Trudnica na Moru

Trudnica na moru

Trudnicama će kupanaje u morskoj vodi i boravak na moru, poboljšati zdravstveno stanje i estetski izgled i doneti pravu relaksaciju.

Trudnica na moru uživa

Ne postoji ništa romantičnije nego šetnja na plaži tokom dana ili uveče, sa izvanrednim zalaskom sunca kao pozadinom, uz mirise mora i vegetacije u najboljem društvu – društvu Vašeg partnera. Ako ste na odmor krenuli sa prijateljicom ili mamom, uživajte u njihovom društvu!

Kada otići na more?

Sredina trudnoće, odnosno drugi trimestar, je najprijatniji period za putovanje. U prvom trimestru zadovoljstvo putovanja može da vam pokvari osećaj mučnine koji često prati ovaj period i ceo organizam je osetljiviji jer se tek privikava na novo stanje.

Pre nego što planirate odmor

Svaka trudnica koja planira odmor treba da poseti svog izabranog ginekologa i posavetuje se. Nakon pregleda i uvida u vaše zdravstveno stanje ginekolog će proceniti kakvo je stanje vaše trudnoće, da li vam je preporučen odmor – putovanje. Ginekolog će vam dati i savet šta od lekova možete kao trudnica, bezbedno poneti u svojoj putnoj apoteci. Uzmite lekarsku potvrdu u kojoj se pismeno potvrdjuje da vam termin porodjaja nije blizu. Potvrda ginekologa ovašoj trudnoći i terapiji koju koristite biće Vam potrebna ukoliko na letovanju budete imali potrebe za lekarom, kako bi on imao bolji uvid u Vaše zdravstveno stanje. Ova potvrda će vam biti potrebna i ukoliko planirate putovanje avionom.

Trudnica na moruKoje prevozno sredstvo da izabere trudnica za letovanje?

Avion – Do 36. nedelje trudnoće, trudnice mogu bezbedno da putuju avionom. Od 28. nedelje trudnoće trebalo bi da sa sobom imate lekarsku potvrdu u kojoj se pismeno potvrdjuje da vam termin porodjaja nije blizu ako putujete avionom.

Pri čekiranju prijavite da ste trudni i tražite sedište uz prolaz, kako biste imali više prostora za noge i da biste bili mobilniji, jer ukoliko let traje duže ( više sati ) poželjno je da svakih sat vremena ustanete i prošetate. Trudnice koje imaju proširene vene, trebalo bi da obuku čarape za vene – ili specijalne čarape – airsocks (tzv. vazdušne čarape).

Trudnica na more putuje automobilom 

Trudnice sa zdravom i urednom trudnoćom mogu putovati automobilom u toku cele trudnoće.Sigurnosni pojas stavite ispod trbuha, ne preko njega. Automobil treba da bude dobro provetren pred put i da se u toku vožnje prave češće pauze, kako bi trudnica protegla noge, tj. prošetala i promenila položaj (što će osigurati i dotok kiseonika detetu), osvežila se vodom (flaširanom)… U toku pauza  automobil treba parkirati u hladovini i pre nastavka putovanja opet dobro provetriti.

Trudnica putuje vozom

Najudobnije prevozno sredstvo za trudnicu je železnički prevoz, jer trudnica može da bude mobilna u svakom trenutku kada poželi i ima potrebu da ustane i prošeta. Najkonformnije je ići spavaćim kolima. Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište (ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza), koje je najbliže i ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorodjenče.

Trudnica na moru

  • Na moru nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju (ne idite daleko od obale).  Leškarite u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce i kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake.
  • Potrebno je da se hidrirate dovoljnom količinom vode (flaširane). Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći. Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite (da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet…). Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.
  • Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi, moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.

Trudnica na moru 2

  • Jedite dobro termički obradjene namirnice,

  • izbegavajte sirovu hranu na putu i hotelima, (bez obzira da li ga uzimate ih hotela ili kupujete, voće dobro operite).

 

  • Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su vode iz česme, čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao i može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).
  • Bilo bi poželjno da na letovanju koristite Probiotik (1 dan pre polaska na put i svo vreme letovanja 1 dnevno), naročito ako putujete u Egipat, Tunis, Kipar, Maroko…

Da ne zaboravimo

Na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta: ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu (bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze), telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

Uživajte! U šetnjama, mirisima, pejzažima, druženju, morskoj vodi!

Ukoliko vam se na letovanju pojavi  krvarenje, bol u stomaku, kontrakcije, oticanje nogu, glavobolja, smetnje sa vidom, temperatura,  neophodno je da se odmah javite lokalnom  lekaru!

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i Amarant u ishrani beba i dece
Kinoa i amarant u ishrani beba i dece su sve zastupljenije žitarice. Dobro je držati se tradicije, ali treba biti otvoren i za nove, zdrave i korisne namirnice u ishrani beba, dece i odraslih. Evo i zašto.Kinoa i amarant sve češće na trpeziU budućnosti možemo očekivati da se ove biljke…
Beba u 9. mesecu - Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu – Rast i razvoj bebe
Beba u 9. mesecu sve više ulazi u interakciju sa svojim okruženjem, pokazuje radoznalost. Privlače joj pažnju životinje i ljudi, pre svega deca.Rast – Beba u 9. MesecuU trećem tromesečju rast je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija…
Beba u 8. mesecu
Beba u 8. mesecu, kako podstaći razvoj?
Beba u 8. mesecu postaje izuzetno vezana za roditelje. Takođe, pokazuje strah od nepoznatog.Beba u 8. mesecu – RastRast bebe je i dalje intenzivan, ali se polako usporava u odnosu na prvih šest meseci. Tokom ovog perioda dete prosečno dobija 15 grama dnevno, tako da je mesečno napredovanje oko 450gr. Rast…