Kada se Pojavi Celulit u Trudnoći

Celulit u trudnoći

Ne retko se pojavi celulit u trudnoći čak i ako ga žena pre trudnoće nije imala, ili postaje više izražen.

Šta je celulit?

Celulit predstavlja lokalizovani endokrino-metabolički poremećaj mikrocirkulacije koji dovodi do strukturnih promena masnog tkiva,odnosno do povećanja zapremine masnih ćelija u dubljim slojevima kože.  Manifestuje se specifičnim izgledom kože koji podseća na “pomorandžinu koru”. Javlja se kod 80-90% žena (nevezano za trudnoću) i iako se javlja na delovima tela koji “obiluju” masnim tkivom (butine, zadnjica, noge, predeo oko kolena, nadlaktice), ne dovodi se u vezu sa gojaznošću.

Celulit u trudnoći (1)

Da li je celulit zbog trudnoće izraženiji?

Tokom trudnoće, pod uticajem hormona, može doći do “napredovanja” celulita, te on postaje izraženiji nego što je bio pre trudnoće. Ohrabrujuće je to što će se ipak nakon porođaja celulit “vratiti” u svoje pređašnje stanje.

 

 

Kako se boriti protiv celulita?

Na tržištu postoje različiti anticelulit kozmetički proizvodi (najčešće sadrže kofein, L-karnitin, ekstrakt lista bršljana, centele ili alge) čija primena može biti efikasna ukoliko se primenjuju uz odgovarajuću anticelulit masažu i limfnu drenažu.  Takođe, dostupni su i različiti uređaji i anticelulit tretmani (domen estetske medicine i dermatologije) koji se uspešno bore sa ovim estetskim problemom.

Da li borbu sa celulitom treba ostaviti za period posle porođaja?

“Borbu” sa celulitom uz anticelulit kozmetičke proizvode ili tretmane treba ostaviti za period nakon trudnoće i dojenja. Ono na šta trudnice tokom trudnoće treba da obrate pažnju, kao deo prevencije i borbe protiv celulita, jeste fizička aktivnost (ukoliko trudnoća nije rizična) ipravilna ishrana koja podrazumeva smanjen unos masti i povećan unos voća, povrća i tečnosti. Ukoliko budete dojili, pravu „borbu“ protiv celulita odložite za period nakon laktacije, a u medjuvremnu uživajte u tome što na najbolji način hranite svoju bebu i priuštite sebi relaks masažu i sasvim laganu fizičku aktivnost koja je, pre bi se reklo relaksacija (jer je samo dojenje fizički naporno). U slučaju da ne dojite, za pravu „borbu“ sačekajte da prodje 5 do  6 meseci, da se hormonalni status u potpunosti vrati. U medjuvremenu, možete uvesti lakše i primerene fizičke vežbe, duže šetnje, i naravno pravilnu ishranu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Oktal pharma - EvaQu
Oktal pharma - Dianatal
Oktal pharma - Avene
Oktal pharma - Multi-Gyn ActiGel
Oktal pharma - Migrea
Enterosgel
Oktal pharma 2 - Otikon
Oktal pharma 2 - Protect (A-derma)
Oktal pharma 2 - Vitamil
Oktal pharma 2 - EvaQu Kids
Oktal pharma 2 - Exomega (A-derma)
Oktal pharma 2 - Sinomarin
Gravidon-A
Antimetil
App - Prva godina mame i bebe
App - Sve o porođaju
Preporučujemo vam...
Određena detetova ponašanja nisu poželjna.
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje?
Kako pomoći detetu da promeni svoje ponašanje? Određena detetova ponašanja nisu poželjna. Roditelji ih ne odobravaju i žele da ih koriguju kod svog deteta.Zelimo korigovati dečija ponašanja a ne deteVažno je uočiti ovo mesto- želimo korigovati dečija ponašanja, a ne dete. Ako ovako vidimo situaciju onda ćemo se usmeriti u…
Opadanje kose zbog Corona virusa
Opadanje Kose i Corona Virus
Svakim danom se broj ranih i kasnih simptoma Corona virusa povećava, između ostalog Corona virus zahvata i kožu i kosu.Opadanje kose zbog Corona virusa  je učestalo?Značajno, difuzno opadanje kose nakon infekcije Corona virusom se beleži kod oko 30% pacijenata, to su uglavnom pacijenti koji su razvili srednje tešku i tešku…