Melanom, kako izbeći rizike?

Melanom Kako Izbeći Rizike

Sadržaj

Melanom kože je maligna bolest, tumor porekla ćelija melanocita. U porastu je kod nas i u svetu. U ranom stadijumu, bolest je izlečiva hiruškom operacijom.

Melanom, kako izbeći rizike i na vreme sprečiti?

Melanom kože, displastični mladeži kao i sve pigmentne promene kože su lako dostupne pregledu i praćenju eventualnih promena.

Koliko često treba proveravati zdravlje kože?

Nema izgovora da sami sebi jednom mesečno ne pregledate kožu celog tela i da jednom godišnje ne posetite plastičnog hirurga ili dermatologa radi pregleda kože, koji ne boli, ne zahteva nikavu pripremu i oporavak, osim malo vremena.

Melanom, kako izbeći rizike? - izera mlada zena 2

Ko je u riziku da dobije melanom?

Osobe svetle kože, kose i očiju kao i osobe koje brzo i lako izgore na Suncu imaju veći rizik za nastanak  melanoma. Naša koža je najveći naš organ i potrebna je pažnja i odgovarajuća nega. Treba poštovati preporuke o zaštiti od sunca, ne izlagati se suncu u vreme kada to nije poželjno. Nega i zaštita kože žena od sunca je deo opšte nege žene. Takođe, koristiti sredstva za zaštitu kože od UV zračenja. U riziku su i osobe koje koriste solarijum. Pod nešto većim rizikom su pacijenti sa tzv. sindromom familijarnog dispastičnog odnosno atipičnog nevusa, i oni zahtevaju nešto češće preventivne preglede i praćenja.

Šta ako se na preventivnom pregledu uoči promena mladeža ili pigmentna promena na koži?

Ako se na preventivnom pregledu uoči pigmentna promena ili mladež koji se menja i pokazuje znake displastičnog nevusa, pacijent se upućuje plastičnom hirurgu.  Hirurškom operacijom će se ukloniti ova promenu u potpunosti i poslati na patohistološki pregled.  Nakon dobijanja ovih rezultata, se dobija definitivna dijagnoza. Postoji nekoliko podtipova melanoma, pa se nakon patohistološkog pregleda potvrđuje o kom podtipu melanoma se radi. Takođe, i koja je njegova debljina tj faza rasta i na osnovu toga i još nekih parametara se pristupa odluci o daljem lečenju.

Melanom, Kako Izbeći Rizike

Kod nas se primenjuju najsavremeniji svetski protokoli?

Prema najsavremenijim svetskim protokolima koji se primenjuju i u Srbiji ako se potvrdi dijagnoza melanoma određenih karakteristika pristupa se SLNB (Sentinel Limph Node Biopsy) nakon koje se dalje donosi odluka o eventualnoj disekciji regionalnih limfnih basena. Ili ako se radi o metastatkoj bolesti, određuje se imunoterapija.

Kada se hiruški odstrani melanom, može li se ponoviti problem?

Zavisi od određenih karakteristika melanoma. Posle hiruškog tretmana, slede dalje redovne kontrole i praćenja  kao i kontrole svih ostalih promena na koži. Pacijenti koji su jednom imali melanom imaju malo veći rizik da tokom života imaju još jedan ali to nije pravilo.

Melanom, Kako Izbeći Rizike

Kako postupati kada su deca u pitanju – jer, koža “pamti”?

Mala deca su u malom riziku od melanoma. Ali, kako “koža pamti”, opekotine od sunca iz detinjstva mogu biti u kasnijem period života okidač.

Kako zaštititi bebe do 6 meseci?

U letnjem periodu, bebe starosti do 6 meseci ne bi uopšte trebalo izlagati sunčevom zračenju. Ne treba ih mazati proizvodima za zaštitu kože od sunca. Ovi proizvodi su namenjeni isključivo bebama starijim od 6 meseci (6m+).

Kako zaštititi starije bebe?

Starije bebe (preko 6 meseci) i mala deca do tri godine ne treba da budu izložena suncu u periodu od 10 do 17 h. Trebalo bi izbegavati šetnje i boravak na plaži u ovom periodu. Do 10 h i nakon 17 h u letnjem periodu, kao i tokom ostalih sunčanih dana u toku godine, treba ih štiti od sunca.  Oblačenjem adekvatne garderobe, stavljanjem šeširića i naočara za sunce. Boravkom u senci suncobrana i drveća, kao i nanošenjem odgovarajućih preparata za zaštitu kože od sunca.

Trudnice su posebno osetljive?

Da, trudnice svoju svakodnevnu negu kože lica i tela treba da prilagode „drugom stanju“. 70% trudnica se već od drugog trimestra trudnoće „bori“ sa melazmom(trudničkom maskom). Odnosno tamnim flekama na obrazima, čelu, gornjoj usni, nosu i bradi. Kožu lica i usana i otkrivenih delova kože, neophodno je da štiti od sunca u trudnoći tokom cele godine.

Melanom, Kako Izbeći Rizike

Zaštita kože u zimskom periodu je važna zbog preventive melanoma?

Potrebna je zaštita od štetnog dejstva sunčevih zraka i u zimskim mesecima. Posebno na velikim nadmorskim visinama i u toku bavljenja zimskim sportovima.  Obavezno korirstiti kreme sa faktorom 50+ posebno zaštititi lice i šake. U zimskim mesecima treba koristiti kreme bogate Pantenolom. Posebnu pažnju treba obratiti na usne, uši i dlanove.  Ovi delovi tela su izloženi hladnoći, a četo ih zaboravljamo.

Kažu, koža se neguje i iznutra?

Da, kožu treba hraniti i iznutra, pravilnom ishranom. Posebno je važan unos namirnica ili suplemenata, koji su bogat izvor nezasićenim masnih kiselina, vitaminom E, selenom …

avatar
Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion 1 i 2
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Pesmice za bolji govor i izgovor – Pesmice po uzrastu

Vaš puls tokom trudnoće – Kada je puls previsok dok vežbate?

Kako podstaći grlić materice da omekša za porođaj

11 načina kako olakšati kontrakcije na porođaju

Preporučujemo vam...

Puls tokom trudnoće može biti uvećan zbog samog fiziološkog stanja. Trudnoća može podići Vaš broj otkucaja srca u mirovanju na više nivoe nego pre trudnoće. Tako da će i Vaš...

Nadimanje u trudnoći, najčešće u prvom tromesečju je uobičajeno. Uz mučninu, povraćanje i umor, nadimanje je jedan od najmanje šarmantnih simptoma rane trudnoće. Stručnjaci kažu da je nadimanje u ranoj...

Vežbe hodanja u trudnoći su vežbe koje mogu da odgovaraju trudnicama svih različitih nivoa kondicije. Ove vezbe imaju mnogo prednosti. Hodanje može biti nežno ili izazovno koliko god Vam je...

Averzija prema određenoj hrani u trudnoći nije retka pojava. Oko polovine svih trudnica je oseća. Mnogi bi se složili da je averzija prema hrani, jedan od najčudnijih simptoma trudnoće. Na...