Masaža i trudnica – šta sve masaža nudi?

Masaža i trudnica

Masaža i trudnica, svakako! Masaža je relaks za telo i um. Masaža trudnica je popularna širom sveta zadnjih decenija, mada nije nov koncept masaže.

Masaža i trudnica – koje su dobrobiti?

Mnoge su dobrobiti od njene primene tokom trudnoće:  ublažava neke od tegoba koje prate svaku trudnicu kao što su otekle noge, utiče na regulisanje nivoa hormona stresa i stanja opuštenosti. Buduća mama je bolje raspoložena, poboljšava se rad kardiovaskularnog sistema, poboljšava se cirkulacija celog tela, pa je dopremanje hranljivih materija i kiseonika  bolje.

Masaža i trudnica

Šta sve nudi masaža osim uživanja?

Ako izbegavate primenu i dozvoljenih lekova  kada vas nešto boli, probajte da bol umanjite sa masažom. Masažom se oslobađa endorfin koji je prirodni lek protiv bolova. Mišići postaju manje napeti, dovodite svoje telo i um u stanje relaksiranosti, opuštennosti, što smanjuje pritisak na određene strukture koje nam šalju senzacije bola.

Masažu trudnica prate brojna istraživanja koja pokazuju da je kod žena, koje su bile masirane dva puta nedeljno tokom pet nedelja, nivo hormona stresa, kortizol i norepinefrin bio smanjen, što vodi jačanju imunog sistema i smanjenju upalnih procesa, a samim tim i manje bola u telu. Ne samo da su nivoi hormona stresa bili smanjeni, nego su i nivoi hormona relaksacije/sreće (dopamin i serotonin) bili povećani, što smanjuje rizik od depresije, anksioznosti ili drugog poremećaja raspoloženja, ali i boljeg sna tokom trudnoće.

Oprez, treba znati!

Pre nego što zakažete tretman važno je da se konsultujete sa svojim lekarom, da vam potvrdi da je tretman masaže siguran za vas. Masaža se ne preporučuje kod rizičnh trudnoća, ali ni dok postoji muka i povraćanje ili drugi znaci jutarnje mučnine. Ukoliko je trudnoća uredna, masaža se može primenjivati od samog početka, mada se najčešće čeka ulazak u drugi trimester (negde posle 12 nedelje). Da bi užitak bio potpun, potražite terapeuta koji je posebno obučen za ovakvu vrstu masaže, prepustite se iskusnim rukama i vaše zadovoljstvo može da počne.

Koliko treba da traje masaža trudnice?

Masaže trudnice može trajati 30-60 minuta, preporučuje se bar jednom nedeljno u zavisnosti od zdravstvenog stanja i okolnosti.

Masaža i trudnica
Masaža stopala posebno prija trudnicama!

U kojim položajima je preporučena masaža?

Položaj u kome se primenjuju pokreti masaže može biti sedeći (na posebnoj stolici specijalno dizajniranoj za masažu trudnica) ili ležeći položaj na strani, levoj, desnoj i na leđima. Radi veće udobnosti, postavljaju se jastuci između nogu, ispod stomaka, ispod glave trudnice. Kao i pri regularnim masažama, terapeut koristi različite pokrete, najčešće blag pritisak na određeni deo tela, gornji deo leđa, ruke i noge, pri čemu se izbegavaju donji deo leđa i stomak (osim nanošenja preparata).

Posebno se vodi računa i o stopalima, gde se izbegava jači pritisak, zbog stimulacije određenih tačaka koje mogu izazvati prevremeni porođaj, pogotovu deo oko skočnog zgloba.Zato je veoma važno da bi ste se osećali sigurno i bezbedno da vas masira terapeut obučen za masažu trudnica.

Masaža i trudnica

Preparati za masažu trudnice

Preparat koji se koristi tokom masaže treba da bude siguran i za mamu i za bebu, tako da se preporučuje bademovo ulje ili ulje makadamije. Tako istovremeno i negujete kožu svog tela. Prostorija u kojoj se masaža izvodi treba da bude provetrena, topla, prijatnog ambijenta, sa tihom, opuštajućom muzikom u pozadini da bi iskustvo bilo još prijatnije. Dodir je jako važan za fizičko i emocionalno stanje buduće majke, posebno dok se privikava na novi izgled svog tela. Tokom trudnoće, poželjno je da  se uključi i partner, da bude prisutan pri masaži,  ukoliko želi da ga terapeut obuči kako da pravilno primenjuje prenatalnu masažu.

Uživajte u svom drugom stanju, priuštite sebi to iskustvo, ali i bebi dok je još u stomaku. Jer, ne zaboravite, ako vi uživate, i beba uživa sa vama!  Kasnije, kad se beba rodi, iskustvo masaže možete nastaviti tako što ćete vi naučiti da masirate svoju bebu.

Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…