Masaža i trudnica – Prenatalna masaža DA

Masaža i trudnica

Sadržaj

Masaža i trudnica, svakako! Masaža je relaks za telo i um. Masaža trudnica je popularna širom sveta zadnjih decenija, mada nije nov koncept masaže. Prenatalna masaža je dobrodošla ali samo ako je radistručno lice. Takođe i preparatima koja su bezbedna za trudnicu. Obavezno se konsultujte sa svojim ginekologom.

Masaža i trudnica – koje su dobrobiti?

Mnoge su dobrobiti od njene primene tokom trudnoće.  Ublažava neke od tegoba koje prate svaku trudnicu. Kao što su otekle noge, utiče na regulisanje nivoa hormona stresa i stanja opuštenosti. Buduća mama je bolje raspoložena, poboljšava se rad kardiovaskularnog sistema. Poboljšava se cirkulacija celog tela, pa je dopremanje hranljivih materija i kiseonika  bolje.

Masaža i trudnica

Šta sve nudi prenatalna masaža osim uživanja?

Ako izbegavate primenu i dozvoljenih lekova  kada vas nešto boli, probajte da bol umanjite sa masažom. Masažom se oslobađa endorfin koji je prirodni lek protiv bolova. Mišići postaju manje napeti, dovodite svoje telo i um u stanje relaksiranosti, opuštennosti. To smanjuje pritisak na određene strukture koje nam šalju senzacije bola.

Istraživanja o masaži u trudnoći

Masažu trudnica prate brojna istraživanja. Ona pokazuju da je kod žena, koje su bile masirane dva puta nedeljno tokom pet nedelja, nivo hormona stresa, kortizol i norepinefrin bio smanjen. To vodi jačanju imunog sistema i smanjenju upalnih procesa, a samim tim i manje bola u telu. Ne samo da su nivoi hormona stresa bili smanjeni, nego su i nivoi hormona relaksacije/sreće (dopamin i serotonin) bili povećani,Time se smanjuje rizik od depresije, anksioznosti ili drugog poremećaja raspoloženja. Istovremeno dolazi se i do boljeg sna tokom trudnoće.

Masaža i trudnica

Oprez, treba znati – samo uz konsultaciju sa vašim lekarom!

Pre nego što zakažete tretman važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, da vam potvrdi da je tretman masaže siguran za vas. Masaža se ne preporučuje kod rizičnh trudnoća. Takođe ni dok postoji muka i povraćanje ili drugi znaci jutarnje mučnine. Ukoliko je trudnoća uredna, masaža se može primenjivati od samog početka. Mada se najčešće čeka ulazak u drugi trimester (negde posle 12 nedelje). Da bi užitak bio potpun, potražite terapeuta koji je posebno obučen za ovakvu vrstu masaže. Prepustite se iskusnim rukama i vaše zadovoljstvo može da počne.

Koliko treba da traje masaža trudnice?

Masaže trudnice može trajati 30-60 minuta. Preporučuje se bar jednom nedeljno u zavisnosti od zdravstvenog stanja i okolnosti.

Masaža i trudnica

U kojim položajima je preporučena masaža trudnice?

Položaj u kome se primenjuju pokreti masaže može biti sedeći (na posebnoj stolici specijalno dizajniranoj za masažu trudnica) ili ležeći položaj na strani, levoj, desnoj i na leđima. Radi veće udobnosti, postavljaju se jastuci između nogu, ispod stomaka, ispod glave trudnice. Kao i pri regularnim masažama, terapeut koristi različite pokrete. Najčešće blag pritisak na određeni deo tela, gornji deo leđa, ruke i noge. Pri tome se izbegavaju donji deo leđa i stomak (osim nanošenja preparata).

Posebno se vodi računa i o stopalima, gde se izbegava jači pritisak. I to zbog stimulacije određenih tačaka koje mogu izazvati prevremeni porođaj, pogotovu deo oko skočnog zgloba. Zato je veoma važno da bi ste se osećali sigurno i bezbedno da vas masira terapeut obučen za masažu trudnica.

Masaža i trudnica

Preparati za masažu trudnice

Preparat koji se koristi tokom masaže treba da bude siguran i za mamu i za bebu. Preporučuje se bademovo ulje ili ulje makadamije. Tako istovremeno i negujete kožu svog tela. Prostorija u kojoj se masaža izvodi treba da bude provetrena, topla. Prijatnog ambijenta, sa tihom, opuštajućom muzikom u pozadini da bi iskustvo bilo još prijatnije. Dodir je jako važan za fizičko i emocionalno stanje buduće majke. Posebno dok se privikava na novi izgled svog tela. Tokom trudnoće, poželjno je da  se uključi i partner, da bude prisutan pri masaži.  Ukoliko želi da ga terapeut obuči kako da pravilno primenjuje prenatalnu masažu.

Masaža i trudnica

Uživajte u svom drugom stanju, priuštite sebi to iskustvo, ali i bebi dok je još u stomaku. Jer, ne zaboravite, ako vi uživate i beba uživa sa vama!  Kasnije, kad se beba rodi, iskustvo masaže možete nastaviti tako što ćete vi naučiti da masirate svoju bebu.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...

Snovi u trudnoći često su neobični, iako svi spavaju i sanjaju svake noći, snovi tokom trudnoće obično su prepuni emocija. To je odraz  dramatičnih životnih promena kojima ćete se podvrgnuti. Dakle, šta...