Konsultacije Trudnice sa Lekarom Opšte Prakse

Trudnice sa Lekarom Opšte Prakse

Sadržaj

Trudnice sa lekarom opšte prakse u toku cele trudnoće! Planirali ste trudnoću, ili ste već trudni? Nalazite se pred dilemom: kome prvo da se javite na pregled? Izabranom ginekologu ili izabranom lekaru opšte medicine?

Trudnice sa lekarom opšte prakse u toku cele trudnoće?

Da li je uopšte u takvim okolnostima neophodna konsultacija sa vašim izabranim lekarom opšte medicine? Tu nema dileme. Ne zaboravite da su vaš izabrani lekar i vaš izabrani ginekolog tim koji će brinuti o vašem zdravlju do kraja života.

Ginekolog je potvrdio vašu trudnoću. Ipak, neke od simptoma koje osećate verovatno ćete razrešiti ako vas pregleda i vaš lekar opšte medicine.

Trudnice sa Lekarom Opšte Prakse

Vaš specijalista opšte medicine mora da evidentira sve vaše faktore rizika koje ste nasledili od svojih roditelja ili stekli u toku života. Tada će vas uputiti na dodatne preglede kako ne biste ugrozili svoje zdravlje i zdravlje svoje bebe. Uvek će vas posavetovati o mogućim problemima vezanim za vaše novonastalo stanje.

Osećam se umorno

Osećate se umorno, da li je tome uzrok trudnoća ili možda nešto drugo? Obavezno je uraditi analizu krvne slike, urina i hormona štitaste žlezde. Nemojte sami tumačiti rezultate. Uradite to zajedno sa svojim lekarom.

Spavate više nego obično: razgovarajte sa svojim lekarom o vašim životnim i radnim navikama, jer su one uz analizu krvi veoma važne za tumačenje vaših simptoma.

Trudnice sa Lekarom Opšte Prakse

Osećate mučninu, ali ste je osećali i ranije. Interesuje vas da li smete da uzimate lekove protiv mučnine, da li bi trebalo da se podvrgnete lečenju problema sa varenjem ako to već niste do sada? Odgovore ća vam dati vaš lekar opšte medicine samo ako je upoznat sa svim vašim prethodnim rezultatima pregleda, razmotriće vašu porodičnu anamnezu i skrenuti vam pažnju na sve faktore rizika o kojima do sada niste razmišljali.

Učestalo mokrenje trudnoća ili urinarna infekcija?

Ako ste ranije sami lečili urinarnu infekciju, sada više to nikako nemojte činiti. Izbor pravog leka za vas od sada može napraviti samo vaš lekar. Veoma je važno da imate podatke o osetljivosti na lekove, jer alergijske reakcije u trudnoći mogu dodatno iskomplikovati lečenje. Osip po koži može da bude simptom neke infektivne bolesti, a tada je ugrožena i vaša beba. Obavezno se javite na pregled.

Trudnice sa Lekarom Opšte Prakse

Osećate se neuobičajeno nervozno

Postoji li još neki tazlog za to? Oprez! Nikako ne počinjite s lekovima za smirenje, to nije laka odluka ni za vašeg lekara opšte medicine. Ako ste navikli na njih, neophodno je konsultovati psihijatra, jer je odvikavanje od lekova za smirenje takođe proces koji traje. Ne zaboravite da sve što konzumirate putem vaše krvi prolazi i kroz krv vaše bebe. Svaka trudnica želi pre svega da rodi zdravo dete, a na to morate misliti kako pre, tako i u toku trudnoće.

Podelite brigu za vaše zdravlje i u trudnoći s lekarom kome verujete. To je jedan od uslova da bezbrižni i srećni dočekate rođenje svoga deteta.

avatar
Spec. opšte medicine/IN MEMORIAM. Član Predsedništva i Skupštine Srpskog lekarskog društva, predsednik sekcije Opšte medicine Srpskog lekarskog društva (1952 – Beograd, 17. 2. 2018). Dala značajan doprinos međunarodnoj saradnji lekara opšte medicine i organizovala brojne stručne skupove.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Esensa DevitinD3k1
Femibion
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Propomint – Bez bola u grlu kod dece i odraslih na prirodan način

Veliki kašalj ili pertusis – 3 faze bolesti

Kako se menja unutrašnji svet šestogodišnjaka – 14 veština

6 razloga zašto dete treba voditi u kupovinu

Mogućnosti drugog porođaja, ako je prethodni bio carskim rezom

Preporučujemo vam...

Nova trudnoća posle carskog reza, koliko vremena treba da protekne, pitaju mame. Nakon carskog reza, na materici ostaje ožiljak koji je čini slabijom. Važno je znati koliko dugo treba da čekate između carskih...

Pitate se da li je bezbedno jesti ananas u trudnoći? Možda ste čuli da ananas izaziva pobačaj ili porođaj, ali to nije istina! Ovde razbijamo  mitove oko ovog slatkog tropskog...

Ginekološki ultrazvuk je dijagnostička metoda kojom se prikazuju strukture i organi u maloj karlici.  Veoma je čest neinvazivni ginekološki dijagnostički test. Ustvari, savremena ginekologija podrazumeva ovu metodu kao neizostavnu. Ginekološkim...

Vantelesna oplodnja (IVF) ili in vitro fertilizacija podrazumeva oplodnju jajne ćelije spermatozoidom u laboratorijskim uslovima. Vantelesna oplodnja nije „“veštačka oplodnja“, to je oplodnja koja se dešava van tela i zato...