sna probudite na desnoj strani ili na ledjima. Već se okrenite na svoj levi bok i stvarajte naviku da u toku trudnoće tako spavate.

Šta može pomoći da se trudnica bolje relaksira i zaspi?

Ono što vama prija. To može biti: topao umirujući čaj, prijatna atmosfera zamračene sobe, tiha muzika. Ili masaža,  tuširanje neposredno pred spavanje. U periodu trudnoće ipak je najbezbednije tuširanje, izbegavajte kupke. Ukoliko trudnica koja je u drugom ili trećem trimestru – nikako u prvom trimestru! Ako baš ne može da se odrekne kupke, treba da obrati pažnju da kupke ne budu česte, ne traju više od 10 minuta. Uz kontrolu temperature vode  do 35º C i da ramena i ruke drži van vode kako bi se sprečilo pregrevanje tela. Pomaže  zagrljaj partnera, čitanje neke omiljene knjige ili časopisa, meditacija…

položaji za spavanje trudnica

Čajevi za bolji san

Čajevi koji su trudnicama posle 3. meseca trudnoće preporučeni mogu pomoći. Matičnjak se pije uveče pre spavanja. Ako trudnica ima problem sa opscipacijom, pije čaj od divlje nane posle jela. Šipak, zbog toga što sadrži vitamin C, se preporučuje kod prehlada ili za poboljšanje imuniteta.

Tehike disanja možemo savladati nesanicu

Raznim tehnikama disanja možete poboljšati relaksiranost. Vežbama disanja da savladamo nesanicu i da umanjimo stres. Sve vitalne funkcije našeg tela poboljšavamo i osnažujemo sa efikasnijim disanjem. Praktikujući već vekovima utvrđene tehnike disanja, mi se oslobađamo toksičnih materija. Ali i koncentrišemo na vitalne energije unutar tela. Ne zaboravite, pluća su najveći generator za eliminaciju otpada iz tela. Uklanjaju čak 70% telesnog otpada i to u obliku ugljen-dioksida koji izdišemo.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...