Da li povišena temperatura u trudnoći utiče na bebu?

Da li povišena temperatura u trudnoći utiče na bebu i kako

Trudnice pitaju da li povišena temperatura u trudnoći utiče na bebu? Verovali ili ne, povišena temperatura može imati negativan uticaj na nerođeno dete.

Da li povišena temperatura u trudnoći utiče na bebu i kako?

Ako dobijete groznicu tokom trudnoće, morate biti upoznati sa simptomima. Može biti nekoliko razloga zašto možete razviti ove simptome (prehlada, grip, bakterijska infekcija…).

Da li povišena temperatura u trudnoći utiče na bebu i kako
Sprovođenje lečenja u ranim fazama će igrati važnu ulogu u otklanjanju dugoročnih i kratkoročnih rizika koji mogu uticati na bebu.

U mnogim slučajevima, prehlada, grip ili groznica možda neće uticati na Vaše nerođeno dete. Međutim, u mnogim slučajevima hoće ako je grip ozbiljan. Komplikacije Vas mogu na kraju dovesti do urođenih mana bebe. Pa čak i prevremenog porođaja.

GRIP U TRUDNOĆI, KAKO SE LEČI PROČITAJTE OVDE

PREHLADA U TRUDNOĆI I LEČENJE PROČITAJTE OVDE

Povišena temperatura u ranoj trudnoći

Groznica u ranoj trudnoći se uglavnom širi zbog kijanja i kašlja. Visoka temperatura u ranoj trudnoći može dovesti do brojnih urođenih mana. Ako buduća majka ima temperaturu tokom rane trudnoće, to je znak da možda dobija infekciju. Zbog toga je neophodno da se lečenje sprovede na efikasan način. Groznica u ranoj trudnoći često može dovesti do većeg rizika od defekta vilice i srca. Osim toga, postoji širok spektar urođenih mana od kojih dete može biti pogođeno.

Buduće majke koje su u prvom tromesečju trudnoće treba da odmah započnu lečenje. Ako imate temperaturu od preko 39 C stepena, morate se pozabaviti situacijom. Sprovođenje lečenja u ranim fazama će igrati važnu ulogu u otklanjanju dugoročnih i kratkoročnih rizika koji mogu uticati na bebu.

Da li povisena temperatura u trudnoci utice na bebu
Zna se, pileća supa je i hrana i lek kada su groznice i prehlade u pitanju.

Kućni lekovi 

Tokom trudnoće, telo prolazi kroz mnoge promene. Slab imuni sistem često ne uspeva da pruži zaštitu nerođenoj bebi. Štaviše, majčino telo je izloženo  rizicima i izazovima, posebno u pogledu komplikacija gripa.

Veća je verovatnoća da će trudnice biti pogođene bilo kojim virusom nego žene koje nisu trudne. Komplikacije mogu značajno varirati. Od infekcije sinusa do bronhitisa, pa čak i upale pluća.

Održavanje higijene i čist način života mogu biti od velike pomoći u prevenciji bolesti tokom trudnoće. Zdrava ishrana takođe može biti efikasna. Preporučljivo je redovno vežbati da biste postigli efikasne rezultate. Sprovođenje zdravog načina života, može biti od velike pomoći. Iako je vakcinacija protiv gripa efikasna, ponekad možda neće biti dovoljna.

Da li povisena temperatura u trudnoci utice na bebu
Kod bakterijskih infekcija koje izazivaju povišenu temperaturu lekar uključuje antibiotik. Kod prehlade i virusnih infekcija, lečenje je simptomatsko. Antivirusne lekove uključite samo po preporuci lekara.

Neki od uobičajenih saveta koji mogu biti efikasni u borbi protiv groznice tokom trudnoće uključuju:

 • Odmorite se.
 • Budite hidrirani (voda, čajevi dozvoljeni u trudnoći)
 • Tuširajte se mlakom vodom
 • Ispirajte grlo toplom vodom i moskom solju. Ovo je savet ako imate upalu grla.
 • Jedite laganu hranu, pileća supa je i lek! Pomoći će Vam u borbi protiv bolesti jačanjem imunološkog sistema.

