Urinarne Infekcije u Trudnoći, Posle Porođaja, i Lekovi

Urinarne Infekcije u Trudnoći, Posle Porodjaja, i Lekovi

Urinarne infekcije u trudnoći su čest problem trudnica. Na osnovu statističkih podataka urinarne infekcije su najčešće bolesti u trudnoći, takođe su česte i u periodu posle porođaja.

Zašto trudnica ima često problem urinarne infekcije?

Tome delom doprinosi uvećanje materice trudnoćom, jer nakon trećeg meseca trudnoće kada uvećana materica prelazi iz male karlice u stomak dolazi do anatomskih promena izmedju mokraćne bešike i mokraćne cevi (uretera).Mokraćna cev polazi iz mokraćne bešike i kratko ide do izvodnog otvora po pravoj liniji lako naniže, zbog uvećanja materice mokraćna cev ide ushodno i to čini da se mokraća zadržava u samoj mokraćnoj cevi i teže prazni.

Zbog zadržavanja mokraće u mokraćnoj cevi brže i lakše nastaje infekcija koja ako se na vreme na prepozna i adekvatno leči može dovesti do ushodne infekcije bubrega i težih komplikacija. Stoga je jako važno sve promene i simptome prijaviti svom lekaru i otići na pregled.

Urinarne Infekcije u Trudnoći, Posle Porodjaja, i Lekovi

Redovne kontrole za trudnice obuhvataju i pregled urina?

Da, u okviru redovnih kontrolnih pregledase laboratorijske analize koje obuhvataju i celokupan pregled urina, ako su nalazi uredni rade jednom u 4-6 nedelja. Trudnice koje u anamnezi imaju česte urinarne infekcije treba uz analizu celokupnog urina raditi i urinokulturu.

Koje su najčešče urinarne infekcije u trudnoći?

One su izazvane bakterijom Escherichia colli, koja se normalno nalazi u debelom crevu, i relativno se lako prenese ako postoji problem sa šuljevima, dijarejom ili zatvorom, a i seksualnim kontaktom, ili kod neadekvante higijene. Ova vrsta infekcije je dosta uporna i zato se mora raditi kontrola nakon terapije, najbolje dva puta da nalaz bude negativan. Dosta česta je urinarna infekcija bakterijom iz roda Enterococcus, koja je isto normalan nalaz u debelom crevu, a u urinarnom je znak infekcije. Nakon toga dolaze infekcije raznim sojevima iz roda Streptococcus, Pseudomonas i dr.

Urinarne Infekcije u Trudnoći, Posle Porodjaja, i Lekovi

Kako se leče urinarne infekcije?

Lečenje urinarne infekcije se sprovodi na osnovu antibiograma koji se uvek radi kada se na urinokulturi utvrdi prisustvo i infekcije. U trudnoći se bezbedno primenjuju antibiotici iz penicilinske i cefalosporinske grupe . Lekovi prvog izbora su svakako penicilini ali koji će od njih biti primenjen zavisiće od rezultata antibiograma, odnosno osetljivosti izolovane bakterije na određeni antibiotik. Jedina prepreka za primenu ove grupe antibiotika jeste individualna preosetljivost, odnosno prisustvo alergije. Mogu se kod osoba koje su alergične na penicilin (a postoji unakrsna alergija i na cefalosporine), dati i makrolidni antibiotici, odnosno jedino eritromicin iz ove grupe lekova. i Primena antibiotika iz drugih grupa (tetraciklini, flurohinoloni, hinoloni) se ne preporučuju u toku trudnoće.

Šta se još savetuje trudnicama i porodiljama kada leče urinarne infekcije?

Treba napomenuti trudnicama da uporedo sa korišćenjem terapije treba unositi 2-3 litre tečnosti, najbolje obične negazirane vode. Kada je izlečena urinarna infekcija i dalje treba uzimati dosta tečnosti i i za vreme koje kaže ginekolog ponoviti i nalaz urina i urinokulture. Takođe, postoje podaci koji pokazuju korist od primene soka od brusnica, kako u prevenciji urinarnih infekcija, tako i u toku antibiotskog tretmana. Brusnica sadrži D-manozu. D-manoza, se vezuje za površinske receptore bakterije E.coli i tako sprečava njihovo vezivanje za zid mokraćne bešike. Na tržištu postoje preparati Dmanoze u različitim oblicima.

