Trudnica i zaštita kože od sunca u letnjem i zimskom periodu

Trudnica i zaštita kože od sunca

Trudnica i zaštita kože od sunca – da svakako trudnice treba da svoju kožu zaštite od sunca.  Nega i zaštita kože žena od sunca je deo opšte nege žene. U periodu trudnoće nega i zaštita kože od sunca i UV zračenja je specifična! Osim što koža brže stari ako je izložena suncu, postoje i zdravstveni razlozi, zbog čega treba voditi računa o posebnoj nezi i zaštiti od sunca.

Trudnica i zaštita kože od sunca – kako se negovati?

Trudnice svoju svakodnevnu negu kože lica i tela treba da prilagode „drugom stanju“. 70% trudnica se već od drugog trimestra trudnoće „bori“ sa melazmom (trudničkom maskom), odnosno tamnim flekama na obrazima, čelu, gornjoj usni, nosu i bradi. S obzirom da sunčevo zračenje podstiče stvaranje pigmenta melanina odgovornog za tamnjenje kože, ali i za melazmu, kožu lica i usana neophodno je štiti od sunca u trudnoći tokom cele godine.

Trudnica i zaštita kože od sunca
U letnjem periodu potrebna i zaštita svih izloženih delova tela i to proizvodima sa većim faktorom zaštite (SPF 30 ili 50).

Kako izabrati proizvode za zaštitu od sunca u trudnoći?

Potrebno je nositi šešire i koristiti kozmetičke proizvode za dnevnu negu lica i usana sa zaštitnim faktorom 15, dok je u letnjem periodu potrebna i zaštita svih izloženih delova tela i to proizvodima sa većim faktorom zaštite (SPF 30 ili 50). Trudnice treba da biraju proizvode sa neorganskim česticama(titan-dioksid ili cink oksid), na kojima je naglašeno da postoji zaštita i od UVA zraka. U letnjem periodu, trudnice ne bi trebalo da budu izložene direktnom sunčevom zračenju u periodu od 10 do 16h.

rudnica i zastita koze od sunca
Na planini  kožu obavezno treba štiti proizvodima za zaštitu kože od sunca (SPF 50). 

Na planini je UV zračenje jače?

Ako boravite na planini, koristite obavezno zaštitne kreme jer intenzitet UV zračenja se povećava sa nadmorskom visinom, tako da zračenje na planinama može biti čak 20-40% jače u odnosu na njegov intenzitet na obali mora.

Sneg reflektuje oko 85% sunčevog zračenja (uz pojačanje intenziteta), tako da lice obavezno treba štiti proizvodima za zaštitu kože od sunca (SPF 50) i stavljanjem naočara za sunce (na kojima je navedeno da štite od UV zračenja).

rudnica i zastita koze od sunca
Budite obazrive ako boravite na bazenima, pored zaštitne kreme SPF 50  boravite u hladovini kada ste van vode.

Zaštita od sunca je i nega kože i očuvanje zdravlja

Iako svi „hrlimo ka suncu“ i rado se izlažemo  suncu, što je  korisno ukoliko je umereno (proizvodnja vitamina D koji je neophodan za kosti, mišiće i imunitet, bolje osećanje i raspoloženje jer sunčeva svetlost stimuliše proizvodnju endorfina …), postoje pravila koja će nam pomoći da sunce ne postane neprijatelj našeg zdravlja i izgleda naše kože. UV zračenje u interakciji sa ćelijama kože dovodi do stvaranja slobodnih radikala, koji pokretanjem različitih reakcija u koži, pored pojave crvenila i opekotina, mogu dovesti do prevremenog starenja kože (bore, hiperpigmentacije), ali i pojave raka kože.

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…
Trešnje, slatko i zdravo voće
Trešnje, slatko i zdravo voće + 2 recepta
Slatke, zdrave, sočne trešnje su stigle, a znamo da je najzdravije jesti sezonsko voće sa našeg podneblja.Trešnje, slatko i zdravo voćeTrešnje su niskokalorične, bogate vlaknima, kalcijumom, vitaminima B grupe, posebno folnom kiselinom, vitaminom C i drugim mnogim antioksidansima. Trešnjama se pripisuju brojna lekovita svojstva. Tako je sadržaj antocijanina koji je…