Celulit, šta je delotvorno protiv celulita – 4 rešenja

šta je delotvorno protiv celulita

Sadržaj

Šta je delotvorno protiv celulita? Jedna od neželjenih promena na telu, u toku trudnoće i nakon porođaja je  pojava celulita. Kada, kako i čime rešavati problem celulita u trudnoći i posle porođaja? Koja nega žene posle porodjaja je primerena?

Da li je period trudnoće i dojenja posebno kritičan za stvaranje celulita?

U nastanku celulita značajnu ulogu imaju hormoni, pre svih estrogen, koji podstiče organizam da  stvara masne ćelije, kao i da zadržava tečnost u oragnizmu. Posebno “kritičan“ period je period trudnoće i dojenja. Trebalo bi prekontrolisati hormonski status, posebno ako se celulit pojavio “preko noći“.

Šta je delotvorno protiv celulita? Kada je vreme za borbu protiv celulita?

Ukoliko dojite, pravu „borbu“ protiv celulita odložite za period nakon laktacije, a u medjuvremnu uživajte u tome što na najbolji način hranite svoju bebu i priuštite sebi relaks masažu  i sasvim laganu fizičku aktivnost koja je, pre bi se reklo relaksacija (jer je samo dojenje fizički naporno). U slučaju da ne dojite, za pravu „borbu“ sačekajte da prodje 5 do  6 meseci, da se hormonalni status u potpunosti vrati. U medjuvremenu, možete uvesti lakše i primerene fizičke vežbe, duže šetnje, i naravno pravilnu ishranu.

šta je delotvorno protiv celulita

Šta je celulit?

Celulit ili narandžina kora, je bolest vezivnog tkiva kože, posebno elastičnih vlakana. Nastaje kao posledica prekomernog uvećavanja volumena ćelija masnog tkiva (volumen se uvećava nakupljanjem vode sa štetnim materijama), smeštenih između mišića i kože.

Koliko ćete celulita imati zavisi od  lipidnog sloja, odnosno količine masti i vode u njemu, kao i čvrstine kolagenskih vlakana i kože uopšte. Sve to opet zavisi i od genetike, starosnog doba, hormona, količine slobodnih radikala u organizmu, ishrane… Prisutan je i kod gojaznih i kod vitkih žena. Javlja se  najčešće na bokovima, butinama, abdomenu  i rukama, čak kod  90 odsto žena.

Vrste celulita

Kompaktan (Tvrdi) celulit je tvrd prilikom dodira, pod prstima se primećuje fina struktura kvržica (najčešće na butinama i unutrašnjem delu kolena). Svaki pritisak uzrokuje bol. Edematični celulit je mekši prilikom dodira. Bolan na dodir,  najčešće je  povezan sa problemima cirkulacije u nogama, prolemom zadržavanja tečnosti, venama ili kapilarima. Najčešće je prisutan na butinama a u kasnijem stadijumu ide od gležnjeva ka kolenu, menjajući vizuelno oblik nogu. Meki celulit  je mek i  sunderast, pomera se prilikom promene položaja iz uspravnog u ležeći položaj, nikada ne boli i obično se stvara u unutrašnjem delu butina i na rukama.

šta je delotvorno protiv celulita

Celulit i borba protiv celulita – Može li se problem celulita rešiti brzo?

Ne postoji magični trik koji će u kratkom vremenskom periodu rešiti problem sa celulitom kod žene, ali je najbolje rešenje:

  • redovna fizička aktivnost,
  • anticelulit masaža i limfna drenaža,
  • ishrana bogata vlaknima i vodom i
  • balans seksualnih hormona

Fizička aktivnost

Odluku da vežbamo tj. da smo fizički aktivni  – da je za naše zdravlje i dobar fizički izgled, neophodna primerena fizička aktivnost, treba usvojiti za ceo život! Doneće nam i zdravlje i bolji izgled i uspeh u borbi protiv celulita! Koja je primerena fizička aktivnost za svakoga od nas? Odgovor može da nam da sportski lekar.

Vežbanjem se  tope  masne naslage, popravlja cirkulacija i  poboljšava dotok kiseonika u ćelije i jača mišićno tkivo. Trčite, plivajte, hodajte, vozite bicikl,  i podstaknite cirkulacijui metabolizam. Naučite da pravilno dišete dok vežbate – jako je važno! Samo pola sata vežbanja dnevno poboljšaće  izlučivanje toksina.