Šta ako u urinu ima peska?

Jedan od mogućih nalaza pri analizi urina je i prisustvo peska u urinu, što opet kasnije, usled oštećenja sluznice, može  lakše dovesti do infekcije ako se ne leči. I u ovom sučaju se preporučuje unos veće količine tečnosti sve dok nalaz urina ne pokaže da više nema peska. Vrlo retko ali od značaja treba reći da postoji takozvana “sterilnas piurija”, u prevodu veliči broj leukocita, a urinokultura sterilna. Ako se takav nalaz ponovi ima razloga da se uradi bris uretre na: chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu. Ovo su specifične bakterije koje imaju i neke karakteristike virusa i običnom urinokulturom se ne mogu izolovati, zbog čega se mora  tražiti bris uretre na njih. Češće se nalaze u cervikalnom brisu i uzrok su steriliteta kod žena i muškaraca,. U uretri se redje nalaze ali se teško dijagnostikuju a što se tiče lečenja osetljive su na tri grupe antibiotika od kojih dve mogu da se primenjuju u trudnoći. Kod lečenja ove vrste urinarne infekcije  nije dovoljno da samo jedan kontrolni nalaz bude negativan, već je potrebno još dva negativna nalaza u ne manjim razmacima od mesec dana da su negativna da bi se konstatovalo da je infekcija izlečena.

Urinarne Infekcije u Trudnoći, Posle Porođaja, i Lekovi

Urinarne infekcije i temperatura

Prati li urinarne infekcije povišena temperatura? Naročito je zanačajno da urinarne infekcije u trudnoći mogu biti praćene visokom temperaturom i preko 39 stepeni, jezom i drhtavicom. Takvu infekciju je potrebno lečiti u bolničkim uslovima parenteralnom terapijom ( čak i venskim davanjem antibiotika ) , i sve do stabilizacije analiza pratiti trudnicu.

Nije retka pojava ni kamena u urinarnom sistemu, princip lečenja je isti kao i van trudnoće.

Posle porođaja

U prvih godinu dana posle porodjaja, dolazi do normalizacije anatomskih odnosa izmedju mokraćne bešike i morkaćne cevi, i samim tim šansa za nastanak urinarne infekcije je kao i pre trudnoće. Što se tiče upotrebe lekova kod urinarnih infekcija kod porodilja koje doje dete isti lekovi se mogu koristiti kao u trudnoći, sa dosta tečnosti .

Možemo zaključiti da je značajno da se rano primete simptomi, prepozna i leči urinarna infekcija.

Specijalista ginekologije i akušerstva. Radi UZ-nu dijagnostiku u ginekologiji i akušerstvu, UZ-ni pregled dojki, završila je kurs iz citologije i citodijagnostike. Načelnik službe za zdravstvenu zaštitu žena DZ Stari Grad. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
uzimati lekove za alergije tokom trudnoće
Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće?
Trudnice pitaju: Da li je bezbedno uzimati lekove za alergije tokom trudnoće? Može li se alergija prevenirati?Da li su trudnice izloženije alergijskim reakcijama?Trudnice spadaju u osetljivu grupu i svakako su izloženije riziku. U trudnoći može doći i do pojave alergije, na određenu hranu i hranu tretiranu hemijskim sredstvima. Kao što…
Bol u leđima u trudnoći
Bol u leđima u trudnoći i 7 predloga koji mogu pomoći
Bol u leđima u trudnoći je uobičajena pritužba – i nije ni čudo. Dobijate na težini, Vaš centar gravitacije se menja, a Vaši hormoni opuštaju ligamente u zglobovima Vaše karlice.Bol u leđima u trudnoćiMeđutim, često možete sprečiti ili ublažiti bol u leđima tokom trudnoće. Razmotrite ove   načine da olakšate bolove u…