Urinarne infekcije u trudnoći, posle porođaja i lekovi

Urinarne infekcije u trudnoći

Sadržaj

Urinarne infekcije u trudnoći su statistički najčešće bolesti u trudnoći. Česte su i posle porođaja. Saznajte koje su najčešće urinarne infekcije i kako se leče.

Urinarne infekcije u trudnoći su čest problem?

Da, tome delom doprinosi uvećanje materice trudnoćom. Nakon trećeg meseca trudnoće kada uvećana materica prelazi iz male karlice u stomak dolazi do anatomskih promena izmedju mokraćne bešike i mokraćne cevi (uretera). Mokraćna cev polazi iz mokraćne bešike i kratko ide do izvodnog otvora po pravoj liniji lako naniže. Zbog uvećanja materice mokraćna cev ide ushodno i to čini da se mokraća zadržava u samoj mokraćnoj cevi i teže prazni.

Zbog zadržavanja mokraće u mokraćnoj cevi brže i lakše nastaje infekcija. Ako se na vreme na prepozna i adekvatno leči može dovesti do ushodne infekcije bubrega i težih komplikacija. Stoga je jako važno sve promene i simptome prijaviti svom lekaru i otići na pregled.

Urinarne infekcije u trudnoći

Redovne kontrole za trudnice obuhvataju i pregled urina?

Da, u okviru redovnih kontrolnih pregleda se laboratorijske analize koje obuhvataju i celokupan pregled urina. Ako su nalazi uredni rade jednom u 4-6 nedelja. Trudnice koje u anamnezi imaju česte urinarne infekcije treba uz analizu celokupnog urina raditi i urinokulturu.

Na šta ukazuju analize urina u trudnoći PROČITAJTE OVDE

Ešerihija Koli urinarni problem PROČITAJTE OVDE

Koje su najčešče urinarne infekcije u trudnoći?

One su izazvane bakterijom Escherichia colli, koja se normalno nalazi u debelom crevu. Relativno se lako prenese ako postoji problem sa šuljevima, dijarejom ili zatvorom. Takođe i seksualnim kontaktom, ili kod neadekvante higijene. Ova vrsta infekcije je dosta uporna i zato se mora raditi kontrola nakon terapije. Najbolje dva puta da nalaz bude negativan. Dosta česta je urinarna infekcija bakterijom iz roda Enterococcus. Ona je isto normalan nalaz u debelom crevu, a u urinarnom je znak infekcije. Nakon toga dolaze infekcije raznim sojevima iz roda Streptococcus, Pseudomonas i dr.

Urinarne infekcije u trudnoci

Kako se leče urinarne infekcije trudnice?

Lečenje urinarne infekcije se sprovodi na osnovu antibiograma koji se uvek radi kada se na urinokulturi utvrdi prisustvo i infekcije. U trudnoći se bezbedno primenjuju antibiotici iz penicilinske i cefalosporinske grupe . Lekovi prvog izbora su svakako penicilini ali koji će od njih biti primenjen zavisiće od rezultata antibiograma, odnosno osetljivosti izolovane bakterije na određeni antibiotik. Jedina prepreka za primenu ove grupe antibiotika jeste individualna preosetljivost, odnosno prisustvo alergije. Mogu se kod osoba koje su alergične na penicilin (a postoji unakrsna alergija i na cefalosporine), dati i makrolidni antibiotici, odnosno jedino eritromicin iz ove grupe lekova. i Primena antibiotika iz drugih grupa (tetraciklini, flurohinoloni, hinoloni) se ne preporučuju u toku trudnoće.

Šta se još savetuje trudnicama i porodiljama kada leče urinarne infekcije?

Treba napomenuti trudnicama da uporedo sa korišćenjem terapije treba unositi 2-3 litre tečnosti, najbolje obične negazirane vode. Kada je izlečena urinarna infekcija i dalje treba uzimati dosta tečnosti i i za vreme koje kaže ginekolog ponoviti i nalaz urina i urinokulture. Takođe, postoje podaci koji pokazuju korist od primene soka od brusnica, kako u prevenciji urinarnih infekcija, tako i u toku antibiotskog tretmana. Brusnica sadrži D-manozu. D-manoza, se vezuje za površinske receptore bakterije E.coli i tako sprečava njihovo vezivanje za zid mokraćne bešike. Na tržištu postoje preparati Dmanoze u različitim oblicima.

