Anemija Usled Nedostatka Gvožđa

Kako se leči anemija usled nedostatka gvožđa?

U zavisnosti od vrste anemije, zavisi kako će se lečiti. Koliko će vremena biti potrebno za lečenje? Šta je sve razlog anemije usled nedostatka gvoždja?

Anemija zbog nedostatka gvožđa, može biti posledica :

-nedovoljnog unošenja gvožđa,

-loše apsorpcije gvožđa u organizmu, 

-povećanog gubitka gvožđa iz organizma, i

-povaćane potrebe organizma za gvožđem.

Koji su razlozi nastanka anemije?

Pri lečenju anemije zbog nedostatka gvožđa, potrebno je saznati razlog  nastanka. Kada se zna razlog, može se adekvatno  lečiti. Ostali oblici anemija zahtevaju specifično lečenj.Ono je vrlo često povezano sa lečenjem drugih bolesti koje su izazvale anemiju.

Anemija, koji su sve razlozi anemije usled nedostatka gvožđa (1)

Ishrana je važna?

Ono što je potrebno da se napomene je da je najčešči deficit u ishrani nedovoljno unošenje gvožđa.  Sa time većina nije upoznata i smatra da se hrani namirnicama koje imaju dovoljno gvožđa. Samo se 10% gvožđa apsorbije iz hrane i to treba imati na umu. Zato je važno da ishrana bude raznovrsna. 

Da budu zastupljene namirnice bogate gvožđem.  To su  meso (sve vrste crvenog mesa naročito konjsko), zeleno povrće (spanać, zelena salata, kopriva, mladi luk,..), cvekla, crveno voće (borovnice, kupine, aronija, ribizla,..).

Najbolje je jesti sveže sezonske namirnice bogate gvožđem.  NJih ima dovoljno u toku cele godine. Ako to nije uvek moguće, onda ih treba koristiti u što manje termički obradjenim oblicima.

Anemija, koji su sve razlozi anemije usled nedostatka gvožđa (4)

Suplementacija – oralna terapija

Kada se postavi dijagnoza anemije zbog nedostatka gvožđa, mora se pored ishrane namirnicama bogatim gvožđem koristiti i oralna terapija preparatima gvožđa. Na tržištu postoji dosta različitih preparata gvožđa. Različiti su u pogledu oblika i doze, zato je najsigurnije konsultovati se sa lekarom za preparat. I za  preporučenu dnevnu dozu, kao i dužinu korišćenja.

Neki preparati mogu izazvati neželjene efekte.  Kao što su: mučnina, gađenje, tamna stolica, zatvor, prebojenost zuba i drugo. Ako se to pojavi potrebno je otići kod lekara i  prijaviti. Tada se promeni preparat. Neželjeni efekti nekada zavise i od doze preparata i dužine korišćenja. U tomslučaju se preporučuje ili kratko smanjenje doze, ili promena preparata. Većina preparata gvožđa kojih danas ima na tržištu se dobro podnosi.  I ako se pojave, neželjeni efekti uglavnom su blagi.

Kako se bolje usvaja gvožđe?

U cilju bolje apsorpcije gvožđa iz oralnih preparata preporučuje se istovremeno uzimanje vitamina C. Neki preparati u sebi sadrže i vitamin C . Mogu sadržati i folnu kiselinu, koja ima ulogu u lečenju lakše anemije.

Koji su drugi razlozi anemije?

Smatra se da su isto tako česte anemije usled povećanog gubitka gvožđa iz organizma.  Često je razlog krvarenje iz organa za varenje kod postojanja šuljeva, čira, i drugog,  koje se ne primećuje i može dovesti do hronične anemije čak i težeg stepena.

Zato je važno otići jednom godišnje kod lekara opšte medicine na sistematski pregled.  I, uraditi laboratorijske analize.

Šta se dešava kod hronične anemije?

Kod hronične anemije uzrokovane gubitkom gvožđa iz organizma malih količina krvi dugotrajno, organizam može da se privikne da toleriše gubitak mase crvenih krvnih zrnaca i do 50% a da se ne pojave simptomi. Lečenje podrazumeva  otklanjanje razloga gubitka krvi uz istovremenu nadoknadu gvožđa.

Kada su povećane potrebe organizma za gvožđem?

Ovakve potrebe, postoje u periodu:

  • Odojčeta male dece.
  • Dece u pubertetu.
  • Trudnica i porodilja. (Smatra se da je potrebno u trudnoći i periodu dojenja unositi suplemente gvožđa i folne kiseline uz vitamin C.)
  • Hroničnih težih bolesti i malignih bolesti.

Koliko traje terapija ?

Lečenje anemije se prema preporuci lekara započinje oralno.(ako nisu teški oblici anemije u pitanju).  Traje koliko je potrebno. Kontrola krvne slike se radi najmanje dva dana nakon prestanka uzimanja preparata.  Tako se dobija stvarna slika laboratorijskih pokazatelja. U slučaju da je došlo do popravljanja krvne slike i nivoa gvožđa u krvi, potrebno je još dva meseca koristiti preparate. To je neophodno  kako bi se popunili depoi gvožđa u organizmu. U slučaju da je anemija težeg stepena potrebna je transfuzija krvi.

 

Anemija, koji su sve razlozi anemije usled nedostatka gvožđa (2)

Odmor i anemija

Ukoliko želite da ojačate imunitet, poboljšate krvnu sliku, boravak na planini (do 1000 – najviše 1200 metara nadmorske visine),  je pravi izbor za Vas. Planinski vazduh je suv i lakši za disanje, s manjom količinom ugljen-monoksida, što nas tera da dišemo punim plućima. Planinski vazduh i nadmorska visina oporavljaju, i uz pravilnu ishranu i suplementaciju, doprineće bržem povećanju broja crvenih krvnih zrnaca.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Raradi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
roditeljstvo za detetov i licni razvoj
Roditeljstvo za Detetov i Lični Razvoj
Biti roditelj, roditeljevati, može se izjednačiti sa biti umetnik života. Na putu roditeljstva ima mnogo zamki i izazova. Koliko izazova toliko prilika da se razvijamo kao ličnosti, da pravimo lične promene. Time i da postajemo bolji ljudi.Roditeljstvo prilika za lični razvoj?Svako naše dete, daje nam novu šansu da napravimo novu…
vezbe za hipotonus bebe
Pogledajte Video – Vežbe za Hipotonus Bebe
Za psihomotorni razvoj deteta, bitno je da se što pre prepozna hipotonus, i počne sa radom kako bi se otklonio problem.Potrebno je što ranije otkriti Hipotonus kod bebe?Mišićni tonus je otpor pasivnim pokretima ekstremiteta. Može da bude smanjen (hipotonus) ili povećan (hipertonus).Ako se poremećaji u mišićnom tonusu  ne prepoznaju na vreme dete počinje…
Šta je FertilityAid MD for women?
Fertility AID MD Woman – Preparat u Tretiranju Infertiliteta
Šta je FertilityAid MD for women?Patentirana i klinički proverena formula stvorena od strane vrhunskih eksperata za infertilitet koja je namenjena pripremi žene za začeće.Pripremate se i želite da ostvarite roditeljstvo? Preporučićemo vam najefikasniji preparat u tretiranju infertiliteta poslednjih 10 godina u USA.Pruža potporu zdravom hormonskom balansu, štiti jajnu ćeliju u…