U mnogim slučajevima, simptomi groznice tokom trudnoće će se pogoršati. U slučaju pogoršanja, preporučljivo je da to javite lekaru. Neki od uobičajenih tretmana za prevazilaženje ovih problema od pomoću su:

 • Konzumirajte kuvanu pileću supu. Pileća supa nije samo ukusna već i zdrava.
 • Ako osetite bol zbog sinusa, potrebno je da koristite tople i hladne obloge. One će Vam pružiti olakšanje.
 • Žene koje pate od gušenja treba da razmisle o korišćenju aparata za paru za lice. Može pomoći i da se u kratkom roku ublaži  gušenje. Osim toga, trebalo bi da razmislite o udisanju vlažnog vazduha.
 • Trudnice treba da razmotre upotrebu sprejeva i kapi za nos. Pomaže da se smiri naduvano nosno tkivo i smanji nosnu sluz.

Preporučljivo je da se temeljno pridržavate smernica lekara da biste prevazišli bilo koji problem.

Da li povisena temperatura u trudnoci utice na bebu
Ukoliko dođe do pogoršanja stanja, odmah se javite lekaru koji prati vašu trudnoću.

Kada treba odmah otići kod doktora?

Preporučljivo je da posetite lekara čim primetite bilo koji od ovih simptoma:

 • Konfuzija
 • Vaginalno krvarenje
 • Vrtoglavica
 • Bol u grudima
 • Jako povraćanje
 • Smanjenje pokreta fetusa.

Antivirusni lekovi mogu biti od velike pomoći za prevazilaženje ovih stanja. Ipak, pre nego što počnete da koristite bilo koji lek, posavetujte se sa lekarom.

Često postavljana pitanja trudnica

Ovo su najčešća pitanja trudnica u ginekološkim ordinacijama vezana za groznicu.

Da li je prehlada opasna u trudnoći?

Da. To je uglavnom zato što ponekad može povećati rizik od poremećaja u trudnoći.

Kada trudnica treba da brine zbog povišene temperature?

Ako se temperatura poveća preko 38 C, to je znak i žena treba odmah da se javi lekaru.

Može li groznica izazvati pobačaj?

Groznica je znak infekcije i ne znači da može povećati šanse za pobačaj.

Može li bolest tokom trudnoće uticati na bebu?

Da. Bol tokom trudnoće može imati negativan uticaj na dete.

Koja je normalna temperatura za trudnice?

Normalna telesna temperatura za trudnice je 35,5 C  – 37,5 C.

Da li povisena temperatura u trudnoci utice na bebu
Ojačajte imunitet, koristite preporučenu suplementaciju a ako dođe do prehlade i povišene temperature, lečite se odmah.

Zaključak

Groznica tokom trudnoće može povećati rizik od urođenih mana kod dece. Ako primetite ili osetite bilo kakvu nelagodnost, odmah se obratite lekaru.  Ako ste trudni, obavezno sledite neophodne mere da biste prevazišli bilo koji problem. Održavanje zdravlja i preduzimanje svih potrebnih mera pomoći će Vam da bezbedno vodite trudnoću. I da donesete zdravog malog čoveka na svet.

Radi u Porodilištu Opšte bolnice „Sveti Luka“ u Smederevu. Učesnik brojnih stručnih skupova.
Preporučujemo vam...
Kako čitati knjige malom detetu
3 faze kako čitati knjige malom detetu
Kako čitati knjige malom detetu? Knjiga je važna za razvoj dece, ali neki mališani ih odbijaju. Kako dobiti interesovanje, fokus kod deteta i ljubav ka knjizi? Knjige su jedan prozorčić u čarobni svet i svako dete bi trebalo da dobije mogućnost da ’’gleda kroz taj prozorčić’’. Knjige pomažu u stimulaciji…
Virusna upala grla kod dece
Virusna upala grla kod dece – Simptomi, dijagnoza, terapija
Virusna upala grla kod dece je najčešći razlog  zbog kog roditelji dovode decu na pregled. Koji su simptomi virusne upale grla i kao se leči virusna upala grla? Medicinski naziv za upalu sluznice ždrela je faringitis  a krajnika-tonzilitis. Smatra se da je u 70% slučajeva tonzilofaringitis izazvan virusima. U tim slučajevima je…
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini
Fotografi za trudnice Srbije u 2023. godini, darivanje koje je vaš portal Trudnoća i zdravlje organizovao, je završeno. Pogledajte sjajne fotoslajdere sa fotografisanja koje su nam podarili vrhunski fotografi, majstori fotografije koji svoju profesiju rade sa puno ljubavi. Fotografisanje trudnica u 9 gradova Fotografisanje u gradovima: Beograd, Novi Sad, Subotica,…