Nega kože u trudnoći – celulit u trudnoći

celulit u trudnoći

Sadržaj

Ne retko se pojavi celulit u trudnoći čak i ako ga žena pre trudnoće nije imala, ili u trudnoći postaje više izražen. Kako se boriti protiv celulita u trudnoći?

 Šta kada se pojavi celulit u trudnoći?

Celulit predstavlja lokalizovani endokrino-metabolički poremećaj mikrocirkulacije. On dovodi do strukturnih promena masnog tkiva, odnosno do povećanja zapremine masnih ćelija u dubljim slojevima kože.  Manifestuje se specifičnim izgledom kože koji podseća na “pomorandžinu koru”. Javlja se kod 80-90% žena (nevezano za trudnoću) i iako se javlja na delovima tela koji “obiluju” masnim tkivom. Kao što su butine, zadnjica, noge, predeo oko kolena, nadlaktice. On se ne dovodi u vezu sa gojaznošću.

Celulit u trudnoći
Da li pijete dovoljnu količinu vode dnevno?

Kompaktan (Tvrdi) celulit je tvrd prilikom dodira, pod prstima se primećuje fina struktura kvržica (najčešće na butinama i unutrašnjem delu kolena). Svaki pritisak uzrokuje bol. Edematični celulit je mekši prilikom dodira. Bolan na dodir,  najčešće je  povezan sa problemima cirkulacije u nogama, prolemom zadržavanja tečnosti, venama ili kapilarima. Najčešće je prisutan na butinama a u kasnijem stadijumu ide od gležnjeva ka kolenu, menjajući vizuelno oblik nogu. Meki celulit  je mek i  sunderast, pomera se prilikom promene položaja iz uspravnog u ležeći položaj, nikada ne boli i obično se stvara u unutrašnjem delu butina i na rukama.

celulit u trudnoći
Tokom trudnoće, pod uticajem hormona, može doći do “napredovanja” celulita.

Da li je zbog trudnoće celulit izraženiji?

Tokom trudnoće, pod uticajem hormona, može doći do “napredovanja” celulita, te on postaje izraženiji nego što je bio pre trudnoće. Ohrabrujuće je to što će se ipak nakon porođaja celulit “vratiti” u svoje pređašnje stanje.

Kako se boriti protiv celulita u trudnoći?

Na tržištu postoje različiti anticelulit kozmetički proizvodi. Najčešće sadrže kofein, L-karnitin, ekstrakt lista bršljana, centele ili alge. Primena može biti efikasna ukoliko se primenjuju uz odgovarajuću anticelulit masažu i limfnu drenažu.  Takođe, dostupni su i različiti uređaji i anticelulit tretmani. Oni su domen estetske medicine i dermatologije i uspešno se bore sa ovim estetskim problemom.

celulit u trudnoći
Negujte kožu hidrantnim kremama.

Kada započeti borbu protiv celulita?

Ovu borbu uz anticelulit kozmetičke proizvode ili tretmane treba ostaviti za period nakon trudnoće i dojenja. Ono na šta trudnice tokom trudnoće treba da obrate pažnju, kao deo prevencije  jeste fizička aktivnost (ukoliko trudnoća nije rizična) i pravilna ishrana. Ona podrazumeva smanjen unos masti i povećan unos voća, povrća i tečnosti.

Ukoliko budete dojili, pravu „borbu“ protiv celulita odložite za period nakon laktacije. A u medjuvremnu uživajte u tome što na najbolji način hranite svoju bebu i priuštite sebi relaks masažu i sasvim laganu fizičku aktivnost koja je, pre bi se reklo relaksacija. Jer je samo dojenje fizički naporno.

Kada je u pitanju nega kože tela, mame koje doje svoje bebe treba da imaju u vidu da beba prilikom sisanja dolazi u kontakt, ne samo sa kožom, već i nanetim kozmetičkim proizvodima. Pogotovo u predelu grudi, dekoltea, vrata, stomaka i ruku. Iz tog razloga, mame doilje treba da nastave sa upotrebom onih kozmetičkih proizvoda koje su koristile u toku trudnoće, ukoliko ne smetaju bebi. Odnosno ukoliko nema vidljivih reakcija na koži bebe nakon kontakta sa proizvodom. O čemu posebno treba voditi računa kod beba koje imaju atopijski dermatitis. Što se tiče anti-aging proizvoda, u toku dojenja i dalje treba izbegavati preparate sa vitaminom A i derivatima ovog vitamina (INCI: Retinol, Retinyl linoleate, Retinyl palitate).

U slučaju da ne dojite, za pravu „borbu“ sačekajte da prodje 5 do  6 meseci. Da se hormonalni status u potpunosti vrati. U medjuvremenu, možete uvesti lakše i primerene fizičke vežbe, duže šetnje, i naravno pravilnu ishranu.

Celulit u trudnoći
Nema magije, potrebna je dobra svakodnevna nega tela i kože, kao što vam treba redovna nega kose ili lica.

Masaža nogu pogoršava vensku bolest, ukoliko je venska bolest prisutna. Treba otići kod lekara a ne pribegavati trenutnom uklanjanju simptoma. Misleći da sebi pomažemo, ustvari pravimo još veći zdravstveni problem. Ali najbolje u „borbi“ protiv celulita je prihvatiti da nema magije. I da vam treba dobra svakodnevna nega tela i kože. Isto, kao što vam treba redovna nega kose ili lica.

avatar
Predaje na VMŠ. Objavljivala radove na temu kozmetičkih proizvoda i neinvanzivnih estetskih postupaka i bezbednosti u toku trudnoće i dojenja.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Gasimenti
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Ishrana tokom menstrualnog ciklusa i uticaj 4 važna hormona

Roditeljstvo nekad i sad

Greške u vaspitavanju deteta – Ako budeš dobar…

Kako hipotonus utiče na razvoj govora – Iskustvo logopeda

Preporučujemo vam...

Najčešći strahovi trudnica su obično strahovi koje svakako treba prevazići. Strepnje od novog stanja i očekivanog porođaja su u većini slučajeva samo strah od nepoznatog. Zato trudnice treba da se...

Strahovi trudnica u vezi sa trudnoćom su brojni. Ovo su najčešći strahovi kojih se treba što pre osloboditi. Prirodno je da se malo brinete tokom trudnoće. To je novo iskustvo...

Povećan holesterol u trudnoći je uobičajen i neophodan. Ali, koliko je previše? Poznato je da su komplikacije vezane za trudnoću povezane sa ukupnim nivoom holesterola. Takođe i nivoima triglicerida koji...

Snovi u trudnoći često su neobični, iako svi spavaju i sanjaju svake noći, snovi tokom trudnoće obično su prepuni emocija. To je odraz  dramatičnih životnih promena kojima ćete se podvrgnuti. Dakle, šta...