Masaža i trudnica – šta sve masaža nudi?

Masaža i trudnica

Masaža i trudnica, svakako! Masaža je relaks za telo i um. Masaža trudnica je popularna širom sveta zadnjih decenija, mada nije nov koncept masaže.

Masaža i trudnica – koje su dobrobiti?

Mnoge su dobrobiti od njene primene tokom trudnoće:  ublažava neke od tegoba koje prate svaku trudnicu kao što su otekle noge, utiče na regulisanje nivoa hormona stresa i stanja opuštenosti.

Buduća mama je bolje raspoložena, poboljšava se rad kardiovaskularnog sistema, poboljšava se cirkulacija celog tela, pa je dopremanje hranljivih materija i kiseonika  bolje.

Masaža i trudnica
Relaks i za telo i za um

Šta sve nudi masaža osim uživanja?

Ako izbegavate primenu i dozvoljenih lekova  kada vas nešto boli, probajte da bol umanjite sa masažom. Masažom se oslobađa endorfin koji je prirodni lek protiv bolova. Mišići postaju manje napeti, dovodite svoje telo i um u stanje relaksiranosti, opuštennosti, što smanjuje pritisak na određene strukture koje nam šalju senzacije bola.

Masažu trudnica prate brojna istraživanja koja pokazuju da je kod žena, koje su bile masirane dva puta nedeljno tokom pet nedelja, nivo hormona stresa, kortizol i norepinefrin bio smanjen, što vodi jačanju imunog sistema i smanjenju upalnih procesa, a samim tim i manje bola u telu. Ne samo da su nivoi hormona stresa bili smanjeni, nego su i nivoi hormona relaksacije/sreće (dopamin i serotonin) bili povećani, što smanjuje rizik od depresije, anksioznosti ili drugog poremećaja raspoloženja, ali i boljeg sna tokom trudnoće.

Masaža i trudnica
Masaža stopala posebno će prijati trudnicama

Oprez, treba znati!

Pre nego što zakažete tretman važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, da vam potvrdi da je tretman masaže siguran za vas.

Masaža se ne preporučuje kod rizičnh trudnoća, ali ni dok postoji muka i povraćanje ili drugi znaci jutarnje mučnine. Ukoliko je trudnoća uredna, masaža se može primenjivati od samog početka, mada se najčešće čeka ulazak u drugi trimester (negde posle 12 nedelje).

Da bi užitak bio potpun, potražite terapeuta koji je posebno obučen za ovakvu vrstu masaže, prepustite se iskusnim rukama i vaše zadovoljstvo može da počne.

Koliko treba da traje masaža trudnice?

Masaže trudnice može trajati 30-60 minuta, preporučuje se bar jednom nedeljno u zavisnosti od zdravstvenog stanja i okolnosti.

U kojim položajima je preporučena masaža?

Položaj u kome se primenjuju pokreti masaže može biti sedeći (na posebnoj stolici specijalno dizajniranoj za masažu trudnica) ili ležeći položaj na strani, levoj, desnoj i na leđima. Radi veće udobnosti, postavljaju se jastuci između nogu, ispod stomaka, ispod glave trudnice. Kao i pri regularnim masažama, terapeut koristi različite pokrete, najčešće blag pritisak na određeni deo tela, gornji deo leđa, ruke i noge, pri čemu se izbegavaju donji deo leđa i stomak (osim nanošenja preparata).

Posebno se vodi računa i o stopalima, gde se izbegava jači pritisak, zbog stimulacije određenih tačaka koje mogu izazvati prevremeni porođaj, pogotovu deo oko skočnog zgloba.Zato je veoma važno da bi ste se osećali sigurno i bezbedno da vas masira terapeut obučen za masažu trudnica.

Masaža i trudnica
Važan je izbor preparata za masažu trudnice

Koje preparate za masažu koristiti?

Preparat koji se koristi tokom masaže treba da bude siguran i za mamu i za bebu, tako da se preporučuje bademovo ulje ili ulje makadamije. Tako istovremeno i negujete kožu svog tela.

Prostorija u kojoj se masaža izvodi treba da bude provetrena, topla, prijatnog ambijenta, sa tihom, opuštajućom muzikom u pozadini da bi iskustvo bilo još prijatnije.

Dodir je jako važan za fizičko i emocionalno stanje buduće majke, posebno dok se privikava na novi izgled svog tela. Tokom trudnoće, poželjno je da  se uključi i partner, da bude prisutan pri masaži,  ukoliko želi da ga terapeut obuči kako da pravilno primenjuje prenatalnu masažu.

Uživajte u svom drugom stanju, priuštite sebi to iskustvo, ali i bebi dok je još u stomaku. Jer, ne zaboravite, ako vi uživate, i beba uživa sa vama!  Kasnije, kad se beba rodi, iskustvo masaže možete nastaviti tako što ćete vi naučiti da masirate svoju bebu.

Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kako pripremiti dete na dolazak bebe
Kako pripremiti dete na dolazak bebe u porodicu?
Kako pripremiti dete na dolazak bebe, novog člana/ bate ili seke u prorodicu? Kako najbolje uraditi, zavisi od starosti i nivoa interesovanja prvenca. Svakako, ovo je značajna promena u životu vašeg prvenca.Kako pripremiti dete na dolazak bebe? –  Ako je dete jednogodišnjak ili dvogodišnjakKako da razgovaram sa svojim detetom o…
životni stil mame
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba
Životni stil Mame sa dvoje dece, dok je jedno mala beba je jedinstven. Celu svoju drugu trudnoću proveli ste lutajući između zaborava da ste uopšte trudni i moleći se za dan kada jednostavno više nećete biti trudna. I nekako, tokom tih dugih (ili su bili kratki?) meseci, niste ni jednom razmišljali kako ćete, tačno,…
Ponašanje prvorođenog deteta
Ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću
Kakvo je ponašanje prvorođenog deteta kada beba stigne u kuću? Nećemo lagati: mnoga prvorođenčad doživljavaju promene u ponašanju u nedeljama i mesecima kada nova beba uđe u kuću. Stvari kao što su ljubomora, pojačani napadi besa, nasilje prema Vama ili bebi, ili regresija u spavanju i noši. Ovo nije univerzalno tačno, pa ako je…