Morska voda i lepota žene

Morska voda i lepota žene

Sadržaj

Morska voda i lepota žene su u vezi, a ako baš ne možete na more, možete se poslužiti morskom solju…  Kupanaje u morskoj vodi  je korisna kozmetoterapijska procedura. Kupanje jača zdravstveno stanje i estetski izgled, kako kože, tako i organizma u celini. Morska voda ulazi u sastav nekih preparata za negu kože, tretmane celulita, maski za lice i kupki za telo.

morska voda i lepota zene
U bilo kom starosnom dobu na ženu morska voda deluje sjajno.

Kako deluje morska voda na lepotu i zdravlje žene?

Zbog visokog sadržaja soli (36g/l od čega je 26g/l natrijum hlorid), morska voda poboljšava cirkulaciju, povećava jonsku izmenu, ubrzava metabolizam, stimuliše vlakna kolagena i elastina koji čine potporu koži. Natrijum i kalijum, koji ulaze u sastav morske soli, aktiviraju sistem jonskog transporta kroz ćelijsku membranu. Oni zajedno sa kalcijumom i magnezijumom učestvuju u eliminaciji toksina i stimulaciji ćelija.

Morska voda i lepota žene
Sa mora se vratimo glatke i mirisne kože, sjajne kose, prolepšani!

Hidracija kože morskom vodom

Zbog sposobnosti da vezuje vodu, kalijum se koristi kao ovlaživač kože. Zahvaljujući prisustvu higroskopnih soli, koje vezuju vlagu iz vazduha, morska voda ne suši kožu. Jod i brom vezani sa polifenolima (uglavnom su kao takvi prisutni u algama) deluju antiseptično. Brom se takodje koristi u lečenju psorijaze.

morska voda i lepota zene
Morska so nam je dostupna tokom cele godine za kupke koje donose relaksaciju i osveženje.

Da li morsku vodu možemo zameniti rastvorom morske soli?

Morska voda se može zameniti rastvorom morske soli u vodi za kupanje. Efekat će biti mnogo bolji ako se u ovu kupku dodaju samlevene morske alge i njihovi ekstrati. Morska so ima terapeutska svojstva, dobra je za zdravlje, za kožu i kosu. Morska so sadrži preko 80 hemijskih elemenata, natrijum-hlorid,  kalijum i magnezijum, mangan i druge. Pa tako, ima višestruko dejstvo na ljudski organizam i telo. Može da ojača imuni sistem, ima alkalizovano dejstvo, povoljno deluje i na kardiovaskularni sistem,  korisna je za disajne organe. Omogućava detoksikaciju ćelija kože, apsorbujući sve otrovne materije iz njih, pa koža postaje meka, glatka i zdravija.

Na tržištu možete naći brojne i različite soli za kupanje. Često se koristi so iz Mrtvog mora, koja kako naziv govori dolazi direktno iz Mrtvog mora. Oplemenjena nekim dodacima i mirisima, može biti sitna i krupna. Najbolja je za terapijsku upotrebu, jer relaksira, ublažava upalu mišića i pruža olakšanje za određena stanja kože. Gorka morska so – Epsom so je magnezijum sulfat najčešće koristi kao kupka za detoksikaciju organizma. Odnosno, za eliminaciju štetnih materija iz tela.  Često se rastvorom ove soli u vodi ispira nos, ublažavaju simptomi prehlade, upale sinusa, grla. Takođe,  upotrebljava se i za inhalaciju… Ležanje u kupki sa morskom solju ne treba da traje duže od dvadesetak minuta.

Morska so i lepota kose

Veliki broj beauty stručnjaka oduševljene su morskom soli.  Dok je neke u bočicama mešaju sa vodom, druge je ubacuju u šampon! Morsku so sa šamponom treba  pomešati u bočici pa nakon šamponiranja kosu isprati hladnom vodom. Kosa će dobiti neverovatan sjaj i biti lepršava! Drugi naglašavaju da se možete otarasiti peruti uz rastvor vode i morske soli (što ne moru ne morate činiti, već treba kvasiti kosu u moru).

morska voda i lepota zene
Mnoge kozmetičke kuće su ugradile u svoje preparate za negu i lepotu žene sastojke morske vode.

Morska voda i lepota zene

Kako još  morska voda utiče na zdravlje, negu i lepotu žene:

  • Kao prirodni antiseptik, morska voda povećava otpornost na infekcije i eliminiše patogene mikroorganizme
  • Plivanje u morskoj vodi masira i opušta mišiće, smanjuje celulit.
  • Povoljno utiče na krvne sudove, posebno na proširene vene.
  • Morska voda relaksira i opušta nerve. Magnezijum, brom i litijum, kojima obiluje morska voda, uravnotežuju nivo melatonina i serotonina u mozgu, izazivajući osećaj mira i sreće.
avatar
Katedra za Biohemijsko inženjerstvo i biotehnologiju TMF Univerziteta u Beogradu. Aktivna je na polju estetike i anti-aging medicine.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Propomint sprejevi za grlo za decu i odrasle je tu, da budete bez bola u grlu na prirodan način. Propolis je jednostavno prirodno rešenje koje pomaže u prevenciji ali i...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...