Trudnica na moru

Trudnica na moru

Sadržaj

Trudnica na moru DA! Trudnicama će kupanaje u morskoj vodi i boravak na moru, poboljšati zdravstveno stanje i estetski izgled i doneti pravu relaksaciju.

Trudnica na moru uživa

Ne postoji ništa romantičnije nego šetnja na plaži tokom dana ili uveče, sa izvanrednim zalaskom sunca kao pozadinom, uz mirise mora i vegetacije u najboljem društvu – društvu Vašeg partnera. Ako ste na odmor krenuli sa prijateljicom ili mamom, uživajte u njihovom društvu!

Koji peroid trudnoće je najpogodniji za odlazak na more

Koji peroid trudnoće je najpogodniji za odlazak na more?

Sredina trudnoće, odnosno drugi trimestar, je najprijatniji period za putovanje. U prvom trimestru zadovoljstvo putovanja može da vam pokvari osećaj mučnine koji često prati ovaj period i ceo organizam je osetljiviji jer se tek privikava na novo stanje.

MORSKA VODA I LEPOTA ŽENE PROČITAJTE OVDE

Pre nego što planirate odmor

Svaka trudnica koja planira odmor treba da poseti svog izabranog ginekologa i posavetuje se. Nakon pregleda i uvida u vaše zdravstveno stanje ginekolog će proceniti kakvo je stanje vaše trudnoće, da li vam je preporučen odmor – putovanje. Ginekolog će vam dati i savet šta od lekova možete kao trudnica, bezbedno poneti u svojoj putnoj apoteci. Uzmite lekarsku potvrdu u kojoj se pismeno potvrdjuje da vam termin porodjaja nije blizu. Potvrda ginekologa o vašoj trudnoći i terapiji koju koristite biće Vam potrebna ukoliko na letovanju budete imali potrebe za lekarom, kako bi on imao bolji uvid u Vaše zdravstveno stanje. Ova potvrda će vam biti potrebna i ukoliko planirate putovanje avionom.

trudnica na moru

Koje prevozno sredstvo da izabere trudnica za letovanje?

Kojim god prevoznim sredstvom da putujete, čeka vas odmor koji ćete pamtiti.

Avion, vaše prevozno sredstvo do mora?

Do 36. nedelje trudnoće, trudnice mogu bezbedno da putuju avionom. Od 28. nedelje trudnoće trebalo bi da sa sobom imate lekarsku potvrdu u kojoj se pismeno potvrdjuje da vam termin porodjaja nije blizu ako putujete avionom.

Pri čekiranju prijavite da ste trudni i tražite sedište uz prolaz, kako biste imali više prostora za noge i da biste bili mobilniji, jer ukoliko let traje duže ( više sati ) poželjno je da svakih sat vremena ustanete i prošetate. Trudnice koje imaju proširene vene, trebalo bi da obuku čarape za vene – ili specijalne čarape – airsocks (tzv. vazdušne čarape).

Trudnica na more putuje automobilom 

Trudnice sa zdravom i urednom trudnoćom mogu putovati automobilom u toku cele trudnoće. Sigurnosni pojas stavite ispod trbuha, ne preko njega. Automobil treba da bude dobro provetren pred put i da se u toku vožnje prave češće pauze, kako bi trudnica protegla noge, tj. prošetala i promenila položaj (što će osigurati i dotok kiseonika detetu), osvežila se vodom (flaširanom)… U toku pauza  automobil treba parkirati u hladovini i pre nastavka putovanja opet dobro provetriti.

trudnica na moru

Trudnica putuje vozom

Najudobnije prevozno sredstvo za trudnicu je železnički prevoz, jer trudnica može da bude mobilna u svakom trenutku kada poželi i ima potrebu da ustane i prošeta. Najkonformnije je ići spavaćim kolima. Obucite se udobno i budite bezbrižne, jer truckanje neće naškoditi vašem plodu.

Ako ste u trećem trimestru na putu, proverite da li vaše odredište ima adekvatno porodilište (ima li porodilište mogućnost za obavljanje carskog reza), koje je najbliže i ne zaboravite da pri uplati putnog osiguranja uzmete ono putno osiguranje koje obuhvata i novorodjenče.

Trudnica na moru, o čemu voditi računa

  • Na moru nemojte roniti, odmor provedite u laganoj šetnji i laganom plivanju (ne idite daleko od obale).  Leškarite u hladovini i ne zaboravite šešir, naočare za sunce i kremu sa visokim procentom zaštite za UV zrake.
  • Potrebno je da se hidrirate dovoljnom količinom vode (flaširane). Pazite na temperaturu mora – more ne sme biti prehladno. Plivanje je inače korisna i zdrava aktivnost u trudnoći. Nabavite obuću za more, radi vaše zaštite (da se ne okliznete, da ne stanete na ostar predmet…). Izbegavajte boravak na plaži u periodu od 11 do 16 sati.
  • Plivanje u bazenima nije preporučeno u trudnoći, obzirom da se u bazenima kupa veliki broj ljudi, moguće su infekcije ali i alergijske reakcije na hemikalije koje se koriste za higijensku bezbednost vode u bazenima.
  • Jedite dobro termički obradjene namirnice.
  • izbegavajte sirovu hranu na putu i hotelima, (bez obzira da li ga uzimate ih hotela ili kupujete, voće dobro operite).
  • Koristite isključivo flaširanu vodu za piće, jer su vode iz česme, čak i tamo gde su dozvoljene za piće, različitog sastava od one vode na koju je vaš organizam navikao i može lako doći do problema (dijareje i drugih problema digestivnog i crevnog trakta).
  • Bilo bi poželjno da na letovanju koristite Probiotik (1 dan pre polaska na put i svo vreme letovanja 1 dnevno), naročito ako putujete u Egipat, Tunis, Kipar, Maroko…

trudnica na moru

Šta obavezno poneti?

Na put uvek nosite sa sobom važna dokumenta: ličnu kartu, vozačku dozvolu, zdravstvenu knjižicu (bilo bi dobro da imate i lekarske nalaze), telefon lekara koji vodi vašu trudnoću…

Uživajte! U šetnjama, mirisima, pejzažima, druženju, morskoj vodi! Ukoliko vam se na letovanju pojavi  krvarenje, bol u stomaku, kontrakcije, oticanje nogu, glavobolja, smetnje sa vidom, temperatura,  neophodno je da se odmah javite lokalnom  lekaru!

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa DevitinD3k1
Esensa Propomint
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...