Šta Sve Masaža Nudi Trudnici?

Masaža i trudnica

Masaža trudnica je popularna širom sveta zadnjih decenija, mada svakako nije nov koncept masaže.

Mnoge su dobrobiti od njene primene tokom trudnoće:  ublažava neke od tegoba koje prate svaku trudnicu kao što su otekle noge, utiče na regulisanje nivoa hormona stresa i stanjaopuštenosti.

Buduća mama je bolje raspoložena, poboljšava se rad kardiovaskularnog sistema, poboljšava se cirkulacija celog tela, pa je dopremanje hranljivih materija i kiseonika  bolje.

Masaža trudnice (2)

Šta sve nudi masaža osim uživanja?

Ako izbegavate primenu i dozvoljenih lekova kada vas nešto boli, probajte da bol umanjite sa masažom. Masažom se oslobađa endorfin koji je prirodni lek protiv bolova.Mišići postaju manje napeti, dovodite svoje telo i um u stanje relaksiranosti, opuštennosti, što smanjuje pritisak na određene strukture koje nam šalju senzacije bola.

Masažu trudnica prate brojna istraživanja koja pokazuju da je kod žena, koje su bile masirane dva puta nedeljno tokom pet nedelja, nivo hormona stresa, kortizol i norepinefrin bio smanjen, što vodi jačanju imunog sistema i smanjenju upalnih procesa, a samim tim i manje bola u telu.Ne samo da su nivoi hormona stresa bili smanjeni, nego su i nivoi hormona relaksacije/sreće (dopamin i serotonin) bili povećani, što smanjuje rizik od depresije, anksioznosti ili drugog poremećaja raspoloženja, ali i boljeg sna tokom trudnoće.

Masaža je blagotvorna za telo i um
Masaža je blagotvorna za telo i um

Oprez, treba znati!

Pre nego što zakažete tretman važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, da vam potvrdi da je tretman masaže siguran za vas.

Masaža se ne preporučuje kod rizičnh trudnoća, ali ni dok postoji muka i povraćanje ili drugi znaci jutarnje mučnine. Ukoliko je trudnoća uredna, masaža se može primenjivati od samog početka, mada se najčešće čeka ulazak u drugi trimester (negde posle 12 nedelje).

Da bi užitak bio potpun, potražite terapeuta koji je posebno obučen za ovakvu vrstu masaže, prepustite se iskusnim rukama i vaše zadovoljstvo može da počne.

Masaže trudnice može trajati 30-60 minuta, preporučuje se bar jednom nedeljno u zavisnosti od zdravstvenog stanja i okolnosti.

U kojim položajima je preporučena masaža?

Položaj u kome se primenjuju pokreti masaže može biti sedeći (na posebnoj stolici specijalno dizajniranoj za masažu trudnica) ili ležeći položaj na strani, levoj, desnoj i na leđima. Radi veće udobnosti, postavljaju se jastuci između nogu, ispod stomaka, ispod glave trudnice. Kao i pri regularnim masažama, terapeut koristi različite pokrete, najčešće blag pritisak na određeni deo tela, gornji deo leđa, ruke i noge, pri čemu se izbegavaju donji deo leđa i stomak (osim nanošenja preparata).

Posebno se vodi računa i o stopalima, gde se izbegava jači pritisak, zbog stimulacije određenih tačaka koje mogu izazvati prevremeni porođaj, pogotovu deo oko skočnog zgloba.Zato je veoma važno da bi ste se osećali sigurno i bezbedno da vas masira terapeut obučen za masažu trudnica.

Koje preparate za masažu koristiti?

Preparat koji se koristi tokom masaže treba da bude siguran i za mamu i za bebu, tako da se preporučuje bademovo ulje ili ulje makadamije. Tako istovremeno i negujete kožu svog tela.

Masaža trudnice (3)

Prostorija u kojoj se masaža izvodi treba da bude provetrena, topla, prijatnog ambijenta, sa tihom, opuštajućom muzikom u pozadini da bi iskustvo bilo još prijatnije.

Dodir je jako važan za fizičko i emocionalno stanje buduće majke, posebno dok se privikava na novi izgled svog tela. Tokom trudnoće, poželjno je da  se uključi i partner, da bude prisutan pri masaži,  ukoliko želi da ga terapeut obuči kako da pravilno primenjuje prenatalnu masažu.

Uživajte u svom drugom stanju, priuštite sebi to iskustvo, ali i bebi dok je još u stomaku. Jer, ne zaboravite, ako vi uživate, i beba uživa sa vama!  Kasnije, kad se beba rodi, iskustvo masaže možete nastaviti tako što ćetevi naučiti da masirate svoju bebu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Dipl. fizioterapeut Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…