šta je delotvorno protiv celulita

Anticelulit masaža i limfna drenaža

Anticelulit masažom razbijaju se nagomilane naslage u potkožnom tkivu, koje su i dovele do pojave celulita, a limfnom drenažom se odvode nagomilani toksini koji se nalaze oko ovog tkiva. Limfnom drenažom omogućava se bolja cirkulacija i protok limfe kroz organizam. Limfna drenaža je veoma delotvorna u borbi protiv celulita, i njene benefite oseća celo telo. Stimulacijom limfnih puteva masažom, moguće je normalizovati i pospešiti bolji protok limfe u celom telu. Limfna drenaža poboljšava izbacivanje materija zbog kojih nastaje celulit, poboljšava se rad ćelija i kroz poboljšan protok materija potpomaže i korišćenje masti u njima.  Anticelulit masaža se najčešće radi na rukama, nogama, stomaku, bokovima i leđima.

Anticelulit masažu treba da radi stručno lice, jer je to metoda koja pokreće limfni sistem i veoma je važno da radi na pravi način, pravim intenzitetom i u pravom smeru (smeru protoka limfe kroz limfni sistem). Posle ove masaže ne treba da imate modrice! Imajte u vidu da je potrebno  bar 10 tretmana da biste mogli da kažete da anticelulit masaža deluje.

šta je delotvorno protiv celulita
Limfna drenaža celog tela i anticelulit masaža pomažu.

Celulit i ishrana

Pravilna ishrana je dobro balansirana ishrana u kojoj su zastupljene sve grupe namirnica u dobroj kombinaciji, kako ne bi bilo deficita potrebnih esencijalnih nutrijenata. Hrana pri tome treba da je pripremana na zdrav način (kuvanje na pari, kratko prženje u malo masnoće, prženje na roštilj ploči, sirova,  i dr.).

Nikakve „dijete „ i sl. „specijalni“ i često pomodni  režimi ishrane ( da bi vam uzeli novac za uslugu), nisu potrebni sem onog najtežeg i najkorisnijeg: usvojiti osnovne principe pravilne ishrane, shvatiti koje su količine hranepotrebne našem telu, izbegavati ili samo ekstremno retko konzumirati one namirnice za koje znamo da su „nezdrave“ (zasladjeni gazirani i negazirani napici, masna hrana i hrana dugo krčkana ili pržena u dubokom ulju…) i redje  se častiti nekim slatkišem…

Unosite hranu bogatu vlaknima, povećati količinu hrane sa vitaminom C i za „odvoženje“ slobodnih radikala i toksina iz vašeg tela  – potrebna je i veća količina vode.

Balans seksualnih hormona i celulit

Hormoni su, po definiciji, supstance koje putuju od tkiva koje ih je izlučilo u cirkulaciju do ćelija koje su osetljive na njih. Hormoni regulišu rast i razne metaboličke procese. Korisno je uraditi analizu statusa hormona estrogena.

Estrogen, ženski polni hormon, direktno je odgovoran za pojačano nakupljanje masnog tkiva na mestima tipičnim za celulit i zadržavanje tečnosti u organizmu. Pojačani unos estrogena putem oralne kontracepcije ili hrane važan je uzrok sve ranijeg i češćeg razvoja celulita kod mladih žena. Drugi hormoni: insulin, kateholamin, adrenalin, noradrenalin, tiroidni hormoni i prolaktin, takođe utiču na formiranje celulita u periodu laktacije.

šta je delotvorno protiv celulita

Razni anticelulit gelovi i kreme protiv celulita 

Sigurno ste do sada nailazili na razne anticelulit  kreme i gelove. Jedne kao aktivan sastojak imaju bršljan, druge kesten, a treći kafu ,arniku,  koru hrasta i drugo, protiv celulita… Samo nanošenje neke anticelulit kreme ili gela  na površinu kože neće vam mnogo pomoći, ali u kombinaciji sa drugim metodama i korišćenjem ovih preparata pri masaži, mogu se postići neki korisni efekti.

U raznim salonima i studijima za lepotu žene, dostupni su i različiti uređaji i anticelulit tretmani (domen estetske medicine i dermatologije) koji se uspešno bore sa ovim estetskim problemom.

Ali najbolje u „borbi“ protiv celulita je prihvatiti da nema magije i da vam treba dobra svakodnevna nega tela i kože, kao što vam treba redovna nega kose ili lica.

avatar
Svoj rad je usmerila na edukaciju roditelja u školama roditeljstva, on line predavanjima za roditelje i na drugim mestima okupljanja roditelja male dece.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Gasimenti
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...