Pigmentne promene u trudnoći

Pimentne promene u trudnoći

Veliki broj trudnica ima  pigmentne promene na koži. Koje su to promene i da li nestaju nakon trudnoće? Sve pigmentne promene izraženije su kod žena tamnije puti.

Koje pigmentne promene se javljaju u trudnoći?

Pigmentne promene u trudnoći (hiperpigmentacije, melazma, tamna linija na stomaku) nastaju usled povećane sinteze pigmenta melanina. On je odgovoran za boju kože, kose i očiju. I njegovog nagomilavanja u pojedinim delovima lica ili tela pod dejstvom hormona. Sve pigmentne promene izraženije su kod žena tamnije puti.

Hiperpigmentacija u trudnoći

Tamna preobojenost pojedinih delova kože (hiperpigmentacija) vrlo je česta u trudnoći, javlja se kod 90% trudnica u prvom trimestu trudnoće. Karakteriše je pojačana pigmentacija delova tela koji su inače pigmentisani – areole dojki, bradavice, genitalna regija, pazušna jama i unutrašnja strana butina.

pigmentne promene u trudnoci
Pojedini proizvodi za izbeljivanje pigmentacija se i ne smeju koristiti u trudnoći. Promene se uglavnom povlače u prvoj godini posle porođaja. Ove promene na koži obično počinju u drugom tromesečju i upadljivije utiču na trudnice tamnijeg tena.

Melazma u periodu trudnoće

Melazma (kloazma ili trudnička maska) se javlja kod 70% trudnica u drugom trimestru trudnoće i predstavlja jasno ograničene, često simetrično raspoređene tamno smeđe fleke nepravilnog oblika na obrazima, čelu, gornjoj usni, nosu i bradi.

pojedini proizvodi za izbeljivanje pigmentacija se i ne smeju koristiti u trudnoći
Trudnička linija je veoma česta pigmentna promena u trudnoći. Povećani nivoi estrogena podstiču proizvodnju melanina u telu. Ova prirodna supstanca daje pigment Vašoj koži. To dovodi do zatamnjenih bradavica i linea nigre. Tamne vertikalne linije koja se proteže niz sredinu stomaka. 

Takozvana trudnička linija – linea nigra

U drugom trimestru trudnoće dolazi i do tamnjenja inače prisutne bele linije duž stomaka koja se proteže od pupka do sredine pubične kosti i nastaje tzv. tamna linija. U periodu trudnoće, već prisutni ožiljci, sunčane pege i mladeži takođe mogu postati još tamniji.

Kako se rešiti pigmentnih promena na koži? Da li se pigmentne promene povlače posle trudnoće?

Savet: Sve pomenute pigmentne promene se uglavnom povlače u toku prve godine nakon porođaja, tako da ih ne treba tretirati i ukljanjati, a pogotovo ne u toku trudnoće (pojedini proizvodi za izbeljivanje pigmentacija se i ne smeju koristiti u trudnoći).

pojedini proizvodi za izbeljivanje pigmentacija se i ne smeju koristiti u trudnoći
Posebnu pažnju treba obratiti na mladeže u periodu trudnoće.  Mladeži su danas predmet interesovanja zbog sve većeg broja ljudi obolelelih od melanoma. Najbitnije je mladeže redovno pratiti i pregledati kod dermatologa.

Oprezno sa suncem? Kako se negovati i zaštititi?

Treba imati u vidu da sunčevo zračenje podstiče stvaranje pigmenta melanina odgovornog za tamnjenje kože, što bi u slučaju gde već postoje promene, dovelo do dodatnog tamnjenja pigmentisanih delova lica i tela. Iz tog razloga, kožu lica i usana neophodno je štiti od sunca u trudnoći tokom cele godine – potrebno je nositi šešire i koristiti kozmetičke proizvoda za dnevnu negu lica i usana sa zaštitnim faktorom 15, dok je u letnjem periodu potrebna i zaštita svih izloženih delova tela i to proizvodima sa većim faktorom zaštite (minimum SPF 30).

pigmentne promene
Dermoskopija je bezbolna procedura pregleda mladeža aparatom. Izgleda poput malog fotoaparata ili lupe. Takav aparat se prisloni na kožu i lekar posmatra promenu pod uveličanjem i odredjenim spektrom svetlosti.

Mladeži u trudnoći

Posebnu pažnju tokom trudnoće treba obratiti na mladeže.Ukoliko dođe do primetne promene u veličini, obliku, ivicama mladeža, mladež značajno promeni boju ili počne da svrbi, tada savet obavezo treba potražiti kod dermatologa. Jednom mesečno obaviti samopregled kože i svih mladeža na licu telu, tabanima, dlanovima.

Samopregled mladeža

Kod samopregleda mogu slediti ABCDEF pravilo:

  • A – Da li je mladež asimetričan?
  • B – Ima li nejasne ivice ili nareckane granice?
  • C – Menja boju ili se sastoji iz više boja?
  • D – Koliki je prečnik, da li je veći od 5mm?
  • E – Da li je došlo do  evolucije odnosno toka promena?
  • F – Uočava li se promena raste u visinu odnosno iznad kože?

Kako izgleda dermoskopija – pregled mladeža?

To je bezbolna procedura pregleda mladeža jednim aparatom. On izgleda poput malog fotoaparata ili lupe, postoje i aplikacije za mobilni telefon ili kompjuter. Takav aparat se prisloni na kožu i lekar posmatra promenu pod uveličanjem i odredjenim spektrom svetlosti.

Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...