Anemija Usled Nedostatka Gvožđa

Kako se leči anemija usled nedostatka gvožđa?

Anemija je sve prisutnija kod male dece, i odraslih. Kako će se lečiti i koliko će vremena biti potrebno za lečenje? Šta je sve razlog anemije usled nedostatka gvoždja?

Zašto dolazi do anemije usled nedostatka gvožđa?

Anemija zbog nedostatka gvožđa, može biti posledica :

-nedovoljnog unošenja gvožđa,

-loše apsorpcije gvožđa u organizmu,

-povećanog gubitka gvožđa iz organizma, i

-povaćane potrebe organizma za gvožđem.

Anemija Usled Nedostatka Gvozdza 1

Lečenje anemije usled nedostatka gvožđa

Pri lečenju anemije zbog nedostatka gvožđa, potrebno je saznati razlog  nastanka. Kada se zna razlog, može se adekvatno  lečiti. Ostali oblici anemija zahtevaju specifično lečenj.Ono je vrlo često povezano sa lečenjem drugih bolesti koje su izazvale anemiju.

Ishrana je važna?

Ono što je potrebno da se napomene je da je najčešči deficit u ishrani nedovoljno unošenje gvožđa.  Sa time većina nije upoznata i smatra da se hrani namirnicama koje imaju dovoljno gvožđa. Samo se 10% gvožđa apsorbije iz hrane i to treba imati na umu. Zato je važno da ishrana bude raznovrsna.

Da budu zastupljene namirnice bogate gvožđem.  To su  meso (sve vrste crvenog mesa naročito konjsko), zeleno povrće (spanać, zelena salata, kopriva, mladi luk,..), cvekla, crveno voće (borovnice, kupine, aronija, ribizla,..).

Najbolje je jesti sveže sezonske namirnice bogate gvožđem.  NJih ima dovoljno u toku cele godine. Ako to nije uvek moguće, onda ih treba koristiti u što manje termički obradjenim oblicima.

Anemija Usled Nedostatka Gvožđa

 

Suplementacija – oralna terapija gvožđa

Kada se postavi dijagnoza anemije zbog nedostatka gvožđa, mora se pored ishrane namirnicama bogatim gvožđem koristiti i oralna terapija preparatima gvožđa. Na tržištu postoji dosta različitih preparata gvožđa. Različiti su u pogledu oblika i doze, zato je najsigurnije konsultovati se sa lekarom za preparat. I za  preporučenu dnevnu dozu, kao i dužinu korišćenja.

Neki preparati mogu izazvati neželjene efekte.  Kao što su: mučnina, gađenje, tamna stolica, zatvor, prebojenost zuba i drugo. Ako se to pojavi potrebno je otići kod lekara i  prijaviti. Tada se promeni preparat. Neželjeni efekti nekada zavise i od doze preparata i dužine korišćenja. U tomslučaju se preporučuje ili kratko smanjenje doze, ili promena preparata. Većina preparata gvožđa kojih danas ima na tržištu se dobro podnosi.  I ako se pojave, neželjeni efekti uglavnom su blagi.

Kako se bolje usvaja gvožđe?

U cilju bolje apsorpcije gvožđa iz oralnih preparata preporučuje se istovremeno uzimanje vitamina C. Neki preparati u sebi sadrže i vitamin C . Mogu sadržati i folnu kiselinu, koja ima ulogu u lečenju lakše anemije.

Koji su drugi razlozi anemije?

Smatra se da su isto tako česte anemije usled povećanog gubitka gvožđa iz organizma.  Često je razlog krvarenje iz organa za varenje kod postojanja šuljeva, čira, i drugog,  koje se ne primećuje i može dovesti do hronične anemije čak i težeg stepena. Zato je važno otići jednom godišnje kod lekara opšte medicine na sistematski pregled.  I, uraditi laboratorijske analize.

Šta se dešava kod hronične anemije?

Kod hronične anemije uzrokovane gubitkom gvožđa iz organizma malih količina krvi dugotrajno, organizam može da se privikne da toleriše gubitak mase crvenih krvnih zrnaca i do 50% a da se ne pojave simptomi. Lečenje podrazumeva  otklanjanje razloga gubitka krvi uz istovremenu nadoknadu gvožđa.

Anemija Usled Nedostatka Gvožđa

Kada su povećane potrebe organizma za gvožđem?

Ovakve potrebe, postoje u periodu:

  • Odojčeta male dece.
  • Dece u pubertetu.
  • Trudnica i porodilja. (Smatra se da je potrebno u trudnoći i periodu dojenja unositi suplemente gvožđa i folne kiseline uz vitamin C.)
  • Hroničnih težih bolesti i malignih bolesti.

Koliko traje terapija gvožđa?

Lečenje anemije se prema preporuci lekara započinje oralno.(ako nisu teški oblici anemije u pitanju).  Traje koliko je potrebno. Kontrola krvne slike se radi najmanje dva dana nakon prestanka uzimanja preparata.  Tako se dobija stvarna slika laboratorijskih pokazatelja. U slučaju da je došlo do popravljanja krvne slike i nivoa gvožđa u krvi, potrebno je još dva meseca koristiti preparate. To je neophodno  kako bi se popunili depoi gvožđa u organizmu. U slučaju da je anemija težeg stepena potrebna je transfuzija krvi.

Odmor i anemija

Ukoliko želite da ojačate imunitet, poboljšate krvnu sliku, boravak na planini (do 1000 – najviše 1200 metara nadmorske visine),  je pravi izbor za Vas. Planinski vazduh je suv i lakši za disanje, s manjom količinom ugljen-monoksida, što nas tera da dišemo punim plućima. Planinski vazduh i nadmorska visina oporavljaju, i uz pravilnu ishranu i suplementaciju, doprineće bržem povećanju broja crvenih krvnih zrnaca.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on email
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Šta je ljubav? – 3 koraka do ljubavi
Šta je ljubav? Većina veruje da zna šta je ljubav no, da li je uzrok svih patnji zapravo nerazumevanje ovog pojma, čije tumačenje i nije toliko apstraktno i individualno, koliko mislimo…Šta je ljubav – Može li se ljubav definisati?Iako bi većina volela da se pozove na uverenje kako je ljubav…
Ishrana bebe 12 meseci - Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci – Sedmodnevni jelovnik i recepti
Ishrana bebe 12 meseci je raznovrsna, beba jede većinu toga što je na porodičnoj trpezi. Krajem prve godine deci, pored termički obrađenog, počnite da dajete i manje količine svežeg povrća, koje od druge godine treba da bude još značajnije zastupljeno u ishrani. Do godinu dana bebama se ne soli hrana!Ishrana…
23 Nedelja trudnoće
23 Nedelja trudnoće – Beba je sve aktivnija
23 Nedelja trudnoće je treća nedelja šestog lunarnog meseca.Kako se razvija Beba u 23 nedelja trudnoće?Plod je dugačak od 29-30 centimetara i težak oko 500 grama, porede ga sa veličinom patlidžana, u narednih mesec dana će duplirati telesnu težinu. U ovom uzrastu plod ima uspostevljene cikluse spavanja i budnog stanja,…