Melanom, Kako Izbeći Rizike?

Melanom, kako izbeci rizike

Melanom kože je maligna bolest, tumor porekla ćelija melanocita. U porastu je kod nas i u svetu. U ranom stadijumu, bolest je izlečiva hiruškom operacijom.

Melanom, kako izbeći rizike i na vreme sprečiti?

Melanom kože, displastični mladeži kao i sve pigmentne promene kože su lako dostupne pregledu i praćenju eventualnih promena.

Koliko često treba proveravati zdravlje kože?

Nema izgovora da sami sebi jednom mesečno ne pregledate kožu celog tela i da jednom godišnje ne posetite plastičnog hirurga ili dermatologa radi pregleda kože, koji ne boli, ne zahteva nikavu pripremu i oporavak, osim malo vremena.

Melanim, kako sprečiti rizike?
Svaka promena na koži treba da vas odvede kod lekara!

Ko je u riziku da dobije melanom?

Osobe svetle kože, kose i očiju kao i osobe koje brzo i lako izgore na Suncu imaju veći rizik za nastanak  melanoma. Naša koža je najveći naš organ i potrebna je pažnja i odgovarajuća nega. Treba poštovati preporuke o zaštiti od sunca, ne izlagati se suncu u vreme kada to nije poželjno. Nega i zaštita kože žena od sunca je deo opšte nege žene. Takođe, koristiti sredstva za zaštitu kože od UV zračenja. U riziku su i osobe koje koriste solarijum. Pod nešto većim rizikom su pacijenti sa tzv. sindromom familijarnog dispastičnog odnosno atipičnog nevusa, i oni zahtevaju nešto češće preventivne preglede i praćenja.

Šta ako se na preventivnom pregledu uoči promena mladeža ili pigmentna promena na koži?

Ako se na preventivnom pregledu uoči pigmentna promena ili mladež koji se menja i pokazuje znake displastičnog nevusa, pacijent se upućuje plastičnom hirurgu.  Hirurškom operacijom će se ukloniti ova promenu u potpunosti i poslati na patohistološki pregled.  Nakon dobijanja ovih rezultata, se dobija definitivna dijagnoza. Postoji nekoliko podtipova melanoma, pa se nakon patohistološkog pregleda potvrđuje o kom podtipu melanoma se radi. Takođe, i koja je njegova debljina tj faza rasta i na osnovu toga i još nekih parametara se pristupa odluci o daljem lečenju.

Kod nas se primenjuju najsavremeniji svetski protokoli?

Prema najsavremenijim svetskim protokolima koji se primenjuju i u Srbiji ako se potvrdi dijagnoza melanoma određenih karakteristika pristupa se SLNB (Sentinel Limph Node Biopsy) nakon koje se dalje donosi odluka o eventualnoj disekciji regionalnih limfnih basena. Ili ako se radi o metastatkoj bolesti, određuje se imunoterapija.

Kada se hiruški odstrani melanom, može li se ponoviti problem?

Zavisi od određenih karakteristika  melanoma. Posle hiruškog tretmana, slede dalje redovne kontrole i praćenja  kao i kontrole svih ostalih promena na koži. Pacijenti koji su jednom imali melanom imaju malo veći rizik da tokom života imaju još jedan ali to nije pravilo.

Melanom kako sprečiti rizike?
Dečija koža pamti da li je imala adekvatnu negu i zaštitu, ili ne…

Kako postupati kada su deca u pitanju – jer, koža “pamti”?

Mala decasu u malom riziku od melanoma. Ali, kako “koža pamti”, opekotine od sunca iz detinjstva mogu biti u kasnijem period života okidač.

Kako zaštititi bebe do 6 meseci?

U letnjem periodu, bebe starosti do 6 meseci ne bi uopšte trebalo izlagati sunčevom zračenju. Ne treba ih mazati proizvodima za zaštitu kože od sunca. Ovi proizvodi su namenjeni isključivo bebama starijim od 6 meseci (6m+).

Kako zaštititi starije bebe?

Starije bebe (preko 6 meseci) i mala deca do tri godine ne treba da budu izložena suncu u periodu od 10 do 17 h. Trebalo bi izbegavati šetnje i boravak na plaži u ovom periodu. Do 10 h i nakon 17 h u letnjem periodu, kao i tokom ostalih sunčanih dana u toku godine, treba ih štiti od sunca.  Oblačenjem adekvatne garderobe, stavljanjem šeširića i naočara za sunce. Boravkom u senci suncobrana i drveća, kao i nanošenjem odgovarajućih preparata za zaštitu kože od sunca.

Trudnice su posebno osetljive?

Da, trudnice svoju svakodnevnu negukože lica i tela treba da prilagode „drugom stanju“. 70% trudnica se već od drugog trimestra trudnoće „bori“ sa melazmom (trudničkom maskom). Odnosno tamnim flekama na obrazima, čelu, gornjoj usni, nosu i bradi. Kožu lica i usana i otkrivenih delova kože, neophodno je da štiti od sunca u trudnoći tokom cele godine.

Melanom, kako sprečiti rizike?
Redovne kontrole su deo lične higijene svake osobe.

Zaštita kože u zimskom period je važna zbog preventive melanoma?

Potrebna je zaštita od štetnog dejstva sunčevih zraka i u zimskim mesecima. Posebno na velikim nadmorskim visinama i u toku bavljenja zimskim sportovima.  Obavezno korirstiti kreme sa faktorom 50+ posebno zaštititi lice i šake. U zimskim mesecima treba koristiti kreme bogate Pantenolom. Posebnu pažnju treba obratiti na usne, uši i dlanove.  Ovi delovi tela su izloženi hladnoći, a četo ih zaboravljamo.

Kažu, koža se neguje i iznutra?

Da, kožu treba hraniti i iznutra, pravilnom ishranom. Posebno je važan unos namirnica ili suplemenata, koji su bogat izvor nezasićenim masnih kiselina, vitaminom E, selenom …

Specijalista plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije. Radi u Kliničkom centru Srbije na Klinici za opekotine, plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju. Trenutno je na doktorskim studijama iz rekonstruktivne hirurgije.
Preporučujemo vam...
Kako hranimo bebu
12 razloga za komunikaciju – Kako hranimo bebu?
Kako hranimo bebu? Da li komuniciramo sa bebom ili koristimo „digitalnu dadilju“ tj. telefon ili tablet?Kako hranimo bebu?Nisam pronašla studiju koja istražuje  procenat roditelja koji  hrani dete uz pomoć „digitalne dadilje“tj. omiljenog sadržaja za decu na telefonu/tabletu ali bi bilo zanimljivo istražiti. Da li ste se nekada pitali da li…
sunce je plavo
Sunce je plavo!
Sunce je plavo? Da li ste znali da spektar sunčevog zračenje ne podrazumeva samo ultra ljubičasto i infra crveno zračenje? Deo sunčevog spektra koji je veoma značajan, a koji je sve više u fokusu naučnika je upravo PLAVA SVETLOST – deo vidljivog spektra sunčevih zraka.Sunce je plavo!Poznata nam je plava…