Mladež može biti problem? Pratite mladeže na licu i telu

mladez

Sadržaj

Mladež može biti zdravstveni problem? Mladeži su danas predmet interesovanja zbog sve većeg broja ljudi obolelelih od melanoma. Malignog tumora kože, odnosno njegove prevencije i ranog otkrivanja.

Mladež na licu i telu, samopregledom i idite redovno na kontrole

Najbitnije je mladeže redovno pratiti i pregledati kod dermatologa ili specijaliste plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Jednom mesečno obaviti samopregled kože i svih mladeža na licu telu, tabanima, dlanovima kao i nokte.

mladez
Operišu se i mladeži iz praktičnih razloga, kada se često povredjuju, ili jednostavno pacijentu izazivaju diskomfor ili strah.

Samopregled mladeža

Kod samopregleda mogu slediti ABCDEF pravilo:

  • A – Da li je mladež asimetričan?
  • B – Ima li nejasne ivice ili nareckane granice?
  • C – Menja boju ili se sastoji iz više boja?
  • D – Koliki je prečnik, da li je veći od 5mm?
  • E – Da li je došlo do  evolucije odnosno toka promena?
  • F – Uočava li se promena raste u visinu odnosno iznad kože?

Ako primetite neku promenu u okviru ovog ABDCEF kriterijuma potrebno je da se obratite plastičnom hirurgu koji će ukoliko je potrebno obaviti i dodatni dermoskopski pregled ili će se odlučiti za operaciju i patohistološku verifikaciju.

Kako izgleda dermoskopija?

To je bezbolna procedura pregleda mladeža jednim aparatom. On izgleda poput malog fotoaparata ili lupe, postoje i aplikacije za mobilni telefon ili kompjuter. Takav aparat se prisloni na kožu i lekar posmatra promenu pod uveličanjem i odredjenim spektrom svetlosti.

mladez
Dermoskopija je bezbolna procedura pregleda mladeža jednim aparatom.

Da li je potrebno odstraniti sve mladeže?

Ne. Hirurški je potrebno ukloniti samo mladeže za koje postoji sumnja na melanom ili izmenjenu melanocitnu aktivnost kao što su atipični i dispalstični mladeži. Mladež predstavlja normalnu pojavi na koži i mladeže koji ne pokazuju nikakvu sumnju ne treba preventivno operisati. Mladeže treba redovno pregledati i operisati samo one koje lekar okarakteriše kao sumnjive.

Kako se uspostavlja definitivna dijagnoza sumnjivih mladeža?

Jedino hirurški uklonjen, tj. operisan mladež može biti poslat na patohistološku analizu koja će nakon mikroskopskog i imunohistohemijskog pregleda dati definitivnu dijagnozu. PH ili patohistološka analiza predstavlja analizu operisane promene koju patolog analizira pod mikroskopom i nakon toga postavlja dijagnozu i opisuje odredjene karakterisktike koje su bitne za tip tumora i dalje lečenje.

Kako se izvodi operacija uklanjanja mladeža?

Operacija uklanjanja mladeža je operacija koja se izvodi u lokalnoj anesteziji i spada u vrstu jednodnevne ili ambulante hirurgije. Sama operacija traje do pola sata. Oporavak od operacije mladeža: nakon operacije pacijent odlazi kući i vraća se svojim svakodnevnim aktivnostima, osim sportskim aktivnostima koje nisu dozvoljene nakon operacije.

mladez
Jedino hirurški uklonjen, tj. operisan mladež može biti poslat na patohistološku analizu.

Zašto se mladeži operišu?

Naravno, mladeži se mogu operisati i iz estetskih razloga, ako su na uočljivom mestu na licu i telu. Takođe, ako su ružnog izgleda. Operišu se i mladeži iz praktičnih razloga, kada se često povredjuju, ili jednostavno pacijentu izazivaju diskomfor ili strah.

Znači, mladež može biti operisan iz medicinskih ali i iz estetskih razloga, ali će plastični hirurg uvek slediti onkološke principe i mladež ukloniti u potpunosti i to potvrditi patohistološkim nalazom ako je potrebno, a ožiljak će pozicionirati na mesto i u pravac gde će biti najmanje uočljiv i skoro neprimetan.

avatar
Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 2
Femibion
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...

Kako da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo? Nošenje bebe nije uvek lako. Ali ako tražite inspiraciju za srećniju trudnoću, ove preporuke mogu pomoći u manje srećnim danima. Trudnoća je...