Anemija Usled Nedostatka Gvožđa

Kako se leči anemija usled nedostatka gvožđa?

Sadržaj

Anemija je sve prisutnija kod male dece i odraslih. Kako će se lečiti i koliko će vremena biti potrebno za lečenje? Šta je sve razlog anemije usled nedostatka gvoždja?

Zašto dolazi do anemije usled nedostatka gvožđa?

Anemija zbog nedostatka gvožđa, može biti posledica :

-nedovoljnog unošenja gvožđa,

-loše apsorpcije gvožđa u organizmu,

-povećanog gubitka gvožđa iz organizma, i

-povaćane potrebe organizma za gvožđem.

Anemija Usled Nedostatka Gvožđa - Anemija Usled Nedostatka Gvozdza 1

Lečenje – Anemija usled nedostatka gvožđa

Pri lečenju anemije zbog nedostatka gvožđa, potrebno je saznati razlog  nastanka. Kada se zna razlog, može se adekvatno  lečiti. Ostali oblici anemija zahtevaju specifično lečenj.Ono je vrlo često povezano sa lečenjem drugih bolesti koje su izazvale anemiju.

Ishrana je važna?

Ono što je potrebno da se napomene je da je najčešči deficit u ishrani nedovoljno unošenje gvožđa.  Sa time većina nije upoznata i smatra da se hrani namirnicama koje imaju dovoljno gvožđa. Samo se 10% gvožđa apsorbije iz hrane i to treba imati na umu. Zato je važno da ishrana bude raznovrsna.

Da budu zastupljene namirnice bogate gvožđem.  To su  meso (sve vrste crvenog mesa naročito konjsko), zeleno povrće (spanać, zelena salata, kopriva, mladi luk,..), cvekla, crveno voće (borovnice, kupine, aronija, ribizla,..).

Najbolje je jesti sveže sezonske namirnice bogate gvožđem.  NJih ima dovoljno u toku cele godine. Ako to nije uvek moguće, onda ih treba koristiti u što manje termički obradjenim oblicima.

Anemija Usled Nedostatka Gvožđa

Suplementacija oralna terapija gvožđa

Kada se postavi dijagnoza anemije zbog nedostatka gvožđa, mora se pored ishrane namirnicama bogatim gvožđem koristiti i oralna terapija preparatima gvožđa. Na tržištu postoji dosta različitih preparata gvožđa. Različiti su u pogledu oblika i doze, zato je najsigurnije konsultovati se sa lekarom za preparat. I za  preporučenu dnevnu dozu, kao i dužinu korišćenja.

Neki preparati mogu izazvati neželjene efekte.  Kao što su: mučnina, gađenje, tamna stolica, zatvor, prebojenost zuba i drugo. Ako se to pojavi potrebno je otići kod lekara i  prijaviti. Tada se promeni preparat. Neželjeni efekti nekada zavise i od doze preparata i dužine korišćenja. U tomslučaju se preporučuje ili kratko smanjenje doze, ili promena preparata. Većina preparata gvožđa kojih danas ima na tržištu se dobro podnosi.  I ako se pojave, neželjeni efekti uglavnom su blagi.

Kako se bolje usvaja gvožđe?

U cilju bolje apsorpcije gvožđa iz oralnih preparata preporučuje se istovremeno uzimanje vitamina C. Neki preparati u sebi sadrže i vitamin C . Mogu sadržati i folnu kiselinu, koja ima ulogu u lečenju lakše anemije.

Koji su drugi razlozi anemije?

Smatra se da su isto tako česte anemije usled povećanog gubitka gvožđa iz organizma.  Često je razlog krvarenje iz organa za varenje kod postojanja šuljeva, čira, i drugog,  koje se ne primećuje i može dovesti do hronične anemije čak i težeg stepena. Zato je važno otići jednom godišnje kod lekara opšte medicine na sistematski pregled.  I, uraditi laboratorijske analize.

Hronična anemija

Kod hronične anemije uzrokovane gubitkom gvožđa iz organizma malih količina krvi dugotrajno, organizam može da se privikne da toleriše gubitak mase crvenih krvnih zrnaca i do 50% a da se ne pojave simptomi. Lečenje podrazumeva  otklanjanje razloga gubitka krvi uz istovremenu nadoknadu gvožđa.

Anemija Usled Nedostatka Gvožđa

Kada su povećane potrebe organizma za gvožđem?

Ovakve potrebe, postoje u periodu:

  • Odojčeta male dece.
  • Dece u pubertetu.
  • Trudnica i porodilja. (Smatra se da je potrebno u trudnoći i periodu dojenja unositi suplemente gvožđa i folne kiseline uz vitamin C.)
  • Hroničnih težih bolesti i malignih bolesti.

Koliko traje terapija gvožđa?

Lečenje anemije se prema preporuci lekara započinje oralno.(ako nisu teški oblici anemije u pitanju).  Traje koliko je potrebno. Kontrola krvne slike se radi najmanje dva dana nakon prestanka uzimanja preparata.  Tako se dobija stvarna slika laboratorijskih pokazatelja. U slučaju da je došlo do popravljanja krvne slike i nivoa gvožđa u krvi, potrebno je još dva meseca koristiti preparate. To je neophodno  kako bi se popunili depoi gvožđa u organizmu. U slučaju da je anemija težeg stepena potrebna je transfuzija krvi.

Odmor i anemija

Ukoliko želite da ojačate imunitet, poboljšate krvnu sliku, boravak na planini je pravi izbor za Vas. Planinski vazduh je suv i lakši za disanje, s manjom količinom ugljen-monoksida, što nas tera da dišemo punim plućima. Planinski vazduh i nadmorska visina oporavljaju, i uz pravilnu ishranu i suplementaciju, doprineće bržem povećanju broja crvenih krvnih zrnaca.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Esensa Propomint
Gasimenti
Esensa DevitinD3k1
Femibion 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći

Prevencija polenske alergije – Šta možemo da uradimo?

Jezički razvoj dece i kategorizacija

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći – 5 pomoći

Kako biti deo detetove igre a ne prekidati samostalnu igru

Preporučujemo vam...

Lečenje anksioznosti i depresije u trudnoći je neophodno, Ali, odlučiti kako ih lečiti u trudnoći je pravi izazov, posebno u težim slučajevima. Anksioznost i depresija tokom trudnoće su uobičajene. Međutim,...

Prevencija polenske alergije može nam olakšati period kada sezonske alergije utiču na kvalitet života. Polenske alergije mogu izazvati nelagodnost i ometati svakodnevne aktivnosti. Šta mi možemo da uradimo? Prevencija polenske...

Emocije i promene raspoloženja u trudnoći su burne i česte. Ogromne fizičke i emocionalne promene, kao i promena hormona trudnoće, mogu izazvati sve. Od napada plača do besa i razdražlјivosti,...

Anksioznost i depresija u trudnoći mogu pogoditi svakoga. Ali neke  trudnice  su više izloženi riziku. Naučite simptome, faktore rizika i tretmane. Anksioznost i depresija u trudnoći Istraživanja su pokazala da oko...