Šta ako u urinu ima peska?

Jedan od mogućih nalaza pri analizi urina je i prisustvo peska u urinu. To opet kasnije, usled oštećenja sluznice, može  lakše dovesti do infekcije ako se ne leči. I u ovom sučaju se preporučuje unos veće količine tečnosti sve dok nalaz urina ne pokaže da više nema peska. Vrlo retko ali od značaja treba reći da postoji takozvana “sterilnas piurija”. U prevodu veliči broj leukocita, a urinokultura sterilna. Ako se takav nalaz ponovi ima razloga da se uradi bris uretre na. I to na chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu. Ovo su specifične bakterije koje imaju i neke karakteristike virusa i običnom urinokulturom se ne mogu izolovati. Zbog toga se mora  tražiti bris uretre na njih. Češće se nalaze u cervikalnom brisu i uzrok su steriliteta kod žena i muškaraca. U uretri se redje nalaze ali se teško dijagnostikuju. Što se tiče lečenja osetljive su na tri grupe antibiotika od kojih dve mogu da se primenjuju u trudnoći. Kod lečenja ove vrste urinarne infekcije  nije dovoljno da samo jedan kontrolni nalaz bude negativan. Potrebno je još dva negativna nalaza u ne manjim razmacima od mesec dana da su negativna. Tada  bi se konstatovalo da je infekcija izlečena.

Urinarne infekcije u trudnoci

Urinarne infekcije i temperatura

Prati li urinarne infekcije povišena temperatura? Naročito je zanačajno da urinarne infekcije u trudnoći mogu biti praćene visokom temperaturom i preko 39 stepeni. Jezom i drhtavicom. Takvu infekciju je potrebno lečiti u bolničkim uslovima parenteralnom terapijom. Čak i venskim davanjem antibiotika, Sve do stabilizacije analiza pratiti trudnicu. Nije retka pojava ni kamena u urinarnom sistemu. Princip lečenja je isti kao i van trudnoće.

Urinarne infekcije posle porođaja

U prvih godinu dana posle porodjaja, dolazi do normalizacije anatomskih odnosa izmedju mokraćne bešike i morkaćne cevi. Samim tim šansa za nastanak urinarne infekcije je kao i pre trudnoće. Što se tiče upotrebe lekova kod urinarnih infekcija kod porodilja koje doje dete isti lekovi se mogu koristiti kao u trudnoći. Sa dosta tečnosti,

Možemo zaključiti da je značajno da se rano primete simptomi, prepozna i leči urinarna infekcija.

avatar
Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike.

Podeli ovaj članak sa prijateljima

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp
Skype
Email
Oktal - Multimam Jan24 Side
Femibion
Femibion 2
Femibion 1 i 2
Femibion
Femibion 1 i 2
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Dynamic.rs
Najnoviji članci

5 problema sa kožom i bezbedni tretmani u trudnoći

Kada počinje postporođajna depresija i koliko može trajati?

4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće

Kada je previše stresa u trudnoći i kako utiče na trudnicu i bebu?

25 preporuka da vam trudnoća bude što srećnije iskustvo

Preporučujemo vam...

Trudnice pitaju koji su bezbedni tretmani u trudnoći. Da ima problema sa kožom u trudnoći je poznato. To su akne, melazma, nespecifični dermatitis, angiomi pauka, tamni i otečeni podočnjaci. Ove...

Saznajte kada počinje postporođajna depresija i koliko dugo možete očekivati da će trajati nakon rođenja vašeg deteta. Lekari su prešli dug put ka razumevanju, lečenju i savetovanju pacijenata o postporođajnoj...

Trudnice prijavljuju i ovo su 4 najčešće promene odnosa sa partnerom tokom trudnoće. Pojačani hormoni, širi stomak i otečeni gležnjevi, Vaše telo prolazi kroz neverovatne promene tokom trudnoće. I Vaš odnos sa...

Saznajte o različitim načinima na koje previše stresa u trudnoći može uticati na Vaše zdravlјe i zdravlje bebe. Takođe, i savete za smanjenje rizika. Kada ste trudni, prirodno je da...