Kada se pojavi celulit u trudnoći

Kada se pojavi celulit u trudnoći

Šta kada se pojavi celulit u trudnoći? Ne retko se pojavi celulit u trudnoći čak i ako ga žena pre trudnoće nije imala, ili postaje više izražen.

 Šta kada se pojavi celulit u trudnoći?

Celulit predstavlja lokalizovani endokrino-metabolički poremećaj mikrocirkulacije koji dovodi do strukturnih promena masnog tkiva, odnosno do povećanja zapremine masnih ćelija u dubljim slojevima kože.  Manifestuje se specifičnim izgledom kože koji podseća na “pomorandžinu koru”. Javlja se kod 80-90% žena (nevezano za trudnoću) i iako se javlja na delovima tela koji “obiluju” masnim tkivom (butine, zadnjica, noge, predeo oko kolena, nadlaktice), ne dovodi se u vezu sa gojaznošću. Kompaktan (Tvrdi) celulit je tvrd prilikom dodira, pod prstima se primećuje fina struktura kvržica (najčešće na butinama i unutrašnjem delu kolena). Svaki pritisak uzrokuje bol. Edematični celulit je mekši prilikom dodira. Bolan na dodir,  najčešće je  povezan sa problemima cirkulacije u nogama, prolemom zadržavanja tečnosti, venama ili kapilarima. Najčešće je prisutan na butinama a u kasnijem stadijumu ide od gležnjeva ka kolenu, menjajući vizuelno oblik nogu. Meki celulit  je mek i  sunderast, pomera se prilikom promene položaja iz uspravnog u ležeći položaj, nikada ne boli i obično se stvara u unutrašnjem delu butina i na rukama.

Da li je celulit zbog trudnoće izraženiji?

Tokom trudnoće, pod uticajem hormona, može doći do “napredovanja” celulita, te on postaje izraženiji nego što je bio pre trudnoće. Ohrabrujuće je to što će se ipak nakon porođaja celulit “vratiti” u svoje pređašnje stanje.

Kada se pojavi celulit u trudnoći
Tokom trudnoće, pod uticajem hormona, može doći do “napredovanja” celulita.

Kako se boriti protiv celulita?

Na tržištu postoje različiti anticelulit kozmetički proizvodi (najčešće sadrže kofein, L-karnitin, ekstrakt lista bršljana, centele ili alge). Primena može biti efikasna ukoliko se primenjuju uz odgovarajuću anticelulit masažu i limfnu drenažu.  Takođe, dostupni su i različiti uređaji i anticelulit tretmani (domen estetske medicine i dermatologije) koji se uspešno bore sa ovim estetskim problemom.

Kada se pojavi celulit u trudnoći
“Borbu” sa celulitom uz anticelulit kozmetičke proizvode ili tretmane treba ostaviti za period nakon trudnoće i dojenja. Negujte kožu hidrantnim kremama.

Da li borbu sa celulitom treba ostaviti za period posle porođaja?

Borbu sa celulitom uz anticelulit kozmetičke proizvode ili tretmane treba ostaviti za period nakon trudnoće i dojenja. Ono na šta trudnice tokom trudnoće treba da obrate pažnju, kao deo prevencije i borbe protiv celulita, jeste fizička aktivnost(ukoliko trudnoća nije rizična) i pravilna ishrana. Ona podrazumeva smanjen unos masti i povećan unos voća, povrća i tečnosti. Ukoliko budete dojili, pravu „borbu“ protiv celulita odložite za period nakon laktacije. A u medjuvremnu uživajte u tome što na najbolji način hranite svoju bebu i priuštite sebi relaks masažu i sasvim laganu fizičku aktivnost koja je, pre bi se reklo relaksacija. Jer je samo dojenje fizički naporno. U slučaju da ne dojite, za pravu „borbu“ sačekajte da prodje 5 do  6 meseci, da se hormonalni status u potpunosti vrati. U medjuvremenu, možete uvesti lakše i primerene fizičke vežbe, duže šetnje, i naravno pravilnu ishranu. Kada je u pitanju nega kože tela, mame koje doje svoje bebe treba da imaju u vidu da beba prilikom sisanja dolazi u kontakt, ne samo sa kožom, već i nanetim kozmetičkim proizvodima (pogotovo u predelu grudi, dekoltea, vrata, stomaka i ruku). Iz tog razloga, mame doilje treba da nastave sa upotrebom onih kozmetičkih proizvoda koje su koristile u toku trudnoće, ukoliko ne smetaju bebi, odnosno ukoliko nema vidljivih reakcija na koži bebe nakon kontakta sa proizvodom (o čemu posebno treba voditi računa kod beba koje imaju atopijski dermatitis). Što se tiče anti-aging proizvoda, u toku dojenja i dalje treba izbegavati preparate sa vitaminom A i derivatima ovog vitamina (INCI: Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palitate).

Masaža nogu pogoršava vensku bolest, ukoliko je venska bolest prisutna. Zato, u početnim stadijumima venskih bolesti, kada se pojave tegobe u vidu povremenih bolova u nogama i grčeva, ali bez vidljivih vena ili vidljivih takozvanih kapilara, treba otići kod lekara a ne pribegavati trenutnom uklanjanju simptoma. Misleći da sebi pomažemo, ustvari pravimo još veći zdravstveni problem.

Ali najbolje u „borbi“ protiv celulita je prihvatiti da nema magije i da vam treba dobra svakodnevna nega tela i kože, kao što vam treba redovna nega kose ili lica.

Doktor kozmetologije Predaje na Visokoj školi zdravstvenih radnika. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti tokom trudnoće i dojenja.
Preporučujemo vam...
mama koja pravi Tihe knjige
Tamara Jeremić, kreativna mama koja pravi Tihe knjige
Naša kreativna mama koja pravi Tihe knjige, po struci je diplomirani ekonomista EKOF-a. Kreativac, i vlasnica jednog malog biznisa po imenu Kreativna Iglica.Mama koja pravi Tihe knjigeMožda će i vama biti inspiracija Tamara Jeremić? Možda i vi oslušnete svoje skrivene talente? I dopustite im da vas pokrenu i promene život.…